Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δοξιάδης απειλεί... Νταν Μπράουν [Καλαμαράς Βασίλης, Ελευθεροτυπία, 29/09/2009]


erma jaguar

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  6330
  • Group:  Banned
  • Topic Count:  300
  • Content Count:  1257
  • Reputation:   7187
  • Achievement Points:  1258
  • Days Won:  25
  • With Us For:  5736 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δοξιάδης απειλεί... Νταν Μπράουν

 

Ούτε ένας μήνας -κυκλοφόρησε την 7η Σεπτεμβρίου- δεν πέρασε από την αγγλόφωνη έκδοση του γκράφικ νόβελ «Logicomix» του δικού μας Απόστολου Δοξιάδη από τον βρετανικό οίκο «Bloomsbury». Κι όμως το βιβλίο «χτύπησε» τριπλό μπεστ σέλερ στη λίστα του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου «Amazon»: Από χθες βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των γκράφικ νόβελ του αγγλικού Amazon, ενώ μία ημέρα πριν την κυκλοφορία του στην Αμερική (κυκλοφορεί σήμερα) βρέθηκε στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας του αμερικανικού. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι βρίσκεται στην έκτη θέση των μπεστ σέλερ όλων των κατηγοριών του αμερικάνικου Amazon!

 

Το μυθιστόρημα σε μορφή κόμικ, με θέμα την περιπέτεια της Λογικής, του οποίου η συγγραφή κράτησε επτά χρόνια, συνυπογράφεται από τον θεωρητικό της Πληροφορικής στο Μπέρκλεϊ Χρίστο Χ. Παπαδημητρίου και τους κομίστες Αλέκο Παπαδάτο και Αννι Ντι Ντόνα. Η διεθνής απήχηση τού «Logicomix» είχε διαφανεί ήδη από την ελληνική έκδοση του, τον περασμένο Οκτώβριο, από τις εκδόσεις «Ικαρος». Από εκεί το αλίευσε ο βρετανικός εκδοτικός οίκος, που το διάλεξε να είναι το πρώτο γκράφικ νόβελ, το οποίο θα βγει στον κατάλογό του.

 

post-6330-1254226062,63_thumb.jpg

 

Μετά την έκδοση στη Μ. Βρετανία, το βιβλίο ακολούθησε μία «τρελή» και απρόσμενη πορεία υποδοχής σε μεγάλα διεθνή έντυπα, όπως είναι ο «Independent», ο «Guardian», ο «Observer», οι «Times», οι «New York Times», οι «Financial Times».

 

Μάλιστα, υποχρέωσε τον μεγάλο Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα, θεατρικό συγγραφέα και ακτιβιστή Χάουαρντ Ζιν, να χαρακτηρίσει το έργο τής ομάδας τού Απόστολου Δοξιάδη, «σπάνιο και πνευματικό και καλλιτεχνικό επίτευγμα, που θα επιτρέψει στους αναγνώστες να εξερευνήσουν γνωστικά πεδία που θεωρούσαν απαγορευμένα».

 

Αναλυτικότερα, το «Logicomix» είναι ένα από τα πρώτα εικονογραφημένα μυθιστορήματα στην Ελλάδα. Αποπειράται και το καταφέρνει με τους καλύτερους όρους, να δείξει τον αγώνα των μεγάλων μαθηματικών στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα να θεμελιώσουν την επιστήμη στους κανόνες τής λογικής. Τελικώς, οι προσπάθειες του Ράσελ, του Φρέγκε, του Βίτγκενσταϊν και του Γκέντελ απέβησαν άκαρπες. Η λογική τους οδήγησε εκτός επιστήμης ή εντός του ψυχιατρείου.

 

Επικοινωνήσαμε με τον Απόστολο Δοξιάδη, ο οποίος αντέδρασε με την ακόλουθη δήλωση: «Θα ήταν αστείο να πω ότι δεν χαίρομαι πολύ. Η επιβράβευση του κόπου σου είναι πάντα ευχάριστο πράγμα. Από εκεί και πέρα στην εμπορική επιτυχία μπαίνουν τόσοι παράγοντες που η ανάλυση δεν βγάζει πουθενά. Την αξία του κάθε πράγματος τη δείχνει ο καιρός».

 

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Ελευθεροτυπία 29/9/2009

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Indian changed the title to Δοξιάδης απειλεί... Νταν Μπράουν [Καλαμαράς Βασίλης, Ελευθεροτυπία, 29/09/2009]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.