Μετάβαση στο περιεχόμενο

Spider-Man 2 (2004)


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34881
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Spider-Man_2_Poster.jpg

Σας έχω πήξει στον Αραχνάκια τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό είναι το τελευταίο αφιέρωμα (για την ώρα :lol:). Μιλήσαμε για το πρώτο φιλμ και σήμερα ήρθε η ώρα για το sequel. Τo Spider-Man 2 ήρθε δύο χρόνια μετά την πρώτη ταινία και για πολλούς, μεταξύ αυτών και για τον γράφοντα, είναι η καλύτερη ταινία Spider-Man που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη και ένα από τα καλύτερα sequels στον κινηματογράφο. Πάμε να δούμε λοιπόν τι συνέβη και πως έφτασε στη μεγάλη οθόνη.

 

Ανάπτυξη και Σενάριο

AAAABfmb3ypHqvnUk4_TDt71VZakcTa-jxuKUXidgIoMx6HTw2W1cJE5Jw5Gc6D5a6JHu9eCrZIS2OaAgpBjA_QFsGGKag-n.jpg

 

Αφού τελείωσε το πρώτο Spider-Man, ο Sam Raimi προσεγγίστηκε και για το sequel, ενώ αρκετοί ηθοποιοί είχαν ήδη υπογράψει για περισσότερες από μία ταινίες. Τον Απρίλιο του 2002 η Sony προσλαμβάνει τους Alfred Gough και Miles Millar για να γράψουν το σενάριο, ενώ το Spider-Man 2 ανακοινώνεται στις 8 Μαΐου 2002 μετά το τρομερό άνοιγμα που έκανε η πρώτη ταινία στο box office και η οποία έθεσε ρεκόρ για την εποχή. Το Spider-Man 2 ήταν προγραμματισμένο για τις 7 Μαΐου 2004 και τον επόμενο μήνα ο David Koepp, ο σεναριογράφος της πρώτης ταινίας, προσελήφθη για να συμμετέχει και σε αυτή.


Το Σεπτέμβριο του 2002 ο Michael Chabon θα ξεκινήσει κάποια rewrites. Σε αυτό το πρώτο draft η ιστορία είναι αρκετά διαφορετική. Ο Doctor Octopus είναι νεότερος σε ηλικία και ερωτεύεται τη Mary Jane. Τα μηχανικά άκρα του χρησιμοποιούν ενδορφίνες για να να αντιμετωπίσουν τον πόνο που προκαλείται από την προσκόλλησή τους στο σώμα του. Επίσης ο ίδιος έχει δημιουργήσει τη γενετικά μεταλλαγμένη αράχνη που τσίμπησε τον Peter στην πρώτη ταινία, γι’ αυτό και του δίνει το αντίδοτο. Το πλάνο του είναι ότι επειδή αργοπεθαίνει λόγω των άκρων του, θα εξάγει τη σπονδυλική στήλη του Peter Parker για να σωθεί. Επίσης ο Harry και η Daily Bugle επικηρύσσουν τον Spider-Man για 10 εκατομμύρια.

 

d41d3b9a6a7db40f75bc9b2f940a355a27fbf38a.jpg


Εν τέλει ο γνωστός για τις Spider-Man ταινίες του, παραγωγός Avi Arad απέρριψε αυτό το σενάριο, καθώς δεν του άρεσε το ερωτικό τρίγωνο Peter-MJ-Doc Ock και η επικήρυξη του Spidey. Διάβασε όλα τα drafts και επέλεξε ποια στοιχεία του άρεσαν περισσότερο. Ήθελε ο Spider-Man να φτάσει σε ένα τέλμα με το βάρος της ευθύνης που έχει αναλάβει, να τον βάλει να αποφασίσει αν είναι πραγματικός ήρωας ή όχι και να νιώσει καλά με την τελική του απόφαση. Ταυτόχρονα ήθελε να αναπτύξει μια προσωπική σχέση θαυμασμού με τον Doctor Octopus. O Raimi έμεινε πολύ ικανοποιημένος, ειδικά αφού η ταινία ήταν επηρεασμένη από το Superman II που ο ήρωας άφησε για λίγο τα καθήκοντά του.

 

Δύο μικρά fun facts

Dnl73HDVAAIlLHF.jpg
 

Έχετε δει το Community; Τεράστια κωμωδιάρα. Ο πρωταγωνιστής του Joel McHale παίζει στο Spider-Man 2 τον Mr. Jacks τον υπάλληλο της τράπεζας που εξυπηρετεί τη θεία May και τον Peter πριν την επίθεση του Doctor Octopus. 

 

u1vj783fjzk51.jpg


Στην τελευταία σκηνή έχουμε ένα ακόμα cameo από τον Punisher. Μοιάζει με τον Thomas Jane που ενσάρκωσε τον χαρακτήρα στην ταινία του 2004, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο stunt double του. Είναι όμως ωραία λεπτομέρεια ότι ο Τιμωρός εμφανίζεται σε ταινία του Spider-Man.
 

Πλοκή (από την ελληνική σελίδα της ταινίας στη Wikipedia)

spiderman-2-1024x714.jpg

 

Ο Πίτερ Πάρκερ αγωνίζεται να ισορροπήσει τα καθήκοντά του στην καταπολέμηση του εγκλήματος με τις απαιτήσεις της προσωπικής του ζωής. Απολύεται από τη δουλειά του, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και παλεύει να συνεχίσει τις σπουδές του στη φυσική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ο Πίτερ αποξενώνεται από την αγαπημένη του Μέρι Τζέιν Γουάτσον - η οποία τώρα είναι μια επιτυχημένη ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ - αλλά και από τον φίλο του Χάρι Όζμπορν, ο οποίος κατηγορεί τον Spider-Man ότι δολοφόνησε τον πατέρα του, τον Νόρμαν Όζμπορν. Επιπλέον, η Daily Bugle και ο εκδότης της Τζέι Τζόνα Τζέιμσον συνεχίζει να βγάζει πρωτοσέλιδα με τον Spider-Man και να τον κατηγορεί πως αποτελεί απειλή για τη Νέα Υόρκη.

 

Ku27kKJ6sCNQJMfRiXpen4.jpg

 

Ο Χάρι, τώρα επικεφαλής του τμήματος έρευνας της εταιρίας Oscorp, χορηγεί την έρευνα του λαμπρού πυρηνικού επιστήμονα Όττο Οκτάβιους. Ο Οκτάβιους, ο οποίος ονειρεύεται να τελειοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια με σύντηξη, φοράει ένα λουρί που αποτελείται από ισχυρούς μηχανικούς βραχίονες με τεχνητή νοημοσύνη για να διεξάγει ένα πείραμα. Αν και το πείραμα δεν πηγαίνει καλά, ο αλαζόνας Οκτάβιους αρνείται να το σταματήσει και φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα: σκοτώνεται η σύζυγός του, το νευρωνικό ανασταλτικό τσιπ που εμποδίζει τους βραχίονες από το να επηρεάζουν το μυαλό του Οκτάβιους καταστρέφεται και οι βραχίονες προσκολλούνται στη σπονδυλική του στήλη. Αναίσθητος, τον πηγαίνουν στο νοσοκομείο ώστε να του αφαιρέσουν τους μεταλλικούς βραχίονες, αλλά τα πλοκάμια αναπτύσσουν την ικανότητα να κινούνται από μόνα τους και σκοτώνουν τους χειρούργους. Ο Οκτάβιους καταφέρνει να αποδράσει. Τα πλοκάμια διαφθείρουν το μυαλό του Οκτάβιους, εκμεταλλευόμενα τη ματαιοδοξία του και το εγώ του, και αποφασίζει να ολοκληρώσει το πείραμα, παρά τον κίνδυνο. Για να βρει τα χρήματα που χρειάζεται για το πείραμα, ο Οκτάβιους - που ο Τζέιμσον τον έχει ονομάσει "Δόκτωρ Οκτάπους" ή "Ντοκ Οκ" - ληστεύει μια τράπεζα, όπου παίρνει τη θεία Μέι ως όμηρο. Καθώς ο Spider-Man και ο Οκτάπους παλεύουν, ο Πίτερ συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τις δυνάμεις του. Σώζει τη θεία Μέι αλλά ο Οκτάβιους διαφεύγει.

 

sm2-1.jpg

 

Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, ο Πίτερ μαθαίνει ότι η Μέρι Τζέιν αρραβωνιάζεται το γιο του Τζέιμσον, Τζον Τζέιμσον και μαλώνει με το μεθυσμένο Χάρι για την πίστη που έχει ο Πίτερ στον Spider-Man. Καθώς ο Οκτάβιους ανακατασκευάζει τον πειραματικό του αντιδραστήρα, οι δυνάμεις του Πίτερ συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Μετά την επίσκεψή του στο γιατρό, και την διάγνωση ότι το πρόβλημα δεν είναι σωματικό αλλά οφείλεται σε ψυχολογικό στρες, αποφασίζει να σταματήσει την ζωή του ως Spider-Man και να ακολουθήσει τα όνειρά του ως Πίτερ Πάρκερ. Η ζωή του βελτιώνεται καθώς δεν χρειάζεται να αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο να βοηθάει άλλους. Το έγκλημα αυξάνεται 75% και άνθρωποι σκοτώνονται. Ωστόσο, ο Πίτερ σώζει ένα κοριτσάκι που παγιδεύεται σε ένα φλεγόμενο κτίριο και αργότερα μαθαίνει από τους πυροσβέστες ότι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στη φωτιά. Η θεία Μέι συμβουλεύει τον Πίτερ ότι κάποιες φορές είναι απαραίτητο κάποιος να θυσιάσει τα όνειρά του για να βοηθήσει άλλους.

 

Spider_Man_2-266476695-large.jpg

 

Ο Οκτάβιους χρειάζεται τρίτιο για το πείραμά του και απειλεί τον Χάρι για να το αποκτήσει. Ο Χάρι δέχεται να δώσει στον Οκτάβιους ότι χρειάζεται με αντάλλαγμα τον Spider-Man, και του λέει ότι ο Πίτερ - που συχνά βγάζει φωτογραφίες του Spider-Man για την εφημερίδα - είναι ο μόνος τρόπος να τον εντοπίσει. Ο Οκτάβιους επιτίθεται στον Πίτερ ενώ βρίσκεται μαζί με τη Μέρι Τζέιν σε μια καφετέρια, την οποία απαγάγει με σκοπό να παρασύρει τον Spider-Man σε παγίδα. Ο Πίτερ, έχοντας ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του, φοράει το κοστούμι του ξανά και παλεύει με τον Οκτάβιους σε όλη την πόλη. Δίνουν την τελευταία μάχη πάνω σε ένα τρένο. Ο Οκτάβιους καταστρέφει τα φρένα και ο Πίτερ βάζει όλη του τη δύναμη για να το σταματήσει. Εξουθενωμένος, λιποθυμάει και τότε επανεμφανίζεται ο Οκτάβιους. Τον παίρνει μαζί του και τον πηγαίνει στο Χάρι.

 

spider-man.jpg

 

Ο Χάρι ανακαλύπτει ότι ο Spider-Man, ο χειρότερός εχθρός του, είναι ο καλύτερός του φίλος ο Πίτερ. Ο Πίτερ συνέρχεται και πείθει τον Χάρι να του αποκαλύψει την τοποθεσία του Οκτάβιους για να μπορέσει να σώσει τη Μέρι Τζέιν. Ο Πίτερ ανακαλύπτει που βρίσκεται ο Οκτάβιους. Καθώς μάχονται, ο Πίτερ αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα και τον παρακαλεί να σταματήσει το πείραμα. Έχοντας αποκτήσει τα λογικά του, ο Οκτάβιους χρησιμοποιεί τα μηχανικά του πλοκάμια για να ρίξει τον αντιδραστήρα μέσα στο νερό αλλά πνίγεται μέσα στην λίμνη. Η Μέρι Τζέιν βλέπει τον Spider-Man ως Πίτερ, αλλά αυτός της λέει ότι δεν μπορούν να είναι μαζί, καθώς πάντα θα έχει εχθρούς.

 

spiderman-2.jpg

 

Ο Χάρι βλέπει οράματα του πατέρα του στον καθρέφτη. Στις παραισθήσεις του, ο Νόρμαν απαιτεί από το Χάρι να σκοτώσει τον Πίτερ για να εκδικηθεί το θάνατό του. Ο Χάρι αρνείται και σπάει τον καθρέφτη, αποκαλύπτοντας ένα μυστικό δωμάτιο που περιέχει τον εξοπλισμό του Γκριν Γκόμπλιν. Η Μέρι Τζέιν, εν τω μεταξύ, αφήνει το γαμπρό στην εκκλησία και τρέχει στον Πίτερ. Του λέει ότι θέλει να είναι μαζί του παρά τον κίνδυνο. Αφού φιλιούνται, ο Πίτερ ανταποκρίνεται σε μια κλήση για βοήθεια και η Μέρι Τζέιν περιμένει την επιστροφή του.
 

Τελική κριτική

spider-man2-still-750x410.jpg

 

Για μένα είναι η καλύτερη ταινία Spider-Man όλων των εποχών. Η δράση είναι εξαιρετική, πολύ μπροστά για την εποχή της και χωρίς να έχει τις δυνατότητες για το σημερινό CGI. Το σενάριο είναι τέλειο, τόσο όσον αφορά τα ψυχολογικά θέματα του ίδιου του Peter Parker και του βάρους της ευθύνης που έχει πέσει πάνω του και ταυτόχρονα έχει να διαχειριστεί τη σχέση του με την Mary Jane που παντρεύεται, καθώς και με τον Doctor Octopus, τον οποίο σέβεται και εκτιμά μέχρι που μετατρέπεται σε εχθρό του. Ό,τι και να πούμε για αυτήν την ταινία είναι λίγο, σε καμία περίπτωση δεν είναι προϊόν της εποχής της (ίσως μουσικά), αλλά μέχρι σήμερα την κάνεις rewatch πολύ ευχάριστα. Έχει ξανά επικό J.K Simmons ως J. Jonah Jameson, έχει εξαιρετικές ερμηνείες από τον Alfred Molina και την τριάδα Maguire, Dunst, Franco και δείχνει πόσο καλή δουλειά θα έκανε ο Sam Raimi αν συνέχιζε το έργο του χωρίς τον παρεμβατισμό του studio. Και κυρίως δεν ξέρω αν υπάρχει πιο Spider-Man σκηνή από όλο το sequence με το τρένο. Από την εκπληκτική μάχη στην απόλυτη συγκίνηση. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες comic book movies με τόση προσωπικότητα σήμερα. Μέχρι να δούμε κι άλλες, πάμε για άλλο ένα rewatch :D 

 

[imdb=tt0316654]

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.