Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί «πολιτικής ορθότητας» και τέχνης


Argail

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  1252
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  1679
  • Reputation:   6590
  • Achievement Points:  1743
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6260 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Το συγκεκριμένο θέμα ανοίγει με αφορμή την κουβέντα που ξεκίνησε στο θέμα του Λούκυ Λουκ για το τεύχος που θα βγει και εικάζουμε ότι θα έχει κεντρικό θέμα τον βιγκανισμό (Veganism).


Η συζήτηση εδώ δεν έχει σκοπό να προσβάλει ούτε να δημιουργήσει κάποια κόντρα αλλά κυρίως να κουβεντιάσουμε, να προβληματιστούμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις περί της «πολιτικής ορθότητας» και κατά πόσο επηρεάζει την τέχνη γενικότερα αλλά και τα κόμικς ειδικότερα που είναι και το θέμα μας εδώ.


Προφανώς χρησιμοποιώντας τις λέξεις «πολιτική ορθότητα » εννοούμε την έννοια όπως αυτή έχει διαμορφωθεί  τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία και όχι την καθαρή ετοιμολογία των λέξεων. 
Ξεκινώντας αυτό το θέμα θα αναπτύξω την δική μου σκέψη όσο καλύτερα μπορώ σε γραπτό λόγο.


Στον καπιταλισμό που ζούμε η τέχνη(δυστυχώς κατά την άποψη μου) είναι εμπόρευμα, και σαν εμπόρευμα πρέπει να πουλάει και να φέρνει κέρδη (τα αναμενόμενα) για να συνεχίσει να υπάρχει(πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά εδώ θα μιλήσω για το μεγαλύτερο κομμάτι της τέχνης που είναι το εμπορεύσιμο). Όλες σχεδόν οι μορφές μαζικής τέχνης, που απευθύνονται δηλαδή σε μεγάλο κοινό(μουσική, σινεμά, video games, comics κτλ), έχουν μία εταιρία πίσω από τους καλλιτέχνες (εκδότης, δισκογραφική κτλ) η οποία εταιρία σχεδόν πάντα παρεμβαίνει στο περιεχόμενο του καλλιτέχνη, αποτέλεσμα? Δεν παίρνουμε αυτό που είχε στο μυαλό του ο καλλιτέχνης. Γιατί παρεμβαίνει? Γιατί έτσι πιστεύει ότι θα έχει το μέγιστο αναμενόμενο κέρδος. Τις περισσότερες φορές τα στελέχη των εταιριών που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις και παρεμβαίνουν δεν έχουν και μεγάλη σχέση με το αντικείμενο αλλά μόνο με το τι πουλάει σήμερα. Κάποιοι καλλιτέχνες έχουν την έκταση να μπορούν να το διαπραγματευτούν αυτό, συνήθως όμως πρέπει πρώτα να είναι φτασμένοι. Κάποιο άλλοι για να γλυτώσουν από αυτό και να κάνουν ότι τους κάνει κέφι φτιάχνουν δικές τους εταιρίες, αυτό βέβαια απαιτεί κεφάλαιο και φυσικά να είναι ήδη γνωστός και να έχει επιτυχίες για να μπορεί να το στηρίξει αυτό(π.χ. οι Iron Maiden το έκαναν αυτό όταν ήταν στο απόγειο).


Αυτό σαν εισαγωγική ανάλυση του που βρισκόμαστε(κατά την άποψη μου. Δεν είναι αυτό το θέμα του τόπικ απλά χρειάζεται να εξηγήσω πως αντιλαμβάνομαι εγώ την κατάσταση για να είναι πιο κατανοητά τα παρακάτω.) στο θέμα τέχνη και πως φτάνει αυτή στις μάζες.


Να αναφέρω εδώ ότι τα περισσότερα που θα γράψω παρακάτω εφαρμόζονται πιο πολύ στα πιο κερδοφόρα κομμάτια της τέχνης που αυτή τη στιγμή είναι η τηλεόραση/σινεμά και τα video games. Το ξέρω ότι ο χ και ο ψ εκδοτικός οίκος ούτε κανένας τρανός επιχειρηματίας είναι ούτε σκοπό να γίνει δισεκατομμυριούχος έχει, μην μπούμε σε αυτή τη κουβέντα και γεμίσουμε από κάτω απαντήσεις του τύπου «να ο εκδότης Argail βγάζει 2 κόμικς τον χρόνο και είναι αυτά που θέλει».


Στα περί «πολιτικής ορθότητας» τώρα, να ξεκαθαρίσω ότι στο δικό μου μυαλό είναι άλλο πράγμα η ηθική που έχει ο κάθε καλλιτέχνης και άλλο πράγμα η «πολιτική ορθότητα» . Φυσικά και είναι όχι απλά καλό, αλλά το ιδανικό ο καλλιτέχνης να μπορεί να περνάει όμορφα μηνύματα είτε για πιο υποκειμενικά προβλήματα όπως ο αλκοολισμός που αναφέρθηκε στα ΛΛ είτε για πιο μεγάλα κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός. Το πρόβλημα για μένα ξεκινάει όταν αυτό γίνεται γιατί έτσι πρέπει, και στον βωμό αυτού διαστρεβλώνεται ακόμα και η ιστορία(σε τέχνη που αφορά ιστορικά ζητήματα) κατ’ απαίτηση του εκάστοτε επιχειρηματία  για να είναι αρεστό το προϊόν(για τον επιχειρηματία είναι συνήθως απλά ένα προϊόν) και να πουλήσει αρκετά, μιας και η εποχή απαιτεί «πολιτική ορθότητα»  για να μην φάει “ban” από διάφορα μέσα το εκάστοτε προϊόν τέχνης και να μην κακολογηθεί. 


Μου φάνηκε ας πούμε πολύ παράξενο που στο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» (την μεταφορά σε κόμικ) ο δημιουργός ουσιαστικά στο τέλος απολογείται γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσει την λέξη αράπης σε ένα έργο που διαδραματίζεται στον Αμερικάνικο νότο του 1930. 


Το είχα γράψει και στο θέμα του ΛΛ , ένα video game που διαδραματίζεται σε ιστορικό πλαίσιο (Βοημία 1403) έφαγε επίθεση από διαδικτυακούς πολεμιστές της «πολιτικής ορθότητας» γιατί λέει δείχνει υποβαθμισμένη την θέση της γυναίκας και δεν έχει στους χαρακτήρες που εμφανίζονται κι άλλες ράτσες. Λες και το 1403 τα χωριά της Βοημίας έσφυζαν από Ασιάτες μετανάστες και οι γυναίκες έπαιρναν μέρος σε ιπποτικούς αγώνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα της εποχής και αν δεν μας αρέσει στο χέρι μας είναι να την διδάσκουμε σωστά και να περνάμε τα μηνύματα που πρέπει για το σήμερα.


Επίσης η τέχνη πρέπει να κρίνεται και στο ιστορικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε, δεν μπορεί να είναι πάντα πρωτοποριακή και να αναδεικνύει προβλήματα που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει καν προβληματιστεί ακόμη για αυτά. Έχω ακούσει να χαρακτηρίζουν τον Τόλκιν ως μισογύνη γιατί λέει δεν έχει γυναίκες πρωταγωνίστριες μπροστά. Πέρα από το ότι έχει, ναι με μικρούς ρόλους άλλα έχει, ας αναλογιστούμε ότι ο Τόλκιν έγραφε τον Άρχοντα ανάμεσα στους 2 παγκόσμιους πολέμους, όπου ακόμα σχεδόν το σύνολο του κόσμου και του στρατού ήταν αντροκρατούμενο, οι γυναίκες δεν είχαν καν μπει μαζικά στην παραγωγή, πόσο μάλλον στον στρατό και την πολιτική. Είναι άλλο να πούμε ότι ο Τόλκιν δεν ήταν πρωτοποριακός στα συγκεκριμένα ζητήματα(για την θέση της γυναίκας δλδ) και άλλο να τον χαρακτηρίσουμε μισογύνη.


Τι εντύπωση λοιπόν δημιουργούν τα παραπάνω? ότι όποιος δεν αναδεικνύει ένα κοινωνικό πρόβλημα από το έργο του αυτόματα είναι σαν να στηρίζει το πρόβλημα και να μην θέλει να λυθεί. Και αυτό καταλαβαίνω εγώ ότι προωθεί η «πολιτική ορθότητα» .


Και έτσι φτάνουμε στα παραδείγματα τύπου Netflix όπου για να πάρει πλέον το οκ μια σειρά πρέπει με το στανιό να έχει μέσα κάποιον ομοφυλόφιλο, κάποιον που αντιμετωπίζει ρατσισμό και γενικά άτομα που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες τις οποίες η «πολιτική ορθότητα»  αναδεικνύει. Ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με το σενάριο ή με το αντικείμενο που πραγματεύεται.

 

Πιο ζημιωμένη από την όλη κατάσταση βγαίνει κατά την άποψη μου η κωμωδία, όπως ειπώθηκε και στο άλλο θέμα με τον ΛΛ, κόμικς της δεκαετίας 60-70 δεν θα έφταναν καν προς έλεγχο.


Κλείνοντας αυτό το άνοιγμα του θέματος να πω ότι είμαι μεγάλος υπέρμαχος της στρατευμένης τέχνης που αναδεικνύει τα προβλήματα και που πολλές φορές δείχνει και τον δρόμο για την λύση τους, μέσα από την ηθική του καλλιτέχνη όμως και όχι μέσα από κουτάκια εντολών που έρχονται από τις εταιρίες με σκοπό το κέρδος. Νομίζω ότι η κατάσταση έχει αρχίσει και επηρεάζει σχεδόν όλες τις μορφές της τέχνης. 

Θα σταματήσω εδώ για να ξεκινήσει η κουβέντα, και θα τα πούμε και παρακάτω 

 

:beer:

Επεξεργασία από Argail
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23541
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2943 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Μιλάς για ιστορικό πλαίσιο όταν αναφέρεσαι σε αμερικάνους; Η Μάρβελ έβγαλε φέτος ταινία, όπου γίνεται μάχη στη Βαβυλώνα το 530πΧ και ΜΕΤΑ από αυτή τη μάχη εξωγήινοι έμαθαν στους Βαβυλώνιους το όργωμα. Με 5-6 χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση βέβαια, αλλά γιατί να χαλαστούμε με τέτοιες λεπτομέρειες. Οτιδήποτε συνέβη πριν την Αμερικάνικη Επανάσταση είναι πολύ παλιό και οτιδήποτε πριν τον Κολόμβο εξωφρενικά παλιό και μέσα σε αυτή τη θεώρηση όλα έχουν γίνει μπάχαλο.

 

Τέλος πάντων προχθές έγινε το Pride και είχαν όλα τα μεγάλα κόμματα επίσημες αντιπροσωπείες, τα ίδια που δε δίνουν δικαιώματα σε μειονότητες κάθε είδους, μετανάστες, ψειρίζουν πρόσφυγες στη μέση της θάλασσας. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι ο δικαιωματισμός πλέον είναι μία μπίζνα αφενός και αφετέρου είναι ένας τρόπος να ευτελιστούν οι αγώνες και να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες της χώρας από τα προβλήματά τους. Φίλε ΛΟΑΤΚΙ, ξέρεις κάτι; Ακόμα και να σου δώσει ο Κούλης ή ο Τσίπρας το δικαίωμα να παντρευτείς τον/την/το/τους σύντροφό(υς) σου, πάλι μισθό που δε θα σου φτάνει να ζήσεις θα πάρεις. Στο ίδιο πλαίσιο είναι όλα, εκτός αν πιστέψουμε ότι η Ντίσνεϋ ή το Νέτφλιξ αγκάλιασαν της Γης τους κολασμένους.

 

Βάζεις να δεις Star Trek Discovery. Και βλέπεις μία κακής ποιότητας σειρά, ευτελισμός στο franchise, που το καστ βγήκε από επιτροπή. Κυβερνήτης μαύρη γυναίκα με μεσιανικό σύνδρομο σε βαθμό ψυχοπάθειας, πρόεδρος της Federation female εξωγήινη, πρόεδρος του Βουλκανορόμουλαν πολιτισμού, female, δεξί χέρι της κυβερνήτου υπέρβαρη γυναίκα, μηχανικός πρώην female που αυτοπροσδιορίζεται με το they/them (πανάθεμά με αν ξέρω πως μεταφέρεται στα ελληνικά ή ποια έννοια έχει), guest αξιωματικός εξωγήινος που έχει παρελθόν ως είδος-θήραμα, γιατρός gay μαύρος, chief επιστήμονας gay λευκός (με παρελθόν στην υπόθεση Σπέισι), ακόμα και οι σπάνια εμφανιζόμενοι πλέον αξιωματικοί γέφυρας είναι κυρίως δύο γυναίκες (η μία μαύρη προφανώς). Κάπου υπάρχει και ένας νοτιοασιάτης Τριλιαν και ένας μαύρος γκόμενος της Μπέρναμ. Και σε συμβολικό ρόλο οι λευκοί άρρενες ετεροφυλλόφιλοι είναι πάντα κάποιοι γέροντες παλιοί ηγέτες και διευθυντές. Και να πω και κάτι; Αν η σειρά ήταν καλή δε θα με πείραζε, αλλά τώρα που είναι μάπα όλο αυτό το καραγκιοζλίκι του καστ χτυπάει ακόμα χειρότερα στη μάπα, γιατί αν τον κόπο που έκαναν να βρούνε πως θα γίνει πιο inclusive η σειρά τον δείχνανε να βλέπανε τα παλιότερα Star Trek δε θα είχαμε αυτό το αίσχος.

 

Τέλος πάντων αυτή τη στιγμή ζούμε μία απίστευτη παράνοια από τους SJW και την cancel culture, έχουν όλοι αμοληθεί να βρούνε μη αποδεκτά πρότυπα σε κείμενα και έργα αιώνων πίσω, κρίνουν ανθρώπους ιστορικών χρόνων με τωρινά κριτήρια, έχω δει κλάματα για τους κακούς κονκισταδόρους που κατέστρεψαν τους δοξασμένους Αζτέκους, αλλά κανείς πχ δε λέει ότι και οι Αζτέκοι έβγαζαν τις καρδιές των αθώων θυμάτων όσο ακόμα χτυπούσαν και τις μέρες των ανθρωποθυσιών το αίμα στις πυραμίδες που θαυμάζουμε τώρα έτρεχε ποτάμι σύμφωνα με τις πηγές.

 

Ασυναρτησία βγήκε αλλά δε βαριέσαι, όλα ασυνάρτητα είναι στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1252
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  1679
  • Reputation:   6590
  • Achievement Points:  1743
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6260 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

18 λεπτά πριν, Kurdy Malloy είπε:

Μιλάς για ιστορικό πλαίσιο όταν αναφέρεσαι σε αμερικάνους;

Γράφω σε 2 σημεία για ιστορικό πλαίσιο, το ένα είναι αν το έργο διαδραματίζεται σε ιστορικό πλαίσιο, εκεί θα ήθελα να μην μπαίνει εμβόλιμα πολιτική ορθότητα και να αλλοιώνει την ιστορία

Στο 2ο μιλάω για το ιστορικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε το έργο για το οποίο μιλάς κι εσύ εδώ παρακάτω και συμφωνώ

22 λεπτά πριν, Kurdy Malloy είπε:

Τέλος πάντων αυτή τη στιγμή ζούμε μία απίστευτη παράνοια από τους SJW και την cancel culture, έχουν όλοι αμοληθεί να βρούνε μη αποδεκτά πρότυπα σε κείμενα και έργα αιώνων πίσω, κρίνουν ανθρώπους ιστορικών χρόνων με τωρινά κριτήρια,

 

23 λεπτά πριν, Kurdy Malloy είπε:

πάλι μισθό που δε θα σου φτάνει να ζήσεις θα πάρεις

100% συμφωνία έχουμε εδώ

 

Γενικά συμφωνώ σε όλα που λες, και για το Σταρ Τρεκ(παρότι δεν το βλέπω καταλαβαίνω 100% τι εννοείς)

25 λεπτά πριν, Kurdy Malloy είπε:

Ασυναρτησία βγήκε αλλά δε βαριέσαι, όλα ασυνάρτητα είναι στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν μου φαίνεται ασυναρτησία, ίσως τα είπες λίγο πιο χύμα αλλά μια χαρά τα λες!

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1252
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  1679
  • Reputation:   6590
  • Achievement Points:  1743
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6260 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

10 λεπτά πριν, Argail είπε:

Γράφω σε 2 σημεία για ιστορικό πλαίσιο, το ένα είναι αν το έργο διαδραματίζεται σε ιστορικό πλαίσιο, εκεί θα ήθελα να μην μπαίνει εμβόλιμα πολιτική ορθότητα και να αλλοιώνει την ιστορία

Να δώσω και ένα σχετικό με τα δικά μας παράδειγμα, 

Είναι σαν να βγούμε και να πούμε στον Πέτρου για το 1922 ότι δεν δείχνει καμία γυναίκα να πολεμάει στον στρατό, και άρα συμφωνεί με την υποβαθμισμένη θέση που είχε τότε η γυναίκα.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31613
  • Group:  Members
  • Topic Count:  58
  • Content Count:  4140
  • Reputation:   32407
  • Achievement Points:  4318
  • Days Won:  82
  • With Us For:  2850 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ και με τους δυο σας.

Αλλά εκεί που λέει ο Argail ότι οι εταιρίες επεμβαίνουν και ουσιαστικά ορίζουν το θέμα που θα διαπραγματευτεί μια ιστορία, έχω μια ένσταση.

Αν συνέβαινε παντού δεν θα την είχα. Θα έλεγα ότι είναι φαινόμενο της εποχής μας και δεν μπορώ να κάνω κάτι για να τ΄αλλάξω.

Αλλά αυτό (την "προπαγάνδα" όπως λέω εγώ) το παρατηρώ κυρίως στα Λούκυ Λουκ (στα τελευταία ειδικά).

Σε άλλες σειρές δεν συμβαίνει.

Στα Αστερίξ για παράδειγμα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Μπλέικ & Μόρτιμερ δεν έχω διαβάσει σύγχρονο άλμπουμ που να έχει βασικό σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα.

Άρα γιατί μόνο στα Λούκυ Λουκ;

Μπας και δεν είναι θέμα εταιρείας και είναι αποκλειστικά θέμα του Ζουλ;

Έψαξα κιόλας μήπως βρω πληροφορίες για τα πολιτικά πιστεύω του συγγραφέα, αλλά δεν βρήκα.

Αν πάντως μάθω ότι είναι ακτιβιστής, σίγουρα δεν θα πέσω απ΄τα σύννεφα.

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33878
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Αφού επικροτήσω το θέμα γιατί είναι πραγματικά ενδιαφέρον, και αφού ξαναπώ ότι δεν εννοούσα προς Θεού ότι κάποιος είναι ρατσιστής, ας πω και εγώ την άποψή μου. 

Καταρχάς θέλω να διαχωρίσω την πολιτική ορθότητα και την (τον τελευταίο καιρό πολύ στη μόδα) συμπερίληψη. Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται σήμερα για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Πολιτική ορθότητα είναι ότι δεν θέλουμε καρέ με κάποιον να πυροβολεί ένα παιδί ή με τον ΛΛ φερ' ειπείν να καπνίζει ένα τρίφυλλο ή με τον Σέρλοκ Χολμς να κάνει ηρωίνη.

Συμπερίληψη είναι η πλήρης ενσωμάτωση στη ζωή μας (άρα και στην τέχνη) όλων των ως τώρα διαφορετικών από εμάς ανθρώπων. Ότι και να σημαίνει αυτό. 

 

Τι πιστεύω εγώ:

 

Τα παλιά κόμικ (έργα τέχνης γενικά) είναι τελείως ανόητο να μπαίνουμε στη διαδικασία να τα κριτικάρουμε. Ας πούμε να κατηγορήσουμε τον ΛΛ γιατί καπνίζει στα ΛΛ του Γκοσινύ. Να κατηγορήσουμε ΟΛΕΣ τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες για τα πατριαρχικά πρότυπα. Τα φιλαράκια γιατί έκαναν πλάκα με την fat Monica και τη λεσβία γυναίκα του Ρος, κ.λ.π.

Για μένα είναι τελείως χαζό (να μην πω κάτι άλλο) να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει στο θέατρο, στα stand up κτλ.

 

Τα καινούρια κόμικ? Την πολιτική ορθότητα μάλλον την θέλω. Αλλά θα ήθελα να υπάρχουν απ' όλα. Δεν έχω θέμα. Το ίδιο και για την συμπερίληψη. Γενικά είναι κάτι καλό για εμένα. Ναι είναι της μόδας. Κανείς δεν διαφωνεί. Για να ισορροπήσει κάτι πάει και από τις δύο μεριές μέχρι να έρθει στο κέντρο. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. 

 

Στο φλέγον θέμα τώρα: Να κάνουμε το ΛΛ (αντίστοιχα τον κάθε ήρωα) κάτι που δεν είναι ώστε να πετύχουμε συμπερίληψη (π.χ. γκει ή vegan)? Όχι γιατί χαλάς τον βασικό χαρακτήρα του ήρωα. Καταλαβαίνω αυτό που λέει ο @ Laz33  "αν θες φίλε κάνε άλλο χαρακτήρα και βαλτον όπου θες" και μάλλον συμφωνώ. Βέβαια στα Marvel και στα DC που γίνονται εκατοντάδες εναλλακτικά σύμπαντα ή στα Disney που ο Ντόναλντ είναι ταυτόχρονα τεμπέλης αγροίκος ατζαμής, μυστικός πράκτορας και σούπερ ήρωας δεν ενοχλείται κανείς μας.

 

Να βάλουμε τον ΛΛ σε vegan περιπέτεια? Αν είναι σωστά δομημένη στα πλαίσια της εποχής γιατί όχι? Εδώ δεν βλέπω κάποια αλλοίωση χαρακτήρα.

 

Σε αυτό που λες @ Laz33  σχετικά με το να μπαίνει κάτι πιο κρυφό μέσα σε ένα κόμικ νομίζω ότι είναι μια λεπτομέρεια σε όλα αυτά. Εγώ ας πούμε τις μπελάδες στις φυτείες δεν τις αντιμετώπισα ποτέ σαν ένα αντιρατσιστικό μανιφέστο αλλά άλλη μία ιστορία του ΛΛ που (όπως και κάποιες άλλες π.χ. το τρυφερό πόδι) είχαν ένα ωραίο αντιρατσιστικό μήνυμα καθώς εκτυλίσσονταν στη Ν. Ορλεάνη με μαύρο σερίφη συμπρωταγωνιστή. Αν ήταν πιο έντονο ή πιο φανερό δεν μου κάνει διαφορά. Ήταν too good to be true. Για αυτό έσκουξα και έγραψε αυτό το "θα πρέπει να σας προβληματίσει...". Δηλαδή είχαμε μια ωραία ιστορία και εμείς διυλίζουμε τον κώνωπα. Εκεί το πήγαινα. 

 

Τώρα σχετικά με τον αν ο Ζουλ (και ο κάθε Ζουλ) είναι ακτιβιστής (ή vegan ή straight ή gay κλπ).

 

Εδώ παιδιά θα πω αυτό με το καρπούζι και το μαχαίρι.

Εφόσον η ίδια η εταιρία του δώσει το ελεύθερο να φτιάξει κάτι που να είναι "πιο της εποχής" ώστε να πιάσει το νεανικό κοινό (δείτε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στα σχολεία και πόσο αποδοχή έχουν στη νέα εποχή) είναι δικαίωμά του. Έχει το μαχαίρι και το καρπούζι. Φτιάχνει κάτι 60 χρόνια μετά. Εδώ τον Κόρτο Μαλτέζε τον έκαναν νέο στο 2000, Εκεί να δεις σοκ. Παιδιά οι εταιρίες ΔΕΝ απευθύνονται στον Manitou στον @ Laz33  στον @ Argail (πολύ ωραίο το εισαγωγικό σου κείμενο στο θέμα) αλλά στο νεότερο κόσμο εκεί έξω στην Ευρώπη και όχι μόνο. Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται εκεί τελείως διαφορετικά απ ότι εδώ. 

 

Ας σταματήσω εδώ γιατί έγραψα πολλά.  Αν σκεφτώ κ άλλα συμπληρώνω παρακάτω.

Καλό βράδυ

:beer5:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32548
  • Group:  Banned
  • Topic Count:  39
  • Content Count:  699
  • Reputation:   5106
  • Achievement Points:  747
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2264 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

1 hour ago, Laz33 said:

Μπας και δεν είναι θέμα εταιρείας και είναι αποκλειστικά θέμα του Ζουλ;

Έψαξα κιόλας μήπως βρω πληροφορίες για τα πολιτικά πιστεύω του συγγραφέα, αλλά δεν βρήκα.

Αν πάντως μάθω ότι είναι ακτιβιστής, σίγουρα δεν θα πέσω απ΄τα σύννεφα.

 

Ίσως εδώ βρεις αυτό που υποπτεύεσαι, ενδεχομένως και κάτι παραπάνω

https://lilianeroudiere.com/2012/10/02/jul-la-farce-tranquille/

https://www.liberation.fr/ecrans/2005/01/18/sans-forcer-le-trait_506508/

https://chantiersdeculture.com/2019/01/01/jul-lhistoire-en-bulles/

 

Η σύντομή μου παρατήρηση για το θέμα είναι πως ο όρος "πολιτική ορθότητα" είναι ύπουλος, υπονοεί μια τήρηση ίσων αποστάσεων για να μη δυσαρεστείται κανείς, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή πολιτική επίθεση με ξεκάθαρες ρατσιστικές προεκτάσεις.

Επεξεργασία από doom
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31613
  • Group:  Members
  • Topic Count:  58
  • Content Count:  4140
  • Reputation:   32407
  • Achievement Points:  4318
  • Days Won:  82
  • With Us For:  2850 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

@ Manitou το άλμπουμ του Κόρτο είναι εκτός σειράς.

Γι΄αυτό και δεν με πείραξε που αλλοίωσε το ύφος.

Όπως δεν με πείραξε το Choco-boys που παρουσιάζει τον Λούκυ Λουκ ως queer (μαθαίνουμε και καινούριους όρους εδώ μέσα :lol:).

Αν όμως έβγαινε άλμπουμ της canon σειράς με τέτοια θεματολογία, θα έβγαινα απ΄τα ρούχα μου και θα έκραζα μέχρι το 2035.

 

@ doom δεν διάβασα ακόμα τα άρθρα που ανέβασες, αλλά αν είναι αυτό που υποψιάζομαι τότε εξηγούνται όλα.

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23541
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2943 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

2 ώρες πριν, doom είπε:

Ίσως εδώ βρεις αυτό που υποπτεύεσαι, ενδεχομένως και κάτι παραπάνω

https://lilianeroudiere.com/2012/10/02/jul-la-farce-tranquille/

https://www.liberation.fr/ecrans/2005/01/18/sans-forcer-le-trait_506508/

https://chantiersdeculture.com/2019/01/01/jul-lhistoire-en-bulles/

 

Η σύντομή μου παρατήρηση για το θέμα είναι πως ο όρος "πολιτική ορθότητα" είναι ύπουλος, υπονοεί μια τήρηση ίσων αποστάσεων για να μη δυσαρεστείται κανείς, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή πολιτική επίθεση με ξεκάθαρες ρατσιστικές προεκτάσεις.

Θα μπορούσες σε μας που δεν ξέρουμε γαλλικά να μας εξηγήσεις που βρίσκονται οι ρατσιστικές προεκτάσεις; Αλλιώς μπορώ να υποθέσω ότι ποντάρεις στο ότι δεν μιλάει η πλειοψηφία τη συγκεκριμένη γλώσσα και λες ό,τι σου κατέβει. :)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32548
  • Group:  Banned
  • Topic Count:  39
  • Content Count:  699
  • Reputation:   5106
  • Achievement Points:  747
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2264 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Τα λινκς ήταν για τον λαζ. Αυτά που έγραψα από κάτω αναφέρονται γενικά στο θέμα της "πολιτικής ορθότητας" και όχι στα λινκς.

Και αν δεν κάνω λάθος ξέρεις γαλλικά. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  20
  • Content Count:  371
  • Reputation:   2642
  • Achievement Points:  411
  • Days Won:  1
  • With Us For:  706 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

8 ώρες πριν, Kurdy Malloy είπε:

Τέλος πάντων αυτή τη στιγμή ζούμε μία απίστευτη παράνοια από τους SJW και την cancel culture, έχουν όλοι αμοληθεί να βρούνε μη αποδεκτά πρότυπα σε κείμενα και έργα αιώνων πίσω, κρίνουν ανθρώπους ιστορικών χρόνων με τωρινά κριτήρια, έχω δει κλάματα για τους κακούς κονκισταδόρους που κατέστρεψαν τους δοξασμένους Αζτέκους, αλλά κανείς πχ δε λέει ότι και οι Αζτέκοι έβγαζαν τις καρδιές των αθώων θυμάτων όσο ακόμα χτυπούσαν και τις μέρες των ανθρωποθυσιών το αίμα στις πυραμίδες που θαυμάζουμε τώρα έτρεχε ποτάμι σύμφωνα με τις πηγές.

 

Είσαι ρατσιστής και απαιτώ να διαγραφείς από το φόρουμ, το facebook, το twitter, το google, τις λίστες συμμετοχής στο masterchef, το survivor και το next top model.

 

2 ώρες πριν, Manitou είπε:

Πολιτική ορθότητα είναι ότι δεν θέλουμε καρέ με κάποιον να πυροβολεί ένα παιδί ή με τον ΛΛ φερ' ειπείν να καπνίζει ένα τρίφυλλο ή με τον Σέρλοκ Χολμς να κάνει ηρωίνη.

Αυτό δεν είναι πολιτική ορθότητα, αυτό είναι ηθική. Πολιτική ορθότητα είναι πως δεν μπορείς να πεις ένα μαύρο, μαύρο, ένα χοντρό, χοντρό κλπ. Όχι να τους κοροϊδέψεις ή να τους χαρακτηρίσεις αρνητικά εξαιτίας του χρώματος ή του πάχους αλλά να τους αποκαλέσεις έτσι. Βέβαια η πολιτική ορθότητα στις μέρες μας έχει πάει ακόμα παραπέρα. Ήρωας και μη μειονοτικός δε νοείται σε κανένα σενάριο.

 

Η πολιτική ορθότητα και η συμπερίληψη καταστρέφουν τα σενάρια. Αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου δεν είναι αυτό το(κυρίως) πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι προσλαμβάνονται σεναριογράφοι και εικονογράφοι με αυτά τα κριτήρια . Όχι με βάση το ταλέντο τους. Μια ματιά σε Marvel, DC θα σας πείσει.

 

Γενικά η πολιτική ορθότητα δεν μπαίνει στην ίδια πρόταση με τη τέχνη. Γιατί η π.θ. απομυζά κάθε είδος ζωτικότητας από την τέχνη σαν βαμπίρ.

 

Δε μου αρέσουν τα "μηνύματα" και δε γουστάρω τη στρατευμένη τέχνη αλλά καταλαβαίνω πως αν πιστεύεις κάτι θα το περάσεις σε αυτό που δημιουργείς, δε μπορεί να γίνει αλλιώς. Αλλά εδώ δε μιλάμε για κάποια επανάσταση όπως τη παρουσιάζουν. Εδώ μιλάμε για κάτι που καθοδηγείται από συστημικά κέντρα ώστε να πέσει η προσοχή των λαών σε συγκεκριμένα θέματα και όχι σε άλλα, όπως ανισότητες, κατανομή πλούτου, πόλεμοι κλπ, κλπ.

8 ώρες πριν, Kurdy Malloy είπε:

Φίλε ΛΟΑΤΚΙ, ξέρεις κάτι; Ακόμα και να σου δώσει ο Κούλης ή ο Τσίπρας το δικαίωμα να παντρευτείς τον/την/το/τους σύντροφό(υς) σου, πάλι μισθό που δε θα σου φτάνει να ζήσεις θα πάρεις. Στο ίδιο πλαίσιο είναι όλα, εκτός αν πιστέψουμε ότι η Ντίσνεϋ ή το Νέτφλιξ αγκάλιασαν της Γης τους κολασμένους.

Αυτό ακριβώς.

 

Λίγο σκόρπιες οι σκέψεις και τα σχόλια αλλά έτσι μου βγήκαν. Και όχι, δεν διεκδικώ αλάθητο, μπορεί να λέω βλακείες

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  36975
  • Group:  Members
  • Topic Count:  40
  • Content Count:  2201
  • Reputation:   14114
  • Achievement Points:  2558
  • Days Won:  48
  • With Us For:  1184 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  15

Η πολιτική ορθότητα, έχει διεισδύσει στις ζωές μας για τα καλά, ιδίως μετά τον κορωνοϊό. Έχω ήδη τοποθετηθεί αρκετά στο θέμα του Λούκυ Λουκ, όμως εδώ μπορώ να μιλήσω γενικότερα. Πιστεύω ότι στην προσπάθεια να μην γίνονται διακρίσεις και ακρότητες, έχουν φτάσει στο σημείο πολλοί καλλιτέχνες να αναγκάζονται να αυτολογοκριθούν ή να λογοκρίνονται από τους εκδότες τους για το τι θα γράψουν και θα δείξουν στα κόμικς τους. Μα πώς θα γεννηθεί μια νέα ιδέα, ένα νέο κίνημα όταν όλα είναι τόσο στρατευμένα και μάλιστα υποκριτικά. Όπως πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο @ Argail , προηγουμένως, όλη αυτή η προσπάθεια ( από την μεριά των εταιρειών πάντα) γίνεται με απώτερο σκοπό την αποδοχή τους από το κοινό και την αύξηση στις πωλήσεις τους. Προσωπικά πιστεύω ότι η τακτική αυτή δεν βοηθάει την τέχνη, αλλά αντιθέτως την καταστρέφει. Τέχνη δίχως αμφισβήτηση και αντίδραση δεν υπάρχει! Ο COMICS CODE AUTHORITY επανέρχεται( τι επανέρχεται, έχει ήδη επανέλθει μόνο που προς το παρόν είναι άτυπος) δριμύτερος, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι INTERNATIONAL. Τέλος θα ήθελα να πω ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με αφορμή την πολιτική ορθότητα και το ποσό αυστηρή είναι, όμως σίγουρα ούτε οι παραγωγοί στο Netflix, ούτε οι μεγαλοεκδότες, ούτε κανείς από όλους τους αυτούς τους " εύθικτους" που ασχολούνται με ζήτημα άνευ σημασίας και μικρολεπτομέρειες, δεν έχουν έρθει σε Γυμνάσιο να ακούσει τι λέγεται ( όχι από όλους, αλλά από πολλά παιδιά) τόσο για τους ομοφυλόφιλους, όσο και για τους αλλοδαπούς κτλ. Ευτυχώς εγώ έχω πέσει στα μαλακά, έχω όμως γνωστούς σε άλλα τμήματα ή συμμαθητές από το δημοτικό και μού λένε τι γίνεται. Αντί λοιπόν να ασχοληθούν οι προαναφερθέντες με το πώς θα προωθηθούν στα παιδιά, αυτά τα ζητήματα μέσω της σωστής εκπαίδευσης και παιδείας( αφού είναι τόσο ιδεολόγοι),

 αναλώνονται σε ζητήματα αστεία και δευτερεύοντα, όπως το αν θα γίνει βιγκαν ο Λούκυ Λουκ, ή αν ο Πέπε το κουνάβι περνά άσχημα μηνύματα. Σίγουρα εξετάζω πολύ επιφανειακά το θέμα( κανονικά θα έπρεπε να γράψω τουλάχιστον τα τριπλάσια), όμως θα το αφήσω εδώ κι ας συνεχίσει η συζήτηση.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31613
  • Group:  Members
  • Topic Count:  58
  • Content Count:  4140
  • Reputation:   32407
  • Achievement Points:  4318
  • Days Won:  82
  • With Us For:  2850 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

4 ώρες πριν, Manitou είπε:

Εγώ ας πούμε τις μπελάδες στις φυτείες δεν τις αντιμετώπισα ποτέ σαν ένα αντιρατσιστικό μανιφέστο αλλά άλλη μία ιστορία του ΛΛ που (όπως και κάποιες άλλες π.χ. το τρυφερό πόδι) είχαν ένα ωραίο αντιρατσιστικό μήνυμα καθώς εκτυλίσσονταν στη Ν. Ορλεάνη με μαύρο σερίφη συμπρωταγωνιστή. Αν ήταν πιο έντονο ή πιο φανερό δεν μου κάνει διαφορά. Ήταν too good to be true. Για αυτό έσκουξα και έγραψε αυτό το "θα πρέπει να σας προβληματίσει...". Δηλαδή είχαμε μια ωραία ιστορία και εμείς διυλίζουμε τον κώνωπα. Εκεί το πήγαινα.

 

Εντάξει, ούτε εγώ είπα ότι οι Μπελάδες είναι αντιρατσιστικό μανιφέστο.

Αλλά μια υπερβολή την είχαν.

Θεωρώ ότι ο ΛΛ υπερασπίστηκε περισσότερες φορές απ΄όσες "έπρεπε" τους μαύρους.

Προτιμούσα περισσότερη δράση, παρά μια συνεχή διακήρυξη των πιστεύω του ήρωα.

Πες το μία, άντε πες το δύο ότι διαφωνείς μ΄αυτό που συμβαίνει. Θα το πιάσουμε το μήνυμα.

Αλλά όταν τουλάχιστον 4-5 φορές βλέπουμε τον ΛΛ ν΄αντιδράει στις ρατσιστικές επιθέσεις και τα ρατσιστικά σχόλια, κάπου κουράζει.

 

 

 

Πριν από 1 ώρα, Θοδωρής Καραπάνος είπε:

κανείς από όλους τους αυτούς τους " εύθικτους" που ασχολούνται με ζήτημα άνευ σημασίας και μικρολεπτομέρειες, δεν έχουν έρθει σε Γυμνάσιο να ακούσει τι λέγεται ( όχι από όλους, αλλά από πολλά παιδιά) τόσο για τους ομοφυλόφιλους, όσο και για τους αλλοδαπούς κτλ.

 

Τι λέγεται; :thinking:

 

 

Όσον αφορά την πολιτική ορθότητα στα χρόνια του κορονοϊού τι να πω.

Αν πολιτική ορθότητα είναι να μην αποκαλούμε χοντρό έναν ευτραφή, αλλά μπορεί να αποκαλεί ο πρωθυπουργός μιας χώρας "ψεκασμένους" και επικίνδυνους όσους δεν έχουν κάνει ένα εμβόλιο (για την ακρίβεια ένα αγνώστου αξιοπιστίας και ασφάλειας €μβόλιο), τότε να τη βράσω την πολιτική ορθότητα.

Η υποκρισία στο μεγαλείο της...

 

Επεξεργασία από Laz33
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1252
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  1679
  • Reputation:   6590
  • Achievement Points:  1743
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6260 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Για αρχή χαίρομαι που υπάρχει διάθεση για συζήτηση πάνω στο θέμα, διαβάζω τώρα τις αναρτήσεις και σχολιάζω/συνεχίζω τις σκέψεις

15 ώρες πριν, Laz33 είπε:

Αλλά εκεί που λέει ο Argail ότι οι εταιρίες επεμβαίνουν και ουσιαστικά ορίζουν το θέμα που θα διαπραγματευτεί μια ιστορία

ναι εντάξει γι' αυτό είπα στην αρχή ότι αυτό το συναντάμε στα πιο mainstream μέσα(TV/Cinema , Video Games, παλιότερα πάρα πολύ και στην μουσική) και σίγουρα τις περισσότερες φορές δεν επεμβαίνουν για να πειράξουν τις κεντρικές ιδέες αλλά για να σπρώξουν τον καλλιτέχνη να συμπεριλάβει τα δικά τους κριτήρια που θα πουλήσουν περισσότερο ή που δεν θα δημιουργήσουν αρνητικό αντίκτυπο από του Social Justice Warriors (SJW) όπως τους ανέφερε και ο Kurdy. Στα κόμικς αν δεν κάνω λάθος γιατί είμαι εκτός σκηνής εδώ και χρόνια το συναντάμε πάλι αρκετά στο mainstream comic που είναι τα υπερηρωικά. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που λες laz33 με το ΛΛ ναι είναι πολύ πιθανό να είναι του σεναριογράφου.

 

14 ώρες πριν, doom είπε:

Η σύντομή μου παρατήρηση για το θέμα είναι πως ο όρος "πολιτική ορθότητα" είναι ύπουλος, υπονοεί μια τήρηση ίσων αποστάσεων για να μη δυσαρεστείται κανείς, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή πολιτική επίθεση με ξεκάθαρες ρατσιστικές προεκτάσεις.

@ doom  θα πάρα πολύ ήθελα να δω μια ανάλυση για αυτό που λες εδώ και πως καταλήγεις σε αυτό το συμπέρασμα.

 

11 ώρες πριν, v hunter d είπε:

Δε μου αρέσουν τα "μηνύματα" και δε γουστάρω τη στρατευμένη τέχνη αλλά καταλαβαίνω πως αν πιστεύεις κάτι θα το περάσεις σε αυτό που δημιουργείς, δε μπορεί να γίνει αλλιώς. Αλλά εδώ δε μιλάμε για κάποια επανάσταση όπως τη παρουσιάζουν.

Κατά την άποψη μου κάθε τέχνη είναι στρατευμένη, γιατί κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του και ο καλλιτέχνης που δημιουργεί περνάει τις απόψεις του σε κάποιο βαθμό. Ακόμα και αν είναι το δεν με νοιάζει τίποτα παρά μόνο οι γκόμενες, κι αυτό στρατευμένο είναι στην κατεύθυνση του δεν με νοιάζει τίποτα, μην ασχολείσαι. Ξαναλέω έτσι το βλέπω εγώ, δεν είναι ανάγκη να είναι μανιφέστο κάτι για να είναι στρατευμένο, ο Αστερίξ π.χ. δεν περνάει την απειθαρχία, την αδερφικότητα σε αυτούς που αντιστέκονται? Δεν είναι αυτό στάση ζωής για κάποιους? Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

 

11 ώρες πριν, v hunter d είπε:

Εδώ μιλάμε για κάτι που καθοδηγείται από συστημικά κέντρα ώστε να πέσει η προσοχή των λαών σε συγκεκριμένα θέματα και όχι σε άλλα, όπως ανισότητες, κατανομή πλούτου, πόλεμοι κλπ, κλπ.

Συμφωνώ και επαυξάνω σε αυτό. Το έχουμε ζήσει άπειρες φορές και σε πιο "τοπικό" επίπεδο όταν περνάνε σημαντικά νομοσχέδια να σκάνε ροζ σκάνδαλα, εξαρθρώσεις τρομοκρατών κτλ

 

11 ώρες πριν, Θοδωρής Καραπάνος είπε:

Ευτυχώς εγώ έχω πέσει στα μαλακά, έχω όμως γνωστούς σε άλλα τμήματα ή συμμαθητές από το δημοτικό και μού λένε τι γίνεται.

Off topic: είσαι όντος 13 χρονών που λέει το προφίλ σου? :NoNo: Ο τρόπος που γράφεις και μιλάς με έκανε να πιστεύω ότι απλά είχες βάλει μια ηλικία στην τύχη. τι να πω, συγχαρητήρια για την συγκρότηση της σκέψης σου και για τις γνώσεις σου από τόσο μικρός.

In topic: Πολύ καλά τα λες Θοδωρή.

 

Δεν έχω προλάβει να σκεφτώ και να τα βάλω σε κείμενο κάτι ακόμη, έχω πήξει και στην δουλειά λίγο, ήθελα πολύ να διαβάσω τις απόψεις των παραπάνω πρώτα και θα επανέλθω ελπίζω σύντομα με συνέχεια της σκέψης μου.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33878
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

10 λεπτά πριν, Argail είπε:

 

 

Κατά την άποψη μου κάθε τέχνη είναι στρατευμένη, γιατί κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του και ο καλλιτέχνης που δημιουργεί περνάει τις απόψεις του σε κάποιο βαθμό. Ακόμα και αν είναι το δεν με νοιάζει τίποτα παρά μόνο οι γκόμενες, κι αυτό στρατευμένο είναι στην κατεύθυνση του δεν με νοιάζει τίποτα, μην ασχολείσαι. Ξαναλέω έτσι το βλέπω εγώ, δεν είναι ανάγκη να είναι μανιφέστο κάτι για να είναι στρατευμένο, ο Αστερίξ π.χ. δεν περνάει την απειθαρχία, την αδερφικότητα σε αυτούς που αντιστέκονται? Δεν είναι αυτό στάση ζωής για κάποιους? Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

 

 

Πολύ ωραία παράγραφος!!!!! :clap2:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  36975
  • Group:  Members
  • Topic Count:  40
  • Content Count:  2201
  • Reputation:   14114
  • Achievement Points:  2558
  • Days Won:  48
  • With Us For:  1184 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  15

11 ώρες πριν, Laz33 είπε:

Τι λέγεται; :thinking:

Δεν θέλω να εμβαθύνω, γιατί βγαίνουμε από το θέμα, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ, βρισιές, προσβολές κτλ.

 

Κάτι άλλο τώρα, όσον αφορά τους "Μπελάδες στις φυτείες" νομίζω ότι είναι απλώς ένα κανονικό άλμπουμ της σειράς. Ούτε κάτι πολύ δυνατό, ούτε όμως στο επίπεδο των Γερμανικών άλμπουμ ή σαν τον "Θρύλο της Δύσης ". Επειδή κιόλας εκείνη την περίοδο το θέμα του ρατσισμού ήταν φλέγον, μπορώ να πω ότι χάρηκα που είδα ένα Λούκυ Λουκ να καταπιάνεται με αυτό. 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23541
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2943 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Κι όμως, έτυχε. Το άλμπουμ και το θέμα του είχαν αναγγελθεί πολύ πριν το συμβάν με τον Φλόιντ

 

@ Argail  πολύ φοβάμαι ότι υπονοείται ρατσισμός εις βάρος των λευκών ετεροφυλλόφιλων ανδρών. Άστο. Δεν έχει από κάπου να το πιάσεις

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  20
  • Content Count:  371
  • Reputation:   2642
  • Achievement Points:  411
  • Days Won:  1
  • With Us For:  706 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

12 ώρες πριν, Θοδωρής Καραπάνος είπε:

δεν έχουν έρθει σε Γυμνάσιο να ακούσει τι λέγεται ( όχι από όλους, αλλά από πολλά παιδιά) τόσο για τους ομοφυλόφιλους, όσο και για τους αλλοδαπούς κτλ

Πού στα κομμάτια πας σχολείο; Στο Άουσβιτς του '40; Γιατί και στο γυμνάσιο που πάει η μεγάλη κόρη μου και στο δημοτικό που πάει η μικρή, το "κορίτσι(αγόρι) ερωτεύεται κορίτσι(αγόρι)" θεωρείται πολύ κουλ. Δηλαδή, το εντελώς αντίθετο κλίμα έχουμε. Τι στα κομμάτια, σχολεία pride είναι τα δικά μας;

 

Πριν από 1 ώρα, Argail είπε:

Κατά την άποψη μου κάθε τέχνη είναι στρατευμένη, γιατί κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του και ο καλλιτέχνης που δημιουργεί περνάει τις απόψεις του σε κάποιο βαθμό. Ακόμα και αν είναι το δεν με νοιάζει τίποτα παρά μόνο οι γκόμενες, κι αυτό στρατευμένο είναι στην κατεύθυνση του δεν με νοιάζει τίποτα, μην ασχολείσαι. Ξαναλέω έτσι το βλέπω εγώ, δεν είναι ανάγκη να είναι μανιφέστο κάτι για να είναι στρατευμένο, ο Αστερίξ π.χ. δεν περνάει την απειθαρχία, την αδερφικότητα σε αυτούς που αντιστέκονται? Δεν είναι αυτό στάση ζωής για κάποιους? Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

 

Καταλαβαίνω τι λες αλλά αυτό δεν θεωρείται στρατευμένο. Άλλωστε θα μπορούσα να σου πω ότι ο Αστερίξ υποστηρίζει την εθνική υπερηφάνεια, τον πατριωτισμό, την εδαφική κυριαρχία, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής(ο άντρας- κυνηγός) κλπ. Η στρατευμένη τέχνη δεν σηκώνει πολλές ερμηνείες γιατί είναι ....στρατευμένη σε ένα σκοπό.

 

Και το θέμα δεν είναι να περνά ο δημιουργός κάποια πράγματα που πιστεύει, αλλά να μη σου κάνει κήρυγμα και να μη σε φορτώνει ενοχές που δεν ακολουθείς τα δικά του πιστεύω. Και να μη χαλάει το αποτέλεσμα. Αν βλέπεις κάποια ταινία ή σειρά  , κάποιο "διαστημικό" για παράδειγμα που πάνε να δώσουν μια μάχη στην οποία κρίνεται η μοίρα του σύμπαντος και όλων τον πλανητών και στη γέφυρα του σκάφους κάθεται κάποιος σκεπτικός και τον ρωτάει "σκέφτεσαι τη μάχη;" και η απάντηση που ακολουθεί είναι "όχι, σκέφτομαι το αγόρι μου που είμαστε παντρεμένοι και οι γείτονες μας κουτσομοπλεύουν και δε μας αφήνουν να υιοθετήσουμε κλπ" ε όσο να 'ναι το σενάριο έχει πάει περίπατο. Σου πετάει αυτή τη σαχλαμάρα ενώ πάνε σε μια μάχη που αν τη χάσουν δε θα μείνει πλανήτης για πλανήτης όρθιος. Ε, άσε μας καημένε. Γύρνα μια κοινωνική ταινία και βάλε ό,τι θες μέσα. Όπως κάνουν τα manga(σιγά που δε θα το έγραφα).

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33878
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Είναι νομίζω αυτή η λεπτή διαχωριστική γραμμή του "εκφράζω άποψη" Vs "κάνω κήρυγμα".

Και επίσης το "κάνω κήρυγμα γιατί το πιστεύω" Vs "κάνω κήρυγμα γιατί μου το επιβάλουν" Vs "κάνω κήρυγμα γιατί είναι μόδα".

 

Στις δύο τελευταίες κατηγορίες μαζεύεται νομίζω όλο το χάλι και όλα τα απαράδεκτα έργα.

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1252
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  1679
  • Reputation:   6590
  • Achievement Points:  1743
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6260 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

54 λεπτά πριν, v hunter d είπε:

Άλλωστε θα μπορούσα να σου πω ότι ο Αστερίξ υποστηρίζει την εθνική υπερηφάνεια, τον πατριωτισμό, την εδαφική κυριαρχία, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής(ο άντρας- κυνηγός) κλπ.

Αντίθετα εγώ νομίζω ότι εκφράζει την Διεθνιστική αλληλεγγύη σε όσους αντιστέκονται σε κατακτητές και την αδελφοποίηση των λαών όσο για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής(ο άντρας- κυνηγός) κλπ. είναι ιστορική αλήθεια της εποχής που διαδραματίζεται και όχι άποψη.

Παρόλα αυτά η τέχνη ήταν είναι και θα είναι άλλος ένας μοχλός στην κοινωνική ανάπτυξη, δεν είναι ο καταλυτικός, αυτός είναι η μαζική διάθεση των λαών, η τέχνη όμως πάντα θα επηρεάζει τις διαθέσεις, θα βοηθάει στην πρόοδο της σκέψης και στην αφύπνιση, θα βοηθάει στην επιτάχυνση ή την επιβράδυνση των γεγονότων, με αυτή την λογική που παραθέτω μία τέχνη που δεν βοηθάει στην πρόοδο της σκέψης και στην εξέλιξη πολύ πιθανόν να μην κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση ή ακόμα και να βάζει φρένο, πάνω σε αυτό λέω ότι όλη η τέχνη είναι στρατευμένη και πρόσεξε, δεν σημαίνει ότι είναι εν γνώση του καλλιτέχνη στρατευμένη έτσι? ο χ ψ στιχουργός που γράφει μπουρδοτράγουδα(τραπ πχ) τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα στην σκέψη και στην πρόοδο κατά πάσα πιθανότητα φρενάρει αυτά που είπα παραπάνω γιατί εγκλωβίζει μία μερίδα κόσμου σε αυτή την κατάσταση. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν το κάνει ούτε εν γνώση του ούτε εσκεμμένα. 

Από την άλλη δεν σημαίνει ότι όποιος περνάει μερικά όμορφα και ηθικά μηνύματα σε ένα έργο του είναι και αυτόματα επαναστάτης και το κάνει με σκοπό την ανατροπή του εκάστοτε συστήματος.

Αυτά για την στρατευμένη και σταματάω να λέω άλλα γι' αυτό το θέμα γιατί θα βγούμε τελείως εκτός.

 

45 λεπτά πριν, Manitou είπε:

Είναι νομίζω αυτή η λεπτή διαχωριστική γραμμή του "εκφράζω άποψη" Vs "κάνω κήρυγμα".

ναι συμφωνώ βέβαια πολλές φορές το κάνω κήρυγμα μπορεί να είναι αυτό που θες να δεις σε ένα έργο γιατί ξέρεις από πριν όμως περί τίνος πρόκειται, δηλαδή πχ δεν μπορεί να πας πάρεις αυτό και να κάνεις κριτική ότι είναι φιλοσοβιετικό και έχει ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση, προφανώς και θα έχει.

 

50 λεπτά πριν, Manitou είπε:

Και επίσης το "κάνω κήρυγμα γιατί το πιστεύω" Vs "κάνω κήρυγμα γιατί μου το επιβάλουν" Vs "κάνω κήρυγμα γιατί είναι μόδα".

 

Στις δύο τελευταίες κατηγορίες μαζεύεται νομίζω όλο το χάλι και όλα τα απαράδεκτα έργα.

Πολύ σωστός

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23541
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2943 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Μην πάτε μακριά, στη σειρά της Radnet έχουμε χορτάσει από κήρυγμα. ;)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38652
  • Group:  Members
  • Topic Count:  7
  • Content Count:  109
  • Reputation:   733
  • Achievement Points:  115
  • Days Won:  0
  • With Us For:  760 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  20

Θα προσπαθήσω να πάρω και εγώ μέρος στην συζήτηση, κυρίως επειδή έχω παρατηρήσει πως οι περισσότεροι που λένε τις απόψεις τους εδώ είναι "μεσηλικοι άντρες" που έχουν γαλουχηθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, ενώ εμείς "η νέα γενιά" έχουμε διαφορετική άποψη για αυτά τα θέματα.

 

Πρώτον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως διαφορετική άποψη θα έχει ο Αμερικάνος, ο Ευρωπαίος και ο Έλληνας (το ξέρω πως γεωγραφικά είμαστε στην Ευρώπη και είμαστε και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν αισθανόμαστε "Ευρωπαίοι", ο,τι και να σημαίνει αυτό).

 

Ο Αμερικάνος και ο Ευρωπαίος θεωρώ πως λογικό να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα, ιδίως αν εξετάσεις την ιστορία τους και τον τρόπο που συμπεριφέρονταν στις μειονότητες (μαύρους, μετανάστες, γυναίκες κτλ), όμως το χειρίζονται διαφορετικά. Ενώ ο Αμερικάνος προσπαθεί να "ακυρώσει" την ιστορία του επειδή δεν του άρεσε η συμπεριφορά του στην τότε εποχή και την κρίνει με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις, ο Ευρωπαίος προσπαθεί από την άλλη να εξελιχθεί. Γνωρίζει πως έπραξε απαίσια τότε, αλλά αναγνωρίζει παράλληλα πως έτσι είχαν τα πράγματα και πως πίστευε σε αξίες που ακόμη και σήμερα θεωρούνται διαχρονικές (πχ, το Τεντέν κατηγορείται συχνά για τον ρατσισμό του, ιδίως στα πρώτα τρία βιβλία, αλλά παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπητές σειρές κόμιξ, και αυτό επειδή, πέρα απ'τον ρατσισμό, είχε παράλληλα και συμπαθητικός χαρακτηρες και περιπετειώδης σενάρια).

 

Εμείς οι Έλληνες είμαστε πιο πίσω, αν και αυτό οφείλεται στο ότι συγγενευουμε και με επίσης οπισθοδρομικούς λαούς. Οι Έλληνες της ηλικίας μου είμαστε πιο ανοιχτοί περί φεμινιστικών, ΛΟΑΤΚΙ θεμάτων (δεν θα μας πειράξει αν κάποιος είναι γκέι ας πούμε), γιατί θεωρούμε πως πρέπει να εξελιχθουμε και δεν μας πειράζει πως συμπεριφέρονταν οι άνθρωποι παλιότερα (και γιατί να ασχοληθούμε άλλωστε;! Με το να κρίνουμε ένα ιστορικό πρόσωπο επειδή ήταν ρατσιστής ή μισογύνης δεν θα πάψει να είναι ρατσιστής ή μισογύνης)

 

Τώρα, θα εξετάσουμε το πως χειρίζεται η πολιτική ορθότητα ο Αμερικάνος και ο Ευρωπαίος. Για την ακρίβεια, ο Ευρωπαίος, επειδή δεν διαβάζω αμερικάνικα κόμιξ. Και συγκεκριμένα, το πώς διαχειρίστηκε η πολιτική ορθότητα στο "Μπελάδες στις Φυτείες".

 

"Το Μπελάδες στις Φυτείες" βγήκε σε μια εποχή που το "black lives matter" κυριαρχούσε στα μέσα και στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω όσων συνέβαιναν στην Αμερική. Λογικό λοιπόν που αποφάσισε να μιλήσει περί ρατσισμού. Αυτό, όμως, δεν χάλασε κανέναν (παρόλο που υπήρξαν μερικοί που το κατηγόρησαν ότι ήταν υπερβολικά στρατευμένο), επειδή ο Λούκι Λουκ ήταν ένας χαρακτήρας που φημίζεται για το ότι υπερασπιζεται πάντοτε τους αδύναμους έναντι των ισχυρών και ήταν λοιπόν μέσα στον χαρακτήρα του να τους βοηθήσει.

 

Οι αντίπαλοι του σε αυτήν την ιστορία ήταν οι KKK, οι οποίοι αναπαριστονται ως αγενείς λευκοί ξιπασμενοι πλούσιοι χωρις καμία ηθική αξία, και μάλιστα μετά το τέλος του Εμφυλίου, όπου η δουλεία είχε καταργηθεί.

 

Η στερεοτυπική αναπαράσταση τέτοιων ανθρώπων ως μονοδιαστατων κακών είναι συνηθισμένη όταν το έργο πρόκειται να μιλήσει περί ρατσισμού, ομοφοβίας ή μισογυνισμου, έτσι ώστε ο αναγνώστης να τον αντιπαθησει και να περιμένει με προσμονή την πτώση του. Ιδίως όταν επρόκειτο για ιστορίες για παιδιά, όπου οι χαρακτήρες χωρίζονται απλώς σε "καλό" και "κακό" και δεν υπάρχει μια γκρι περιοχή.

 

Και ο ΛΛ είναι μια σειρά κόμιξ για παιδιά, επομένως φυσικό να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.

 

Τώρα, ίσως επειδή μεγάλωσα και θέλω κάτι πιο πολυδιάστατο, θα μου άρεσε να βλέπω μια ιστορία όπου ένας χαρακτήρας ξεκινάει ως μισογύνης, ρατσιστής, ομοφοβικός κτλ, αλλά με τον καιρό καταλαβαίνει το λαθος του και προσπαθεί να μετανοήσει, όπως συνέβη στις "Σαββατογεννημένες", με τον Σάββα να μαθαίνει σιγά σιγά τα λάθη του και να προσπαθεί να μετανοήσει που συμπεριφέρθηκε απαίσια στις τρεις πρώην συζύγους του.

 

Αρκετά όμως μίλησα και νομίζω πως ξέφυγα σε αρκετά σημεία απ'το κυρίως θέμα. Και ότι χρησιμοποίησα τις λέξεις "θέμα" και "ζήτημα" πολλές φορές.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  20
  • Content Count:  371
  • Reputation:   2642
  • Achievement Points:  411
  • Days Won:  1
  • With Us For:  706 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πριν από 1 ώρα, whatever είπε:

έχω παρατηρήσει πως οι περισσότεροι που λένε τις απόψεις τους εδώ είναι "μεσηλικοι άντρες"

Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάτε...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38010
  • Group:  Members
  • Topic Count:  16
  • Content Count:  562
  • Reputation:   4381
  • Achievement Points:  622
  • Days Won:  1
  • With Us For:  917 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  16

4 ώρες πριν, whatever είπε:

θα μου άρεσε να βλέπω μια ιστορία όπου ένας χαρακτήρας ξεκινάει ως μισογύνης, ρατσιστής, ομοφοβικός κτλ, αλλά με τον καιρό καταλαβαίνει το λαθος του και προσπαθεί να μετανοήσει

 

Υπάρχει μια ταινία που λέγεται Jojo Rabbit, στην οποία ένα παιδί που γεννήθηκε στη ναζιστική Γερμανία μαθαίνει πως η προπαγάνδα του Χίτλερ είναι ψέματα και πως οι Εβραίοι δεν είναι κακοί άνθρωποι. Έχω χρόνια να τη δω αλλά από ό,τι θυμάμαι ήταν αρκετά καλή. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38081
  • Group:  Members
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  636
  • Reputation:   5725
  • Achievement Points:  643
  • Days Won:  5
  • With Us For:  901 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

1 hour ago, Orignal357 said:

 

Υπάρχει μια ταινία που λέγεται Jojo Rabbit, στην οποία ένα παιδί που γεννήθηκε στη ναζιστική Γερμανία μαθαίνει πως η προπαγάνδα του Χίτλερ είναι ψέματα και πως οι Εβραίοι δεν είναι κακοί άνθρωποι. Έχω χρόνια να τη δω αλλά από ό,τι θυμάμαι ήταν αρκετά καλή. 

 

Και το Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας (American History X) είναι πολύ καλή ταινία.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31613
  • Group:  Members
  • Topic Count:  58
  • Content Count:  4140
  • Reputation:   32407
  • Achievement Points:  4318
  • Days Won:  82
  • With Us For:  2850 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

8 ώρες πριν, whatever είπε:

έχω παρατηρήσει πως οι περισσότεροι που λένε τις απόψεις τους εδώ είναι "μεσηλικοι άντρες" που έχουν γαλουχηθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων

 

Το αντίστοιχο βέβαια μπορεί να ειπωθεί και απ΄την άλλη πλευρά.

Κι εσείς οι νέοι* γαλουχηθήκατε με τον "μοντέρνο" και "προοδευτικό" τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.

Είτε μέσω του σχολείου και της οικογένειας, είτε μέσω της τηλεόρασης, της τέχνης και των social media, που προβάλουν συγκεκριμένα πρότυπα (τα οποία συνήθως ανήκουν στις λεγόμενες μειονοτικές ομάδες και τ΄ανέφερε διεξοδικά ο Σταύρος σε προηγούμενο σχόλιο).

 

 

Όσον αφορά τα Αστερίξ που είπατε, ό,τι μήνυμα και να περνάνε το περνούσαν ανέκαθεν. Απ΄τη δημιουργία τους.
Δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Μιλάμε για όταν υπάρχει αλλοίωση στο χαρακτήρα και το ύφος μιας σειράς.

Ο ΛΛ για παράδειγμα, όταν απ΄την αρχή της δημιουργίας του έτρωγε κρέας, δεν γίνεται να ασπαστεί το βιγκανισμό.

Έχουμε αλλοίωση εδώ πέρα.

Θα μου πεις και με το τσιγάρο που έκοψε, δεν έχουμε αλλοίωση;

Έχουμε κι εκεί ελαφρώς. Αλλά όπως είπα, δεν βγήκε ποτέ άλμπουμ με θέμα το κάπνισμα.

Δεν μπήκε ταμπέλα "μην καπνίζετε".

Διακριτικές ήταν όσες σκηνές είδαμε με αυτό το περιεχόμενο.

Εκτός αυτού, υπήρχε και πρακτικός λόγος να κόψει ο ΛΛ το τσιγάρο.
Στην Αμερική (και σταδιακά και σ΄άλλες χώρες) άρχισαν ν΄απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων και να λογοκρίνονται σκηνές με τέτοιο περιεχόμενο.

Άρα ο Μορίς "αναγκάστηκε" να κόψει το κάπνισμα στον Λούκυ Λουκ, ώστε να έχει πρόσβαση στην αμερικάνικη αγορά.

 

 

* θεωρητικά κι εγώ νέος θεωρούμαι ακόμα, έστω και οριακά.
Μεσήλικας είναι ο άνω των 40 χρόνων (μέχρι τα 60 περίπου, όπου από εκεί και πέρα θεωρείται γέρος).

Αλλά εντάξει, μπροστά σε μένα κάποιος 18άρης είναι ακόμα πιο νέος. Μια γενιά μικρότερος :)

 

Επεξεργασία από Laz33
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  20
  • Content Count:  371
  • Reputation:   2642
  • Achievement Points:  411
  • Days Won:  1
  • With Us For:  706 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

26 λεπτά πριν, Laz33 είπε:

Μεσήλικας είναι ο άνω των 40 χρόνων (μέχρι τα 60 περίπου, όπου από εκεί και πέρα θεωρείται γέρος).

 

Θέλετε να ακούσετε τίποτα βραδιάτικα εδώ μέσα...

 

Πολιτική ορθότητα για εμάς τους μεσήλικ...τους άνω των 40 δεν υπάρχει; Να μας αποκαλείτε νέους δεύτερης γενιάς

Επεξεργασία από v hunter d
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38010
  • Group:  Members
  • Topic Count:  16
  • Content Count:  562
  • Reputation:   4381
  • Achievement Points:  622
  • Days Won:  1
  • With Us For:  917 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  16

19 λεπτά πριν, Laz33 είπε:

Δεν μπήκε ταμπέλα "μην καπνίζετε".

 

Και νομίζεις ότι θα μπει ταμπέλα "μη τρώτε κρέας" στο επόμενο τεύχος? Σε αντίθεση με το ρατσισμό και το κίνημα εναντίων του καπνίσματος, ο βιγκανισμός πρόκειται για ένα κίνημα που αποτελείται από λίγους ανθρώπους, οι οποίοι δεν τρώνε κρέας για λόγους ηθικής, υγείας ή άλλους. Και από αυτούς, το ποσοστό που θέλει να πάρει ενεργή δράση ενάντια σε όσους τρώνε κρέας είναι ακόμη μικρότερο (φυσικά υπάρχουν κάτι λίγοι θανατικοί που μισούνε θανάσιμα όσους δεν τρώνε κρέας, αλλά δεν είναι παρά μια μειοψηφία μέσα σε μια άλλη μειοψηφία). Οι περισσότεροι σέβονται τις διατροφικές συνήθειες του καθενός και κοιτάνε τη δουλειά τους. Ο ρατσισμός (και η ομοφοβία, αν και δεν έχει σχέση με το Λούκυ Λουκ) αντίθετα είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό που έχει απαίσιες συνέπειες. Έτσι βγάζει αρκετό νόημα ένα κόμικ  με θέμα αυτό (τώρα το αν η πλοκή του τεύχους ήταν καλή είναι άλλο θέμα) , και όχι τόσο ένα για τον βιγκανισμό, που λογικά δεν θα είχε απήχηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

 

Προσωπικά θεωρώ απίθανο να είναι το τεύχος κάποιου είδους μανιφέστο ενάντια όσων τρώνε κρέας. Πιο πιθανό είναι να είναι απλώς μια περιπέτεια, όπου ο Λούκυ Λουκ βρίσκεται σε μια πόλη χορτοφάγων και πρέπει να αφομοιώσει τα έθιμά τους προσωρινά, αλλά δεν θα γίνει μόνιμα χορτοφάγος. Ο μόνος τρόπος που βλέπω να συμβαίνει το αντίθετο είναι αν η συντακτική ομάδα πίσω από τα Λούκυ Λουκ αποτελείται από θανατικούς βίγκαν.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31217
  • Group:  Members
  • Topic Count:  41
  • Content Count:  1345
  • Reputation:   9669
  • Achievement Points:  1361
  • Days Won:  1
  • With Us For:  3054 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  1

Ας μην γενικεύουμε, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις ούτε με τους συνομήλικους μας, ούτε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους / Αμερικανούς.
Και οι απόψεις των περισσότερων δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές, απλά επειδή συμβαδίζουν με την προπαγάνδα που μας βομβαρδίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33878
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Πρώτη φορά με αποκαλούν μεσήλικα και με έτσουξε. Βέβαια υπάρχουν και χειρότερα. Πάνω από 60 λέει γέρος. ΓΕΡΟΣ!!!Ακου Θεέ μου τι λένε!!!!

 

Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα:

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.