Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένας άλλος Ίκαρος [Κουλιφέτης Περικλής, efsyn.gr, 3/09/2022]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων «Ίκαρος και Δαίδαλος» είναι μια φρέσκια και εντυπωσιακή ματιά στην ελληνική μυθολογία που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες «παιδικές» της μεταφορές.

 

 

01.thumb.jpg.7bac960455fb68a166ccd86dc9984433.jpg

 

 

Η ελληνική μυθολογία ήταν πάντα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς και τους παραμυθάδες όλου του κόσμου. Όμως οι μέχρι στιγμής μεταφορές της σε animation είναι κυρίως στοχευμένες σε παιδιά και αποστειρωμένες από τις πιο βίαιες και ερωτικές πτυχές της. Στο δε διασημότερο παράδειγμα, τον «Ηρακλή» της Ντίσνεϊ, η γνωστή εταιρεία βαφτίζει με το μαγικό της ραβδί (μεταξύ πολλών προσώπων) τον Δία και την Ήρα ως αγαπημένους συζύγους και τον Άδη ως γαλάζια καρικατούρα του διαβόλου, καταλήγοντας σε έναν πολύχρωμο μα αναμφίβολα διασκεδαστικό αχταρμά ελληνικής μυθολογίας για όλη την οικογένεια. Άλλωστε τα κινούμενα σχέδια είναι για παιδιά, σωστά;

 

Προφανώς και όχι, όπως μεγάλοι δημιουργοί του είδους έχουν αποδείξει, από τις ΗΠΑ ως τη Γαλλία και από τη Ρωσία ως την Ιαπωνία. Μια τέτοια, φρέσκια και διαφορετική ματιά δίνει και ο Βέλγος σκηνοθέτης Carlo Vogele με τη φετινή του ταινία «Ίκαρος και Δαίδαλος» («Icare»). Έχοντας δουλέψει για μερικά χρόνια στην Pixar και έχοντας κερδίσει βραβεία με τα μικρού μήκους animation του, ο Vogele δημιουργεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με θέμα τον μύθο του Ίκαρου. Στην ταινία, ο μικρός Ίκαρος ζει στην Κρήτη με τον πατέρα του Δαίδαλο, τον μεγάλο εφευρέτη στην υπηρεσία του βασιλιά Μίνωα. Μια μέρα όμως που επισκέπτονται το ανάκτορο της Κνωσού, ο Ίκαρος θα ανακαλύψει κλεισμένο έναν νέο φίλο: τον Αστερίωνα, ένα παιδί μισό άνθρωπο και μισό ταύρο. Σύντομα οι δυο τους θα γίνουν αχώριστοι φίλοι. Μα η μοίρα θα οδηγήσει τον Ίκαρο πίσω στο εργαστήριο του πατέρα του και τον φυλακισμένο Αστερίωνα στον ρόλο που του ετοίμασε ο σκληρός Μίνωας, εκείνον του θηριώδους Μινώταυρου. Μπορεί ο Ίκαρος να αλλάξει τη μοίρα και να σώσει τον φίλο του;

 

 

02.thumb.jpg.7e679686287bbc169762471097eea9c8.jpg

 

 

Ο Vogele, έχοντας μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες των μεγάλων μύθων για τη μινωική Κρήτη, μπλέκει τους μύθους του Δαίδαλου και του Ίκαρου με του Θησέα και του Μινώταυρου κοιτώντας τους από μια νέα σκοπιά: αν ο Μινώταυρος είναι το θύμα κι όχι το τέρας; Ο Μίνωας είναι ένας απολυταρχικός τύραννος, η γυναίκα του Πασιφάη ένα τραγικό παρεξηγημένο θύμα της θεϊκής εκδίκησης, ο Δαίδαλος ένας απόμακρος μα προστατευτικός πατέρας στην υπηρεσία του αληθινού κακού, ο Θησέας ένας εγωιστής πρίγκιπας που δεν διστάζει να σκοτώσει και η Αριάδνη μια αυτάρεσκη και ονειροπαρμένη έφηβη. Όλοι οι χαρακτήρες κουβαλούν κάποιο τραύμα, κάποια απώλεια, κάποιον πόθο, όπως σε κάθε αρχαίο μύθο ή τραγωδία. Και σε αυτόν τον κόσμο των γκρίζων ηρώων και της βάναυσης μοίρας, ο Ίκαρος και ο Αστερίων/Μινώταυρος προσπαθούν να σώσουν τη φιλία και την παιδική τους αθωότητα.

 

 

03.thumb.jpg.1c7e7d3dc6940d16a3834e47410a7a72.jpg

 

 

Κι όλα αυτά σε μια πανέμορφη και χρωματιστή απόδοση της ιστορίας, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά το δισδιάστατο σχέδιο με το 3D. Η Κνωσός ζωντανεύει με απρόσμενη πιστότητα ως προς τα αρχαιολογικά ευρήματα, δείχνοντας πως οι δημιουργοί έχουν κάνει καλά την έρευνά τους πάνω στη μινωική Κρήτη. Το ανάκτορο της Κνωσού παρουσιάζεται όπως στις κατόψεις των αρχαιολόγων, η βασίλισσα Πασιφάη ως μια (περισσότερο ντυμένη) Θεά των Όφεων ενώ η Αριάδνη φορά το διάσημο χρυσό κόσμημα των Μαλίων. Άξιο αναφοράς είναι επίσης πως οι ήρωες της ταινίας έχουν σχεδιαστεί από τον Edouard Cour, εικονογράφο και δημιουργό κόμικς που έχει δημιουργήσει μια τρίτομη σειρά κόμικς για τον Ηρακλή. Όσο για τις βίαιες ή ερωτικές σκηνές των μύθων, η ταινία μένει στο να τις υπονοεί με απότομα transitions σε μαύρο και δεν τις παρουσιάζει, κάνοντάς την πιο προσιτή στο πιο μικρό ηλικιακά κοινό.

 

 

04.thumb.jpg.6d54bea9f0c81fc19ba0980b6758cc57.jpg

 

 

Εν συντομία, το «Ίκαρος και Δαίδαλος» είναι μια φρέσκια ταινία που κοιτάζει με ειλικρίνεια την ελληνική μυθολογία και μας την αφηγείται καινούργια, ξετυλίγοντας όλη τη μαγεία του σύγχρονου animation. Αναμφίβολα απευθύνεται και σε παιδιά, αν και δύσκολα θα την καταλάβουν όπως ένας ενήλικας. Προβλήθηκε φέτος στα θερινά σινεμά μεταγλωττισμένη και στα ελληνικά (μια ανεξάρτητη γαλλοβελγική παραγωγή δεν θα έφτανε εύκολα στην Ελλάδα αν δεν είχε για θεματική της την αρχαία μυθολογία) σε σκηνοθεσία Ντίνου Σούτη και με τις φωνές γνωστών ηθοποιών της μεταγλώττισης, όπως του Ακίνδυνου Γκίκα και του Γιώργου Ματαράγκα.

 


 

📌 Η ταινία «Ίκαρος και Δαίδαλος» προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά σε σκηνοθεσία Ντίνου Σούτη.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.