Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια εικόνα, 318 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 24/09/2022]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

 Το «Παράπονο του Ποσειδώνα» είναι ένα παραμύθι κόμικς για παιδιά όλων των ηλικιών με πρωταγωνιστή τον αρχαίο Έλληνα θεό Ποσειδώνα και θέμα του την προστασία των θαλάσσιων φυκιών από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

 

11.thumb.jpg.856a2cba4914f8ef7b631cd33c460b63.jpg

 

 

Όσο αναπτύσσεται και διαδίδεται μια τέχνη και ένα μέσο επικοινωνίας τόσο περισσότερα θέματα μπορεί να καλύψει χωρίς να ξενίζει τους αποδέκτες. Ακριβώς έτσι συμβαίνει και με τα κόμικς. Η ανάπτυξή τους τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει εντυπωσιακά η θεματική τους βεντάλια και να φανούν καθαρότερα οι αφηγηματικές δυνατότητές τους. Μυθοπλασίες, δημοσιογραφικές έρευνες, βιογραφίες και αυτοβιογραφίες, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, εκλαϊκευμένες επιστημονικές εργασίες, οδηγίες χρήσης, εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα πάντα μπορούν να αποδοθούν μέσω της συνύπαρξης του λόγου με την εικόνα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι παράξενο στις μέρες μας ότι ένα παραμύθι κόμικς για παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να κυκλοφορεί με πρωταγωνιστή τον αρχαίο Έλληνα θεό Ποσειδώνα και θέμα του την προστασία των θαλάσσιων φυκιών από την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Το Παράπονο του Ποσειδώνα» συγγράφει ο Βαγγέλης Γέττος που πριν από δύο χρόνια είχε δώσει το σενάριο από τα «Πουλιά», τις εικόνες φιλοτεχνεί η Μιράντα Βερκάντε ενώ η Μαρίνα Κάτσαρη είναι υπεύθυνη για την παιδαγωγική επιμέλεια και οι Λούης Χατζηιωάνου και Παντελής Σαββίδης για την επιστημονική επιμέλεια.

 

 

10.thumb.jpg.034a6ff2a078b9a32788a676a4629085.jpg

 

 

Το παραμύθι εκδόθηκε στη Λευκωσία, από τη ΜΚΟ Enalia Physis Environmental Research Centre, στο πλαίσιο του προγράμματος POSBEMED2 – «Διακυβέρνηση και διαχείριση συστημάτων Ποσειδωνίας και αμμοθινών στη Μεσόγειο» και αποσκοπεί στην προστασία και διαχείριση προστατευόμενων παραλιακών συστημάτων όπου συναντιούνται θημώνες Ποσειδωνίας. Και τι είναι η Ποσειδωνία; Είναι τα γνωστά μας φύκια που ξεβράζονται συχνά στις ακτές και τα θεωρούμε, εσφαλμένα, ως βρομιά.

 

Μπουλντόζες και φτυάρια επιστρατεύονται άγαρμπα για τον «καθαρισμό» των παραλιών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα. Αυτά βλέπει μια μέρα ο Ποσειδώνας κάνοντας το μπάνιο του και οργίζεται. Αρπάζει την τρίαινα, φορά το στέμμα του και αναλαμβάνει δράση για να εξηγήσει στους ανθρώπους πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφερθούν στα φυτά που φέρουν το όνομά του. «Το Παράπονο του Ποσειδώνα» είναι όμορφα εικονογραφημένο και αφηγημένο. Και ακριβώς γι’ αυτό μπορεί να είναι και αποτελεσματικό στον στόχο της προστασίας των θαλασσών και των ακτών τους.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.