Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΝΑΝ ΝΤΟΪΛ : «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΡΒΙΛ» (Graphic novel) [Ελπίδα Πασαμιχάλη, bookbar.gr, 21/05/2011]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   121003
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6345 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΝΑΝ ΝΤΟΪΛ : «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΡΒΙΛ» (Graphic novel)

 

H ….ανάσταση του Σέρλοκ Χόλμς και μια οικογενειακή κατάρα

Ένας σκοτεινός, μεταφυσικός θρύλος του παρελθόντος επιστρέφει και βάζει σε δοκιμασία τον επιστημονικό ορθολογισμό του πιο διάσημου ντετέκτιβ. Δηλαδή του Σέρλοκ Χολμς! «Το σκυλί των Μπάσκερβιλ», που κυκλοφορεί στην ατμοσφαιρική μορφή του graphic novel, δεν είναι μόνο ένα από τα πιο διάσημα έργα του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόϊλ, αλλά και πραγματικά …σκανδαλώδες από λογοτεχνικής πλευράς! Διότι σε αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα, ο πολυμήχανος δημιουργός, αναγκάστηκε να …αναστήσει (!) τον δαιμόνιο Σέρλοκ Χολμς που στο μεταξύ είχε πεθάνει!

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη
 

post-556-0-32894200-1386100114_thumb.jpg

 

Πράγματι, οκτώ χρόνια νωρίτερα, στο βιβλίο «Το τελικό πρόβλημα» ο Κόναν Ντόιλ είχε «δολοφονήσει» τον δημοφιλή κεντρικό του ήρωα, στην περίφημη σκηνή με τους καταρράκτες του Ράιχενμπαχ στην Ελβετία. Γεγονός βέβαια που είχε προκαλέσει την οργή και το «θρήνο» εκατομμυρίων θαυμαστών. Απολογούμενος για την επιλογή του, ο Κόναν Ντόιλ είχε πει τότε τη θρυλική φράση «Αυτό δεν ήταν φόνος, αλλά δικαιολογημένο ανθρωποκτονία σε αυτοάμυνα. Γιατί, αν δεν τον σκότωνα εγώ, σίγουρα θα με σκότωνε εκείνος»! Όταν όμως άρχισε να δουλεύει την ιστορία «Το σκυλί των Μπασκερβιλ» συνειδητοποίησε ότι ο πιο κατάλληλος χαρακτήρας για να εξιχνιάσει το μυστήριο, δεν ήταν άλλος από τον Σέρλοκ Χόλμς! Και, ω του θαύματος, ο Σέρλοκ Χόλμς αναστήθηκε, χαρίζοντας αγαλλίαση στους θαυμαστές του και ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.
 

 

post-556-0-92961800-1386100144_thumb.jpg

 

Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, ο σερ Τσαρλς Μπάσκερβιλ βρίσκεται νεκρός στα κτήματα του πύργου του. Επίσημη αιτία θανάτου είναι η καρδιακή προσβολή. Όμως ο φίλος του γιατρός δρ Τζέιμς Μόρτιμερ, δεν έχει πειστεί απόλυτα γι αυτή την αιτία θανάτου και αισθάνεται ανήσυχος για την ασφάλεια του ανιψιού του σερ Τσαρλς, του σερ Χένρυ Μπάσκερβιλ, που είναι και ο κληρονόμος και ο οποίος πρόκειται να έλθει στο Λονδίνο από την Βόρεια Αμερική.

Ο δρ Μόρτιμερ ζητά τη βοήθεια του Σέρλοκ Χολμς και του δρ Ουότσον και τους μιλά για έναν σκοτεινό θρύλο, την «κατάρα των Μπάσκεβιλ», που σύμφωνα με τις φήμες καταδίωκε την οικογένεια. Τους διαβάζει ένα χειρόγραφο που αφηγείται την ιστορία της κατάρας και το οποίο αναφέρεται στον Χιούγκο Μπάσκερβιλ, που είχε ζήσει πριν από δύο αιώνες. Ο Χιούγκο είχε ερωτευθεί τρελά την κόρη ενός κτηματία, την οποία απήγαγε και την κρατούσε φυλακισμένη στην κρεβατοκάμαρα του. Εκείνη όμως κατόρθωσε να δραπετεύσει ενώ εκείνος διασκέδαζε και έπινε με τους φίλους του. Όταν ανακάλυψε ότι η κοπέλα είχε δραπετεύσει δήλωσε ότι θα έδινε την ψυχή του στις δυνάμεις του Κακού, αρκεί να την έβρισκε ξανά. Στη συνέχεια ο ίδιος, μαζί με τους φίλους του και κυνηγητικά σκυλιά, άρχισαν να την καταδιώκουν. Λίγο αργότερα ο Χιούγκο και η κοπέλα βρέθηκαν νεκροί. Εκείνη είχε πεθάνει από πανικό. Όμως πάνω από το πτώμα του Χιούγκο στεκόταν το φάντασμα ενός τεράστιου σκύλου. Όταν πλησίασαν οι φίλοι του, ο σκύλος, του ξερίζωσε το λαρύγγι και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι.
 

 

post-556-0-94039700-1386100179_thumb.jpg

 

Ο δρ Μόρτιμερ πιστεύει ότι και σερ Τσαρλς πέθανε από φόβο. Το πρόσωπό του είχε μια τρομοκρατημένη έκφραση και τα ίχνη του έδειχναν ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από κάτι. Επίσης ο δρ Μόρτιμερ αποκαλύπτει στον Σέρλοκ Χολμς ότι δίπλα στο πτώμα του σε Τσαρλς είχαν βρεθεί τα ίχνη ενός τεράστιου σκύλου, γεγονός που ο ίδιος είχε αποσιωπήσει από την ανάκριση της αστυνομίας.

Τα στοιχεία του εγκλήματος ξεδιπλώνονται. Τι θα αποδειχτεί στο τέλος; Πρόκειται πράγματι για κατάρα και για ένα μεταφυσικό έγκλημα ή πρόκειται για μια καλοσχεδιασμένη πλεκτάνη;

Μένοντας πιστό στην ιστορία του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τη διασκευή την οποία έκανε ο Ίαν Έτζιντον και με τα ατμοσφαιρικά σκίτσα του Ι.Ν. Κάλμπαρντ , που αποτυπώνουν έξοχα τις εικόνες του Λονδίνου στα τέλη του 19ου αιώνα, και τα πρόσωπα του έργου, το δημοφιλές best seller αποδίδεται έξοχα και ευφάνταστα σε ένα νουάρ graphic novel. Ένα ανάγνωσμα που γοητεύει τον αναγνώστη και με αφαιρετικό τρόπο αντιπαρέρχεται τα υποτιθέμενα «κενά», που κάποιοι μελετητές του Κόναν Ντόιλ , επίδοξοι ντετέκτιβ, έχουν εντοπίσει στην αστυνομική πλοκή της ιστορίας.
 

 

post-556-0-00833100-1386100210_thumb.jpg

 

Οι δημιουργοί

Ο Ι.Ν.Τζ. Κάλμπαρντ είναι εικονογράφος και σεναριογράφος. Το 2006, επιλέχτηκε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους συγγραφείς και είδε τη δουλειά του να δημοσιεύεται στην ανθολογία New Recruits της Dark Horse Comics. Από τότε έργα του έχουν δημοσιευτεί στη σειρά Dark Horse Presents, στο Judge Dredd Megazine και στο 2000AD. Ο Κάλμπαρντ είναι αναγνωρισμένος σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων με μεγάλη εμπειρία στη σκηνοθεσία διαφημιστικών, την ανάπτυξη τηλεοπτικών πρότζεκτ και την παραγωγή και σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλης έκτασης εικονογραφημένο μυθιστόρημά του ως εικονογράφου, μετά Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι όπου συνεργάστηκε με τον Ίαν Έτζιντον.

Ο Ίαν Έτζιντον είναι ένας από τους πιο γνωστούς σεναριογράφους της Βρετανίας με τρομερή επιρροή στον κόσμο των κόμικς. Η καριέρα του είναι εντυπωσιακή καθώς έχει συνεργαστεί με τη Lucasfilm, την Paramount Pictures και την 20th Century Fox για τη μεταφορά των Star Wars, Star Trek, Alien, Predator και Terminator, καθώς και με τους διαχειριστές των πνευματικών δικαιωμάτων του Χ.Τζ. Γουέλς για τη μεταφορά του War of the Worlds για λογαριασμό της Dark Horse.



INFO

«Το σκυλί των Μπάσκερβιλ»

ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΝΑΝ ΝΤΟΪΛ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: ΣΑΝ ΕΤΖΙΝΤΟΝ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ι.Ν. ΤΖ. ΚΑΛΜΠΑΡΝΤ

ΜΤΦΡ.: ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ

ΣΕΛ 144, ΤΙΜΗ € 11

Σχετικά links

http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Conan_Doyle

http://en.wikipedia.org/wiki/Sherlock_Holmes

 

ΠΗΓΗ

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Indian changed the title to ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΝΑΝ ΝΤΟΪΛ : «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΡΒΙΛ» (Graphic novel) [Ελπίδα Πασαμιχάλη, bookbar.gr, 21/05/2011]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.