Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φοβάσαι όσα φέρνει μαζί της η κλιματική κρίση; Καλά κάνεις. [Ρομπόλας Γιώργος, oneman.gr, 12/09/2021]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1612
  • Content Count:  5046
  • Reputation:   34534
  • Achievement Points:  5054
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6181 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Η Σοφία και ο Γκάμπριελ γύρισαν όλη την Ευρώπη για να αναδείξουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ύστερα, το ταξίδι τους έγινε κόμικς. Τώρα, τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τους πυρόπληκτους του περασμένου καλοκαιριού.

 

 

clim01.thumb.jpg.e217c07d16248e157ff21a00559d69a9.jpg

 

 

Τι κοινό έχει η Λισαβόνα με την Κρακοβία; Η πρώτη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που κοιτάζει τον Ατλαντικό ενώ η δεύτερη θεωρείται – όχι άδικα – η πιο όμορφη πόλη της Πολωνίας. Η πορτογαλική πόλη είναι διάσημη για τον ήλιο της ενώ η πολωνική για την ατμοσφαιρική της αρχιτεκτονική. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα έχει καμία σημασία αν σιγά-σιγά τα κράτη δεν αλλάξουν τις πολιτικές τους για το περιβάλλον. Αργά ή μάλλον γρήγορα τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για όλους μας. Η κλιματική κρίση δεν μας χτυπά απλά την πόρτα, αλλά βρίσκεται ήδη εδώ. Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στα ελληνικά δάση. Δυστυχώς η λέξη καταστροφή δεν αρκεί για να περιγράψει την κατάσταση. Μήπως φοβάσαι για το μέλλον; Καλά κάνεις. Κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα.

 

 

Ένα κόμικ για την κλιματική κρίση

 

Ειλικρινά, τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο μας; Στο νέο κόμικς που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως με τίτλο Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής παρακολουθούμε σε πραγματικό τόπο και χρόνο τις εξελίξεις που τρέχουν. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια δυσνόητη επιστημονική θεωρία ή κάποια ακαταλαβίστικη ανάλυση για τους κινδύνους που διατρέχει η Γηραιά Ήπειρος. Είναι απλά ένα πανέξυπνο graphic novel.

 

 

clim02.thumb.jpg.a06cb90c88077661988ea29590b14821.jpg

 

 

Δύο αδέρφια, η Σοφία και ο Γκάμπριελ, αποφασίζουν να γυρίσουν κυριολεκτικά όλη την Ευρώπη – από τη Λισαβόνα μέχρι την Κρακοβία, και από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι – για να αναζητήσουν τόσο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης όσο και τους τρόπους, με τους οποίους εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να εργαστούμε για ένα μέλλον περισσότερο φιλικό για το περιβάλλον. Το ταξίδι τους είναι αληθινό και όχι fictional ενώ για κάθε κακή είδηση υπάρχει μια τουλάχιστον καλή λύση. Μπορεί λοιπόν το 80% της παγκόσμιας ενέργειας να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, στο Παρίσι όμως το σύστημα ανταλλαγής ποδηλάτων μας γλιτώνει από άπειρο καυσαέριο. Την ίδια ώρα που η Δυτική Γερμανία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πρωτόγνωρες πλημμύρες, νέοι εναλλακτικοί τρόποι ενέργειας (χρήση των περιττωμάτων των γουρουνιών για αυτόν τον σκοπό) δίνουν ελπίδα.

 

Φυσικά, πολύ συχνά τα αρνητικά ξεπερνούν τα θετικά. Έτσι, τα αδέρφια έρχονται αντιμέτωπα με τις «πέτρες του λιμού» στην Τσεχία· πέτρινους, δηλαδή, σχηματισμούς που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι τον 16ο αιώνα με την ελπίδα να γλιτώσουν από την πανούκλα, και οι οποίοι εμφανίστηκαν ξανά εξαιτίας της πολύ χαμηλής στάθμης των ποταμών. Ακόμα χειρότερα; Μια βόλτα στο Μάτι Αττικής, εκεί όπου παίχτηκε η μεγαλύτερη περιβαλλοντική τραγωδία της Ευρώπης. Στο τέλος όμως της μέρας το πρόσημο είναι θετικό: αν πραγματικά το θελήσουμε μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη. Οι καλές πρακτικές είναι ικανές να νικήσουν τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές. Για αυτό και όλα τα έσοδα από το συγκεκριμένο κόμικς θα διατεθούν για τους πυρόπληκτους των πυρκαγιών μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

 

clim03.thumb.jpg.b942c77e2be0c6466ebbfa8fdfa27804.jpg

 

 

Το κόμικς είναι επιδοτούμενο από το πρόγραμμα Bridging European and Local Climate Action (BEACON). Σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της δράσης πέρα από τα σύνορα κάθε χώρας, για την προστασία του κλίματος σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να επιτευχθεί η Συμφωνία του Παρισιού που υπεγράφη το 2016. Τι καταλαβαίνουμε τελικά από την εν λόγω έκδοση σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση; Ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Δεμένοι σε ένα άρμα που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον γκρεμό. Ήρθε η ώρα λοιπόν να πατήσουμε φρένο – και αυτό το κόμικ είναι ένα μικρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, για να αναστραφεί η κλιματική κρίση.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

 

Επεξεργασία από ramirez
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.