Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το χάος του Μανσέτ με γκρίζα χρώματα [Φράγκος Αντώνης, avgi.gr, 19/06/2021]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο σκιτσογράφος Ζακ Ταρντί ζωγραφίζει ένα από τα μεγάλα έργα του τρομερού παιδιού του νεο-πολάρ.

 

 

02.thumb.jpg.8c57edc1bb3bc8f5b01e7c0049c6a825.jpg

 

 

O Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ, τρομερό παιδί του νεο-πολάρ, αναδύθηκε απ’ τις στάχτες του ’68, έλαμψε δυνατά και χάθηκε σχετικά γρήγορα. Περιέγραψε το χάος ή, αν θέλετε, το κενό που δημιουργήθηκε στη γαλλική κοινωνία μετά την εξέγερση, τότε που οι από πάνω κατέλυαν κάθε μορφή αντίστασης και αμφισβήτησης. Ανέδειξε μια σειρά αντιήρωες χαμένους από χέρι καθώς πουλούσαν ακριβά το τομάρι τους. Το «Μελαγχολικό κομμάτι της Δυτικής Ακτής» – σε μετάφραση Θοδωρή Τσαπακίδη – εκδόθηκε και επανεκδόθηκε από την  Άγρα, ενώ πριν από λίγους μήνες ο ιστορικός οίκος κυκλοφόρησε το βιβλίο ως κόμικ, με πρόλογο του Φρανσουά Γκερίφ. Ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Ζακ Ταρντί, γνωστός στην Ελλάδα από την «Κραυγή του λαού» (Εκδ. ΚΨΜ) – για την Κομμούνα του Παρισιού, του Ζαν Βοτρίν – σέβεται απόλυτα το κείμενο καθώς το διασκευάζει σε γκριζόμαυρες εικόνες. Ο σπουδαίος κομίστας, έχοντας ζωγραφίσει όλα τα μυθιστορήματα του Μανσέτ, ενσωματώνει στην πένα του τον σκληρό κόσμο του συγγραφέα, σκηνογραφεί την επωαζόμενη δυστοπία της κοινωνίας με παγωμένα καρέ που επιταχύνονται συχνά πυκνά.

 

 

01.thumb.jpg.670419bda3a681f70bf57147b1c9f676.jpg

 

 

«Το μελαγχολικό κομμάτι της Δυτικής Ακτής» δημοσιεύτηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια και δεν έχει χάσει τίποτε από την κοινωνική ματιά και τη φρεσκάδα του. Ούτε από τη μουσική του υπόκρουση με τζαζ της Δυτικής Ακτής των 50’s. Σε αυτή την αιματηρή ιστορία πρωταγωνιστεί ο Ζορζ Ζερφό, πρώην στασιαστής και νυν ανερχόμενος χαρτογιακάς, με γυναίκα και παιδιά, με ωράριο και διακοπές. Ο προσωπικός κόσμος του Ζερφό περιλαμβάνει ποσότητες Cutty Shark, μπέρμπον και τσιγάρων· πάνω απ’ όλα κουλ τζαζ: Τζέρι Μάλιγκαν, Τσίκο Χάμιλτον, Τζίμι Τζιούφρε και αρκετούς άλλους. Η πρώτη αφηγηματική σεκάνς είναι ακριβώς ίδια με την τελευταία: «Και συνέβαινε καμιά φορά αυτό που συμβαίνει τώρα: ο Ζορζ Ζερφό τρέχει με το αμάξι του στον εξωτερικό περιφερειακό. Μπήκε στην Πορτ ντ’ Ιβρί. Είναι δύο και μισή το πρωί, ίσως τρεις και τέταρτο... Τα Ι.Χ. κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Αρκετοί οδηγοί είναι μεθυσμένοι. Ο Ζορζ Ζερφό είναι... Στο μυαλό του Ζορζ Ζερφό υπάρχει σκοτάδι και σύγχυση· ασαφώς μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες αριστερές ιδέες... Μέσα από δύο ηχεία – ένα κάτω από το ταμπλό, ένα στο πίσω μέρος – ακούγεται σε χαμηλή ένταση η μουσική που παίζει το κασετόφωνο, τζαζ στο στιλ West Coast».

 

Στο ενδιάμεσο ο μικροαστός υπάλληλος Ζερφό έχει σκοτώσει μερικούς σκληρούς τύπους, έχει χτυπηθεί άγρια, τον έχουν κλέψει, έχει κάνει έρωτα με μια καλοφτιαγμένη πλούσια διανοούμενη· τη δολοφόνησαν· και έχει πάρει εκδίκηση από τον πλαδαρό δικτατορίσκο Αλόνζο Έμεριχ, εξόριστο απ’ τον Άγιο Δομήνικο, για το λουτρό αίματος που επέβαλε εκεί. Η ίντριγκα εν είδει road movie μπλέκει από καθαρή τύχη τον Ζερφό σε περιπέτειες απ’ το Παρίσι μέχρι τις Άλπεις και πάλι πίσω: «Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε συγκεκριμένα πού θα καταλήξουν τα πράγματα για τον Ζορζ Ζερφό... Στον ευρύτερο κύκλο θα ανατραπούν οι σχέσεις παραγωγής στις οποίες πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία...».

 

INFO

Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ

«Το μελαγχολικό κομμάτι της Δυτικής Ακτής»

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 80

Τιμή: 14 ευρώ

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.