Jump to content

tsironick
 Share

Recommended Posts

Τίτλος:
DARK NIGHTS: METAL (THE DELUXE EDITION)
Σενάριο/Kείμενα:
Scott Snyder, James Tynion IV
Σχέδιο:
Greg Capullo, Mikel Janin, Alvaro Martinez
Σχέδιο εξωφύλλου:
Greg Capullo, Jonathan Glapion, FCO Plascencia
Hμερ. έκδοσης:
09-11-2020
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Υπερηρωικό
Μέγεθος:
16.5 x 25.0
Σελίδες:
216
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Σάββας Αργυρού
Lettering:
Steve Wands
Χρωματισμός:
FCO Plascencia, June Chung, Brad Anderson
Επιμέλεια:
Μάγδα Τσολάκου
Πρωτότυπος τίτλος:
Dark Nights: Metal: The Deluxe Edition
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-960-436-730-6
Ονομαστική τιμή:
19,99 €
Ομαδοποίηση:
DARKNIGHTSMETAL_0001.jpg  DARKNIGHTSMETAL_0001z.jpg

 

Σύνοψη βιβλίου:

Το σκοτεινό πολυσύμπαν έρχεται και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ποτέ ξανά!

Πέρα από το σύμπαν μας, υπάρχει το Πολυσύμπαν… και κάτω από το Πολυσύμπαν βρίσκεται ένα εφιαλτικό βασίλειο όπου κάθε φόβος που έχει νιώσει ποτέ κάποιος στη Γη μας γίνεται πραγματικότητα. Τώρα μια διαβολική δύναμη παλιά όσο κι ο χρόνος θέλει να μας τραβήξει στο σκοτάδι, μέσα στο βασίλειο του ατέλειωτου τρόμου.

Και όταν η πόρτα μεταξύ των κόσμων ανοίξει, δεν ξεπηδούν από μέσα μόνο οι εφιάλτες, αλλά και οι Σκοτεινοί Ιππότες, ο καθένας από τους οποίους αποτελεί μια διεστραμμένη εκδοχή του Μπάτμαν από έναν κόσμο όπου ο χειρότερος φόβος του βγήκε αληθινός.

Με την εισβολή να έχει ξεκινήσει και τον Μπάτμαν παγιδευμένο στο Σκοτεινό Πολυσύμπαν, η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης πρέπει να αναλάβει μια αδύνατη αποστολή, για να βρει τα μυστηριώδη μέταλλα που είναι ικανά να απωθήσουν τους Σκοτεινούς Ιππότες και τον αφέντη τους, τον τρομερό Μπάρμπατος. Αν αποτύχουν, όλα όσα γνώριζαν ποτέ θα βυθιστούν στο αιώνιο σκοτάδι. Αλλά ο αληθινός τρόμος είναι… κι αν έχουν ήδη αργήσει πολύ;

Ένα από τα μεγαλύτερα events στην ιστορία της DC παρουσιάζεται στο συνταρακτικό, γεμάτο δράση, επικό DARK KNIGHTS: METAL από τους μεγάλους Scott Snyder και Greg Capullo, που ξανασμίγουν μετά την τεράστια επιτυχία τους στη σειρά BATMAN.

 

Σχολιασμός:
Πρόκειται για τη συγκεντρωτική έκδοση των τευχών Dark Nights: Metal #1-6 (2017-2018). Μία πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που έβγαλε πριν λίγα χρόνια η DC και βγήκε σχετικά γρήγορα στα ελληνικά από την Οξύ! Για άλλη μια φορά η DC χρησιμοποιεί τα πολυσύμπαντα σε ένα μεγάλο γεγονός, πετυχαίνει όμως αυτή τη φορά να μας εντυπωσιάσει με την πλοκή και να μας κρατάει το ενδιαφέρον. Ένα όμορφο στοιχείο της σειράς, θεωρώ πως είναι η σύνδεση και με τον κόσμο του Sandman. Το σενάριο είναι αρκετά καλό, όπως και το σχέδιο άλλωστε. Στο τέλος της έκδοσης έχει πάρα πολλά εναλλακτικά σχέδια εξωφύλλων, καθώς και σκίτσα και μολύβια του Greg Capullo. Μια όμορφη έκδοση από τις εκδόσεις Οξύ, στα γνωστά ποιοτικά της στάνταρ.
 • Like 10
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Θα ρωτήσω αυτό που με καίει περισσότερο και έχετε βαρεθεί να το ακούτε από εμένα.Τελικά είναι το κανονικό deluxe edition με το μεταλιζέ εξώφυλλο η το "μούφα" και περιοσρίστικα μόνο στο μέγεθος???

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

14 λεπτά πριν, Νίκος Τσιλοπάνος είπε:

Θα ρωτήσω αυτό που με καίει περισσότερο και έχετε βαρεθεί να το ακούτε από εμένα.Τελικά είναι το κανονικό deluxe edition με το μεταλιζέ εξώφυλλο η το "μούφα" και περιοσρίστικα μόνο στο μέγεθος???

 

Όχι, δεν έχει μεταλλικό χρώμα στο εξώφυλλο.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, Νίκος Τσιλοπάνος είπε:

Θα ρωτήσω αυτό που με καίει περισσότερο και έχετε βαρεθεί να το ακούτε από εμένα.Τελικά είναι το κανονικό deluxe edition με το μεταλιζέ εξώφυλλο η το "μούφα" και περιοσρίστικα μόνο στο μέγεθος???

 

Είναι ένα απλό εξώφυλλο, όπως όλα τα εξώφυλλα της Οξύ, καμία διαφορά στο χαρτί.Και το κλασικό μέγεθος που μας έχει συνηθίσει η εκδοτική.

Δεν γνωρίζω πως είναι η ξένη έκδοση και τι σημαίνει το "The Deluxe Edition".

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Και τοτε τι περιλαμβανει η εκδοση, για να ονομαζεται "deluxe"? :lol:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 λεπτά πριν, christs είπε:

Και τοτε τι περιλαμβανει η εκδοση, για να ονομαζεται "deluxe"? :lol:

Λογικά είναι ως προς το περιεχόμενο, μιας και είχαν βγει διάφορες εκδόσεις. Στη Wikipedia λέει:

 

Collected editions
- Dark Days: The Road to Metal (collects Dark Days: The Forge #1, Dark Days: The Casting #1, Nightwing #17 and stories from Detective Comics #950) ISBN 978-1401278199
- Dark Nights: Metal Deluxe Edition Hardcover (collects Dark Nights: Metal #1-6) ISBN 978-1401277321
- Dark Nights: Metal—Dark Knights Rising (collects Batman: The Red Death #1, Batman: The Devastator #1, Batman: The Merciless #1, Batman: The Murder Machine #1, Batman: The Drowned #1, Batman: The Dawnbreaker #1, The Batman Who Laughs #1 and Dark Knights Rising: The Wild Hunt #1) ISBN 978-1401277376
- Dark Nights: Metal—The Resistance (collects Teen Titans #12, Nightwing #29, Suicide Squad #26, Green Arrow #32, The Flash #33, Hal Jordan and the Green Lantern Corps #32, Justice League #32-33, Batman: Lost #1, Hawkman: Found #1) ISBN 978-1401282981
- Dark Nights: Metal (collects Dark Nights: Metal #1-6, Dark Knights Rising: The Wild Hunt #1 and Batman Lost #1) ISBN 978-1401288587

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_Nights:_Metal#Collected_editions

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Εγω βλεπω στη φραση Deluxe Edition να ακολουθει η πολυ σημαντικη λεξη "hardcover" , κατι που μαλλον στην ΟΞΥ ξεχασαν και κρατησαν μονο το πρωτο σκελος...

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Προς επίλυση των όποιων αποριών παραθέτω επιπρόθετα στοιχεία από αφιέρωμα που είχα προσχέδιο. Update: Ολοκληρωμένο το αφιέρωμα για το Dark Nights Metal ανέβηκε εδώ που είμαι guest editor :) 

 

Η αρχή του Metal ως event

 

Page_00002.jpg

 

Αρκετοί έχουν πει ότι το New 52 δεν προσέφερε πολλά ουσιαστικά πράγματα για τη DC, αλλά αν υπάρχει κάτι που οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν είναι ότι το run του Scott Snyder και του Greg Capullo στο Batman ήταν κάτι ανανεωτικό και έβριθε εξαιρετικών στιγμών με κάποιες ιστορίες να μένουν κλασικές.

 

 Page_00007.jpg

 

Το 2017, με το run των δύο να έχει τελειώσει, η DC ανακοινώνει το Dark Nights: Metal στο Fan Expo Dallas με την επιστροφή των δύο συντελεστών. Η σειρά ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια όλου του story arc του Batman το οποίο έγραψε ο Snyder, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων ιστοριών του: The Court of Owls, Zero Year, Death of the Family, Endgame. Ο Snyder δήλωσε ότι «Γράφω το Metal όσο καιρό έγραφα και το Batman». Κάποιο από τα μέταλλα που παίζουν ρόλο στο Metal εμφανίζονται σε διάφορα σημεία στο run των Snyder-Capullo.

 

Η ιδέα πίσω από την πλοκή του Metal

 

Page_00009.jpg  

 

Η ιδέα ενός νέου σκοτεινού Multiverse ήρθε στον Snyder βλέποντας τη σειρά  Cosmos: A Spacetime Odyssey μαζί με το γιο του. Ενθουσιάστηκε με την ιδέα της σκοτεινής ύλης οπότε αναρωτήθηκε πως θα ήταν να υπήρχαν σε αυτό το Πολυσύμπαν ακόμα περισσότερες διαφορετικές πιθανότητες, ένα Σκοτεινό Πολυσύμπαν που θα κρύβεται πίσω από όλα. Ουσιαστικά ένα Σκοτεινό Πολυσύμπαν είναι μια αντίθετη εκδοχή του κανονικού, γι’ αυτό και οι Earths έχουν αρνητικό πρόσημο πριν τον αριθμό τους και οι ήρωες κάθε μίας διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα στην Earth 12 του Πολυσύμπαντος και την Earth -12 του Σκοτεινού Πολυσύμπαντος ο Bruce Wayne έχει σχέση με τη Diana. Στις Earths 32 και -32 ο Batman έχει δαχτυλίδι από το τάγμα των Green Lantern, ενώ στις Earths 11 και -11 όλοι οι ήρωες έχουν το αντίθετο φύλο από την Prime Earth π.χ Aquawoman, Superwoman, Wonderous Man κτλ.

 

Page_00013.jpg  

Ο Snyder παρουσιάζει εφτά διαφορετικές εκδοχές του Σκοτεινού Ιππότη, όλες με χαρακτήρα κακού και από διαφορετικές Earths του Σκοτεινού Πολυσύμπαντος, για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω. Ταυτόχρονα κάποιες ακόμα ιδέες που είχε στο μυαλό του αφορούσαν έναν Batman που θα έμοιαζε στον Punisher, έναν σκοτεινό μάγο, έναν Batman ασθενή στο Άσυλο Άρκαμ μετά τη δολοφονία των γονιών του, ένα που θα έχει ενωθεί με τους εχθρούς του και έναν που θα είχε ενωθεί με το ίδιο το Gotham.

 

Η όλη ιστορία γύρω από το Metal και τα tie-ins

Page_00012.jpg

Στα ελληνικά θα δούμε το deluxe edition του Metal από τις εκδόσεις Οξύ που συμπεριλαμβάνει και τα τεύχη #1-6 της βασικής σειράς. Ωστόσο η όλη ιστορία είναι πολύ μεγαλύτερη και για αυτό έχει γραφτεί ένας μεγάλος αριθμός συμπληρωματικών τευχών και tie-ins. Έχω σκοπό κάποια στιγμή να φτιάξω αναλυτικό reading order με όλα τα τεύχη της σειράς. Κρατήστε ότι όλη η ιστορία έχει βγει σε τέσσερεις συγκεντρωτικές εκδόσεις, με το Metal Deluxe Edition να αποτελεί τη βασική και οι άλλες τρεις έχουν όλα τα tie-ins (Dark Days: The Casting, Dark Knights Rising, The Resistance).

 Page_00011.jpg

Μεταξύ αυτών και ιστορίες όπως το Gotham Resistance, το Bats Out of Hells που την πλαισιώνουν, καθώς και τεύχη αφιερωμένα στις σκοτεινές εκδοχές του Batman από το Σκοτεινό Πολυσύμπαν. Σαν background reading για το Metal, καλό είναι να έχει διαβάσει κανείς τα Final Crisis, το run των Snyder-Capullo στο Batman, το Darkseid War και γενικότερα να έχει μια γνώση γύρω από τις ιστορίες Batman την τελευταία δεκαετία. Γενικότερα ωστόσο το Deluxe Edition του Metal επιλέχθηκε από την Οξύ γιατί είναι η όσο το πιο δυνατόν αυτόνομη κεντρική ιστορία από όλο το event.

 

O Barbatos και εφτά διεστραμμένες εκδοχές του Batman

 

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ο Snyder είχε στο μυαλό του να παρουσιάσει πολλές διαφορετικές εκδοχές του Batman κι αυτό φροντίζει να κάνει κι εδώ.

 

Βασικός κακός της ιστορίας μας είναι ο Barbatos ή Bat-God, ο οποίος καταστρέφει σύμπαντα και έχει ως σκοπό να καταστρέψει και το Πολυσύμπαν όπου ζουν οι ήρωές μας. Ισχυρίζεται ότι είναι η νυχτερίδα που είδε ο Bruce Wayne από το παράθυρο τη νύχτα που έγινε ο Batman. Ακολούθως υπάρχουν εφτά διαφορετικοί Batmen, οι οποίοι αποτελούν τους Dark Knights, την ομάδα του Barbatos και είναι οι εξής:

DC%27s_Year_of_the_Villain_Special_Vol_1_1_Textless_Batman_Who_Laughs_Variant.jpg

 

1) The Batman Who Laughs: Ο αρχηγός της ομάδας και ο Bruce Wayne της Earth -22. Ο συγκεκριμένος Batman αποτρελάθηκε από τον Joker στη δικιά του Earth ενώ τον είχε σκοτώσει. Είναι ο πιο γνωστός από όλους τους Dark Knights, καθώς αργότερα απέκτησε δικιά του σειρά και θα παίζει ρόλο και σε γεγονότα μετά το Metal.

 

Bruce_Wayne_%28Earth_-44%29_0001.jpg

 

2) Murder Machine: Ο Bruce Wayne της Earth -44 αποτελεί ένα cyborg που είναι φονική μηχανή.

 

Batman_The_Dawnbreaker_Vol_1_1_Textless.jpg

 

3) Dawnbreaker: Πως θα ήταν αν ο Bruce Wayne ήταν ένας διεστραμμένος Green Lantern; Αυτό βλέπουμε με τον Dawnbreaker της Earth -32.

 

Batman-_The_Merciless_Vol_1_1_Textless_Variant_001.jpg

 

4) Merciless: O Bruce Wayne της Earth -12 που έχει το κράνος και τις δυνάμεις του θεού Άρη.

 

Batman_The_Red_Death_Vol_1_1_Textless.png

 

5) Red Death: O Bruce Wayne της Earth -52 που έχει κλέψει τις δυνάμεις της Speed Force.

 

Batman_The_Devastator_Vol_1_1_Textless.jpg

 

6) Devastator: Από τις πιο επιβλητικές μορφές στους Dark Knights, έχει προσβληθεί από τον ιό του Doomsday, οπότε είναι μισός Doomsday και μισός άνθρωπος. Είναι ο Bruce Wayne της Earth -1.

 

Batman_The_Drowned_Vol_1_1_Textless.jpg

 

7) Drowned: Εδώ δεν έχουμε Bruce, αλλά Bryce Wayne από την Earth -11, μία αμφίβια Batwoman με δυνάμεις που θυμίζουν Aquaman.

 

Στοιχεία της ιστορίας

 

Page_00017.jpg

Το Metal δεν είναι αυστηρά μία Batman ιστορία, αλλά εμπλέκονται πολλά μέλη της Justice League, του DC Universe, αλλά και ο The Dream από τη γνωστή σειρά The Sandman του Neil Gaiman. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο Hawkman με κάποια από τα tie-ins να δίνουν έμφαση. Όπως είπαμε τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνδεση των δύο συμπάντων.

 

Το σχέδιο του Capullo είναι προσωπικά ακριβώς στα δικά μου γούστα. Δυναμικό και αναπτύσσεται πολύ όμορφα σε κάθε κεφάλαιο. Αξίζει πραγματικά να απολαύσετε την ποικιλία, νομίζω ότι πρόκειται για την καλύτερή του δουλειά.

 • Like 11
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, christs είπε:

Και τοτε τι περιλαμβανει η εκδοση, για να ονομαζεται "deluxe"? :lol:

Ακριβώς πείτε το απλά dark knights metal το deluxe edition το θέλουμε deluxe edition.Μην το γράφεται και μας hypeαρετε και περιμένουμε να δούμε πραγματάκια, καταλαβαίνω ότι το κόστος θα έβγαινε αρκετά μεγάλο αλλά βάλτο πχ. 30 ευρώ κανείς δεν θα παραπονιόταν αν ήταν μεταλικό και μεγάλο μέγεθος όπως αυτό το ΑΛΗΘΙΝΟ the deluxe edition Batman Dark Nights Metal Deluxe Edition (hardcover), Books & Stationery, Comics & Manga on Carousellκυριολεκτικά δεν μπορώ να τους καταλάβω,θα την αγοράσω την ιστορία γιατί την ήθελα απλά δεν μπορώ να χωνέψω το deluxe edition χωρις στην ουσία να έχει ΤΙΠΟΤΑ και να έχει μόνο τα 6 τεύχη.Τι να πω ίσως να το είπαν deluxe γιατί μάλλον θα βάλανε κανένα ακόμα εξώφυλλο να δούμε.

 • Like 9
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλά το λένε deluxe edition, υπάρχει και κανονικό edition??

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στην Αμερική δλδ κυκλοφόρησαν την deluxe edition που ειναι η βασική σειρα των 6 τευχών αλλα σε hardcover και με μεταλλιζέ τα γράμματα του τίτλου, αλλά και την απλή βερσιον που έχει τα 6 τεύχη της σειράς και δυο one shots...κι εμεις εδώ στην ψωροκώσταινα έχουμε ενα υβρίδιο των δύο. Μάλιστα...άς εξεδιδαν τουλάχιστον σε paperback την εκδοση με τα δυο extra one-shots να πούμε οτι κάπως δικαιολογείται το "deluxe" της ελληνικής edition :damn:

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/11/2020 στο 11:25 ΠΜ, Athan Ex είπε:

Στην Αμερική δλδ κυκλοφόρησαν την deluxe edition που ειναι η βασική σειρα των 6 τευχών αλλα σε hardcover και με μεταλλιζέ τα γράμματα του τίτλου, αλλά και την απλή βερσιον που έχει τα 6 τεύχη της σειράς και δυο one shots...κι εμεις εδώ στην ψωροκώσταινα έχουμε ενα υβρίδιο των δύο. Μάλιστα...άς εξεδιδαν τουλάχιστον σε paperback την εκδοση με τα δυο extra one-shots να πούμε οτι κάπως δικαιολογείται το "deluxe" της ελληνικής edition :damn:

Ουσιαστικά δηλαδή γράφει deluxe χωρίς να είναι oversized hc,όντας ένα απλό tpb,χωρίς να έχουν όμως τα δύο έξτρα τεύχη του απλού tpb :)

Προφανως πήραν το deluxe,το μετέφρασαν,και το έβγαλαν σε κανονικό μέγεθος με απλό εξώφυλλο.Κριμα.Και φυσικά έτσι δεν δικαιολογείται με τίποτα ο τίτλος deluxe

 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Το έχω περάσει από καιρό στο GoodReads.png για όποιον ενδιαφέρεται.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • nikolas12 changed the title to DARK NIGHTS: METAL (THE DELUXE EDITION)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.