Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κώστας Μητρόπουλος: Ο ηθογράφος παιδαγωγός του σκίτσου [Βασίλης Κ. Καλαμαράς, enetpress.gr, 18/11/2021]


Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3477
  • Reputation:   20239
  • Achievement Points:  3534
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6260 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο σκιτσογράφος, αειθαλής καλλιτέχνης, χωρίς να τον βαραίνει η ηλικία του, Κώστας Μητρόπουλος εξακολουθεί να σχολιάζει την επικαιρότητα, χωρίς μία ρυτίδα να έχει εγγραφεί στην καλλιτεχνία του. Γεννημένος το 1926 είναι ένας νέος σκιτσογράφος, και παρ’ ότι έρχεται να τον συναντήσει ένας αιώνας ζωής, τον αντιμετωπίζει κατάματα, χωρίς να υποχωρεί μπροστά του και χωρίς να τον φοβάται.

Πάνω από εξήντα χρόνια διαπαιδαγωγεί το κοινό των εφημερίδων και των περιοδικών, αυτός ο ηθογράφος και παιδαγωγός της πολιτικής ζωής. Το σκίτσο του και η λεζάντα που το συνοδεύει δεν εξέπεσαν ποτέ στην χλεύη και στον σαρκασμό. Κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων ως ηθικός ξενιστής, απούσας της ηθικολογίας, γιατί η τέχνη του ήταν ο θάνατος των πολιτικών αποφάσεων και η ζωογόνηση, η αναπνοή του ανήμπορου πολίτη. Γιατί έχει συνειδητοποιήσει ότι στη χώρα μας αλλάζουν μόνο τα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές του, ενώ η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ένα χαμόγελο για την ματαιότητα των πραγμάτων

 

Σε μία Ελλάδα, η οποία επιβιώνει ακόμη με πελατειακές σχέσεις, αυτός έδειξε αυτή την σχέση όχι με το δάχτυλο στο μάτι του αναγνώστη, αλλά αφήνοντας να του ξεφύγει πάντα ένα χαμόγελο για την ματαιότητα των πραγμάτων, άνευ πίκρας στα χείλη του κατάμαυρης. Το μόνο μαύρο που του αναλογεί είναι το παίδεμα με τα μολύβια του, που όταν σκιτσάρουν έρχονται κόντρα με το λευκό πλαίσιο, που όλα τα εξαφανίζει στο φως της αισιοδοξίας.

Η αισιοδοξία αυτού του «ανώριμου» της σκιτσογραφίας έχει τις ρίζες της στην στωική αντιμετώπιση της ζωής, μιας ζωής συντεταγμένης στις επιταγές ενός βίου που έχει εκπαιδευτεί να κλείνει τους οφθαλμούς μπροστά στο πρόβλημα, αρκεί να υπηρετεί την προσωπική κατίσχυσή του.

skitso1.jpg

Τα ανθρωπάκια του Κώστα Μητρόπουλου, θα ήθελαν να αισθάνονται θύματα, όμως καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν την λύση στην επιβιωτική αναδίπλωσή τους στην καθημερινότητα, μήπως και σώσουν εαυτούς σε συμβιβαστικές αποφάνσεις. Κι όμως το σχόλιο του δεν τους καταβυθίζει στην ειρωνεία, καθιστώντας αδρανή τα κωμικοτραγικά χαρακτηριστικά τους, δεν τους αποστρέφεται, δεν τους κατηγορεί, δεν τους επιμηκύνει τα χαρακτηριστικά μέχρι τα όρια της καρικατούρας.

Δεν εκπίπτει στην ευκολία της καταγγελίας

Καθημερινά βρίσκεται σε εγρήγορση, χωρίς, όμως, να εκπίπτει στην ευκολία της καταγγελίας. Γιατί απλά, απλούστατα, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, και αδύναμοι πολύ αδύναμοι. Το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό δεν τους βάζει απέναντι, δεν τους εχθρεύεται, δεν τους σκοτώνει για τις απρέπειες και τις ασυνέπειές τους. Οι συμπεριφορές, παρά την έλευση και την επικράτηση της τεχνολογίας, δεν άλλαξαν στα βασικά δομικά τους χαρακτηριστικά. Ο καιρός έξω από το δωμάτιο φέρνει τις εποχές και μέσα σ’ αυτή την σκοτεινή σπηλιά δύο ανυπόμονα μάτια φωτίζονται από την οθόνη του υπολογιστή.

skitso2.jpg

Ο Κώστας Μητρόπουλος αποστέλλει πλέον τα σκίτσα του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όμως το μηχάνημα που χρησιμοποιεί λούζεται από το ελληνικό φως, γι’ αυτό εξαφανίζεται στην σκιά της δημιουργίας. Μέσα από αυτή την σκιά που ρίχνει το φως από τα ανθρωπάκια του, δημιουργούν έναν απροπαράσκευο βίο για τα δύσκολα κι όταν έρθουν τα εύκολα ανέτοιμος πάλι να τα δεχθεί. Αυτή την διχοστασία του Έλληνα, ο Κώστας Μητρόπουλος, αυτή την αέναη ρωγμή, αυτό το αδιαπέραστο πέρασμα, αυτή την ακινησία της ψυχής, αυτή την νωθρότητα του σώματος δεν την εδόξασε. Τους έστειλε από απ’ εκεί που ήρθαν, γιατί γνωρίζει ότι κατά την επιστροφή τους θα του ζητήσουν και τα ρέστα.

 

Σύνδεσμος: https://www.enetpress.gr/κώστας-μητρόπουλος-ο-ηθογράφος-παιδα/

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Indian changed the title to Κώστας Μητρόπουλος: Ο ηθογράφος παιδαγωγός του σκίτσου [Βασίλης Κ. Καλαμαράς, enetpress.gr, 18/11/2021]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.