Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το «μακρύ τραπέζι του Πούτιν» [Αντωνόπουλος Γιάννης, efsyn.gr, 2/07/2022]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5054
  • Reputation:   34575
  • Achievement Points:  5062
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6186 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το λευκό λακαρισμένο οβάλ τραπέζι από ξύλο οξιάς, στηριζόμενο σε τρεις κοίλες ξύλινες βάσεις, τοποθετήθηκε στο Κρεμλίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας Γέλτσιν.

 

 

01.thumb.jpg.69b78560270d2fbbe8ece47ea720e864.jpg

 

 

Κάθε πόλεμος της μοντέρνας εποχής διαθέτει τα δικά του εμβληματικά φωτογραφικά ντοκουμέντα. Σε αυτά καταγράφονται τα επιμέρους γεγονότα που τον απαρτίζουν: διπλωματικές συσκέψεις, στρατιωτικές επιχειρήσεις, βομβαρδισμοί πόλεων, συνάψεις συνθηκών κ.ο.κ. Η κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά κλιμακώθηκε επικίνδυνα με την επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, διαθέτει τις δικές της χαρακτηριστικές φωτογραφίες. Σκηνές φρίκης από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, την Μπούτσα κ.λ.π. έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφίες φλεγόμενων κτιρίων, πτωμάτων ανάμεσα σε συντρίμμια, μαζικών ενταφιασμών και πλήθους προσφύγων να εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες τους. Άλλες φωτογραφίες, όπως π.χ. του Ουκρανού πρόεδρου Ζελένσκι στις ποικίλες εμφανίσεις του, των μαχητών του νεοναζιστικού Αζόφ ή των ρωσικών τανκ με το «Ζ», θα εξακολουθήσουν για πολλές δεκαετίες να διχάζουν, να χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν για προπαγανδιστικούς σκοπούς και να τροφοδοτούν τους πολέμους της μνήμης.

 

Κάποια από τα πιο διάσημα στιγμιότυπα αυτού του πολέμου ωστόσο δεν προέρχονται μόνο από τα πεδία των μαχών ή τις βομβαρδισμένες πόλεις, αλλά και από το αποστειρωμένο περιβάλλον του Κρεμλίνου. Εκεί όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντούσε ξένους αξιωματούχους τις παραμονές της εισβολής στην Ουκρανία. Σήμα κατατεθέν αυτών των άκαρπων συναντήσεων κορυφής το τεράστιο τραπέζι στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος καθόταν απέναντι – και σε αξιοσημείωτη απόσταση – από τους φιλοξενούμενούς του. Αυτό το μακρύ (μήκους 6 μέτρων), ιταλικής κατασκευής, λευκό λακαρισμένο οβάλ τραπέζι από ξύλο οξιάς, στηριζόμενο σε τρεις κοίλες ξύλινες βάσεις, τοποθετήθηκε στο Κρεμλίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας Γέλτσιν. Ήταν μοιραίο να γίνει γνωστό ανά την υφήλιο στις αρχές του 2022 κατά τις συναντήσεις του Πούτιν με παγκόσμιους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Γκουτιέρες.

 

Οι εικασίες που έγιναν για την εικόνα του Ρώσου ηγέτη καθισμένου σε τόσο μεγάλη απόσταση από τους ξένους ομολόγους του, με ένα γιγάντιο τραπέζι να παρεμβάλλεται ανάμεσά τους, έκαναν λόγο για την προσπάθεια του πρώτου να επιδείξει τη δύναμή του, να προβάλει την εξουσία του και να περάσει ένα μήνυμα σνομπισμού απέναντι στους δυτικούς. Πιθανόν όμως η αποστασιοποίηση αυτή να μην εμπεριέχει κανένα πολιτικό μήνυμα και να σχετίζεται με τον φόβο του Πούτιν να μην προσβληθεί από covid. Όπως και να 'χει, οι μετέπειτα εξελίξεις έδωσαν μια νέα σημασιοδότηση στο «μακρύ τραπέζι» του Πούτιν. Υπό το πρίσμα της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, που ξεκίνησε λίγες μέρες μετά, το εν λόγω έπιπλο ερμηνεύτηκε ως σύμβολο παράνοιας, αδιαλλαξίας και αυτοκρατορικής επιδειξιμανίας. Συζητήθηκε, σχολιάστηκε και έγινε το αντικείμενο αναρίθμητων memes και γελοιογραφιών.

 

 

02.thumb.jpg.4a304e123a4fc5c1191a4c70846779c9.jpg

 

 

Γελοιογραφιών όπως αυτής του Steven Camley από τη σκοτσέζικη «Herald» που το απεικονίζει ως «τραπέζι για δύο» (Ρωσία και Λευκορωσία), καθώς ο Πούτιν έχει ξεμείνει από φίλους.

 

 

03.thumb.jpg.12209b73798258ab52cae353898fca74.jpg

 

 

Ή εκείνης του Λετονού Gatis Šļūka από το Caglecartoons.com, με τον Πούτιν να το χρησιμοποιεί ως διάδρομο για τα τανκς του.

 

 

04.thumb.jpg.56615f2e2864379b23877c75ba880cae.jpg

 

 

Σε σκίτσο του στην ελβετική «Le Temps» ο Chappatte τοποθετεί απέναντι από τον Πούτιν ένα κουμπί για πυρηνικά, βάζοντας τους στρατηγούς του να ψελλίζουν ότι «θα αισθάνονταν πιο άνετα με ένα μακρύτερο τραπέζι»,

 

 

05.thumb.jpg.aa4ba1b8a789489272e0885cfbf92d72.jpg

 

 

ενώ o Seyran Caferli από το Αζερμπαϊτζάν δείχνει τις φλόγες να πλησιάζουν τον Ρώσο ηγέτη από τη μια άκρη του τραπεζιού στην άλλη.

 

 

06.thumb.jpg.fbdb590ef8e7dbc2b997584f57d3df61.jpg

 

 

Τέλος, ο Ben Jennings από τη βρετανική «Guardian» σχεδιάζει με τον πλέον σουρεαλιστικό τρόπο την απομάκρυνση του Πούτιν από τον κόσμο.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.