Jump to content

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ


Recommended Posts

Προχτές που καθάριζα τα ράφια της αγαπημένης συλλογής, διαπίστωσα το πρόβλημα που αποτυπώνω στις φωτό.
Κάποια κόμικς της συλλογής εμφάνισαν στην εσωτερική ράχη καφέ κηλίδες οι οποίες εκτείνονται κάπως και μέσα όπως βλέπετε.

Με κυρίευσε πανικός και εκπλιπαρώ αν το αναγνωρίζει κάποιος και ξέρει πιθανή προέλευση του προβλήματος να με βοηθήσει.

 

Σημειώνεται ότι άδειασα όλη τη βιβλιοθήκη, την άδειασα και την τράβηξα από τον τοίχο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγρασίας (ούτε ζωυφιων ευτυχώς).
Και τα κόμικς που επλήγησαν δεν έχουν επίσης το παραμικρό "κατσάρωμα" και ίχνος υγρασίας. Απλά όπως βλέπετε υπάρχει αλλαγή χρώματος χαρτιού (όχι ομοιόμορφα). 

Τα κομικ που επλήγησαν δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα χαρτιού αλλά μιλάμε για εκδόσεις του 2005 (μη παρασυρεστε από το περιεχόμενο που δείχνει silver age superman).

 

Η βιβλιοθήκη είναι Βilly του ikea, σκούρο καφέ. Την έχω δώδεκα χρόνια υπάρχει περίπτωση να το προκάλεσε αυτή?

Υπάρχει περίπτωση να είναι τύπου μύκητας που ενδέχεται να μεταδωθεί στα άλλα κόμικς? (ήδη έβαλα τα πληγέντα σε... καραντίνα).
Πιθανολογεί κάποιος τι μπορεί να έχει προκαλέσει το πρόβλημα?

 

Όπως καταλαβαίνετε (ευτυχώς σε αυτό το forum) σημαίνει πάρα πολλά για μένα η συλλογή μου συναισθηματικά και εκτιμώ οποιαδήποτε βοήθεια.

Ευχαριστώ.

IMG_20210614_204219.jpg

IMG_20210614_204233.jpg

Edited by GREEN ARROW
 • Like 2
 • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

59 ΕΤΩΝ κομικς σε κουτες ,κασονια,βιβλιοθηκες δεν εχω συναντησει τετοιο προβλημα .Το μονο που μπορω να εικάσω ειναι η πολυκαιρια  και η μη προφυλαξη σε θηκες .Αλλα ας απαντησει καποιος που εχει συναντησει το ιδιο προβλημα.Συγγνωμη για την ενοχληση. 

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα αυτό το εντοπίζεις μόνο σε καινούργια ή και σε παλαιότερα κόμικς; Πόσα κομμάτια πάνω κάτω το έχουν; Είναι πολλά; Ήταν τοποθετημένα κοντά το ένα δίπλα στο άλλο; Σε διαφορετικό τύπο χαρτιού συναντάς το ίδιο πρόβλημα; Δεν πρέπει να είναι μύκητας, δεν το 'χω συναντήσει ή τέλος πάντων δεν το έχω παρατηρήσει εγώ προσωπικά και στα δικά μου. Ίσως οι απαντήσεις σε κάποια απ' τα ερωτήματά μου να προσεγγίσουν περισσότερο στο τι μπορεί να φταίε και αν είναι "κολλητικό". Για μούχλα μου κάνει εμένα κάπως, η οποία φυσικά προκύπτει από υγρασία. Πότε το διαπίστωσες; Πόσον καιρό ήταν αποθηκευμένα στη βιβλιοθήκη αυτή και που ήταν προηγουμένως; Μήπως ξεκινάει από προηγούμενο σημείο αποθήκευσης και απλώς το διαπίστωσες τώρα;

 • Like 6
 • Respect 1
Link to comment
Share on other sites

@Mandrake

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε κομικ αλμπουμς κάπου δεκαετίας. Εμφανίζεται γύρω στα 8-10 κομμάτια στην εσωτερική ράχη (μικρές καφέ κηλίδες όπως στη φωτό) και ευτυχώς μόνο σε ένα εκτείνονται και μέσα. Τα ράφια που έχουν πληγεί είναι το 2ο και 3ο απο το έδαφος. Έχει συμβεί και στα κοντινά αλλά κάποια με πιο προσεγμένη ποιότητα χαρτιού δεν έχουν εμφανίσει τίποτα. Τα κόμικς μου ήταν πάντα αποθηκευμένα εκεί (12 χρόνια) και το παρατήρησα προχτές.

Οσο το ψάχνω καταλήγω στο ενδεχόμενο να φταίει η τοποθέτηση (μη επαρκής χώρος αερισμού στα ράφια) ή να γίνεται κάποια χημική αντίδραση από το πίσω μέρος της βιβλιοθήκης (νοβοπαν) το οποίο και σκέφτομαι να ξυλώσω.

 

Ευχαριστώ

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Επειδή είχα ένα παρόμοιο θέμα σε βιβλία, που προκλήθηκε από υγρασία, θα σου έλεγα να αφήνεις πάντοτε λίγο χώρο, 2-3 εκατοστά, μεταξύ πλάτης των  κόμικς και πίσω μέρους της βιβλιοθήκης, ώστε να μην ακουμπάνε ποτέ στο πίσω μέρος της βιβλιοθήκης. Αυτό γενικά το εφαρμόζω και σε βιβλία και σε κόμικς. Είναι απίστευτο το που μπορεί να τρυπώσει η υγρασία. 

Edited by Silver Surfer
 • Like 6
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Χμμμ, ίσος να το ΄χουν πάθει από τη πολυκαιρία  στην βιβλιοθήκη ή επειδή δεν αερίζονται σωστά ή επειδή είναι στοιβαγμένα το ένα  δίπλα στο άλλο ! Αν δεν είναι κάτι τέτοιο δεν μπορώ να σας βοηθήσω :sick:

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ενα τευχος εχει υγρασια θα παθουν σιγα σιγα ολα αν ερχονται σε επαφη.Αν καποιο εχει καλο θα ηταν να το βαλεις σε σακουλακι

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μου έχει συμβεί κι εμένα αυτό με τις καφέ στάμπες.
Αλλά σε παλιά τεύχη που τα είχα για χρόνια (πάνω από 10) αποθηκευμένα σ΄ένα ντουλάπι.
Και όχι σε όλα, παρότι ήταν το ένα πάνω στο άλλο.
Άρα ΔΕΝ θεωρώ ότι είναι "κολλητικό".
Τώρα γιατί συμβαίνει, υποψιάζομαι κι εγώ ότι έχει να κάνει με υγρασία.
Το γιατί συμβαίνει σ΄ένα τεύχος και όχι στο άλλο (παρότι τα τεύχη ακουμπούν μεταξύ τους) υποψιάζομαι έχει να κάνει με την ποιότητα χαρτιού.
Πάντως αυτό που λέει ο silver surfer είναι σωστή συμβουλή για αποθήκευση.
Το έχω διαβάσει κι εγώ ότι καλό είναι να μην ακουμπούν τα κόμικς στη βιβλιοθήκη, ώστε να αερίζονται.

 • Like 4
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Άν τα κόμικς που επλήγησαν, είναι από τον ίδιο εκδότη, τότε το πρόβλημα έχει να κάνει με την παρτίδα του χαρτιού...

 

 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους συλλέκτες που μου έγραψαν.

 

Λοιπόν, παρακολουθώ τη συλλογή τακτικά και ρώτησα μέχρι και συντηρητή βιβλίων στη Εθνική Βιβλιοθήκη.

Μου είπε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό και δεν επεκτείνεται. Είναι εσωτερική διεργασίας του βιβλίου ονόματι foxing (-->https://en.wikipedia.org/wiki/Foxing)

 

ΣΙΓΟΥΡΑ φταίει η κατάσταση του χαρτιού εξαρχής. Το 90% έχει εμφανιστεί σε φτηνά paperbacks της DC. Τίποτα σε Marvel, πιο ποιοτικές εταιρείες (Fantagraphics, Drawn and Quarterly), ευρωπαϊκά, manga (παρότι δε φημίζονται για ποιότητα χαρτιού) και τίποτα σε hardcovers και πιο λουξ εκδόσεις προφανώς.

 

Υγρασία δεν είναι αλλά πιθανόν να επηρρεάζει η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας αέρα στο ράφι. Δηλαδή ενώ δεν τα έχω να ακουμπάνε στην πλάτη όπως σωστά γράφηκε, έχουν μικρή ελευθερία ως προς το ύψος (δλδ από το τέλος του βιβλίου έχει 2-3 πόντους μέχρι το επόμενο ράφι). Αυτό μπορεί να συμβάλλει, η ποιότητα της βιβλιοθήκης είναι πιο απίθανο.

 

ΣΙΓΟΥΡΑ καλό είναι να παίρνουν όσο περισσότερο αέρα γίνεται στο ράφι. Επίσης σίγουρα όσο ψηλότερα από το έδαφος είναι τοποθετημένο κάτι τόσο καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση αν ήταν ποιοτικό το χαρτί εξαρχής δεν θα προέκυπε πρόβλημα.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ, συνεχίζω με τακτική παρακολούθηση και προσοχή επί των συνθηκών, και για κάποια paperbacks κακής ποιότητας χαρτιού θα ακολουθήσω τη λύση ης ζελατίνας (μέχρι τώρα το έκανα μόνο σε τεύχη).

 

Να ζήσουν οι συλλογές όλων!!

 • Like 3
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.