Μετάβαση στο περιεχόμενο

Spider-Man (2002)


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34883
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2024 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Spider-Man2002Poster.jpg

 

Πολύ πριν έρθει το MCU και οι υπερηρωικές ταινίες γίνουν trend για το Hollywood, υπήρξαν αρκετές απόπειρες-φόλες για αυτό το είδος κινηματογράφου και άλλες που έδειξαν το δρόμο. Τα πρώτα δύο Blade, τα πρώτα δύο X-Men και φυσικά τα πρώτα δύο Spider-Man του Sam Raimi συντέλεσαν πολύ σε αυτό. Σήμερα θα θυμηθούμε το πρώτο Spider-Man, μια ταινία που βγήκε το 2002, η οποία αγαπήθηκε πολύ και σε λίγες μέρες θα δούμε και το sequel της που απέσπασε ακόμα πιο διθυραμβικές κριτικές.

 

Παραγωγή

08-spider-man-2002.jpg

Αυτή η ταινία αποτελεί ένα project που είχε ξεκινήσει από τις αρχές των 80s με τον παραγωγό Roger Corman να θέλει να κάνει μια ταινία του Spidey με κεντρικό άξονα τον ψυχρό πόλεμο και με κακό τον Doctor Octopus. To 1985 οι Ted Newsome και John Brancato γράφουν ένα νέο σενάριο με τον Pete να αποκτά τις δυνάμεις του μέσω πειράματος και τον βασικό κακό να είναι ο Doctor Octopus, ως ο μέντορας του Peter που μετατρέπεται σε εχθρό. Μου θυμίζει αρκετά το πρώτο video game Spider-Man για το PS4. Μάλιστα ο Stan Lee ήθελε να παίξει τον J. Jonah Jameson! Ωστόσο η αποτυχία του Superman IV: The Quest for Peace και του Masters of the Universe της Cannon που ήταν η εταιρεία παραγωγής έριξε το μπάτζετ από τα 15-20 εκατομμύρια δολάρια στα μόλις 7 εκατομμύρια.

 

Spider-Man-2002-Game-Header.jpg


Τα δικαιώματα άλλαξαν χέρια και εν τέλει για τη σκηνοθεσία και το σενάριο έγινε υπεύθυνος ο πασίγνωστος James Cameron (Aliens, Terminator, Titanic, Avatar) που είχε συζητήσει με τον Stan Lee την προοπτική μιας ταινίας X-Men, όταν ο Lee του είπε ότι τον θεωρούσε πιο κατάλληλο για σκηνοθέτη σε ταινία Spider-Man. Ο Cameron ήθελε μια πιο ενήλικη ταινία και θα άλλαζε τα origins των χαρακτήρων. Φαντάστηκε τον Electro ως ένα μεγαλοεπιχειρηματία ονόματι Carlton Strand και τον Sandman ως τον προσωπικό του σωματοφύλακα με όνομα Boyd. Λόγω διαμάχης για τα δικαιώματα της ταινίας, ο Cameron άφησε το project για τον Τιτανικό. Εν τέλει με τη χρεοκοπία της Marvel στα 90s τα δικαιώματα πήγαν στη Sony. Γενικά ήδη έχουν παιχτεί αρκετά θέματα με τα δικαιώματα από την αρχή του project μέχρι να μπει σε τροχιά, αναφέρω μερικά εξ αυτών.

 

71piCu+SGQL._AC_SL1434_.jpg


Το σενάριο του Cameron μπήκε στο συρτάρι και νέοι διεκδικητές της σκηνοθετικής καρέκλας έγιναν οι Roland Emmerich, Tony Scott, Chris Columbus, Ang Lee, David Fincher, Jan de Bont και M. Night Shyamalan. Ο Fincher δεν ήθελε η ταινία να είναι origin story, αλλά να αφορά την ιστορία The Night Gwen Stacy Died. Τελικά επιλέχθηκε ο Sam Raimi, ένας σκηνοθέτης που ήταν μακροχρόνιος φαν του Spider-Man. Ο David Koepp των πρώτων δύο Jurassic Park και του Mission Impossible ορίστηκε σαν σεναριογράφος και χρησιμοποίησε το σενάριο του Cameron σαν βάση.


Φαντάστηκε σαν κύριο κακό τον Norman Osborn/Green Goblin και τον Doctor Octopus ως δευτερεύοντα, αλλά ο Raimi ήθελε να εστιάσει στη σχέση Osborn-Parker και αποφάσισε ο Octopus να κοπεί από την ταινία. Τις διορθώσεις και τα νέα action sequences ανέλαβε ο σεναριογράφος Scott Rosenberg, καθώς και ο Alvin Sargent, αλλά τελικά αυτοί οι δύο και ο Cameron άφησαν το Koepp να πάρει το credit του σεναρίου. Η καθυστέρηση της έναρξης των γυρισμάτων οδήγησε την κυκλοφορία του φιλμ να μεταφερθεί από το καλοκαίρι του 2001 στην άνοιξη του 2002, ενώ η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οδήγησε σε νέα γυρίσματα για κάποιες σκηνές και ψηφιακή αφαίρεση των πύργων από άλλες. Μάλιστα ένα teaser της ταινίας είχε τους Πύργους να φαίνονται σε πλάνα του.

 


Casting

green-goblin.jpeg

 

Πρωταγωνιστής φυσικά είναι ο Tobey Maguire που πήρε το ρόλο τον Ιούλιο του 2000. Τα στελέχη του στούντιο δεν ήταν ενθουσιασμένοι με την εμφάνισή του, αλλά τους κέρδισε με την ερμηνεία του σε οντισιόν. Ο Maguire έκανε ειδική προπόνηση, δίαιτα και μελέτησε την κίνηση των αραχνών για να μπει στο ρόλο. Άλλοι ηθοποιοί που ήταν πιθανοί για το ρόλο ήταν οι Leonardo DiCaprio (η αρχική επιλογή του Cameron), Freddie Prinze, Jr, Chris Klein, Wes Bentley και Heath Ledger.

 

maxresdefault (1).jpg


Norman Osborn o Willem Dafoe που υπέγραψε το Νοέμβριο του 2000. Το ρόλο απέρριψαν οι Nicolas Cage (που θα έπαιζε τον Spider-Man Noir στο Into the Spider-Verse), Jason Isaacs, John Malkovich (που ήταν στο πλάνο ως Vulture στο Spider-Man 4 του Raimi) και Jim Carrey. Η στολή του χρειαζόταν μισή ώρα για να φορεθεί! Η Kristen Dunst ήταν η Mary Jane και ο James Franco o Harry Osborn ενώ είχε κάνει οντισιόν και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φυσικά ένα από τα πιο πετυχημένα castings όλων των εποχών είναι του τεράστιου J.K Simmons ως J. Jonah Jameson. Ο Hugh Jackman ήταν να εμφανιστεί ως Wolverine, αλλά τελικά δεν προχώρησε όπως και κάποιες σκηνές του R.C. Everbeck ως Eddie Brock. Τέλος για τους προσεκτικούς, υπάρχει ένα τέλειο cameo της Lucy Lawless γνωστή από το ρόλο της Xena.
 

Πλοκή (από την ελληνική σελίδα της ταινίας στη Wikipedia)

images.jpg
 

Ο Πίτερ Πάρκερ ζει στο Φόρεστ Χιλς, μια ήσυχη γειτονιά της Νέας Υόρκης με το θείο του τον Μπεν και τη θεία Μέι. Είναι κρυφά ερωτευμένος με τη Μέρι Τζέιν Γουάτσον, το κορίτσι που μένει στο διπλανό σπίτι, αλλά είναι πολύ ντροπαλός για να την προσεγγίσει. Ο κολλητός του ο Χάρι Όζμπορν είναι γιος του Δόκτωρ Νόρμαν Όζμπορν, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας Oscorp, η οποία προσπαθεί να υπογράψει ένα συμβόλαιο για την προμήθεια όπλων στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Σε μια σχολική εκδρομή σε ένα εργαστήριο γενετικής, τον Πίτερ τον δαγκώνει μια γενετικά μεταλλαγμένη αράχνη. Όταν επιστρέφει σπίτι, λιποθυμάει. Εν τω μεταξύ, υπό την πίεση του στρατού, ο Νόρμαν τεστάρει το καινούριο χημικό όπλο στον εαυτό του. Το χημικό τον κάνει δυνατότερο, αλλά επίσης αναπτύσσει ένα μανιακό alter ego και σκοτώνει το βοηθό του. Ο Πίτερ μόλις ξυπνάει, ανακαλύπτει ότι η όρασή του είναι τέλεια, έχει γίνει πιο μυώδης, οι καρποί του πετάνε ιστό και τα αντανακλαστικά του είναι πολύ γρήγορα. Συνειδητοποιώντας ότι το τσίμπημα της αράχνης του έδωσε αυτές τις δυνάμεις, κάνει προπονήσεις σκαρφαλώνοντας τοίχους και πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα.

 

maxresdefault.jpg

 

Ο Πίτερ παίρνει μέρος σε ένα τουρνουά πάλης, ελπίζοντας να κερδίσει 3.000 δολάρια για να μπορέσει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο και να εντυπωσιάσει τη Μέρι Τζέιν. Στο τουρνουά, ο εκφωνητής παρουσιάζει τον Πίτερ ως "Spider-Man". Ο Πίτερ καταφέρνει να νικήσει τον αντίπαλό του, αλλά ο υπεύθυνος του αγώνα του δίνει μόνο 100 δολάρια. Όταν ένας κλέφτης τον ληστεύει, ο Πίτερ παίρνει την εκδίκησή του αφήνοντας τον κλέφτη να φύγει, αλλά ανακαλύπτει ότι λίγο αργότερα ο κλέφτης σκότωσε το θείο του προσπαθώντας να δραπετεύσει. Νιώθοντας υπέυθυνος για το θάνατο του θείου του, ο Πίτερ αφιερώνεται στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Το alter ego του Όζμπορν σκοτώνει κάποιους ανταγωνιστές του από τον αέρα, φορώντας έναν τεχνητό εξωσκελετό και πατώντας σε μια μικρή ιπτάμενη πλατφόρμα, το γκλάιντερ.

 

spider-man-green-goblin.jpg

 

Ο Πίτερ βγάζει χρήματα πουλώντας φωτογραφίες του εαυτού του ως Spider-Man στην εφημερίδα Daily Bugle, του εκδότη Τζέι Τζόνα Τζέιμσον οποίος δίνει το όνομα Γκριν Γκόμπλιν στο alter ego του Όζμπορν. Μετά την άρνηση του Spider-Man να συνεργαστεί με τον Γκριν Γκόμπλιν και αφού ο Νόρμαν ανακαλύπτει ότι ο Πίτερ είναι ο Spider-Man, ο Γκριν Γκόμπλιν επιτίθεται στη θεία Μέι και την τραυματίζει.

 

MV5BYzI2YmI3MzMtMDJiMi00NDI0LWExOGYtNDRjYTljNzFhZWQwXkEyXkFqcGdeQXVyODA3MTE4Njg%40._V1_SY1000_CR0%2C0%2C656%2C1000_AL_.jpg

 

Αργότερα ο Γκριν Γκόμπλιν απαγάγει τη Μέρι Τζέιν. Παρασύρει τον Spider-Man στην κορυφή της Γέφυρας Κουίνσμπορο. Εκεί κρατάει την Μέρι Τζέιν και ένα βαγόνι τραμ γεμάτο με παιδιά. Τους αφήνει ταυτόχρονα να πέσουν, αλλά ο Spider-Man καταφέρνει να τους σώσει όλους. Ο Γκριν Γκόμπλιν τον πηγαίνει σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο όπου παλεύουν. Εκεί κατά λάθος ο Γκριν Γκόμπλιν σκοτώνεται από το γκλάιντέρ του προσπαθώντας να σκοτώσει τον Spider-Man. Ο Spider-Man βγάζει τη μάσκα του Γκόμπλιν και ο Νόρμαν πριν πεθάνει ζητάει από τον Πίτερ να μην πει τίποτα στον Χάρι.

 

spider-man_-_h_-_2002-928x523.jpg

 

Στην κηδεία του Νόρμαν, έχοντας δει τον Spider-Man να φέρνει το σώμα του πατέρα του, ο Χάρι ορκίζεται στον Πίτερ ότι θα σκοτώσει τον Spider-Man για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του. Η Μέρι Τζέιν ομολογεί την αγάπη της στον Πίτερ και τον φιλάει αλλά ο Πίτερ επιμένει ότι μπορούν να είναι μόνο φίλοι, φοβούμενος ότι μπορεί να πάθει κάτι κακό αν οι εχθροί του Spider-Man μάθουν ότι την αγαπάει. Καθώς απομακρύνεται από τη Μέρι Τζέιν, ο Πίτερ θυμάται τα λόγια του θείου του και αποδέχεται τη νέα του ζωή ως Spider-Man.


Τελική Κριτική

SpiderMan.jpg


Σίγουρα από τις αγαπημένες μου ταινίες με υπερήρωες και στο Top-3 που όσον αφορά τα Spider-Man και ξέρετε πόσο ψηλά τον έχω ως ήρωα. Μιλάμε για μια ταινιάρα που έθεσε τις βάσεις για όλη την τριλογία και είναι κρίμα που αυτή η σειρά δεν έφτασε τις έξι ταινίες που ήθελε ο Raimi. To Spider-Man βγήκε το 2002 και αποτέλεσε αρωγό για να φτάσουν οι σημερινές υπερηρωικές ταινίες να έχουν τέτοια μπάτζετ και να χτυπάνε τρελά νούμερα στο box office. Και όλα αυτά σε μια εποχή που δεν υπήρχαν οι σημερινές δυνατότητες σε CGI, απλά με το μεράκι, το καλό σενάριο και το εξαιρετικό character work που γίνεται χάρη στη σκηνοθεσία του Raimi και τις ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών. Και ακόμα δεν ξέραμε πόσο καλύτερο θα γινόταν…
 

[imdb=tt0145487]

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.