Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟ ΝΤΑΦΙ


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟ ΝΤΑΦΙ
Σενάριο/Kείμενα:
Adrian McKinty
Hμερ. έκδοσης:
06-2018
Εξώφυλλα:
5 + 5 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
5
Κατηγορία:
Σειρά/Αυτοτελή
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Αστυνομικό
Μέγεθος:
14.0 x 21.0
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Προέλευση:
Βρετανική
Ονομαστική τιμή:
16,65€ (1-3), 15,90€ (4), 17,99 (5)

  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34881
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0001.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0002.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0003.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0004.jpg

 

To 2018 η Οξύ επιχείρησε ένα αρκετά μεγάλο restart εκδίδοντας αρκετά νέα βιβλία και εμπλουτίζοντας πολύ τα "imprint" που είχε όπως την Κόλαση και το Crime. Σήμερα μιας και έχουμε καιρό να δούμε μια σειρά βιβλίων, θα μιλήσουμε για μια από τις αγαπημένες μου σειρές που εντάσσεται στο Crime και αυτή είναι το "Μια Υπόθεση για τον Αστυνόμο Ντάφι". 

 

Ιστορικό πλαίσιο

 

Ο συγγραφέας είναι ο Βορειοιρλανδός Adrian McKinty και το μεγάλο της ατού είναι ότι διαδραματίζεται τη δεκαετία του 80 στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας. Ιστορικά παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για όσους δεν έχει τύχει να διαβάσουν, το νησί της Ιρλανδίας χωρίζεται στη Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που βρίσκεται εκτός αυτού. Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το παλιό Όλστερ ή Ulster στα αγγλικά, μια από τις τέσσερις παλιές επαρχίες του νησιού. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και τα τέλη των 90s είχε προκύψει μία τεράστια κόντρα που ονομαζόταν Ταραχές ή Troubles και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στη Βόρεια Ιρλανδία (κυρίως).

 

merlin_144751068_6518dcf1-6a6b-4424-b7cd-12353a6718c3-articleLarge.jpg

 

Πολλές παραστρατιωτικές οργανώσεις λειτουργούσαν στην περιοχή και έρχονταν σε συγκρούσεις, πιθανώς να έχετε ακούσει τον IRA (Irish Republican Army), τη UVF (Ulster Volunteer Force) και τη UDA/UFF (Ulster Defence Association/Ulster Freedom Fighters), η κάθε μία με δικούς της στόχους και με αρκετές από αυτές να κρύβονται πίσω από νόμιμα κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς. Η κόντρα είχε και πολιτικές και θρησκευτικές (σπανιότερα) διαστάσεις. Υπήρχαν οι Ενωτικοί που συνήθως ήταν Προτεστάντες και ήθελαν την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι εθνικιστές Ιρλανδοί και ρεπουμπλικάνοι που συνήθως ήταν καθολικοί που ζητούσαν μια ανεξάρτητη, ενωμένη Ιρλανδία. Με τους δεύτερους δραστηριοποιούνταν ο IRA και με τους πρώτους οι άλλες δύο οργανώσεις, αν και υπήρχε γενικά πλήθος οργανώσεων την εποχή εκείνη.

 

Η ιστορία

 

Και κάπου εδώ έρχεται ο ήρωας μας. Ο Σον Ντάφι, ένας αστυνομικός στο Carrickfergus, μια μικρή πόλη στα βόρεια του Μπέλφαστ. Ο Σον είναι καθολικός ανάμεσα σε Προτεστάντες και αστυνομικός σε μια κοινωνία που είναι καζάνι που βράζει και η οποία σιχαίνεται τα όργανα της τάξης. Οι Ταραχές έχουν αναζωπυρωθεί, η Θάτσερ έρχεται στην εξουσία, οι Αμερικάνοι επεμβαίνουν στα πράγματα, οι σχέσεις μεταξύ οργανώσεων είναι τεταμένες και ανάμεσά τους βρίσκεται ο Σον, ένας άνθρωπος που λύνει μυστήριες δολοφονίες και υποθέσεις, χώνοντας πολύ βαθιά τη μύτη του, είτε αυτό αφορά παραστρατιωτικές οργανώσεις, είτε Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, είτε ολόκληρες κυβερνήσεις. 

 

3b256f63dbac5545723285b03bc3c862.jpg

 

Βρίσκει συχνά το μπελά του, πολλές φορές βρίσκει το δολοφόνο, αλλά αγανακτά που το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα που υπηρετεί δεν τον αφήνει αρκετές φορές να αποκαλύψει το δολοφόνο και να τον οδηγήσει στη φυλακή, καθώς συνήθως εμπλέκονται μεγαλύτεροι παίκτες. Ο Σον έχει περάσει από τον IRA ως καθολικός, αλλά σκέφτηκε να σπουδάσει και να προσπαθήσει να τελειώσει διαφορετικά τον αγώνα. Είναι πεισματάρης, βρίσκει το μπελά του, αλλά ανακαλύπτει και τρόπους να ξεμπλέκει. 

 

provinces-counties-of-ireland_orig.png

 

Ο συγγραφέας μας δεν ασχολείται μόνο με τις υποθέσεις σε όλο το βιβλίο. Ασχολείται και με τη ζωή, με τις εξόδους σε παμπ για ουίσκι, σκιαγραφεί τη συντηρητική κοινωνία, την ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά, τις προσωπικές σχέσεις του πρωταγωνιστή, τον κινηματογράφο της εποχής, καθώς και τη μουσική που ακούει ο Σον από τη συλλογή των δίσκων του, συνήθως rock και jazz κομμάτια. Το όλο περιβάλλον είναι υπέροχο και οι περιγραφές του McKinty εξαιρετικές με πολλά ιστορικά πρόσωπα όπως πολιτικούς και ιστορικά γεγονότα να εντάσσονται στην ιστορία ακόμα και τη χρονιά που συνέβησαν με τον συγγραφέα να αφήνει υπόμνημα με το ποια είναι αυτά καθώς και υποσημειώσεις για πρόσωπα και σειρές της εποχής που αναφέρονται στο βιβλίο ως κομμάτι της καθημερινής ζωής των ηρώων.

 

Η έκδοση της Οξύ

 

Η εκδοτική έχει δείξει μια πολύ καλή συνέπεια στην έκδοση του έργου του McKinty, χωρίς να ακολουθεί την τακτική του να βγάλει 1-2 βιβλία της σειράς και να το παρατήσει. Βγάζει όλη τη σειρά αργά, αλλά σταθερά με πλάνο ενός περίπου βιβλίου κάθε χρόνο. Από τα 7 βιβλία του McKinty έχει εκδώσει μέχρι στιγμής τα πρώτα 4 με το πρώτο βιβλίο να τοποθετείται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 80 και το τέταρτο στα μέσα της. Η εκδοτική έβγαλε τα πρώτα δύο βιβλία τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2018 αντίστοιχα, το τρίτο το Νοέμβριο του 2019 και το τέταρτο τον Ιανουάριο του 2021.

 

Τα βιβλία (με περιγραφή της εκδοτικής)

 

1. Κρύο χώμα

MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0001.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0001z.jpg
 

Μπέλφαστ, Μάιος 1981. Δύο άντρες βρίσκονται νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και το δεξί τους χέρι κομμένο. Πριν γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, μια γυναίκα εντοπίζεται απαγχονισμένη βαθιά μέσα στο δάσος ‒ πρόκειται σίγουρα για αυτοκτονία. Η αστυνομία έχει την προσοχή της στραμμένη στις Ταραχές, που δεν λένε να κοπάσουν, στη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των φυλακισμένων μελών του ΙΡΑ και στα σοβαρά επεισόδια που συγκλονίζουν την πόλη καθημερινά. Αλλά ο νεαρός αντισυμβατικός αστυνόμος Σον Ντάφι είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τέλους το αόρατο νήμα που συνδέει τους φόνους μεταξύ τους. Χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

 

Με όχημα τον σκοτεινό λυρισμό του και την ταραχώδη ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Έιντριαν ΜακΚίντι μας εισάγει στο δαιδαλώδες σύμπαν του Σον Ντάφι, ενός αστυνόμου που γνωρίζει καλά πως όσο πιο παράλογη γίνεται η πραγματικότητα τόσο περισσότερες διαστάσεις αποκτά η αλήθεια.

 

2. Ακούω τις σειρήνες στο δρόμο

MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0002.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0002z.jpg

Μπέλφαστ, Απρίλιος 1982. Η απεργία πείνας των μελών του ΙΡΑ έχει τελειώσει. Το κλίμα παραμένει ζοφερό και τα καινούρια προβλήματα του αντισυμβατικού αστυνόμου Σον Ντάφι παίρνουν τη μορφή ενός ακρωτηριασμένου πτώματος παρατημένου σε μια βαλίτσα. Το νήμα κόβεται πριν καλά καλά αρχίσει να ξετυλίγεται. Στο κάδρο έχουν ήδη προλάβει να μπουν ξεπεσμένοι αριστοκράτες, αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες, όμορφες νεαρές χήρες και αινιγματικά ιδιόχειρα σημειώματα. Όσο κι αν σφίγγει ο κλοιός γύρω του, ο Ντάφι γνωρίζει καλά πως τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει και η απάντηση μπορεί να βρίσκεται παντού. Ακόμα και κρυμμένη στο ένστικτό σου.

 

Ο Έιντριαν ΜακΚίντι επιστρέφει στη ρημαγμένη Βόρεια Ιρλανδία των Ταραχών της δεκαετίας του ’80. Βάζει την υπογραφή του σ’ ένα ηλεκτρισμένο, καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εκραγεί.

3. Το πρωί θα έχω φύγει

MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0003.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0003z.jpg

 

Μπέλφαστ, Σεπτέμβριος 1983. Ο Σον Ντάφι μένει άπρακτος μετά τον υποβιβασμό του σε αρχιφύλακα. Ξέρει όμως ακριβώς τι θέλει απ’ αυτόν η ΜΙ5 όταν του χτυπά την πόρτα. ‘Οπως ξέρει και τι θα τους ζητήσει ως αντάλλαγμα. Ασφαλώς και έχει ακούσει για την απόδραση του διαβόητου βομβιστή του ΙΡΑ Ντέρμοτ ΜακΚαν από τις φυλακές Μέιζ και πάντα είχε την ψυχρή βεβαιότητα πως οι δρόμοι τους θα διασταυρώνονταν ξανά. Αλλά οι έρευνές του σκοντάφτουν μοιραία σ’ έναν μυστηριώδη θάνατο που μοιάζει με άλυτο γρίφο. Η διαλεύκανσή του δεν του εξασφαλίζει τίποτα – στην καλύτερη περίπτωση, έναν αγώνα δρόμου χωρίς αύριο απέναντι στο πιο ικανό και εκπαιδευμένο στέλεχος του ΙΡΑ.

 

Αρκούν η επιμονή και το σαρδόνιο πνεύμα του Ντάφι για να τον κρατήσουν όρθιο μέσα στα συντρίμμια των βορειοϊρλανδικών Ταραχών. ‘Η μήπως το παρελθόν θα τον προλάβει πάλι πρώτο;

 

4. Το κορίτσι με τα όπλα

MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0004.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0004z.jpg

 

Βρισκόμαστε στο Μπέλφαστ του 1985, την εποχή των Μεγάλων Ταραχών. Ο ντετέκτιβ Σον Ντάφι είναι ένας καθολικός αστυνομικός, στο σώμα της Βασιλικής Χωροφυλακής της Όλστερ και, αυτή τη φορά, διερευνά μια διπλή δολοφονία και μια αυτοκτονία.

 

Αποκατεστημένος στον βαθμό του αστυνόμου, αλλά βουλιάζοντας ολοένα στις καταχρήσεις και την κατατονία, ο ντετέκτιβ έχει να αντιμετωπίσει την επαγγελματική δολοφονία ενός ευκατάστατου μεσήλικου ζευγαριού και την εξαφάνιση του γιου τους. Το κουβάρι θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται μπροστά του και θα τον φέρει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Λονδίνο πάλι πίσω στη Βόρεια Ιρλανδία και στα σκάνδαλα μιας από τις ελάχιστες μονάδες βαριάς βιομηχανίας που έχουν απομείνει στη χώρα.

 

Ότι ο Ντάφι θα το φτάσει ανυποχώρητα μέχρι τέλους δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για όσους αναγνώστες τον γνωρίζουν, όμως αυτή τη φορά είναι πολλά όσα δεν εξαρτώνται καθόλου από τον ίδιο – ούτε από κανέναν άλλον…

 

5. Σκυλιά της Βροχής

MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0005.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0005z.jpg

 

Μπέλφαστ, Φεβρουάριος 1987. Για τον Σον Ντάφι φαίνεται πως τα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ: επώδυνοι χωρισμοί, ροπή προς τις καταχρήσεις, καθήλωση στον βαθμό του αστυνόμου εν μέσω των ιρλανδικών Ταραχών. Κι ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό, μια φέρελπις νεαρή δημοσιογράφος από την Αγγλία βρίσκεται νεκρή μέσα στο Κάστρο του Καρικφέργκους. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία… ή σχεδόν όλα. Πώς κατάφερε η κοπέλα να μπει στο κάστρο ενώ οι πύλες του ήταν κατεβασμένες και κλειδωμένες; Μια απλώς λογική εξήγηση ποτέ δεν ήταν αρκετή για τον Ντάφι, όμως το μονοπάτι που επιλέγει να πάρει είναι στρωμένο με λάσπη, σιωπή και παραπλάνηση…

 

Προσωπική κριτική

 

Αντικειμενικός δε μπορώ να είμαι με αυτή τη σειρά. Μπορεί τα πρώτα δύο να ήταν λίγο anticlimactic στο κομμάτι αποκάλυψης, αλλά αργά ή γρήγορα σε βάζει στη φάση να καταλάβεις ότι δεν είναι άχρηστος ο ήρωας, αλλά υπάρχει τόση σαπίλα γύρω του που δε μπορεί να πάει μπρος. Ο Σον Ντάφι είναι υπέροχος χαρακτήρας, πολυσχιδής ως προσωπικότητα, έχει μια ποιότητα ατόμου, είναι έξυπνος και μορφωμένος, αλλά ταυτόχρονα κρύβει μια αλητεία και σε κερδίζει αμέσως. Το μπόνους είναι ο τρόπος που μπλέκει τις Ταραχές, την ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη ζωή στα 80s για να σου δώσει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Από τις σειρές που διαβάζω φανατικά και ακολουθώ με προσήλωση. Το προτείνω τόσο σε φαν του αστυνομικού όσο και του ιστορικού.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32294
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  438
  • Reputation:   2461
  • Achievement Points:  441
  • Days Won:  2
  • With Us For:  2356 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

Ωραίο αφιέρωμα @nikolas12, έχω διαβάσει μόνο το πρώτο και το βρήκα καταπληκτικό. Πολύ ωραία ατμόσφαιρά ωραία γραφή και ο κεντρικός χαρακτήρας ο Σον Ντάφι όλα τα λεφτά.

Ανυπομονώ για τα επόμενα, έχω ακούσει ότι είναι ακόμα πιο ωραία. Ευτυχώς η Οξύ δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει την σειρά, εύχομαι να την ολοκληρώσει.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34881
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Ανέβηκε το εξώφυλλο με το οπισθόφυλλο του πέμπτου βιβλίου και ανανεώθηκε το αφιέρωμα μας στο πρώτο ποστ.

 

MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0005.jpg  MIAYPOTHESIGIATONSONNTAFI_0005z.jpg

 

Το Rain Dogs ή στα ελληνικά Σκυλιά της Βροχής κυκλοφόρησε το 2016 και έχει λάβει Edgar και Barry Award και θεωρείται από τα καλύτερα της σειράς. Η κυκλοφορία αυτή φέρνει την Οξύ πιο κοντά στην ολοκλήρωση της σειράς, αφού μένουν το Police at the Station and They Don't Look Friendly που κυκλοφόρησε το 2017 και το The Detective Up Late που κυκλοφόρησε το 2022 αφού ο McKinty άλλαξε εκδοτική από την Serpents Tail στη Blackstone. Έχουν ανακοινωθεί ακόμα δύο βιβλία συνέχειες, τα Hang On St Christopher και The Ghosts Of Saturday που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  36975
  • Group:  Members
  • Topic Count:  40
  • Content Count:  2201
  • Reputation:   14114
  • Achievement Points:  2558
  • Days Won:  48
  • With Us For:  1184 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  15

@ nikolas12 , υπέροχο αφιέρωμα όπως πάντα. Με "ταξίδεψες" στον κόσμο του βιβλίου, με τις απόψεις σου, τις ιστορικές αναφορές σου και γενικά, τον υπέροχο τρόπο που έστησες το αφιέρωμα αυτό.

Spoiler

Πάντως, δε θα κρύψω, ότι όταν είδα στις ειδοποιήσεις μου:" Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Νταφυ", νόμιζα  ότι θα ανέβαζες κανένα εξώφυλλο, σε κάποιο παρατημένο νήμα των looney tunes:lol:

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.