Μετάβαση στο περιεχόμενο

Watership Down - Λαγοπεριπέτειες


petran79

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2415
  • Group:  Members
  • Topic Count:  14
  • Content Count:  166
  • Reputation:   627
  • Achievement Points:  166
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6175 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  44

 

 

7cdXUp1bSBFcTgJqdlIKofi5OSM.jpg

 

Αφού είδα τα Ζώα του Δάσους Φάρθινγκ, είπα να δω και αυτήν τη σειρά με ζωάκια που βασίζεται στη γνωστή ταινία του 1978 Watership Down που την είχα δει μικρός και με είχε επηρεάσει για τις πολύ έντονες σκηνές της. Καναδο-βρετανικής παραγωγής η σειρά, χρονιάς 1999-2001 με τρεις κύκλους των 13 επεισοδίων ο καθένας και  με κάποιους από τους παραγωγούς και Βρετανούς ηθοποιούς της πρώτης ταινίας να συμμετέχουν. Προβλήθηκε και στα Ελληνικά, αλλά είναι προτιμότερο να την δείτε στα Αγγλικά, γιατί η ελληνική μεταγλώττιση δεν είναι και από τις καλύτερες, ούτε και τα ονόματα που σκαρφίστηκαν για τα ζώα. Στα Αγγλικά αντίθετα είναι πάρα πολύ καλή, κινηματογραφικού επιπέδου θα έλεγα, έστω και αν κάποιες φορές το τηλεοπτικό animation υστερεί στο να μεταδώσει τα αισθήματα.  Γιατί σε αντίθεση με τη Φάρθινγκ που έγινε σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, σε  αυτήν τη σειρά το κινούμενο σκίτσο έγινε στην Κορέα.

 

Υπέροχη επίσης και η ενορχηστρωμένη μουσική, για την οποία μάλιστα η σειρά βραβεύτηκε.

 

Η σειρά αν και βασίζεται στο γνωστό βιβλίο και στην ταινία, ωστόσο από ένα σημείο και μετά ακολουθεί το δικό της δρόμο, ιδίως στην τρίτη και τελευταία σαιζόν. Ενώ και το σχέδιο των χαρακτήρων αλλάζει δραστικά στον τρίτο κύκλο, αν και προτιμούσα αυτό των 2 πρώτων κύκλων.

 

Η σειρά ουσιαστικά αφηγείται την περιπέτεια μιας ομάδας αγριοκούνελων που πασχίζουν να δημιουργήσουν τον ιδανικό κουνελότοπο, μέσα από αντίξοες συνθήκες και αντιπαλότητες με άλλους κουνελότοπους όπου κυριαρχεί ο φόβος και η υποταγή. Και όταν μετά από αιματηρούς πολέμους, θυσίες  και συγκρούσεις τα καταφέρνουν και όλα τα κουνέλια μπορούν να ζουν ελεύθερα, στον τελευταίο κύκλο γίνεται η τελική αναμέτρηση με το ιδιαίτερο τέλος της τηλεοπτικής σειράς και με το γνωστό 'από μηχανής θεός', εμπνευσμένο από μια ιστορία μέσα στο βιβλίο.Κάτι σαν επιπρόσθετο σενάριο δηλαδή ή padding. Μάλιστα διασκευάζει και κάποιες ιστορίες του δεύτερου βιβλίου "Tales from Watership Down".

 

Θα έλεγα πως ο τρίτος κύκλος εστιάζει περισσότερο στη δράση, σε σχέση με τους προηγούμενους. Αντίθετα  στους 2 πρώτους, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται ο κόσμος του βιβλίου και οι περιπέτειες των κουνελιών εκτός του αφηγηματικού πλαισίου του βιβλίου και της ταινίας. Αν και κάποια γεγονότα τα συνδιάζει μοναδικά, όπως μια ιστορία για τον θρύλο των κουνελιών που την κάνει πράξη στη σειρά , όπου ξεγελιέται ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας. Η σειρά βέβαια σε αντίθεση με την ταινία δεν είναι τόσο βίαιη, αν και υπάρχουν έντονες στιγμές, ακόμα και κάποιοι θάνατοι, αλλά τα περισσότερα θέματα είναι περί αγάπης, φιλίας και συμφιλίωσης.

 

Και επίσης σε σχέση με το βιβλίο κάνει κάποιες καλλιτεχνικές ελευθερίες, αλλάζοντας τα ονόματα, το χαρακτήρα ή και το φύλο των χαρακτήρων και προσθέτοντας καινούργιους, αλλά και παραγκωνίζοντας κάποιους άλλους. Οπότε σίγουρα δεν αποτελεί αντικατάσταση του βιβλίου σε καμία περίπτωση, αλλά λειτουργεί περισσότερο ως μια εισαγωγή για αυτό προς τους μικρούς τηλεθεατές, χωρίς ωστόσο να φτάνει στο σημείο να γίνεται όπως οι ταινίες πχ της Ντίσνεϊ. Η ταινία το προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αλλά και αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

 

Βέβαια όπως και στην ταινία, δεν είναι δυνατόν να ξεδιπλωθεί πλήρως η ιδιαίτερη Γλώσσα των κουνελιών που υπάρχει στο βιβλίο, δηλαδή η Lapine, αν και κάποιες λέξεις και ονόματα αναφέρονται που και που, αλλά οι περισσότερες κόπηκαν. Δίνει αυτή η Γλώσσα μια ιδιαίτερη αίσθηση.

 

Γενικά την βρήκα αρκετά καλή, εφάμιλλη της Farthing Wood σε κάποια σημεία. Τα αρνητικά είναι όπως προανέφερα η αλλαγή σχεδίου, ο ιδιαίτερος τρίτος κύκλος αλλά και οι αλλαγές των φωνών των ηθοποιών στον τρίτο κύκλο επίσης, κάτι που γίνεται αισθητό σε κάποιους χαρακτήρες. Ίσως το μόνο πλεονέκτημα της ελληνικής μεταγλώττισης που οι ηθοποιοί είναι ίδιοι.

 

Υπάρχει και η πιο πρόσφατη σειρά του 2018, παραγωγής BBC με CGI γραφικά, αλλά δεν την έχω δει να εκφέρω άποψη και ούτε έχει και πολύ καλές κριτικές. Προτιμώ να διαβάσω τα βιβλία καλύτερα.

 

Μερικοί από τους χαρακτήρες της σειράς. Αναφέρω μόνο την πρωτότυπη ονομασία στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά:

 

Hazel

Vlcsnap-2014-05-13-17h48m43s93.png

Ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς και ο αρχηγός του κουνελότοπου Watership Down. Ο μεγάλος αδερφός του Fiver. Στη σειρά δεν περνάει τα τραυματικά γεγονότα της ταινίας, ούτε έχει και το θλιβερό τέλος, ωστόσο κρατά κάποια χαρακτηριστικά του βιβλίου και  μαθαίνει να είναι πραγματικός αρχηγός.

 

 

Fiver

Vlcsnap-2014-05-12-20h33m45s54.png

 

Ο μικρότερος αδερφός του Hazel, έχει μαντικές ικανότητες που δεν μπορεί να τις ελέγξει και εμφανίζονται από το πουθενά σε μορφή οραμάτων. Στο βιβλίο έχει και ταίρι μια κουνέλα την Vilthuril, με την οποία αποκτούν και έναν γιο, τον Threar,  που δυστηχώς σε καμία διασκευή δεν εμφανίζονται.  Στην κουνελόγλωσσα το όνομα του σημαίνει "μικρός χίλια".

 

Bigwig

 

Vlcsnap-2014-05-14-18h22m04s204.png

 

"Γουνοκέφαλος" στην κουνελόγλωσσα. Ουσιαστικά ο τριταγωνιστής της σειράς και της ταινίας. Γεννημένος αρχηγός , ατρόμητος, γενναίος και πολύ δυνατός και ο μόνος που αντιμετώπισε και νίκησε το Στρατηγό Woundwort. Στη σειρά του αλλάξανε το σχέδιο,  ενώ στην τρίτη σαιζόν βάλανε και ένα ειδύλλιο , την κουνέλα Spartina.

 

Στρατηγός Woundwort (Τραυματίας στα Ελληνικά...μη βράσω!)

 

Woundwort_in_the_series.jpg

 

Χάρη και στην αγγλική φωνή, ίσως ο κορυφαίος χαρακτήρας της σειράς, ιδίως στις 2 πρώτες σαιζόν με τον ίδιο ηθοποιό. Αρχηγός του τεράστιου κουνελότοπου Efrafa, που κυριαρχεί με σιδηρά πυγμή ή μάλλον πόδι με νύχια. Λάτρης της πειθαρχίας και της υποταγής, αλλά και πολεμοχαρής και επεκτατικός, κάνει τα πάντα για να καταστρέψει το Watership Down. Στις σειρές και στην ταινία παρουσιάζεται μονόφθαλμος και μεγάλος σε ηλικία, ενώ στο βιβλίο έχει κανονικά δύο μάτια και η ηλικία του δεν προσδιορίζεται.

 

Campion

 

CampionTV.jpeg

 

Σε σχέση με το βιβλίο και την ταινία, έχει μεγαλύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά, αλλά και του αλλάξαν κάπως το χαρακτήρα, όπου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίστη του στον Woundwort και στην πεποίθηση του πως το Watership Down είναι ο ιδανικός κουνελότοπος.

 

Primrose

 

Primrose2.jpeg

 

Αποκλειστικός χαρακτήρας της σειράς, αν και θεωρείται πως είναι η αντίστοιχη εκδοχή της κουνέλας Hyzenthlay του βιβλίου και της ταινίας. Αιχμαλωτισμένη στην Efrafa και ο Hazel την βοηθά μαζί με άλλα κουνέλια να δραπετεύσει. Δένεται μαζί του και με την παρέα του και κάνουν 3 κουνελάκια.

 

Βlackberry

 

Blackberry3.jpeg

 

Ενώ στο βιβλίο και στην ταινία ήταν κούνελος, στη σειρά λόγω έλλειψης θηλυκών χαρακτήρων μετατράπηκε σε κουνέλα. Από τους πιο έξυπνους χαρακτήρες στη σειρά όπου αργότερα αναπτύσσεται και εδώ ένα ειδύλλιο με τον Campeon. Έτσι και αλλιώς σε ότι αφορά το σκάψιμο λαγουμιών για το οποίο είναι υπεύθυνη στη σειρά,  και στην πραγματικότητα οι κουνέλες είναι ειδικές.

 

Pipkin

 

Pipkin_in_the_TV_series.jpg

 

Ενώ στο βιβλίο και στην ταινία ήταν απλά ένας μικρόσωμος κούνελος, στη σειρά τον κάνανε μικρούλη και σε ηλικία. Ίσως ο πιο συμπαθής και αξιολάτρευτος χαρακτήρας της σειράς, όπου τον κάνανε πολύ πιο θαρραλέο και τολμηρό, κυρίως λόγω της παιδικής του αφέλειας. Στον τρίτο κύκλο αλλάξανε το σχέδιο δυστυχώς. 

 

Vervain

 

Vervain_in_the_TV_series.jpg

 

Το αριστερό χέρι του Woundwort, ο ποιο γλοιώδης και απεχθής χαρακτήρας της σειράς. Σε σχέση με την ταινία και το βιβλίο έχει μεγαλύτερο ρόλο, αν και τον προβιβάσανε σε σχέση με την αρμοδιότητα του στην Efrafa.

 

 

Hannah&Kehaar

 

522071.jpg

 

Ο μαυροκέφαλος γλάρος Kehaar και η ποντικίνα Hannah, αποκλειστικός χαρακτήρας για τη σειρά, είναι από τους καλύτερους χαρακτήρες και συνεργάζονται στις ιχνηλατήσεις και ανιχνεύσεις από ψηλά. Αν και στο βιβλίο η Hannah βασίζεται σε ένα ποντικάκι στην αρχή  που σώζει ο Hazel από ένα γεράκι. Στη σειρά ο γλάρος είναι πιο φιλικός σε σχέση με την ταινία και το βιβλίο ενώ στην τρίτη σαιζόν τον αντικαθιστά ένα άλλο γεράκι, ο Skree, τον οποίο σώζουν τα κουνέλια και ο Kehaar του μαθαίνει να πετά. Και εξαιτίας αυτού τον πιάνει έρωτας και φεύγει να αναζητήσει το ταίρι του. Η Hannah παρότι μικρή ποντικίνα, είναι από τους πιο ενεργούς χαρακτήρες και παίζει αποφασιστικό ρόλο στο τέλος της σειράς. Βέβαια στο βιβλίο τα ζώα αυτά με δυσκολία συννενοούνται με τα κουνέλια μιας και χρησιμοποιούν μια απλοποιημένη καθομιλουμένη βασισμένη στη Γλώσσα των σκατζόχοιρων. Στη σειρά αυτό θα έκανε δυσκολότερα τα πράγματα.

 

Η σειρά έχει κυκλοφορήσει σε συλλεκτικό DVD, αλλά και ξεχωριστά με 3 επεισόδια ανά δίσκο. Βέβαια ο τελευταίος δίσκος περιλαμβάνει ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο που προβάλλεται στην δεύτερη σαιζόν αλλά μικρό το κακό. Έχει ενοχλητικές διαφημίσεις και τρέιλερ που δεν παρακάμπτονται, αλλά είναι προσεγμένη έκδοση με χωρισμό επεισοδίων σε κεφάλαια. Αν και θα μπορούσε να έχει λιγότερους δίσκους, αλλά είναι στοιβαρή έκδοση.

 

img_20220303_2359196vj2w.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Επεξεργασία από petran79
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  36582
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  27
  • Reputation:   171
  • Achievement Points:  37
  • Days Won:  0
  • With Us For:  1350 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  35

Εξαιρετική παρουσίαση petran79 ! Πράγματι είναι μια υπέροχη ιστορία και σίγουρα αξίζει να διαβάσει κανείς και το βιβλίο! 

Όντως εξίσου όμορφη ιστορία με ζώα (αν και προσωπικά νομίζω ότι το Watership Down είναι πιο ωραίο) είναι και το The animals of farthing wood.

Επεξεργασία από Στέφος
.
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2415
  • Group:  Members
  • Topic Count:  14
  • Content Count:  166
  • Reputation:   627
  • Achievement Points:  166
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6175 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  44

On 19/2/2022 στο 11:41 ΜΜ, Στέφος είπε:

Εξαιρετική παρουσίαση petran79 ! Πράγματι είναι μια υπέροχη ιστορία και σίγουρα αξίζει να διαβάσει κανείς και το βιβλίο! 

Όντως εξίσου όμορφη ιστορία με ζώα (αν και προσωπικά νομίζω ότι το Watership Down είναι πιο ωραίο) είναι και το The animals of farthing wood.

 

Ευχαριστώ!

 

Ενημέρωσα το κείμενο με εικόνες των dvd και των δύο σειρών που φτάσαν σήμερα. Διαβάζω και το βιβλίο εννοείται. Πολύ ωραίο και η σειρά τελικά με τον τρόπο της το σέβεται.

Επεξεργασία από petran79
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.