Μετάβαση στο περιεχόμενο

MORRISON HOTEL


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
MORRISON HOTEL
Σενάριο/Kείμενα:
Leah Moore
Σχέδιο:
Tony Parker, John Pearson, Mike Oeming, Marguerite Sauvage, Sebastian Piriz, Guillermo Sanna, Coleen Doran, Ryan Kelly, Armitano, Βασίλης Λώλος, Jill Thompson, John K. Snyder III
Σχέδιο εξωφύλλου:
Chris Hunt
Hμερ. έκδοσης:
06-2021
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Μέγεθος:
16.5 x 25.0
Σελίδες:
160
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Σάββας Αργυρού
Lettering:
Justin Birch
Χρωματισμός:
Aladdin Collar, Taki Soma, Ellie Wright
Επιμέλεια:
Έλενα Αποστολάκη
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-960-436-815-0
Ονομαστική τιμή:
16,90 €

  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34880
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

MORRISONHOTEL_0001.jpg  MORRISONHOTEL_0001z.jpg

 

Σύνοψη από την εκδοτική:

 

Καλωσήρθατε στο Morrison Hotel!

 

Το πολυαναμενόμενο graphic novel της Leah Moore για το θρυλικό συγκρότημα Doors έρχεται και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Οξύ Comics και την Brainfood Εκδοτική!

 

Το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Doors εμπνέει την graphic novel συγγραφέα Leah Moore να ανασυνθέσει το ελευθεριακό κλίμα διεκδίκησης και αμφισβήτησης που φούντωσε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και το πραγματοποιεί σε συνεργασία με τα εν ζωή μέλη του θρυλικού συγκροτήματος που σφράγισε την (αντι)κουλτούρα της εποχής, αλλά και με τη βοήθεια δώδεκα ξεχωριστών εικονογράφων. Μεταξύ αυτών και ένας Έλληνας, ο Βασίλης Λώλος, κάτοχος βραβείων Eisner και Harvey!

Η κυκλοφορία αυτή αποφασίστηκε με αφορμή την 50η επέτειο από την κυκλοφορία του άλμπουμ Morrison Hotel, έχει φυσικά ως κεντρικό θέμα την ίδια τη μπάντα, αλλά αποτελεί και ένα πανόραμα των δεκαετιών ’60 και ’70, με τον αγώνα των μειονοτήτων για ισότητα και φόντο τον πόλεμο του Βιετνάμ.

 

Σενάριο και σχέδιο:

 

the-doors-comic-morrison-hotel-book-beatergr-2.jpg  66cUkMVvJsgD7KhjuFRECW-480-80.jpg

 

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα graphic novels που αφορούν μουσική έφεραν τον Ιούνιο οι Εκδόσεις Οξύ στα ελληνικά. Το κόμικ αφορά τους The Doors, μία από τις γνωστότερες και πιο αναγνωρίσιμες rock μπάντες των προηγούμενων δεκαετιών και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος του κόμικ μιλάει και εν πολλοίς για το θέμα του, το οποίο είναι το πέμπτο τους άλμπουμ με τίτλο Morrison Hotel. Θα φανταζόταν κανείς ότι αφορά την ιστορία της δημιουργίας του και τη φάση που βρισκόταν τότε το συγκρότημα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του κόμικ.

 

The-Doors-Morrison-Hotel-comic-pg02.jpg  αρχείο λήψης.jpg

 

Με έναν πρόλογο και έναν επίλογο που αφορούν άτομα που συζητούν για το δίσκο, ακούγοντας τον σε βινύλιο, η Moore γράφει 11 κεφάλαια με το κάθε ένα να αφορά και διαφορετικό τραγούδι του δίσκου ξεκινώντας με το Roadhouse Blues και κλείνοντας με το Maggie M'Gill. Η κάθε ιστορία έχει διαφορετικό σχεδιαστή, ακόμα και διαφορετική θεματική. Οι στίχοι του κάθε τραγουδιού εμφανίζονται στις σελίδες του κεφαλαίου του και από εκεί και πέρα μπορεί να βλέπουμε είτε το τραγούδι σε μορφή κόμικ, είτε κάποια κοντινή ιστορία, είτε μια ιστορία σχετικά με το πως σκέφτηκε το συγκρότημα να το γράψει, από που άντλησε έμπνευση, καθώς και άλλες ιστορίες σχετικά με τις ηχογραφήσεις.

 

gYa2LLXDU4KW4Ap2yP8n4T.jpg  ExvQpk9W8AgCLDT.jpg

 

Το σχέδιο ξεφυλλίζοντας το κόμικ θα σας φανεί ομοιογενές, αλλά συμμετέχουν πάρα πολλοί και διαφορετικοί δημιουργοί. Υπάρχει κι ένας Έλληνας, ο Βασίλης Λώλος που σχεδιάζει το Queen of the Highway. Από εκεί και πέρα το σχέδιο είναι πολύχρωμο και πολύ ψυχεδελικό, πιάνοντας 100% το vibe των late 60s/early 70s που απεικονίζονται στις σελίδες του. Είναι βασικά σχέδιο που θυμίζει πιο πολύ indie και ανεξάρτητα αμερικάνικα κόμικ, πιο ρεαλιστικό με αρκετές δόσεις φαντασίας, όπως άλλωστε πρέπει να είναι όταν αφορά ένα άλμπουμ σαν το Morrison Hotel.

 

Η έκδοση:

 

the-doors-comic.jpg

 

Αν δεν αναγραφόταν ο εκδότης, πολύ δύσκολα θα πίστευα ότι αυτή είναι μία έκδοση της Οξύ, κυρίως γιατί δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα κόμικ της εκδοτικής. Το εξώφυλλο έχει διαφορετική αίσθηση, είναι πιο "χάρτινο", το ίδιο και οι εσωτερικές σελίδες που δεν έχουν καμία σχέση με το σύνηθες γυαλιστερό χαρτί των trades της εκδοτικής. Όμως αυτό ακριβώς είναι που κάνει την έκδοση ξεχωριστή, το ότι έχει μια τελείως διαφορετική λογική και στοχεύει σε άλλο κοινό σε σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της Οξύ και οι επιλογές για την ποιότητα της έκδοσης κρίνονται πολύ καλές και ταιριαστές για το περιεχόμενο της. Δεν ξέρω αν απευθύνεται τόσο στο γενικό κοινό, όσο σε εξειδικευμένους λάτρεις της rock μουσικής, ελπίζω όμως να είναι σε παρόμοια λογική και το κόμικ για τον Bowie που θα φέρει η εκδοτική τους προσεχείς μήνες. Καλό διάβασμα σε όλους :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32406
  • Group:  Members
  • Topic Count:  57
  • Content Count:  2172
  • Reputation:   21460
  • Achievement Points:  2211
  • Days Won:  57
  • With Us For:  2322 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

18 ώρες πριν, nikolas12 είπε:

Αν δεν αναγραφόταν ο εκδότης, πολύ δύσκολα θα πίστευα ότι αυτή είναι μία έκδοση της Οξύ, κυρίως γιατί δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα κόμικ της εκδοτικής. Το εξώφυλλο έχει διαφορετική αίσθηση, είναι πιο "χάρτινο", το ίδιο και οι εσωτερικές σελίδες που δεν έχουν καμία σχέση με το σύνηθες γυαλιστερό χαρτί των trades της εκδοτικής.

Έχω την εντύπωση ότι και το "Fight Club 3", της ίδιας εκδοτικής, έχει παρόμοια ποιότητα χαρτιού. Δεν τα έχω πάρει ακόμα αλλά μια ματιά που έριξα σε βιβλιοπωλείο μου φάνηκαν το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε αυτό το "χάρτινο" εξώφυλλο.

 

Παρεμπιπτόντως το "Fight Club 3" δεν το έχω δει κάπου μέσα στο site. Μάλλον δεν το έχει ανεβάσει ακόμα κάποιος, ε! ή εγώ δεν το πρόσεξα;

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.