Μετάβαση στο περιεχόμενο

The Cuphead Show! (2022- )


StefanosPap

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  38148
  • Group:  Members
  • Topic Count:  13
  • Content Count:  628
  • Reputation:   3248
  • Achievement Points:  651
  • Days Won:  1
  • With Us For:  906 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

cuphead2.thumb.jpg.4b071b0316e85e917b32d8b98fa4160b.jpg

 

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2022 κυκλοφόρησε στο Netflix η πρώτη σεζόν του The Cuphead Show! Αποτελείται από 12 επεισόδια των 14-16 λεπτών. Πρόκειται για σειρά animation βασισμένο στο γνωστό βιντεοπαιχνίδι Cuphead του στούντιο MDHR που κυκλοφόρησε το 2017.

 

Αυτό που χαρακτηρίζει το βιντεοπαιχνίδι και έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί στην σειρά είναι η αισθητική που υπάρχει. Είναι παραπάνω από εμφανής η επιρροή από τις δουλειές της Disney και του Fleischer Studios από την δεκαετία του 1930s και μετά.

 

Για όσους έχουν παίξει το παιχνίδι, θα βρουν πολλούς γνώριμους χαρακτήρες και περιοχές. Αλλά ακόμα και να μην υπάρχει αυτή η επαφή, η δομή της σειράς από αυτοτελή επεισόδια δίνει την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να την παρακολουθήσει και να την ευχαριστηθεί.

 

Παρακάτω και το τρέιλερ της σειράς

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  758
  • Content Count:  12962
  • Reputation:   94863
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  428
  • With Us For:  4644 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Το ‘The Cuphead Show’ είναι το "μίκυ-μάου" του καιρού μας | REVIEW  

 

thecupheadshow.jpg

 

Ανεξάρτητα από το εάν έχεις παίξει ή όχι το ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι του Studio MDHR, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο The Cuphead Show του Netflix, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το ενήλικο «μίκυ-μάου» της εποχής μας, με vintage αέρα, μαύρο χιούμορ, μορφές-σημεία αναφοράς και όμορφη αισθητική που στέλνει κύματα νοσταλγίας σε όλους τους λάτρεις των παλιών κινουμένων σχεδίων. Την εν λόγω animated παραγωγή υπογράφει ο Dave Wasson μαζί με τα δύο αδέρφια-δημιουργούς του Cuphead, Chad και Jared Moldenhauer. Τις φωνές τους ως ‘Cuphead’ και ‘Mugman’ δανείζουν αντίστοιχα ο Tru Valentino (Fast & Furious Spy Racers') και ο Frank Todaro, ενώ ακούγονται και οι ηθοποιοί: Luke Millington-Drake, Wayne Brady, Grey Griffin, Joe Hanna, Dave Wasson, Cosmo Segurson, Chris Wylde, Rick Zieff, Jim Conroy, Cristina Milizia και ο Keith Ferguson.

 

Dpx8AWh.jpg

 

Η πλοκή εστιάζει σε δύο ορφανές μικρές κουπίτσες και τις σκανταλιάρικες περιπέτειές τους, στο νησί ‘Inkwell Isle’. Από τη μία, ο παρορμητικός κατεργάρης ‘Cuphead’, και από την άλλη ο πολύ εύκολα παρασυρόμενος ‘Mugman’, έχουν αδυναμία στις αταξίες, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του θετού τους πατέρα, ‘Elder Kettle’, να συμπεριφέρονται φρόνιμα, εκείνοι δεν λένε να μείνουν μακριά από μπελάδες. Τρελαίνονται για παγωτό και καλοπέραση. Και τι δεν θα ‘διναν για αυτά τα δύο! Ίσως ακόμη και τη ψυχή τους αφού ένας τους μάλιστα θα κινδυνέψει να την χάσει όταν οι κακοτοπιές που τους έλκουν σαν μαγνήτης, φέρνουν πια στον δρόμο τους μπλεξίματα με το ίδιο το Αφεντικό της Κόλασης! Καταρχάς, αυτό που οπωσδήποτε αναδεικνύεται από την πρώτη κιόλας στιγμή στην ιδιαίτερη αυτήν μυθοπλασία είναι το ρετρό ύφος, στο οποίο επενδύουν οι συντελεστές της. Η συγκεκριμένη τους δουλειά αποπνέει μία αλλιώτικη ζεστασιά και σεβασμό, διατηρώντας στέρεα θεμέλια στο σήμερα αλλά στρέφοντας ταυτόχρονα αρκετές φορές το βλέμμα πίσω στο παρελθόν, με ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να αποτίσουν ξεχωριστό φόρο τιμής στο στυλ των καρτούν της δεκαετίας του 1920 και του 1930.

 

jYMdsAH.jpg

 

Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, παρακολουθώντας ένα-ένα τα επεισόδια, θα διαπιστώσεις έντονες επιρροές από διάσημα creepy μίνι animated φιλμ. Ειδικότερα, θα παρατηρήσεις κοινά μοτίβα με το “Swing you Sinners” (1930), από την σειρά Talkartoons της Fleischer Studios (όπου το υπερφυσικό και το σουρεαλιστικό στοιχείο κάνουν πάρτι), το “Silly Symphony: Hell’s Bells” (με τον Σατανά να τα βρίσκει σκούρα στο βασίλειό του) και το “Silly Symphony: The Skeleton Dance” (1929) της Columbia Pictures (όπου στο τελευταίο, το κέφι ανάβει στην αυλή ενός νεκροταφείου και στήνεται ένας ξέφρενος ανατριχιαστικός χορός από ανθρώπινους σκελετούς!). Ωστόσο, θα παραλληλίσεις διάφορα πράγματα και με το “Mickey Mouse: The Haunted House” (1929) της Walt Disney ή το “Feline Follies” του Pat Sullivan με τον λεγόμενο «Flix την Γάτα» ή αλλιώς «Master Tom» που περιφέρεται δεξιά και αριστερά διασκεδάζοντας όπως του αρέσει. Επομένως, είναι άρρηκτη η σύνδεση του τότε με το τώρα. Πάνω σ’ αυτή χτίζεται το παρόν πολύχρωμο εγχείρημα συνομιλώντας με τα παραπάνω ασπρόμαυρα projects, και αυτό καθίσταται σαφές ειδικά όσον αφορά στον εκφραστικό τρόπο με τον οποίο απευθύνεται σε νεότερο και μεγαλύτερο κοινό.

 

ewwAmNT.jpg

 

Παρά την φαινομενική “παιδικότητα” και την ανεμελιά που προσλαμβάνεις σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, εντούτοις, ο παράγοντας του μακάβριου, του σκοτεινού και του απόκοσμου είναι πάντα διάχυτος στην αφήγηση ως προς την αναπαράσταση των γεγονότων. Έτσι, συνυπάρχουν και ισορροπούν αρμονικά το ανάλαφρο και μία υποψία εφιάλτη δίνοντας τα χέρια σε ένα ευφάνταστο και οπτικά προσεγμένο ψυχαγωγικό ταξίδι «πίσω στον χρόνο», γεμάτο εκπλήξεις, υπό τις ταιριαστές jazz και swing μελωδίες του συνθέτη Ego Plum. Πέρα από τις ανωτέρω διακειμενικές αναφορές, θα βρεις και μία ακόμη εξαιρετικά οφθαλμοφανή για να την αγνοήσεις κι ας είναι τεχνηέντως κρυμμένη μέσα σε μία ντουλάπα. Φυσικά, και μάντεψες σωστά: είναι αφιερωμένη στο περίφημο ποντίκι-σήμα κατατεθέν της Disney, Mickey Mouse! Μεταξύ άλλων, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλές χαρακτηριστικές φιγούρες “κακών” από το σύμπαν του παιχνιδιού, που κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους, όπως π.χ. ο μοχθηρός ‘King Dice’ κ.ά. και με τις οποίες πασχίζει να τα βγάλει πέρα το ιδιότυπο πρωταγωνιστικό δίδυμο της υπόθεσης.

 

2CQJYzv.jpg

 

Μέσα στην θεματολογία έμμεσα υπογραμμίζονται ζητήματα όπως αυτό των σταδιακών αλλαγών που συνεπάγεται η μετάβαση από την νεανική ηλικία στην ενηλικίωση, οι προσδοκίες της κοινωνίας για το άτομο και το αντίστροφο, η αποδοχή και η παραβίαση κανόνων, η αρχή της ευχαρίστησης που συχνά γεννά την αναβλητικότητα ως προς την ανάληψη ευθυνών ή καθηκόντων και την διεκπεραίωση στόχων. Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για την απληστία, τη ζήλια, την υποκρισία, την ανηθικότητα και την εξαπάτηση. Σαν αντίβαρο όμως, τοποθετείται η βαθιά αδερφική αγάπη, η αλληλοϋποστήριξη και η αγωνιώδης αναζήτηση σωτήριας λύσης για έναν αγαπημένο ώστε να σωθεί η κατάσταση έστω και την ύστατη στιγμή που οδεύει σε αδιέξοδο. Τα υπέροχα γραφικά των ηρώων και τα ζωηρά χρώματα του φόντου που ντύνει τον κόσμο του The Cuphead Show γοητεύουν τον θεατή και εξασφαλίζουν μία ακαταμάχητα απολαυστική εξιστόρηση που θα σε ενθουσιάσει με τον σβέλτο ρυθμό, την εύθυμη διάθεση, τις spooky πινελιές και την συναρπαστική της εξέλιξη.

 

y0d8Dqk.jpg

 

Αν και η επεξεργασία της εικόνας έχει πραγματοποιηθεί με προηγμένα μέσα, ωστόσο, τόσο το game όσο, και η τηλεοπτική του διασκευή δίνουν την εντύπωση στον δέκτη ότι έχουν δημιουργηθεί στο χέρι με στερεοσκοπική διαδικασία και παραδοσιακές πρακτικές σχεδιασμού του ’20 και του ’30. Συν τοις άλλοις, όπως συνέβαινε και σε θεάσεις παλιών καρτούν, έτσι και εδώ, κατά διαστήματα είναι λες και κόκκοι σκόνης, μικροσκοπικά λευκά σημαδάκια που ίσα ίσα τα πιάνει το μάτι σου, παρεμβάλλονται σε κλάσματα δευτερολέπτου σε αυτό που προβάλλεται ως δράση στην οθόνη σου. Βέβαια, η βασική διαφορά που αναπόφευκτα θα ανιχνεύσεις εν προκειμένω σε σύγκριση με κινούμενα σχέδια από τα περασμένα, έγκειται στην ποιότητα του ήχου για τον οποίο εννοείται ότι οι μοντέρνες τεχνολογίες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν άνετα μία πολύ καλύτερη απόδοση.  

 

TF2T5ns.jpg

 

Το The Cuphead Show αποτελεί μία επιστολή αγάπης προς τους φίλους του κλασικού animated που επιθυμούν ναι μεν να δουν κάτι σύγχρονο, αλλά που να ενσωματώνει τις αρετές, την ενέργεια και τη σπίθα της αυθεντικότητας ενός καθ’ όλα ελκυστικού σε περιεχόμενο καρτούν γυρισμένου αλά παλαιά. Γι’ αυτό, αξιοποιεί το μεράκι, τη μαεστρία και την έμπνευση ως πρώτες ύλες του και εγγύηση της επιτυχίας του, διασφαλίζοντας όπως και να ‘χει ότι το αποτέλεσμα θα είναι απίθανο απλά πλέον δοσμένο μέσα από πιο ανανεωμένα εργαλεία, φόρμες και τεχνικές.

 

ΠΗΓΗ

 

 

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 5 months later...

  • Member ID:  35023
  • Group:  Members
  • Topic Count:  22
  • Content Count:  906
  • Reputation:   5265
  • Achievement Points:  954
  • Days Won:  1
  • With Us For:  1674 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  20

Είμαι μεγάλος φαν του παιχνιδιού οπότε τώρα που έβαλα Netflix είδα τα πρώτα 12 επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει. Κάθε επεισόδιο είναι αυτοτελές όμως υπάρχει και μια κεντρική ιστορία που εξελίσσεται σταδιακά. Πρόκειται για ένα κωμικό καρτούν με χιούμορ τύπου Looney Tunes. Οι χαρακτήρες είναι απλοί και ξεκάθαροι, το ίδιο και τα σενάρια των επεισοδίων. Γενικά πρόκειται για χιουμοριστικά gags, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Την σειρά θα την απολαύσουν όσοι τους αρέσει το -καρτουνίστικο και με ενήλικες προεκτάσεις- χιούμορ της. Εγώ προσωπικά μπορώ να πω ότι μου άρεσαν περίπου τα μισά επεισόδια.

Το animation είναι καλό αν και μου αρέσει περισσότερο αυτό του παιχνιδιού. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η χρήση της τεχνικής όπου το υπόβαθρο είναι μια μινιατούρα και οι δισδιάστατοι χαρακτήρες είναι μονταρισμένοι πάνω σε αυτό. Ιδιαίτερα όταν αλληλεπιδρούν με τα τρισδιάστατα αντικείμενα, δημιουργείται ένα πολύ καλό οπτικά αποτέλεσμα. Η εκτέλεση είναι καλύτερη από την αντίστοιχη στο παιχνίδι, το μόνο παράπονο μου είναι πως σε μερικές σκηνές η μετάβαση από το τρισδιάστατο υπόβαθρο στο δισδιάστατο δεν γίνεται ομαλά με αποτέλεσμα την αποξένωση του θεατή.

Η μουσική, για την οποία είναι υπεύθυνος ο Ego Plum, είναι στα standards στα οποία θα περίμενε κανείς να βρίσκεται η μουσική για τον Cuphead. Βέβαια υπάρχει αρκετό fan service στην σειρά οπότε εκτός από τους χαρακτήρες του παιχνιδιού εμφανίζονται και τα γνωστά τους τραγούδια, κάτι που με άφησε ικανοποιημένο.

Επίσης πρέπει να αναφέρω πως εγώ παρακολούθησα την Ελληνική μεταγλώττιση οπότε αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει την γνώμη μου. Οι Έλληνες ηθοποιοί έχουν κάνει καλή δουλειά με τις φωνές όμως από κάποια Αγγλικά τρέιλερ που είδα, η απόδοση των διαλόγων μου φαίνεται απλουστευμένη. Άρα, διόλου απίθανο να έχουν χαθεί πολλά λογοπαίγνια και ιδιωματισμοί στην μετάφραση.

Όσοι ψάχνουν για κάτι ανάλαφρο πιστεύω θα περάσουν καλά. Μπορεί να αρέσει ιδιαίτερα στους θαυμαστές της Disney γιατί οι ιστορίες ακολουθούν ένα παρόμοιο format. Οι Cuphead fans επίσης θα απολαύσουν να βλέπουν τους χαρακτήρες του παιχνιδιού σε διάφορες περιπέτειες. Απλώς εγώ, προσωπικά, όταν τελείωναν κάποια επεισόδια αναρωτιόμουν αν όντως άξιζε να επενδύσω 15 λεπτά για αυτό.

Επίσης δεν θα έπρεπε αυτό το θέμα να μεταφερθεί στις σειρές;

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38148
  • Group:  Members
  • Topic Count:  13
  • Content Count:  628
  • Reputation:   3248
  • Achievement Points:  651
  • Days Won:  1
  • With Us For:  906 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

56 min ago , Bilis said:

Το animation είναι καλό αν και μου αρέσει περισσότερο αυτό του παιχνιδιού. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η χρήση της τεχνικής όπου το υπόβαθρο είναι μια μινιατούρα και οι δισδιάστατοι χαρακτήρες είναι μονταρισμένοι πάνω σε αυτό. Ιδιαίτερα όταν αλληλεπιδρούν με τα τρισδιάστατα αντικείμενα, δημιουργείται ένα πολύ καλό οπτικά αποτέλεσμα. Η εκτέλεση είναι καλύτερη από την αντίστοιχη στο παιχνίδι, το μόνο παράπονο μου είναι πως σε μερικές σκηνές η μετάβαση από το τρισδιάστατο υπόβαθρο στο δισδιάστατο δεν γίνεται ομαλά με αποτέλεσμα την αποξένωση του θεατή.

Επίσης πρέπει να αναφέρω πως εγώ παρακολούθησα την Ελληνική μεταγλώττιση οπότε αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει την γνώμη μου. Οι Έλληνες ηθοποιοί έχουν κάνει καλή δουλειά με τις φωνές όμως από κάποια Αγγλικά τρέιλερ που είδα, η απόδοση των διαλόγων μου φαίνεται απλουστευμένη. Άρα, διόλου απίθανο να έχουν χαθεί πολλά λογοπαίγνια και ιδιωματισμοί στην μετάφραση.

 

Είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη η σειρά από Max Fleischer και Stereoptical Process (με πιο γνωστό παράδειγμα το "Popeye the Sailor Meets Sindbad the Sailor").

 

Είναι από τις περιπτώσεις που στην ελληνική μεταγλώττιση έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά το αγγλικό είναι ανώτερο.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 weeks later...

  • Member ID:  35023
  • Group:  Members
  • Topic Count:  22
  • Content Count:  906
  • Reputation:   5265
  • Achievement Points:  954
  • Days Won:  1
  • With Us For:  1674 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  20

Βλέποντας και τα καινούρια επεισόδια καταλήγω στο ότι δεν είναι για εμένα. Αυτό κυρίως επειδή τα gags άρχισαν να εστιάζουν περισσότερο στην βία και οι χαρακτήρες να απεικονίζονται ως αντιπαθητικοί ψυχοπαθείς. Μου θύμισε New Looney Tunes που έχω έχω δει ελάχιστα και δεν είναι του γούστου μου.

Το animation εξακολουθεί να είναι καλό με την μίξη stop motion ακόμα πιο εντυπωσιακή. Οι ηθοποιοί στην Ελληνική μετάφραση κάνουν καλή δουλειά και οι φωνές του πρωταγωνιστικού δίδυμου μου αρέσουν περισσότερο από τις αντίστοιχες αγγλικές. Ακούγονται σαν παιδιά χωρίς να είναι υπερβολικά καρτουνίστικες και ταιριάζουν με την προσωπικότητα του καθενός.  Το fanservice ανέβηκε κι αυτό επίπεδο με εμφανίσεις πολλών γνωστών χαρακτήρων. Παράξενη μου φάνηκε η έλλειψη τραγουδιών από το soundtrack του παιχνιδιού. Δεν έχω παράπονο, όμως, από τα αυθεντικά τραγούδια.

Δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ ξανά με την σειρά στο μέλλον. Δεν νομίζω να ασχολούμουν με αυτή καθόλου αν δεν ήταν συνδεδεμένη με το παιχνίδι. Ίσως γι' αυτό ευθύνεται και το πως το animation και οι παιδικές σειρές έχουν εξελιχθεί τώρα. Έτσι, κάτι που αποτελεί φόρο τιμής σε παλιότερες εποχές μπορεί να ξενίζει. Το παιχνίδι το είχε χειριστεί άψογα αυτό, συνδυάζοντας το κλασικό animation με ένα μέσο που δεν υπήρχε εκείνη την εποχή. Η σειρά όμως δεν έχει κάτι αντίστοιχα ενδιαφέρον.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.