Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόμικς και κινούμενα σχέδια στα Χανιά


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1618
  • Content Count:  5053
  • Reputation:   34575
  • Achievement Points:  5061
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6185 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Προβολές ταινιών animation μικρού και μεγάλου μήκους από διάφορες χώρες και σχολές, θεματικές εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, artists alley και πολλά ακόμα περιλαμβάνει το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς και Animation «Chaniartoon», που ξεκινά τη Δευτέρα στα Χανιά και συνεχίζεται μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

 

 

01.thumb.jpg.1695c195d577c4a38e398f3c834bf23f.jpg

 

 

Δεν κουραζόμαστε να το λέμε και να το γράφουμε. Το τέλος της καραντίνας και των παράλογων απαγορεύσεων σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.λ.π. σήμανε συναγερμό σε διοργανωτές, καλλιτέχνες και κοινό που προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος. Μετά την έκθεση κόμικς Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο «Σημείο Συνάντησης» στην Καλαμάτα, το φεστιβάλ LA Comics στη Λάρισα, την παρουσίαση του συνεργατικού flip comic «Ο Μαρίνος Ρούσος θα παίξει την τρομπέτα του» στη Σύρο και το 15ο Φεστιβάλ του Comicdom, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στην πλατεία Κλαυθμώνος, σειρά παίρνουν τα Χανιά με ένα φεστιβάλ που συνδυάζει κόμικς, κινούμενα σχέδια και πολλές ακόμη εκφράσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της σύγχρονης τεχνολογίας και της ποπ κουλτούρας. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες του 5ου Chaniartoon από τις 13 ως τις 28 Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν πολλά κόμικς και ταινίες animation, να παρακολουθήσουν συζητήσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις για το σκίτσο, την εικονογράφηση, το game design, τις 3D εφαρμογές, την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα, το παραμύθι, το τατουάζ κ.ά.

 

 

02.thumb.jpg.03402aecd5aacdb787969fd7fdf18d5c.jpg

 

 

Όπως περιγράφουν και οι διοργανωτές του Chaniartoon, περιχαρείς που φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εκδηλώσεών τους με φυσική παρουσία του κοινού και όχι εξ αποστάσεως ή μέσω διαδικτυακής συμμετοχής, τα Χανιά είναι έτοιμα για το μεγάλο come back: «Βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα πριν οι ποικίλες δράσεις της 5ης διοργάνωσης Chaniartoon πάρουν σάρκα και οστά στα Χανιά. Στα Χανιά που έχουν να προσφέρουν και να δείξουν πως δεν τελειώνουν στον τουρισμό. Στα πολιτιστικά Χανιά, στο φεστιβάλ του μετα-καλοκαιριού, μια κι ο Σεπτέμβρης συνηθίζει να μας αποζημιώνει με ήλιο και δροσιά. Το Chaniartoon λοιπόν τον Σεπτέμβριο γίνεται πέντε ετών. Αυτό το καλλιτεχνικό παιδί σιγά σιγά μεγαλώνει, ενώ έχει ήδη αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και φωνή. Είναι μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό και συγκινητικό που μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια υπάρχει κόσμος, τόσο θεατές όσο και καλλιτέχνες, που το περιμένουν και ανυπομονούν να ζήσουν την εμπειρία. Έχει προκύψει έτσι ένας δημιουργικός παλμός για την πόλη των Χανίων που σιγά σιγά επεκτείνεται και εκτός Ελλάδας». Από το πλούσιο πρόγραμμα του Chaniartoon ξεχωρίζουν τα εξής:

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δημοτικός Κινηματογράφος Κήπος

 

Δευτέρα 13/9: Μικρού μήκους ταινίες animation

Τρίτη 14/9: «Mediterranima» – Ειδικό αφιέρωμα animation στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο

Τετάρτη 15/9: Αφιέρωμα στο σύγχρονο πολωνικό animation

Πέμπτη 16/9: Μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο

Παρασκευή 17/9: «Wolfwalkers» (κατάλληλο για παιδιά – με ελληνικούς υπότιτλους)

Σάββατο 18/9: Οι καλύτερες ταινίες του Chaniartoon 2021 και live ψηφοφορία του κοινού για το «Βραβείο Κοινού 2021»

Κυριακή 19/9: Μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο

Όλες οι προβολές αρχίζουν στις 21.00

 

 

04.thumb.jpg.c54cd2bae1be99638188197a4b2d5a3a.jpg

«Wolfwalkers»

 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

 

Η θεματική μεγάλη έκθεση κόμικς του φετινού φεστιβάλ έχει θέμα της την «(Αν)ισότητα» και συμμετέχουν δεκάδες δημιουργοί ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση σκίτσου, εικονογράφησης και κόμικς Ελλήνων καλλιτεχνών (Κυριακή 19/9 – Τρίτη 28/9 από τις 11.00 ως τις 23.45 καθημερινά). Στον ίδιο χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου θα λειτουργεί καθημερινά ο διαδραστικός τοίχος Επαυξημένης Πραγματικότητας, θα εξελίσσονται παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας και θα παρουσιάζονται εμβυθιστικές εμπειρίες αλλά και ταινίες μικρού μήκους εικονικής πραγματικότητας.

 

 

06.thumb.jpg.b0b0ba61d096abb985afd9e391fe4cc1.jpg

 

 

ARTISTS ALLEY

Πλατεία Κατεχάκη

 

Το τριήμερο από την Παρασκευή 24/9 έως την Κυριακή 26/9 (11.30 – 23.45) 45 καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα νέα αλλά και παλαιότερα έργα τους (κόμικς, εικονογραφήσεις, prints, πόστερ, fanzines κ.ά.), συνομιλούν με τους επισκέπτες έχοντας άμεση επαφή μαζί τους, υπογράφουν τις δουλειές τους και γενικότερα επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν και πάλι μια σχέση εγγύτητας με το κοινό μετά την οδυνηρή εμπειρία της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και τις επιπτώσεις της στην τέχνη. Συμμετέχουν οι: Θεμιστοκλής Λιονέτης, Παναγιώτης Λιακός, Zgur, Αλέξης Κιτσονίδης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πετρόπουλος, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νίκος Καμπασελέ, Βασίλης Πατσουράκης, Γεωργία Τόκα, Λεωνίδας Στιβάκτης, Γεώργιος Κομιώτης, Θάνος Κυρατζής, Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου, Δανιήλ Γουδέλης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Βίβιαν Τερζοπούλου, Φίλιππος Ντεγίδης, Μίριαμ Μεταξά, Σοφία Γεωργιάδη, Ανδρέας Αντώνος, Τάσος Μαραγκός, Ιωσήφ Φαντέλ, Μάρκος Ευλογημένος, Παύλος Πιτούλιας, Κάμαρης, Φώτης Τσελεπατιώτης, Κωνσταντίνος Πρόβης, Κατερίνα Αγνάντη, Κωνσταντίνος Τσιάμης, Ροζάννα Χαζάπη, Ιωάννης Τσουμπρής, Κώστας Δρακούλης, Ιάσονας Μπολιεράκης, Τάσος Αναστασιάδης, Κάλλη Ντολτσέτη, Ζωή Ζαχοπούλου, Άννα Αντωνιάδη, Μαγδαληνή Βεντούρη, Νικόλαος Βεντούρης, Ειρήνη Κουρτικάκη, Ρόζα Τσιάντα, Νιόβη Φωτοπούλου, Βασίλης Κουκουτσίδης. Στον χώρο του artists alley, το «παρών» θα δώσουν και οι εκδόσεις Jemma Press με όλες τις νέες κυκλοφορίες τους.

 

 

03.thumb.jpg.e332d6d9919087e62cc9151491cc0d90.jpg

«Η γυναίκα με τα τραπουλόχαρτα» της Αλέξιας Οθωναίου και «Diabolik»

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο Σκίτσου Χανίων

 

▪ «Πώς να μετατρέψετε οποιοδήποτε γραφείο σε ένα εργαστήριο: Η τεχνολογία του Laser Cutter για δημιουργούς», με τους NomadTeach (Τρίτη 14/9).

▪ «Το λαϊκό παραμύθι και η αφήγησή του» με τη Λιλή Λαμπρέλλη (Σάββατο 18/9).

▪ «Η λειτουργία του σκηνικού στη λογοτεχνική ιστορία» με την Κατερίνα Νανούρη (Κυριακή 19/9).

▪ «Συν-δημιουργώντας το νόημα στα βιβλία χωρίς λέξεις» με τη Μαριάννα Μίσιου (Τρίτη 21/9).

▪ «Η αφήγηση στα video games» με την Ελίνα Ροϊνιώτη (Τρίτη 21/9).

▪ «Κόμικς και διδασκαλία της Ιστορίας» με τον Αντώνη Βαβαγιάννη (Πέμπτη 23/9).

▪ «Unreal Development» με την Dahouse Studio (Πέμπτη 23/9).

▪ «Δημιουργώντας σαν ομάδα – Πώς να κάνετε κόμικς σαν ομάδα» με τον Θάνο Κυρατζή και τον Στέλιο Πλιάτσικα (Παρασκευή 24/9).

▪ «Animal Cartoonification (Character Design Workshop)» με τον Κώστα Δρακούλη (Παρασκευή 24/9).

▪ «Εργαστήριο Κόμικς» με τον Soloup (Σάββατο 25/9).

▪ «Βασικά σχεδιαστικά στιλ του tattoo και βασικές αρχές tattoo» με τον Ιωσήφ Φαντέλ (Κυριακή 23/9).

▪ «Περί κούκλας… ο λόγος» με τον Φαίδωνα Σοφιανό (θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά μέσω zoom την Τετάρτη 15/9).

▪ «Το game design σήμερα» με τον Γιώργο Λουκάκη και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά μέσω zoom τη Δευτέρα 20/9).

 

 

05.thumb.jpg.1cf89515b9f4ba63c5599572a4d28dcb.jpg

«Το γέλιο του βατράχου» και «21: Η μάχη της πλατείας» του Soloup

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

▪ Παρουσίαση βιβλίου «Το γέλιο του βατράχου». Θα μιλήσουν: Λίλη Λαμπρέλη, Φώτης Δούσος, Παραμυθάδες των Χανίων (Παρασκευή 17/9, 19.30, Στούντιο «Οξω Νου»).

▪ Παρουσίαση-εργαστήριο «Ο Μονόκερος» με τον Σπύρο Γιαννακόπουλο (Σάββατο 18/9, 11.00, Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Χανίων).

▪ Ομιλία-παρουσίαση «Οι εφαρμοσμένες τέχνες, από την εκπαίδευση στην πράξη»: «Animation/VFX»: Αντώνης Καρακούντας – DaHouse Studio, «Game Design»: Νικόλαος Λαρίν – Pixel Reing, «Βουβά Graphic Novels»: Μαριάννα Μίσιου, «Εκπαίδευση με κόμικ»: Κέλλυ Δασκαλά, «Οι χαλικούτηδες σε comic»: Αντώνης Αθανασάκης, Δημήτρης Παπαφράγκος, Παυλίνα Μπαϊλάκη, «Kickstarter στην Ελλάδα»: Ελένη Ροϊνιώτη, «Kickstarter στον τομέα του comic»: Θάνος Κυρατζής (Τετάρτη 22/9, 20.00, πλατεία Κατεχάκη).

▪ Παρουσίαση των κόμικς «Η γυναίκα με τα τραπουλόχαρτα» της Αλέξιας Οθωναίου και «Diabolik» (Ανθολογία). Θα μιλήσουν η δημιουργός Αλέξια Οθωναίου και ο Λευτέρης Σταυριανός (Πέμπτη 23/9, 20.00, πλατεία Κατεχάκη).

▪ Παρουσίαση του graphic novel του Soloup «’21: Η μάχη της πλατείας». Θα μιλήσουν: Αντώνης Νικολόπουλος–Soloup, Θεόδωρος Εσπίριτου, Ηλίας Κολοβός. Συντονίστρια: Μαριάνθη Λιάπη (Παρασκευή 24/9, 19.30, Θέατρο στον Προμαχώνα San Salvatore).

 

 

07.thumb.jpg.baeeafe386126f4478b77509b7132912.jpg

 

 

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς και Animation Chaniartoon στα Χανιά

Πότε: Δευτέρα 13 – Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου

Πού: Δημοτικός Κινηματογράφος Kήπος, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, πλατεία Κατεχάκη, Στούντιο «Όξω Νου», Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Χανίων, Θέατρο στον Προμαχώνα San Salvatore

Είσοδος ελεύθερη

Πλήρες πρόγραμμα και για εγγραφή στα εργαστήρια: www.chaniartoonfest.gr

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.