Μετάβαση στο περιεχόμενο

1914-1922: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΚΟΜΙΞ


Indian

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
1914-1922: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΚΟΜΙΞ
Σενάριο/Kείμενα:
Σπύρος Θεοχάρης
Σχέδιο:
Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου
Σχέδιο εξωφύλλου:
Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
31-08-2022
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Ιστορικό
Μέγεθος:
16.0 x 24.0
Σελίδες:
260
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Χρωματισμός:
Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου
Επιμέλεια:
Byzantine Tales
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-618-85291-4-4
Ονομαστική τιμή:
15€

  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  758
  • Content Count:  12967
  • Reputation:   94927
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  428
  • With Us For:  4646 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

XRONIKOKATASTROFHS_0001.jpg  XRONIKOKATASTROFHS_0001z.jpg

 

“Όποιος ξεχνάει το παρελθόν του, είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει”

 

Το πολύ επιτυχημένο καλλιτεχνικό δίδυμο του Σπύρου Θεοχάρη και της Χρυσαυγής Σακελλαροπούλου, το οποίο μας έχει δώσει αξιέπαινα έργα όπως ο Βασίλειος Βασιλεύς”, η “Θεοφανώ” και το “1821: Η αρχή της Επανάστασης”, επανέρχεται στην ελληνική (και ποιοτική) σκηνή της Ένατης Τέχνης, με ένα ακόμα εξαιρετικό πόνημα. 

  

Αυτή την φορά, στο ιστορικό τους μικροσκόπιο θα μπει η πιο μαύρη, ίσως, σελίδα στην πορεία της Ελλάδας, τουλάχιστον στην σύγχρονη εποχή, που δεν είναι άλλη από την Μικρασιατική Καταστροφή. Μία πρώτης τάξης επιλογή, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τότε. 

 

Το “σενάριο” της ιστορίας ξεκινά από το 1914, την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το πώς αυτός επηρέασε τις σχέσεις ανάμεσα σε Τούρκους και Ρωμιούς, καθώς και τις γεωπολιτικές αλλαγές που επέφερε, για να καταλήξει στο 1922, όπου οι ένδοξες ημέρες θριάμβου και παρελάσεων, θα μετατραπούν σε ντροπή κι ατίμωση, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ξεριζωμό. 

 

Εσ02.jpg

 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, βασικός πρωταγωνιστής όλων των εξελίξεων, δεν είναι άλλος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πραγματοποιείται και μία διόλου ευκαταφρόνητη παρέλαση προσωπικοτήτων, από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, οι οποίες τοποθετούνται άρτια στην πορεία της ιστορίας. Να πούμε, επίσης, ότι η ιστορία δίνει περισσότερη βάση στα γεγονότα των ετών 1919-1922, όπου και πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη “Μικρασιατική Εκστρατεία”. Ο αναγνώστης, λοιπόν, δεν θα λάβει στείρες πληροφορίες για τα γεγονότα και σε καμία περίπτωση δεν θα ενημερωθεί μονομερώς και μεροληπτικά προς την ελληνική πλευρά. Η απαρίθμηση των στοιχείων και των γεγονότων γίνεται με σεβασμό, πρώτα από όλα στην Ιστορία και στους ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος. Αυτό είναι, πιστεύω, το δυνατό χαρτί του παρόντος κόμικ. :clap2: 

 

Σκηνοθετικά η δουλειά είναι άρτια και για να γίνει περισσότερο εύπεπτη η ιστορική της αφήγηση, ο συγγραφέας έχει βάλει στο κάδρο τις ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων, μέσα από την αφήγηση των οποίων, δημιουργείται μία μυθιστορηματική χροιά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μία μάνα, ένας πατέρας με την κόρη τους, καθώς κι ένας στρατιώτης που υπηρετεί στο μέτωπο. Άνθρωποι καθημερινοί, που ο Θεός αποφάσισε να ζήσουν σε δύσκολους καιρούς… 

 

Εσ01.jpg

 

Εν κατακλείδι, μιλάμε για μία αριστουργηματική δουλειά, από τις ελάχιστες αντίστοιχης θεματολογίας που έρχονται υπό την μορφή εικονογραφημένης αφήγησης, που σίγουρα θα γίνει πιο εύκολα κατανοητή από τους μικρούς αναγνώστες. Εννοείται ότι επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων κι ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η αφήγηση είναι πυκνογραμμένη. Προτείνεται σε όλους τους Έλληνες κι αποτελεί κόσμημα για την κάθε βιβλιοθήκη, καθώς κι ένα πρώτης τάξης δώρο. Εκτός αυτών, βέβαια, αυτό που προπάντων αποτελεί είναι μία πηγή συναίσθησης για τα λάθη του παρελθόντος κι ένας καλό μάθημα για τον λαό μας στο ποια είναι η κατάληξη, όταν δεν είναι μονιασμένος και με σύμπνοια. 

 

Όσον αφορά τον εικαστικό τομέα, σε ένα τέτοιου είδους πόνημα, νομίζω ότι (δυστυχώς) έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Παρόλα αυτά τον βρήκα, πέραν του δέοντος, καλό, ανταποκρινόμενο άψογα στις απαιτήσεις της αφήγησης. Το δυνατότερο σημείο του, πιστεύω, ότι είναι η απεικόνιση των ιστορικών προσωπικοτήτων της εποχής, καθώς επίσης και οι σκιάσεις. Η παλέτα του άσπρου και του μαύρου δένει στην εντέλεια με το σχέδιο σε τέτοιο βαθμό που νομίζω ότι κάτι έγχρωμο απλά θα ήταν περιττό και δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα. 

 

Εσ03.jpg

 

Η έκδοση είναι όπως ακριβώς αξίζει ένα τέτοιο πόνημα. Η ράχη είναι δεμένη με κόλληση, το (πανέμορφο) εξώφυλλο είναι αρκετά παχύ, ενώ οι εσωτερικές σελίδες αποτελούνται από ένα χαρτί πολύ καλό σε υφή. Στα του συνοδευτικού υλικού βρίσκουμε μία μονοσέλιδη εισαγωγή, ενώ μετά το πέρας της ιστορίας, υπάρχει μία συνοπτική βιβλιογραφία κι ένα QR code για να μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίσει όλο το ιστορικό υπόβαθρο, που απαιτήθηκε για την δημιουργία του κόμικ. Βέβαια, αυτό παραπέμπει σε έναν απλό κωδικό κι όχι σε κάποιο pdf. Μάλλον κάτι πρέπει να κάνω λάθος. :thinking: 

 

Αν θα έπρεπε να κάνω κάποιο μικρό παράπονο, αυτό θα ήταν ότι το βιβλίο δεν έχει την απαραίτητη φιλολογική επιμέλεια που θα έπρεπε να έχει. Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη είναι πάρα πολλά, καθ’ όλη την διάρκεια της πλοκής, ενώ δεν λείπουν και δύο σημεία, που έχουν μπει μικρά αυτοκόλλητα με διορθώσεις λέξεων ή ακόμα και φράσεων για να καλύψουν λάθη ή παραλείψει!  :wow: Ειλικρινά δεν θα με πείραζε αν αφορούσε κάποιο άλλου είδους κόμικ. Εδώ, όμως, θα ήθελα λίγη περισσότερη φροντίδα. Επίσης (κι αυτό είναι δική μου… λόξα :P ) θα ήθελα να είχαν ενσωματωθεί και μερικές λεπτομέρειες για την Δίκη των έξι και να μην μείνει μόνο σε μία απλή απλή αναφορά. 

 

Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για την ποιότητα των εσωτερικών σελίδων. Προφανώς δεν τις σκανάρισα εγώ, διότι αυτό καθίσταται δύσκολο, χωρίς να τσαλακωθεί το αντίτυπο. Έτσι άντλησα το υλικό από την σελίδα της εκδοτικής, η οποία δεν παρέχει καλύτερης ποιότητας εικόνες. :sorry: 

 

Η ιστοσελίδα της εκδοτικής

 

Η αναφορά της εκδοτικής για το συγκεκριμένο κόμικ

 

Το trailer του κόμικ στο YouTube

 

 

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  36975
  • Group:  Members
  • Topic Count:  40
  • Content Count:  2201
  • Reputation:   14137
  • Achievement Points:  2559
  • Days Won:  48
  • With Us For:  1206 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  15

Να σου πω την αλήθεια, το περίμενα ακριβότερο στα 20 ευρώπουλα( είχα κοιτάξει τις προηγούμενες κυκλοφορίες του οίκου, καθώς επίσης υπολόγιζα και το πλήθος των σελίδων..)! Τελικά κατάφεραν και κράτησαν την τιμή σε λογικά επίπεδα. Μπράβο τους! Αυτοέκδοση δεν ξέρω κατά πόσο είναι, καθώς εκδόθηκε από επίσημο εκδοτικό οίκο και πήρε κανονικά ISBN(παρακάτω). Θεωρητικά είναι και παραείναι κανονικότατη έκδοση!:cheers2:

Spoiler

(ISBN:978-618-85291-4-4). 1914- 1922 το χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής σε κόμιξ / Σπύρος Θεοχάρης

Τίτλος :1914- 1922 το χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής σε κόμιξ : Η ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής σε κόμικς

Τύπος Μέσου:έντυπο / ΒΙΒΛΙΟ

Συντελεστές:Σπύρος Θεοχάρης, Συγγραφέας ; Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου, Εικονογράφος

Εκδότης:Κόρινθος [GR] : Σπύρος Θεοχάρης

Έτος Έκδοσης:2022

Σελιδοποίηση:256

Μέγεθος:16 εκ. χ 24 εκ

ISBN:978-618-85291-4-4

Γλώσσες :Ελληνική (gre)

Ημ/νία Παραχώρησης :21/09/2022

WWW:http://www.byzantinetales.com

 

 

 

ISBN από @ GreekComicFan

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.