Μετάβαση στο περιεχόμενο

1ο Φεστιβάλ Κόμικς Κιλκίς "Comicsville" [ 12 - 14/11/2021 @ Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς / Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής ]


Ion

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  940
  • Content Count:  4356
  • Reputation:   35540
  • Achievement Points:  4409
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

1ο Φεστιβάλ Κόμικς Κιλκίς - "Comicsville"

 

Comicsville.thumb.jpg.b77968eaf7283f483449d4dd44ede597.jpg

 

Για πρώτη χρονιά φέτος το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει το τριήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE», μια σειρά εκδηλώσεων πάνω στα κόμικς και τη διαδικασία παραγωγής τους με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών Ελλήνων αλλά και διακεκριμένων Βαλκάνιων δημιουργών.

 

Για τρεις μέρες, από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 14 η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής και το Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς θα είναι έτοιμα να δεχθούν όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την ακμάζουσα Ελληνική σκηνή κόμικς και τους δημιουργούς της.

 

Το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στην έκθεση κόμικς του COMICSVILLE, να παρακολουθήσει συζητήσεις σχετικά με θέματα που απασχολούν τα σύγχρονα κόμικς και να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις σημαντικών Ελληνικών εκδοτικών οίκων. Ειδικά για παιδιά και εφήβους θα λειτουργήσουν και εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

 

Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2021

Στους φετινούς καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του πρώτου πολυθεματικού φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE» συγκαταλέγονται οι:

 

Δημήτρης Αντωνίου, συγγραφέας και ακτιβιστής

Νάσος Βασιλακάκης, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς («Μαριάννα η Βρωμόστομη» και «Νίπερ, ο αιώνιος μετανάστης»)

Πάνος Γιάκας, εικαστικός καλλιτέχνης, εικονογράφος και γελοιογράφος («Η Ιστορία της Κρήτης Σε Κόμικς»)

Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Εκδότης του οίκου κόμικς «Ένατη Διάσταση»

Έλσα Δαλαμπύρα, δικηγόρος, συγγραφέας του βιβλίου «Νομικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς»

Τάσος Ζαφειριάδης, δημιουργός του κόμικς «ΣΠΙΦ και ΣΠΑΦ» και σεναριογράφος των «Πτώμα», «Γρα-Γρου» και «Ψηφιδωτό» κ.α.

Γιάννης Κουκουλάς, διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών

Δημήτρης Καμένος, δημιουργός των κόμικς «Μεφίστο» και «World War Sapiens»

Αλέξια Οθωναίου, δημιουργός των κόμικς «Ιστορίες που Κρύβονταν σε Προφανή Μέρη», «Η Γυναίκα με τα Τραπουλόχαρτα», «Χ εις τον Ψ» κ.α.

Μπέλλα Σπυροπούλου, μεταφράστρια κόμικς, απόφοιτος Αγγλικής και Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιου του Essex

Χρήστος Σταμπουλής, δημιουργός των κόμικς «Οι Άρχοντες της Πορφυρής Κοιλάδας», «Μαύρη Φουστανέλα», «Injustine» κ.α.

Λευτέρης Σταυριανός, εκδότης του οίκου «Jemma Press» που κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο των κόμικς και της λογοτεχνίας του φανταστικού

Μαρία Τζαμπούρα, εικονογράφος σκιτσογράφος, εκπαιδευτικός εικαστικών σεμιναρίων και δημιουργός του κόμικ στριπ «Ιστορίες μέσα από τη βαλίτσα» κ.α.

Μαρία Χρίστου, εκδότρια στις εκδόσεις Χαραμάδα και μεταφράστρια βιβλίων και κόμικς

 

Το COMICSVILLE θα έχει ως πρώτο επίτιμο προσκεκλημένο του τον Σέρβο μεταφραστή και σεναριογράφο κόμικς Marko Stojanovic (Max Debris, The Hawthorn Bed, To Hell and Back, The Dead Guard, A Dog’s Life, La Croix Saglante) του οποίου η σειρά Vekovnici κυκλοφόρησε πρόσφατα στα Ελληνικά με τον τίτλο «Αιώνιοι». Ο Στογιάνοβιτς ασχολείται επί πολλά χρόνια και με την εκπαιδευτική πτυχή των κόμικς εφόσον διατηρεί σχετικό εργαστήρι στο Λέσκοβατς της Σερβίας.

 

Εκδοτικοί Οίκοι

Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικών οίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της «Jemma Press» και της «Ένατης Διάστασης».

 

Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς ,να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες, να ξεφυλλίσουν κόμικς κατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

 

Ομιλίες και παρουσιάσεις

Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα καλύπτουν μια σειρά από ζητήματα γύρω από τα σύγχρονα κόμικς και τις προκλήσεις που αυτά αντιμετωπίζουν. Θα συζητηθούν θέματα όπως η θαρραλέα, τα τελευταία χρόνια, εκπροσώπηση μειονοτήτων και ευπαθών ομάδων στην Ένατη Τέχνη.

 

Επίσης θα εξερευνηθεί η αξιοποίηση των κόμικς ως οχήματος για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, η χρήση τους ως εκπαιδευτικού εργαλείου, καθώς και η θέση αυτού του παραδοσιακά χάρτινου μέσου στην ψηφιακή επανάσταση που μας έφερε η αλλαγή του αιώνα.

 

Επιπρόσθετα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εκπροσώπους του χώρου να μιλούν για την κατάσταση των εκδόσεων και των αυτοεκδόσεων στην μετά-Covid εποχή αλλά και τις επιλογές που έχουν σήμερα οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ανοιχτούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό.

 

Οι δύο φιλοξενούμενοι εκδοτικοί οίκοι (Jemma Press, Ένατη Διάσταση) θα παρουσιάσουν μερικούς επίλεκτους τίτλους, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις και να αποσπάσει υπογραφές και αφιερώσεις από δημιουργούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

 

Εκθέσεις

 

Στον χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης θα στεγαστεί η έκθεση «Θέα από Ψηλά» με συμμετοχή άνω των τριάντα Ελλήνων και Βαλκάνιων δημιουργών. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης, Τόμεκ Γιοβάνης, Έλενα Γώγου, Ορέστης Ερμείδης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Καραμπάλιος, Σταύρος Κιουτσούκης, Ραφαέλλα Κόνη, Μάνος Λαγουβάρδος, Τάσος Μαραγκός, Δήμητρα Νικολαΐδη, Αλέξια Οθωναίου, Παναγιώτης Πανταζής, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Κώστας Σκλαβενίτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Χρήστος Σταμπουλής, Γιάννης Τεξής, Μαρία Τζαμπούρα, Βαγγέλης Χατζηδάκης και Πέτρος Χριστούλιας. Επίσης οι Filip Andronik (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Adrian Barbu (Ρουμανία), Ivan Berov (Βουλγαρία), Drazen Kovacevic (Σερβία) και Leonid Pilipovic (Σερβία).

 

Στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις».

 

Εργαστήρια-Workshops

Μια σειρά από εργαστήρια που θα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους θα λάβουν χώρα τις πρωινές ώρες στον πρώτο όροφο της Καπναποθήκης το Σάββατο και την Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά από 5-11 ετών θα έχουν το Σάββατο την ευκαιρία να μάθουν τις αρχές γύρω από τη δημιουργία χαρακτήρων κόμικς φτάνοντας με το πέρας του μαθήματος να έχουν επινοήσει τους δικούς τους ήρωες.

 

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν επίσης μια γεύση από την δημιουργία ενός «συνεργατικού» (flip) κόμικς, ένα είδος αφηγηματικής σκυταλοδρομίας όπου κάθε καρέ (ή σελίδα) σχεδιάζεται από διαφορετικό δημιουργό παράγοντας ένα ποικιλότροπο και γεμάτο ανατροπές αποτέλεσμα.

 

Την επόμενη μέρα θα επαναληφθεί το δρώμενο flip comic, αυτή τη φορά με την επίσημη συνεργασία του εργαστηρίου κόμικς του «πόλις» με το ομόλογό του στο Λέσκοβατς της Σερβίας. Ανάμεσα στα δύο εργαστήρια θα παραχθεί σε πραγματικό χρόνο ένα flip comic όπου οι μαθητές των δύο πόλεων θα εναλλάσσονται αυτοσχεδιάζοντας μια κοινή ιστορία.

 

Τα εγκαίνια του Πολυθεματικού Φεστιβάλ «COMICSVILLE» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής. Εκεί θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η κοινή Έκθεση των Ελλήνων και Βαλκάνιων δημιουργών. Σας καλούμε να παρευρεθείτε για να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε μαζί την περιήγησή στο πολύχρωμο τοπίο των Ελληνικών αλλά και Διεθνών κόμικς, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

 

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

 

Facebook event

maxitis.gr

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.