Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μιας φωτογραφίας μύρια σκίτσα έπονται [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 10/04/2021]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ένας καλοσιδερωμένος πολιτικός απολαμβάνει τον καφέ του διαβάζοντας εφημερίδα σε έναν επιμελώς φροντισμένο χώρο. Τι αστείο μπορεί να υπάρχει σε αυτήν την εικόνα; Για έναν ευφυή γελοιογράφο όπως ο Μιχάλης Κουντούρης, τα πάντα!

 

 

01.thumb.jpg.19ea517b724b58ca1fc13babfb5e3bd9.jpg

 

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (πού να το φανταστεί κανείς πριν από λίγα χρόνια ότι οι προηγούμενες λέξεις θα ταίριαζαν στην ίδια πρόταση;) δεν φημίζεται για τις επιλογές του ως προς τη δημόσια εικόνα του. Λίγο η θλιβερή παρουσία του στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τα ανεκδιήγητα αστειάκια με βλοσυρούς κι ανέκφραστους βαθμοφόρους, λίγο το μοτοκρός στην Πάρνηθα με την υπέρκομψη σύζυγό του, λίγο το YOLO γεύμα του στην Ικαρία όταν η αστυνομία ξυλοφορτώνει οικογένειες στις πλατείες και σπάει χέρια δεκατριάχρονων, λίγο το δασύτριχο στέρνο του εν αναμονή εμβολιασμού (βλ. τελευταία σελίδα) και σε πολλές περιπτώσεις ανέμελων επισκέψεων στις παραλίες, λίγο το χαλαρό καφεδάκι στο Κολωνάκι όταν η μισή χώρα δεν είχε ρεύμα και η υπόλοιπη ήταν αποκλεισμένη από τα χιόνια, η εικόνα που βγάζει προς τα έξω είναι ενός ανθρώπου μειωμένων επαφών με την πραγματικότητα. Ή κάποιου που δεν του καίγεται καρφί. Ή και τα δύο.

 

 

02.thumb.jpg.87eff8143457daa4d67be8e9550f90bd.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 12.3.2021

 

 

Για να αμβλύνονται τέτοιες εντυπώσεις, οι πολιτικοί συχνά καταφεύγουν σε image makers και δημοσιοποιούν «αυθόρμητες» εικόνες τους που «διορθώνουν» την κατάσταση. Μια τέτοια τραβήχτηκε πριν από χρόνια με κεντρικό πρωταγωνιστή τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό για να τον κάνει πιο δημοφιλή και αρεστό. Τότε ακόμα δεν είχε προλάβει να γίνει περίγελος και πάσχιζε να διαμορφώσει και να κατοχυρώσει ένα προφίλ σοβαρότητας και αποφασιστικότητας. Από τότε όμως, η εικόνα αυτή εντοπίστηκε και σχολιάστηκε χιουμοριστικά (βλ. παράπλευρη στήλη στην επόμενη σελίδα). Η ίδια εικόνα χρησιμοποιείται ακόμα συχνά-πυκνά από τα φίλια στον Κυριάκο Μητσοτάκη media. Αλλά πολύ περισσότερο από τα «εχθρικά».

 

 

03.thumb.jpg.1b23d7e4c9f074c2c3704466f22338cc.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 26.11.2019

 

 

Μια τέτοια εικόνα μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός γελοιογράφου, καθώς προσφέρεται για πολλή καζούρα. Η εικόνα του πρωθυπουργού με το εσπρεσάκι του στο ένα χέρι, μια εφημερίδα σε μεγάλο σχήμα (την «Καθημερινή» μάλλον για να τον υμνεί σε κάθε λέξη της) στο άλλο, το καλοσιδερωμένο γαλάζιο (πάντα!) πουκαμισάκι του, μια υπερπρωτότυπη γραβάτα και τις φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς του να χωράνε πάντα στο πλάνο (εντύπωση προκαλεί η απουσία της Παναγίας), είναι θησαυρός. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη κι ανεκμετάλλευτη από τον ευφυή γελοιογράφο. Και ο Μιχάλης Κουντούρης, ένας από τους πολλούς σπουδαίους γελοιογράφους και δημιουργούς κόμικς της «Εφ. Συν.», έχει μια τέτοια σπάνια ευφυΐα και μια μοναδική συνθετική και σχεδιαστική ικανότητα που του επιτρέπει να κάνει χιούμορ και πολιτικό σχολιασμό χωρίς λόγια, με αφορμή τέτοιες εικόνες.

 

 

04.thumb.jpg.fd3fffdf7966bedda56e7198b2f05c1b.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 16.9.2020

 

 

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο πολυβραβευμένος Μιχάλης Κουντούρης «ανακάλυψε» αυτή την εικόνα και της άλλαξε τον αδόξαστο. Για καλό των αναγνωστών της εφημερίδας, με θαυμαστή συνέπεια και μια σχετική περιοδικότητα, ο Κουντούρης παίρνει τον Μητσοτάκη του εσπρέσο από το χεράκι και τον οδηγεί «μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη», τον παραμορφώνει, τον μεταμορφώνει, τον απογυμνώνει από τις πλαστές αξίες που (υποτίθεται πως) ενσωματώνονται στην αρχική φωτογραφία. Και μας τον δείχνει λίγο διαφορετικό.

 

 

05.thumb.jpg.3f18edad3e2698e70a920703ead2cbc0.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 11.11.2020

 

 

Ο μεγάλος Γιάννης Καλαϊτζής συνήθιζε να επισημαίνει μια θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της καθωσπρέπει και αποκαλούμενης υψηλής τέχνης που γίνεται αποδεκτή στα σαλόνια και της λαϊκής και «ταπεινής» τέχνης της γελοιογραφίας. Έλεγε ότι η «υψηλή» τέχνη, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, μπορεί να περιλάβει τα σκατά και να τα παρουσιάσει σαν διαμάντια. Αλλά η σοβαρή γελοιογραφία μπορεί να κάνει το ακριβώς αντίθετο: να πάρει τα θεωρούμενα ως διαμάντια και να τα παρουσιάσει με την πραγματική τους μορφή, ως σκατά.

 

 

06.thumb.jpg.48781e6b72eea4f3810e9d276e576b66.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 23.3.2021

 

 

Αυτό ακριβώς έκανε και ο Μιχάλης Κουντούρης. Κι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ασφάλεια του σπιτιού του, το καφεδάκι του και την εφημερίδα του βρέθηκε σε γκρεμοτσακισμένο χαρταετό, έγινε Δούρειος Ίππος, αρχαίος Αιγύπτιος γύρω από UFO και ναζιστικούς χαιρετισμούς, σωλήνωση σε αποχέτευση τουαλέτας, μαριονέτα δίπλα στον Νονό.

 

 

07.thumb.jpg.099fa1f1f5a9cf7ecbd8b52ff2a1fa70.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 21.11.2020

 

 

Αν και είναι γνωστό ότι ο Μιχάλης Κουντούρης δεν μιλά συχνά για το έργο του προτιμώντας να αναλαμβάνουν αυτό τον ρόλο τα χωρίς λόγια σκίτσα του, τον ρωτήσαμε πού οφείλεται αυτό το πάθος με τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Και γιατί την έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες φορές μέχρι σήμερα; «Καμία άλλη φωτογραφία δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τον πρωθυπουργό αυτής της κυβέρνησης. Είναι το απόλυτο σύμβολο της αυταρέσκειας, της αλαζονείας, της ανεπάρκειας, της ανικανότητας, της αναλγησίας, της αναξιοπιστίας, της αμετροέπειας, της απληστίας… Και είμαστε ακόμα στο Α» μας απάντησε.

 

 

08.thumb.jpg.db3483b861e39948ab0c3a3399015b7d.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 12.3.2021

 

 

Τα «άλλα γράμματα» της αλφαβήτου τα μετέφερε στα υπόλοιπα σκίτσα του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να νίπτει τας χείρας του που παραμένουν αιματοβαμμένα, να στολίζει τις μάσκες-αλεξίπτωτα της υπουργού του, να γίνεται το συρματόπλεγμα που φυλακίζει αθώους πρόσφυγες και το σήμα μιας προϊούσας Μπανανίας. Ποιες άλλες φωτογραφίες του πρωθυπουργού όμως, από αυτές που αναφέρονται στον πρόλογο, θα άξιζαν να γίνουν γελοιογραφίες;

 

 

09.thumb.jpg.d0b55dd62cfb8f5cc7d027aee184278f.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 2.3.2021

 

 

«Όλες αυτές οι “εμβληματικές” φωτογραφίες του έχουν γίνει γελοιογραφίες, όχι μόνο μία φορά και όχι μόνο εντός συνόρων. Η φωτογραφία με τα ποδήλατα και το μοτοκρός έχει… απογειωθεί στα χέρια του Πάνου Ζάχαρη και του Τάσου Αναστασίου. Μάλιστα ο Τάσος έχει κάνει αρκετές εξαιρετικές παραλλαγές πάνω στο θέμα. Η άλλη απίστευτη φωτογραφία με την πρωθυπουργική ρώγα έχει γίνει εξώφυλλο στο βρετανικό Spectator διά χειρός Morten Morland, του σκιτσογράφου των Times του Λονδίνου», μας ξεκαθαρίζει ο Μιχάλης Κουντούρης. Που μετατρέπει τον Μητσοτάκη σε χύτρα από την οποία τρώνε οι «δικοί του», σε κακέκτυπο Άγνωστου Στρατιώτη, σε άστρο χριστουγεννιάτικου δέντρου που αντί για στολίδια έχει λουκέτα και κουτάλες.

 

 

10.thumb.jpg.28a2e3d8af5c620c2659d92ef5b051af.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 3.5.2020

 

 

Τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι γελοιογράφοι φαίνεται να γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένα μαχητικοί, όλο και πιο πολιτικά εξωστρεφείς με τα έργα τους (π.χ. η πρωτοβουλία Πενάκια «Εναντίον Γκλομπ»). Ρωτάμε τον Μιχάλη Κουντούρη αν αυτό είναι η εντύπωσή μας ή πράγματι συμβαίνει κάτι διαφορετικό. «Είναι λογικό. Οι σκιτσογράφοι γίνονται πιο μαχητικοί απέναντι στην κυβέρνηση όσο η κυβέρνηση γίνεται πιο επιθετική απέναντι στην κοινωνία», μας απαντά και ξεκινά το επόμενο σκίτσο του με πρωταγωνιστή κάποιον που νόμιζε πως είναι σπουδαίος επειδή πίνει το εσπρέσο του διαβάζοντας εφημερίδα.

 

 

11.thumb.jpg.e899084c16e18b4090ef9fe8489429e0.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 12.3.2020

 

 

Πρωταγωνιστής

 

Στον χιουμοριστικό διαδικτυακό τόπο Το Κουλούρι, από τον Οκτώβριο του 2016, η φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε αφορμή για ακόμη ένα πανέξυπνο και εσκεμμένο «fake news» που ίσως να έβαλε τον πρωθυπουργό σε σκέψεις για μια νέα και πιο πετυχημένη καριέρα. Σύμφωνα με το Κουλούρι, στο παρωδιακού τύπου άρθρο με τίτλο «Στη νέα διαφημιστική καμπάνια της Nespresso θα πρωταγωνιστήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ο αρθρογράφος επισημαίνει:

 

 

12.thumb.jpg.7f563409f5f5c1013c5976ec4d12b70f.jpg

Μιχάλης Κουντούρης, «ΕΦ.ΣΥΝ.» 9.7.2020

 

 

«Ένα όνειρο ετών φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο της νέας διαφημιστικής καμπάνιας της δημοφιλούς εταιρείας εμπορίας καφέ σε κάψουλες, Nespresso. Όπως ανακοινώθηκε, τα γυρίσματα για τα νέα διαφημιστικά σποτ του δημοφιλούς brand αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, γεγονός που ίσως αναγκάσει τον Κ. Μητσοτάκη να απουσιάσει για σύντομο διάστημα από τις συνεδριάσεις της Βουλής. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών θα ακολουθήσουν και άλλα γυρίσματα σε στούντιο της Βόρειας Ευρώπης, στη λίμνη του Κόμο της Ιταλίας, σε μυστική τοποθεσία δυο χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά καθώς και στη Μάνδρα Αττικής. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντικαταστήσει στον ρόλο του “πρέσβη” των μοδάτων καψουλών εσπρέσσο τον σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αποσύρθηκε για να αφοσιωθεί μαζί με τη σύζυγό του, Αμάλ Αλαμουντίν, στην εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Συνεργάτες του 48χρονου πολιτικού κάνουν λόγο για σημαντική επιβράβευση της υπεύθυνης στάσης που τηρεί τον τελευταίο καιρό τόσο προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης όσο και συνολικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπενθυμίζουν πως “οι Έλληνες όταν θέλουν και προσπαθούν, μπορούν”. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι από τους μεγαλύτερους φαν του εσπρέσσο και δη των καψουλών Nespresso, τις οποίες καταναλώνει καθημερινά από την ηλικία των επτά ετών. “Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να σου γουρλώσει το μάτι το πρωί από ένα φλυτζάνι δυνατό lungo”, συνηθίζει να λέει χαριτολογώντας σε ιδιωτικές συζητήσεις».

 

 

13.thumb.jpg.9945e387966bf8bf2819b5aeae3bed39.jpg

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.