Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η ανάσταση των νεκρών [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 3/07/2021]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1618
  • Content Count:  5053
  • Reputation:   34575
  • Achievement Points:  5061
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6185 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Όταν ξυπνάνε οι νεκροί σχεδιάζουν την εκδίκησή τους. Και ξεκινούν το ταξίδι τους με βαρκάρη τον Χάρο για να συναντήσουν έναν αποστασιοποιημένο Θεό (;) και να απαλλάξουν τους ανθρώπους από την παρουσία του.

 

 

01.thumb.jpg.ee59c8fdba0a6bf3badafcad0dfe8356.jpg

 

 

Το underground κίνημα του τέλους της δεκαετίας του 1960 στα αμερικανικά κόμικς και λίγο αργότερα σε πολλά ευρωπαϊκά απέδειξε ότι η «σχεδιαστική αρτιότητα» είναι μια αυταπάτη, αυτό που έχει σημασία είναι η αφήγηση και ο τρόπος που το σχέδιο υπηρετεί το σενάριο και αντιστρόφως. Με μια καθυστέρηση σε σχέση με τις εικαστικές τέχνες, στα κόμικς εισέβαλαν το dada και ο σουρεαλισμός μαζί με μια απίστευτη σκληρότητα, συχνά συνοδευμένη με μια αλλόκοτη ψυχρότητα, ένα στέγνωμα από συναισθήματα. Το περιοδικό «Raw» του Art Spiegelman τη δεκαετία του 1980 συνέβαλε καθοριστικά στην εμπέδωση μιας τέτοιας τάσης, δημοσιεύοντας έργα μιας νεοπαγούς για τα κόμικς «art brut». Ο Gary Panter με τον Jimbo σε μια μεταμοντέρνα και μεταλλαγμένη Θεία Κωμωδία, οι βίαιες και τραχιές εικόνες του Mark Beyer, τα παραμορφωμένα πρόσωπα και σώματα του Savage Pencil, οι αντικαρτουνίστικοι ψυχεδελικοί κόσμοι του Jim Woodring, διαμόρφωσαν ένα νέο «Ποπ Αλλόκοτο» σύμπαν, όπως εύστοχα το ονομάζουν οι Θανάσης Μουτσόπουλος και Χριστόφορος Μαρίνος στο ομότιτλο βιβλίο τους («Ποπ Αλλόκοτο», εκδ. Futura, 2003).

 

 

02.thumb.jpg.e5a05b41a0c96d4bd2aae431ebb6cb82.jpg

 

 

Χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Μουτσόπουλος γράφει για τον Savage Pencil: «Μέσα από τα χαοτικά σκαριφήματά του, τη βία, τη βρομιά, τη μουτζούρα, μπορεί να δει κανείς και ένα σίγουρο φλέγμα. Τι είδους χαρακτήρες είναι οι σταθεροί ήρωές του όπως ο Dead Duck ή ο Mr. Inferno δύσκολο να τους περιγράψεις, αλλά μια κοινοτοπία που μπορεί να βοηθούσε είναι “κάτι σαν ζωάκια του Disney μετά από ανεπανόρθωτη ψυχική διαταραχή”. Ή ίσως, μονοκοντυλιές ψυχασθενών με εμμονές γύρω από την ποπ κουλτούρα. Ή νορμάλ αμερικάνικο κόμικ στριπ που μεταλλάχτηκε μέσα σε λουτρό από ψυχοδηλωτικά φάρμακα. Ή το φλέγμα των Monty Python μέσα από τον punk προκρούστη και μια χαλασμένη πένα. Ή…». Μια τέτοια περιγραφή ταιριάζει ιδανικά και στα κόμικς της, μεταξύ άλλων και εικαστικής καλλιτέχνιδος, Σταυρούλας Παπαδάκη, τόσο σε αυτά που έχουν προηγηθεί («Μόνες στο Σπίτι», «Το Φονικό Κουνέλι», «Μέσα στον Σπασμένο Καθρέφτη» κ.ά.) όσο και στο πιο πρόσφατο με τίτλο «Όταν Ξυπνάνε οι Νεκροί…» σε σενάριο του Θόδωρου Πανάγου (εκδόσεις Ρενιέρη / comicon-shop).

 

 

03.thumb.jpg.0d3bb63c8c3ba5e9186720b0c1f85662.jpg

 

 

Η Παπαδάκη πλάθει μια ιστορία που ξεκινά με το ξύπνημα δύο νεκρών και συνεχίζεται με το οδοιπορικό τους σε ένα αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον με προορισμό τον Κόσμο, τον Άρχοντα του Σύμπαντος και σκοπό την εξόντωσή του για λόγους εκδίκησης. Το ταξίδι αυτό, γεμάτο ψυχαναλυτικές προεκτάσεις και επιτηδευμένους διαλόγους για τη ζωή, την ψυχή, τον θάνατο, με βαρκάρη τον Χάρο στα νερά του Αχέροντα δεν θα είναι ανέφελο και θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με τους συνεπιβάτες στη βάρκα, σε απρόσμενες συναντήσεις, σε απογοητεύσεις αλλά και σε χαρές. Οι χαρακτήρες, σχεδιασμένοι επιμελώς σχηματικά και ατημέλητα, με τριγωνικά κεφάλια, με πρόσωπο αρκούδας ή κουνελιού, περιπλανώνται σε αναζήτηση κάποιου υποτιθέμενου ανώτερου πλάσματος. Μέχρι την πλήρη απομυθοποίησή του και την «ανάσταση» των νεκρών. «O Κόσμος πήγαινε πακέτο με τα όπλα, πέθανε αυτός, πέθαναν κι αυτά», λέει ένας μονόφθαλμος «αναστημένος» με πρισματικό κεφάλι. Για να έρθει η λύτρωση και η έλευση του Ανθρώπου.

 

 

04.thumb.jpg.9fa274a87c9c6d2fabc5f4b5f759254b.jpg

 

 

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Θανάση Μουτσόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού, παρουσία της δημιουργού, στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας (Πανεπιστημίου 12), την Κυριακή 11 Ιουλίου και ώρα 19.30 (είσοδος ελεύθερη).

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.