Jump to content

21: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ


germanicus
 Share

Recommended Posts

Τίτλος:
21: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
Σενάριο/Kείμενα:
Soloup
Σχέδιο:
Soloup
Σχέδιο εξωφύλλου:
Soloup
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
04-2021
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Ιστορικό
Μέγεθος:
17.0 x 23.5
Σελίδες:
756
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Επιμέλεια:
Βασίλης Δουβίτσας
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-960-572-410-8

21HMAXHTHSPLATEIAS_0001.jpg 21HMAXHTHSPLATEIAS_0001z.jpg

 

Ένα έργο του Soloup γύρω από τον Πόλεμο Ανεξαρτησίας του 1821.

Αντιγράφω από το εσωτερικό:

"Το βιβλίο αποτελείται από 21 σπονδυλωτά κεφάλαια, χωρισμένα σε 5 μεγάλες ενότητες. Σε αυτά παρεμβάλλονται 21 ιστορίες σε αφηγήσεις και κείμενα ανθρώπων που έζησαν ή μελέτησαν την Επανάσταση, καθώς και μια σειρά από ένθετα πορτραίτα "ηρώων" και "αντιηρώων". Στο Παράρτημα αναλύεται το σκεπτικό της συγγραφής του βιβλίου και φωτίζονται πρόσωπα και γεγονότα της Ιστορίας, ενώ παρατίθενται και οι πηγές στις οποίες βασίστηκε το graphic novel"

Με λίγο πιο διαφορετικά Ελληνικά (από εμένα :) ):

Αφηγείται την Επανάσταση του 1821 με μεγάλη ποικιλία τεχνικών. Κατά κύριο λόγο ένας άστεγος στην πλατεία Κολοκοτρώνη μπροστά από την Παλιά Βουλή και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, εξιστορεί σε μια νεαρή γυναίκα την Επανάσταση. Ο Soloup αλλού βάζει τον άστεγο να εξιστορεί τα γεγονότα, αλλού βάζει κάποιον που ήταν παρών, αλλού κάποιον που έχει μελετήσει τα συμβάντα. Αλλού βάζει να μιλούν Έλληνες, αλλού Τούρκοι, αλλού ξένοι. Αλλού αφηγείται πράγματα που ξέρουμε όλοι, αλλού αφηγείται μικρά παραλειπόμενα.

 

Ως εικονογράφηση το 90% είναι καθαρά Σολούπ. Ένα 10% όμως είναι φωτογραφίες, γκραβούρες, αντιγραφές πινάκων. Παραθέτω υλικό που έκανε διαθέσιμο στο issuu ο εκδότης.

 

page_11.jpgpage_12.jpgpage_13.jpgpage_14.jpgpage_15.jpgpage_16.jpgpage_17.jpgpage_18.jpgpage_19.jpgpage_20.jpgpage_21.jpgpage_22.jpgpage_23.jpgpage_24.jpgpage_25.jpg

 

 

Έβαλα 15 σελίδες. Σε άλλες εκδόσεις αυτό είναι το μισό κόμικ. Εδώ είναι περίπου το 2% :D Οι 620 σελίδες είναι κόμικ, οι υπόλοιπες 130 είναι κείμενα και βιβλιογραφία. Όπως λέει ο εκδότης "Ακολουθώντας τα κείμενα πάνω από 30 συγγραφέων, αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, το βιβλίο αποτελεί ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες και τα πρόσωπα του Αγώνα, τα γεγονότα και τις ιδέες της Επανάστασης. Το παράρτημα του βιβλίου, με γλωσσάρι, χρονολόγιο, βιογραφικά, αλλά και κατατοπιστικά κείμενα και αναφορές σε πηγές, προσφέρεται για μια πολυεπίπεδη ανάγνωση." Δεν μου αρέσει να κοπιάρω τα Δελτία Τύπου και τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά ρε φίλε, εδώ πολύ απλά λέει την εντυπωσιακή αλήθεια :D 

Πρώτο πράμα που έκανα πριν το αρχίσω ήταν να το ζυγίσω γιατί εντυπωσιάστηκα από το βάρος του στο χέρι. 1831-1832 γραμμάρια :) Για 10 γραμμάρια θα χτύπαγε το συμβολικό νούμερο :) Δεν ξέρω άμα τους έκατσε ή άμα ήταν σχεδιασμένο. Αμφότερες εξηγήσεις μου κάνουν :D 
 

Το ξεκίνησα με ένα τουπέ. Με παρότρυναν και κάποια προσωπικά σχόλια του Manitou για την ποιότητά του. Το έχω αυτό με τα ιστορικά κόμικ. Πάντα πιστεύω ότι ξέρω περισσότερα από τον δημιουργό ή, ειδικά για κομβικά σημεία της ιστορίας μας, ότι θα πέσω στα κοινότυπα και τα τετριμμένα. Μου άλλαξαν όμως τη διάθεση δυο πράγματα που συνέβησαν αρκετά νωρίς. Το ένα ήταν η χρήση POV (point of view) από Τούρκους. Ένα φιρμάνι του Σουλτάνου και μια αφήγηση ενός στρατιωτικού διοικητή. Πάντα είχα την περιέργεια του πως έχουν δει οι Τούρκοι αυτή την Ιστορία και είναι κάτι που το ψιλοψάχνω (αλλά δεν έχω βρει :) ). Το άλλο ήταν η αφήγηση των συμβάντων στην Πόλη την Άνοιξη του 21. Εκεί απλά σταμάτησα την ανάγνωση προκειμένου να συνέλθω. Η συνέχεια ήταν αέρα πατέρα. Παρά τον τεράστιο όγκο του, παρά το ότι μέσες άκρες ήξερα την ιστορία, δεν βαρέθηκα χιλιοστό. Βοήθησε το ότι ήταν χωρισμένο σε κεφάλαια, το ότι αλλού μιλούσε ο ένας, αλλού ο άλλος, το ότι διανθιζόταν με κειμενάκια, το ότι αλλού μίλαγε για τα μεγάλα και τα τρανά, αλλού για τα μικρά και τα επι μέρους, το ότι σε διάφορα σημεία έχει ενσωματώσει φωτογραφίες, πίνακες, γκραβούρες. 

Τις 100+ σελίδες κείμενο στο τέλος δεν τις άγγιξα ακόμα. Επί του παρόντος ήθελα να διαβάσω κόμικ. 


Είναι πασιφανέστατο από την ανάγνωση ότι ο Soloup έκατσε και διάβασε, έκατσε και μίλησε με ιστορικούς. Φαίνεται. Είναι επίσης προφανές το γιατί του πήρε 3 χρόνια :) Υπάρχουν σημεία που ίσως να έχω μια διαφορετική ματιά για τα γεγονότα. Οι γνώσεις μου όμως για το 21 είναι τρομερά επιδερμικές, προέρχονται κυρίως ως "και γιατί ο τάδε ιστορικός λέει κάτι το διαφορετικό για αυτό εκεί?" και συν τοις άλλοις το λέει ξεκάθαρα ο εκδότης. Μια υποκειμενική ματιά :) Λέει όμως ξεκάθαρα κι όλας ότι όλο αυτό έχει ως στόχο το να γίνει συζήτηση :) 

Καραπροτείνεται. Απέχει αιώνες από τις φουστανέλα-γιούχου-πανηγυρικός του γυμνασιάρχη στα 60ς προσεγγίσεις που τόσο εκνευρίζουν :) Δεν είναι για μικρά παιδιά. Ειδικά κάποια σημεία, πολύ μακριά από αυτά. Έχει πολύ ρεαλισμό σε κάποια σημεία...

 

Χάρηκα πολύ που το διάβασα :) Καλοτάξιδο γιατί του αξίζει :) 

 

:cheers5: 

εδιτ Υπάρχει και επίσημο site του comic αφού φιλοδοξεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κόμικ, αλλά θέλει να είναι μια πολυεπίπεδη εμπειρία :)  

 • Like 11
 • Respect 1
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Νίκο μετά και από την δικιά μου ανάγνωση (έχω διαβάσει το μισό) τα σχόλια μου είναι ακριβώς τα ίδια. Μιλάμε για απίθανη έκδοση. Μακριά από την αφήγηση της φουστανελας που και εμένα τόσο με εκνευρίζει. Ο Soloup έχει μελετήσει έχει δημιουργήσει έχει δώσει ένα έργο ζωής για αυτή τη χρονική περίοδο. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!!!

 • Like 10
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Πολύ ωραία παρουσίαση!:clap2: Φαίνεται πολύ προσεγμένο & ενδιαφέρον. Άλλωστε όποιος έχει διαβάσει και το Αϊβαλί δεν περιμένει κάτι λιγότερο. Κοίτα να δεις που αντί να μηδενιστεί η wish list συνέχεια μεγαλώνει...

Edited by Στέφος
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι ο Soloup κρατάει ψηλά το λάβαρο των ποιοτικών κόμικς, που προέρχονται από ιστορικές μελέτες κι αναφέρονται και σε άτομα που δεν αρέσκονται στην Ένατη Τέχνη. :respect:

 

Χωρίς να το έχω αποκτήσει ακόμα, το θεωρώ σίγουρη αγορά για εμένα! ;) 

 

 

:beer:

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Αγοράστηκε χθες και έχω μείνει άφωνος... Πολυτελέστατη έκδοση με άριστης ποιότητας χαρτί. Ένα ξεφύλλισμα του έχω κάνει και αδημονώ να το ξεκινήσω. Είχα λατρέψει το Αιβαλί και ξέροντας πόση έρευνα και μεράκι-αγάπη ρίχνει ο Soloup πριν εκδώσει κάτι δε περίμενα κάτι λιγότερο από την "μάχη της πλατείας." Αν με το Αιβαλί ανέβασε τον πήχη  πολύ ψηλά με τον εν λόγο τόμο ,διότι περί τόμου πρόκειται, τον ανέβασε σε ύψη δυσθεώρητα. Δε ξέρω τι σκέφτεται για το μέλλον αλλά σίγουρα δε θα μας απογοητεύσει!!!

Το βιβλίο είναι τόσο βαρύ που δε μπορείς να το κρατήσεις μόνο με τα χέρια σου για πολύ ώρα. Χρειάζεσαι υποστήριξη. Φτηνό δεν το λες αλλά σε αποζημιώνει στο πολλαπλάσιο με το πλούσιο περιεχόμενό του. Θα επιστρέψω με εντυπώσεις μετά την ανάγνωση!!!

:hop::hop::hop: 

Edited by Μενίγ Πουαγώ
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Μόλις τελείωσα το ΕΠΟΣ!!!

Διότι δε ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω για να γίνω κατανοητός. Φυσικά και ξετρελάθηκα. Φυσικά και δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Προειδοποιώ όποιον το ξεκινήσει να έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο. Γιατί δε σε αφήνει να το αφήσεις. Ο Αντώνης και οι συνεργάτες ξεκίνησαν το 2016 έναν πραγματικό αγώνα δρόμου. Μπορεί πέντε χρόνια να φαίνονται αρκετά αλλά δεν είναι. Μπροστά στο υπέροχο σχέδιο, την συγκλονιστική αφήγηση και το άκρως ενδιαφέρον παράρτημα. Εικοσιένα τρίπτυχα κεφάλαια (πλατεία-γεγονότα-κείμενο) σε φόντο ασπρόμαυρο περιγράφουν συγκλονιστικά και άκρως ζωντανά τα γεγονότα που συνέβησαν την εποχή εκείνη. Ο Κάρπος ένας υπέροχος δάσκαλος και η Libby (Ελευθερία) μία προσεκτική μαθήτρια. Μπορεί η σχέση τους να άρχισε δυσοίωνα αλλά θεωρώ ότι εξελίχθηκε σε σχέση πατέρα-κόρης.

Βαρύ βιβλίο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά διότι ζυγίζει 1.800 γραμμάρια!!! Μεταφορικά όχι γιατί είναι δυσνόητο. Απλά είναι υπερπλούσιο σε γνώσεις. Φυσικά αμά θέλεις να περιγράψεις όσο γίνεται πιο παραστατικά τα γεγονότα πρέπει το ανάγνωσμα να απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Περιέχει λοιπόν αρκετές αποτρόπαιες εικόνες. Που ,πιστέψτε με, δε χρειάζονται χρώμα για να ζωντανέψουν. Το άσπρο και το μαύρο σε κάνουν άριστο κοινωνό των χρόνων εκείνων. Τα συνοδευτικά κείμενα στο τέλος σου μαθαίνουν ακόμα περισσότερα για τους ανθρώπους και τα μέρη που σημάδεψαν την Ελλάδα.

Αν προτείνεται; Ρητορική η ερώτησή σας να υποθέσω... 11/10!!! Θεωρώ ότι η χρηματική του αξία είναι σαφώς μικρότερη από αυτό που προσφέρει!!!

:hop::hop::hop:       

 • Like 14
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Μενίγ Πουαγώ είπε:

Προειδοποιώ όποιον το ξεκινήσει να έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο.

 

Τώρα με βάζεις σε ανησυχίες! :lol:

 

Πέρα από την πλάκα, ξέρω ότι είσαι επιλεκτικός στις αγορές σου στα κόμικς, εκτός από Disney κι Αρκά, οπότε από την στιγμή που αγόρασες την συγκεκριμένη έκδοση και μιλάς με τόσα επαινετικά λόγια γι' αυτή, πείθομαι ακόμα περισσότερο να την αγοράσω! ;) 

 

 

:beer:

 • Like 8
 • Respect 1
Link to comment
Share on other sites

 • nikolas12 changed the title to 21: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

@Indian

Χαίρομαι που το παράγγειλες από την Λέσχη και είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσεις!!! Αναμένω την κριτική σου!!! :D

 

Spoiler

Απορίες δε λύνονται... Ένας Βέλγος ντετέκτιβ με γαλλική πγοφογά και επιρροές από το Γαλατικό χωριό δεν αποκαλύπτει ποτέ τις πηγές του... :lol:


:hop::hop::hop:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Πριν από 1 ώρα, Μενίγ Πουαγώ είπε:

Χαίρομαι που το παράγγειλες από την Λέσχη και είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσεις!!!

 

 

Ανυπομονώ να βρω χρόνο να περάσω από την Λέσχη και να το πάρω (μαζί με το νέο πόνημα του Πέτρου για το 1922). :mafia:

 

Τώρα θα μου πεις γιατί δεν τα παραγγέλνω ταχυδρομικά. Μα, γιατί θέλω να πηγαίνω στην Λέσχη και να τα παίρνω από τα χεράκια του @Valtasar! :lol:

 

Κριτική, εννοείται όταν, με το καλό, διαβαστεί. ;) 

 

 

:beer:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Αυτό το Graphic novel έχει θέση σε βιβλιοθήκες σχολείων. Δεν με νοιάζει αν είναι αντικειμενικό ή υποκειμενικό. Άλλωστε η καταγραφή της ιστορίας δυστυχώς πολλές φορές είναι υποκειμενική (η ιστορία γράφεται από τους νικητές).

Τελειώνοντας το ένιωσα μια περηφάνεια για τον χώρο που αγαπάμε. Ο Soloup είναι ένας βαθύτατα μορφωμένος άνθρωπος που έκανε ένα ιστορικό δοκίμιο σε μια μορφή πιο παραστατική. Πόσες φορές είχαμε διαβάσει τέτοια πράγματα στο σχολείο? Πόσα μας έμειναν? Πόσο παραστατική είναι η απεικόνιση των διάφορων συμμαχιών με μπαμπούσκες? Πόσο παραστατική ήταν η απεικόνιση των "χαμένων δανείων" της χώρας?

Γενικά μαζί με το εκτενέστατο παράρτημα που έχει χρονολογίες, βιογραφίες, ιστορικά γεγονότα και άλλα πολλά καλούδια μιλάμε για ένα ΕΠΟΣ. Η σημασία στη λεπτομέρεια φαίνεται τόσο στους γνωστούς πίνακες που έβαλε μέσα όσο ακόμα και στα γραμματόσημα που χρησιμοποίησε για τους πρωταγωνιστές της επανάστασης που είχαν αντίστοιχη αναπαράσταση.

Edited by Manitou
 • Like 9
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Manitou είπε:

Αυτό το Graphic novel έχει θέση σε βιβλιοθήκες σχολίων.

 

Χωρίς να το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά κρίνοντας από τα υπόλοιπα graphic novels του Soloup, τα οποία είναι προϊόντα μεγάλης ιστορικής έρευνας, θα συμφωνήσω μαζί σου. :) 

 

 

:beer:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Αφού το ολοκλήρωσα ήρθε η ώρα να το βάλω στη βιβλιοθήκη μου αγοράζοντας και κατάλληλη παρέα:

1708631359_20210610_064040(1).thumb.jpg.eac3a6d4d02b3cd26693be65fda83eb9.jpg

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ώπα. Πότε βγήκε αυτό και γιατί δεν το έχω αγοράσει ακόμα?!?!?! :)


20210525155727_playmobil_play_give_oi_roes_tou_1821.jpeg

 

 

thanks for the heads up! :) 

 

:cheers5: 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης πριν την "Πλατεία" μας έδωσε δυο έργα - σταθμούς, το "Αϊβαλί" και το "Συλλέκτης". Ο πήχης ήταν ήδη πολύ ψηλά και το θέμα με το οποίο καταπιάνεται είναι από την φύση του δύσκολο και για πολλούς taboo. Στο τέλος της μέρας, νομίζω ότι ο Soloup κερδίζει και αυτό το στοίχημα. Έργο μεστό, με ξεκάθαρο storyline χωρίς κενά και κοιλιές, βαθιά γνώση του αντικειμένου και σεβασμός στις πρωτογενείς πηγές, εύστοχες αναφορές σε "ασχήμιες" του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού παρόντος.  Μου άρεσαν πολύ τα ενδιάμεσα βιογραφικά των πρωταγωνιστών καθώς και οι σκιτσογραφικές αναφορές σε υπαρκτά έργα τέχνης. 

Αναμφίβολα, ένα ακόμα έργο - τομή για την 9η Τέχνη στην χώρα μας.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.