Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΤΕΤΡΑΣ Η ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Σενάριο/Kείμενα:
Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Σχέδιο:
Δημήτρης Κερασίδης
Σχέδιο εξωφύλλου:
Κώστα Σκλαβενίτης
Hμερ. έκδοσης:
09-11-2020
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Ιστορικό
Μέγεθος:
21.0 x 28.0
Σελίδες:
84
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Lettering:
Τίνα Χελιώτη
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-618-5531-041
Ονομαστική τιμή:
12 €

TETRAS_0001.jpg  TETRAS_0001z.jpg

 

Από το οπισθόφυλλο :

Η «Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς» σχηματίστηκε το 1934, ήταν η πρώτη κομπανία με μπουζουκομπαγλαμάδες σπεσιαλίστες μουσικούς. Αποτελούνταν από τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιώργο Μπάτη, που υπήρξε ο «νονός» του ονόματος της ορχήστρας και τους Μικρασιάτες, Ανέστο Δελιά και Στράτο Παγιουμτζή. Ο Μάρκος ήταν τότε 29 χρονών, ο Δελιάς 22, ο Στράτος 28 με 30 και ο Μπάτης, από τους πρωτομάστορες του ρεμπέτικου, 45 με 50, του οποίου οι ηχογραφήσεις εντοπίζονται από τις αρχές του αιώνα. 

      Το ρεμπέτικο δεν άφησε εποχή μόνο ως μουσικό φαινόμενο, αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο, που δεν έγινε ποτέ κατεστημένο στη μουσική μας παράδοση. Αναπτύχθηκε κυρίως με τη μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων από τα παράλια, που έφεραν μαζί τους ανατολίτικους ήχους και τους αμανέδες. Η θεματολογία των τραγουδιών καταπιάνεται με θέματα καθημερινότητας και κυρίως μαγκιάς. Ένας υπόγειος κόσμος αρχίζει να ανατέλλει, ένας κόσμος που ο έρωτας, τα ναρκωτικά και η τιμή συχνά εναλλάσσονται, συνθέτοντας το κοινωνικό υπόβαθρο του ρεμπέτικου τραγουδιού.

To graphic novel βασίστηκε στο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Όλα Βαίνουν Καλώς Εναντίον Μας», φιλοτεχνήθηκε από τον Δημήτρη Κερασίδη και το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη!

 

Σχόλια:

Το διάβασα και μου άρεσε :) Η έκδοση πολύ καλή, καλό χαρτί με καλό δέσιμο. Εξώφυλλο με "αυτιά" που δένει ακόμα καλύτερα την έκδοση. Ξεκινάει με την ιστορία της τετράδας με φωτογραφίες και πλήρες ιστορικό. Το κόμικ με ταξίδεψε και με έβαλε στη "μυρουδιά" της εποχής. Το σχέδιο απλοϊκό αλλά δένει με το σενάριο, όπως και ο χρωματισμός. Το τέλος μου φάνηκε απότομο αν και πιθανόν να φταίει ότι είχα απορροφηθεί εντελώς από την ιστορία :) 

Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις του ρεμπέτικου και της λαϊκής ελληνικής μουσικής, αυτή η ιστορία είναι άλλωστε ένα ορόσημο στη λαϊκή μουσική σκηνή.   

 

:valt:

 

  • Like 17
  • Respect 3
  • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

Μόλις το διάβασα.

 

Είναι μια έκδοση που σίγουρα αξίζει να υπάρχει στη χώρα μας γιατί τιμάει το ρεμπέτικο τραγούδι που τόσα έχει προσφέρει στη μουσική παιδεία της ώρας. 

Οπότε καταρχάς μπράβο σε αυτούς που είχαν την ιδέα να το κάνουν. 

 

Πάμε παρακάτω. Εξώφυλλο και ποιότητα έκδοσης παίρνει 10!. Επίσης το συνοδευτικό γεμάτο άρθρο στην αρχή ήταν απλά υπέροχο και άκρως ενημερωτικό με υπέροχες σπάνιες φωτογραφίες.

 

Στο ψητό τώρα. Η ιστορία σαν σενάριο και σκηνοθεσία παίρνει από εμένα έναν μέτριο βαθμό. Τι θέλω να πω. Είναι διάφορες σπονδυλωτες ιστορίες ουσιαστικά που περιγράφουν (φυσικά με πινελιές μυθοπλασιας) κάποια από τα αληθινά γεγονότα της εισαγωγής. Λείπει η συνοχή και λείπει και το τέλος. Ας πούμε θα έβαζα ένα 7.5-8/10. Το σχέδιο πάλι ήταν σε άλλα σημεία μέτριο (στους χαρακτήρες κυρίως) και σε άλλα καλό (στα τοπία κυρίως). Ταιριάζει όμως με το θέμα. 

 

Αλλά ξέρετε, το όλο πακέτο ήταν πραγματικα άξιο αναφοράς και διαβάστηκε μονορουφι. Το πρωί το διάβασα και το μεσημέρι έψαχνα τα τραγούδια να τα ακούσω.

 

Φυσικά αξίζει τα χρήματα του και με το παραπάνω. Κάτι τέτοια graphic novel κάνουν την τέχνη που αγαπάμε αξία λόγου ακόμα και για τον τελευταίο δυσπιστο που τα αποκαλεί όλα "μικυμαου".

  • Like 7
  • Respect 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.