Μετάβαση στο περιεχόμενο

DOOMSDAY CLOCK [GEOFF JOHNS - GARY FRANK]


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34882
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

doomsday clock cover 1.jpg  doomsday clock cover 2.jpg  doomsday clock cover 3.jpg

 

Η αλήθεια είναι ότι είναι κάπως δύσκολο να γράψεις μια παρουσίαση-κριτική για ένα τόσο δύσκολο έργο και ειδικά χωρίς spoilers. Θα προσπαθήσω όμως να το κάνω και ελπίζω να το καταφέρω. Στο πρώτο αφιέρωμα παρέθεσα μία λίστα με κόμικ που μπορεί κανείς να διαβάσει πριν φτάσει σε αυτόν τον τίτλο. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για το Doomsday Clock, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, περίεργα και ίσως δυσκολοχώνευτα κόμικ που διάβασα τελευταία, το οποίο μου άρεσε ιδιαίτερα.

 

Ι. Κατ’ αρχάς τι είναι το Doomsday Clock;

doomsday clock 1.png

 

Νομίζω ότι το όνομα του κόμικ είναι εξαιρετικά εύστοχο και μάλιστα μπορεί να βρει κανείς πολλαπλές ερμηνείες για τη σύνδεσή του με την ιστορία. Το Doomsday Clock είναι το σύμβολο που βλέπετε πιο πάνω και συμβολίζει την πιθανότητα μιας καταστροφής του πλανήτη για την οποία θα ευθύνεται ο ίδιος ο άνθρωπος. Ξεκίνησε το 1947 από την οργάνωση Bulletin of the Atomic Scientists και σε θεωρητικό επίπεδο η καταστροφή έρχεται όταν ο λεπτοδείκτης φτάσει στα μεσάνυχτα.

 

Οι βασικοί παράγοντες που το επηρεάζουν είναι η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων. Όσο πιο απομακρυσμένος είναι ο λεπτοδείκτης από τα μεσάνυχτα τόσο το καλύτερο, όσο πιο κοντά, τόσο το χειρότερο. Το 1991 βρέθηκε πιο απομακρυσμένος από ποτέ, στα 17 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και φέτος το 2020 βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα. Τι σχέση όμως έχει το Doomsday Clock με την ιστορία; Θα το δούμε παρακάτω με την ανάλυση του σεναρίου.

 

ΙΙ. Ανάλυση των βασικών αξόνων του σεναρίου

Superman-vs-Doctor-Manhattan-banner-2-e1567717457674.jpg

Είναι γνωστή η αγάπη που έχω για τον Geoff Johns και τον τρόπο γραφής του. Είναι ένας fan boy των κόμικ που γράφει σενάρια για αγαπημένους του ήρωες και το Doomsday Clock είναι καθ’ ομολογία του ίδιου το πιο προσωπικό και επικό έργο του. Και αυτό γιατί ο Johns δε χειρίζεται μια χούφτα ήρωες, αλλά χρησιμοποιεί ένα τεράστιο εύρος ηρώων της DC, ταξιδεύει στο χρόνο, στο Multiverse, το Rebirth, το New 52, τη Golden Age, Silver Age και Bronze Age και φέρνει ήρωες ή δείχνει κάποιους εξ αυτών και ταυτόχρονα έχει να χειριστεί τους larger than life χαρακτήρες ενός κόμικ όπως το Watchmen που για πολλούς είναι το καλύτερο δείγμα της ένατης τέχνης και πρέπει να πει μια ιστορία για αυτούς δείχνοντας σεβασμό στο source material. Νομίζω πως αυτά από μόνα τους είναι κάπως πιεστικά για έναν συγγραφέα.

 

Το Doomsday Clock ανάμεσα στα 12 τεύχη του διαθέτει πολλούς θεματικούς άξονες οπότε ας πιάσουμε τους περισσότερους εξ αυτών ξεχωριστά:

 

1. Η εισαγωγή χαρακτήρων από τον κόσμο των Watchmen

 

rorschach.jpeg

 

Πρώτος άξονας της ιστορίας μας είναι φυσικά η εισβολή των Watchmen. Όπως έχουμε δει και στο αφιέρωμα με το reading order, ήδη γνωρίζουμε ότι ο Doctor Manhattan έχει φύγει από το δικό του σύμπαν και έχει εγκατασταθεί στο DC Universe. Από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, μαθαίνουμε ότι δε θα ασχοληθούμε μόνο με τον Doctor Manhattan, αλλά και με άλλους χαρακτήρες από το κόμικ των Watchmen.

 

ozymandias.png

 

Έτσι ξεκινάμε μαθαίνοντας τι έχει γίνει μετά το τέλος του Watchmen για τον Ozymandias, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε τον νέο Rorschach που όπως αποκαλύπτεται είναι ο γιος του ψυχολόγου του Walter Kovacs, του πρώτου Rorschach. Εκτός αυτών σημαντικό ρόλο παίζουν οι Mime και Marionette, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν από τον Ozymandias να τον ακολουθήσουν στο DC Universe και οι οποίοι προσπαθούν να μάθουν τι έγινε στον χαμένο γιο τους. Όπως προείπαμε η συγκεκριμένη ομάδα αναζητά τον Doctor Manhattan και φυσικά αλληλεπιδρά με πολλούς χαρακτήρες του σύμπαντος της DC, οι οποίοι θα τους επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παράλληλα έχουμε και την πολύ ενδιαφέρουσα επιστροφή του Comedian…

 

2. Η σχέση Doctor Manhattan-Superman

 

manhattan superman 2.jpg

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από τις αλληλεπιδράσεις που αναφέραμε θα είναι ενδιαφέρουσες όπως των Mime και Marionette (που προσωπικά μου θυμίζει πολύ Harley Quinn) με τον Joker ή του δεύτερου Rorschach με τον Batman. Το πιο ενδιαφέρον δίπολο είναι του Superman με τον Doctor Manhattan. Κι αυτό γιατί ο Manhattan είναι ένας άνθρωπος που οι υπερδυνάμεις του τον αποξένωσαν τελικά από την ανθρωπότητα και τον εξώθησαν στο να πάρει αποστάσεις, δρώντας με τον τρόπο που έδρασε στο Watchmen, ενώ ο Superman είναι ένας εξωγήινος, ο οποίος δέθηκε με την ανθρωπότητα και αποτέλεσε οδηγό και ήρωα της.

 

manhattan superman.jpg
 

Ο Manhattan βλέπει συνεχώς τον Superman και παρακολουθεί το σύμπαν προσπαθώντας να τον κατανοήσει. Βλέπει την ελπίδα, βλέπει το φως, αλλά βλέπει και τη λύπη και τη μιζέρια. Και κυρίως επηρεάζει τον Clark Kent με τρόπους που ο τελευταίος δε μπορούσε να φανταστεί, καθώς βλέπουμε τον Clark να βλέπει για πρώτη φορά εφιάλτη και να αναρωτιέται πως έγινε αυτό. Όλο αυτό θα προκαλέσει συναισθήματα στον άδειο Manhattan του Watchmen, ο οποίος θέλει να επηρεάσει καταστάσεις και να δει περισσότερο τι συμβαίνει σε αυτό το σύμπαν.

 

3. O Doctor Manhattan επηρεάζει το Multiverse

 

manhattan multiverse.jpeg

 

Όπως είπαμε ο Doctor Manhattan θέλει να επηρεάσει καταστάσεις, να μάθει και να καταλάβει περισσότερα γύρω από τον Superman. Βλέπει τα timelines, τις διαφορετικές πραγματικότητες και με τη σειρά του προκαλεί κι αυτός αλλαγές στην ιστορία του σύμπαντος. Δε θα ήθελα να προβώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά γενικότερα αυτό που επιχειρεί ο Johns είναι πολύ δύσκολο, παρ’ όλα αυτά ξεδιαλύνει ζητήματα γύρω από origin stories, τα Crisis, παλιότερες comic eras και εν τέλει κατανοεί και επεξηγεί τι συμβαίνει στο σύμπαν, πως επηρεάζεται το χωροχρονικό συνεχές του και ποια γεγονότα το οδήγησαν στη σημερινή του κατάσταση. Χρειάζονται αρκετές background πληροφορίες γύρω από ομάδες και ήρωες, χωρίς να πρέπει να ξέρεις τα πάντα για τα κόμικ της DC, αλλά από την άλλη δε μπορεί και κάποιος να μπει tabula rasa και να καταλάβει όλα όσα συμβαίνουν. Σε αυτό το σημείο να πω ότι προσωπικά είχα σε αρκετά σημεία το λάπτοπ δίπλα και γκούγκλαρα λεπτομέρειες για χαρακτήρες και ιστορίες.

 

4. Ένα ουσιαστικό τέλος για το σύμπαν των Watchmen

 

rorschach ozymandias.png

 

Σε μεγάλο βαθμό, το Doomsday Clock αποτελεί ένα sequel του Watchmen των Moore-Gibbons και έτσι έχουμε το ουσιαστικό τέλος της ιστορίας αυτής. Αυτό γίνεται στα τελευταία τεύχη όπου ο Doctor Manhattan μετά την εμπειρία του στο DC Universe, οπλισμένος με νέα συναισθήματα και κατανοώντας άλλες πτυχές της ανθρωπότητας γυρίζει πίσω στο σύμπαν των Watchmen όπου η ανθρωπότητα είναι επηρεασμένη από τα όσα έγιναν. Εκεί λοιπόν θα πάρει αποφάσεις να ενεργήσει διαφορετικά απ’ ότι έκανε, δίνοντας ένα ουσιαστικό τέλος στην ιστορία, ένα τέλος που κατ’ εμέ δείχνει σεβασμό στο έργο του μεγάλου Alan Moore.

 

5. Το Supermen Theory και η γεωπολιτική κρίση που προκαλεί

 

supermen theory.jpg

 

Ένα από τα subplots που έχουμε στο Doomsday Clock αφορά το Supermen Theory. Το Supermen Theory είναι μια θεωρία συνομωσίας που αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρει ότι μετά την έλευση του Superman, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέβη σε μελέτες για τη δημιουργία νέων metahumans, γι’ αυτό και το ποσοστό των metahumans στις ΗΠΑ είναι συντριπτικά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες.

 

supermen theory 2.jpg

Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε πολλές άλλες χώρες με πρώτη τη Ρωσία στρατολογούν συνεχώς νέους metahumans και δημιουργούν δικές τους ομάδες φέρνοντας μια τεράστια γεωπολιτική κρίση σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα ο Black Adam δημιουργεί την Kahndaq και προσφέρει άσυλο τόσο σε ήρωες όσο και σε villains, ενώ και ο ίδιος θα συμβάλλει στην όξυνση της παγκόσμιας κρίσης και του arms race που λαμβάνει χώρα.

 

Εκτός αυτών ο Johns φροντίζει ώστε αυτή η κρίση να αποτελέσει μέρος της κύριας ιστορίας με τους Ozymandias, Doctor Manhattan και Superman να παίζουν μεγάλο ρόλο στην κορύφωσή της.

 

6. Η ιστορία του Carver Colman

 

carver colman.jpg

 

Από τις λιγότερο ενδιαφέρουσες πλευρές του Doomsday Clock είναι η ιστορία του Carvel Colman, ενός ηθοποιού που στα πρώτα τεύχη πληροφορούμαστε για τον θάνατό του χωρίς να παίρνουμε κάποιο άλλο background. Αργά και σταθερά αποκαλύπτεται η σχέση του Colman με τον Doctor Manhattan, η πορεία του, η ζωή του, ο θάνατός του και πως επηρεάστηκε ο Jon από εκείνον, έχοντας κάποιες πολύ συγκινητικές πτυχές.

 

ΙΙΙ. Η ροή του κόμικ

 

roicomic2.jpg

 

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται αρμονικά στα δώδεκα τεύχη της σειράς και μπορούμε να πούμε ότι το κόμικ χωρίζεται στα δύο. Στο πρώτο μισό έχουμε κυρίως set ups, μαθαίνουμε για τον νέο Rorschach, τη σχέση του με τον Ozymandias, τι συμβαίνει με τους Mime και Marionette και έχουμε τις πρώτες επαφές του Rorschach II με τον Batman, του Ozymandias με τον Lex Luthor, των Mime και Marionette με τον Joker και την επιστροφή του Comedian.

 

roicomic.jpg

 

Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα πρώτα έξι τεύχη έχουν προπαρασκευαστικό ρόλο, γιατί απουσιάζει ο Doctor Manhattan και ως ένα βαθμό ο Superman, οι οποίοι όμως αναλαμβάνουν για τα καλά δράση στο δεύτερο μισό όπου έχουμε πολύ περισσότερες μάχες. Εκεί ουσιαστικά εκτυλίσσεται η κόντρα των δύο με ουσιαστικό πρωταγωνιστή τον Doctor Manhattan που αναλαμβάνει την αφήγηση σε αρκετά από τα τεύχη.

 

IV. Τι έχουμε ενδιάμεσα στα κεφάλαια
 

endiamesa kefalaia.jpg

 

Στο Watchmen ανάμεσα σε κάθε κεφάλαιο είχαμε κείμενα, γράμματα, άρθρα από εφημερίδες που εμβάθυναν περισσότερο στην ιστορία. Βλέπαμε περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούσαν το κόμικ και τους χαρακτήρες του και έχτιζαν ένα background για τη δράση των Minutemen και άλλων χαρακτήρων.

 

Στο Doomsday Clock συνεχίζεται αυτή η παράδοση όπου βλέπουμε διάφορα έγγραφα, γράμματα και ντοκουμέντα στο τέλος κάθε κεφαλαίου που σχετίζονται με το εκάστοτε subplot είτε αφορούν το Supermen Theory, είτε τον Carver Colman είτε τον Superman. Δε λειτουργούν ωστόσο τόσο στο να εμβαθύνουν στην ιστορία, όσο σαν υποστηρικτικό οπτικό υλικό γύρω από διάφορες πτυχές της ιστορίας. Επίσης στο τέλος κάθε κεφαλαίου έχουμε ένα απόφθεγμα, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τα όσα διαδραματίστηκαν στο κεφάλαιο. Τα αποφθέγματα είναι όλα από ιστορικές προσωπικότητες, φιλοσόφους και πολιτικούς.

 

V. Το σχέδιο του Gary Frank

gary frank 3.png

Τι να πει κανείς γι’ αυτόν τον εξαιρετικά ταλαντούχο σχεδιαστή από το Bristol; Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους σχεδιαστές και κατά τον Johns, ο καλύτερος σχεδιαστής Superman της γενιάς του. Εδώ ωστόσο δείχνει το ταλέντο του σε όλο του το εύρος και θεωρώ ότι κάνει την καλύτερη του δουλειά. Ο Frank είναι γνωστός για τη λεπτομέρεια του και τα εκφραστικά του πρόσωπα, αλλά εδώ το έργο του είναι πολύ δύσκολο για δύο λόγους.

 

gary frank.jpg

 

Ο ένας λόγος είναι ότι πρέπει να σχεδιάσει τους Watchmen που έχουν ταυτιστεί με τον Gibbons και παρ’ όλα αυτά κάνει εκπληκτική δουλειά, δίνοντας τρομερή σημασία σε κάθε λεπτομέρεια. Ο δεύτερος και ουσιαστικότερος είναι ότι βλέπουμε ήρωες από τη δεκαετία του 50, από διαφορετικές εποχές, από άλλα σύμπαντα, ήρωες στους οποίους έχουν δουλέψει και έχουν αφήσει το στίγμα τους πάρα πολλοί σχεδιαστές. Κι όμως ο Frank φαίνεται ότι έχει μελετήσει, αποδίδει εξαιρετικά τον κάθε έναν, δίνει σημασία στις στολές είτε είναι της Golden Age, είτε του New 52, δημιουργεί απίστευτες συγκλονιστικές μάχες και κυρίως προσφέρει κάποια δισέλιδα καρέ με τόση ποικιλία, λεπτομέρεια και εξαιρετικά πολλούς ήρωες και παρ’ όλα αυτά το σχέδιο του δεν υπολείπεται πουθενά. Θεωρώ πως μόνο ο Joker δεν του ταιριάζει σχεδιαστικά, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, όταν ζωγραφίζει τόσους ήρωες με τόση προσοχή. Αν το σενάριο είναι ένας λόγος να θες να διαβάσεις αυτό το κόμικ, το σχέδιο του Frank θα θες να το χαζεύεις με τις ώρες. 

 

VI. Γιατί τελικά ονομάστηκε Doomsday Clock;
 

giationomastikedoomsdayclock.jpg

 

Καθένας μπορεί αφού διαβάσει το κόμικ ή και τους άξονες που παρέθεσα πιο πάνω να καταλάβει που απευθύνεται το όνομα. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες και όλες αφορούν την καταστροφή της ανθρωπότητας που συνεχώς νιώθεις ότι επέρχεται στο κόμικ. Είτε με το Supermen Theory, το οποίο οδηγεί σε στρατολόγηση υπερηρώων που θα οδηγήσουν σε καταστροφή αν έρθουν σε σύγκρουση, είτε με τις διάφορες καταστροφές που προκαλούνται από τις συγκρούσεις, είτε από την επιρροή του Doctor Manhattan στο χωροχρόνο που μπορεί να οδηγήσει σε ολική καταστροφή το Multiverse. Όσο διαβάζεις το κόμικ, όλο και περισσότερο νιώθεις τον λεπτοδείκτη να πλησιάζει στα μεσάνυχτα. Φυσικά δε μπορεί να αγνοήσει κάποιος τη σημασία του ρολογιού στο Watchmen και ειδικότερα τη σχέση του Jon Osterman, του γιου του ωρολογοποιού που μετατράπηκε στον Doctor Manhattan εξαιτίας ενός ξεχασμένου ρολογιού. Το αν θα βρεις τα αίτια που οδηγούμαστε στην καταστροφή σε όλο το κόμικ εξαρτάται από τον εκάστοτε αναγνώστη. Εγώ παρέθεσα κάποιες πλευρές, αλλά όλοι μας μπορούμε να βρούμε περισσότερες και σίγουρα υπάρχουν…

 

VII. Η ξένη έκδοση

 

doomsday clock covers.jpg

 

To Doomsday Clock ξεκίνησε να εκδίδεται σε τεύχη το Νοέμβρη του 2017 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2019. Ως συγκεντρωτικές εκδόσεις σε trades, υπάρχει μία δίτομη σκληρόδετη που έχω κι εγώ, καθώς κι ένα paperback με όλα τα τεύχη μαζί. Προσωπικά αυτή που είχα ήταν πάρα πολύ καλή και πλήρης και λογικά αυτή θα δούμε και στα ελληνικά από την Anubis. Οι τρεις συγκεντρωτικές παρατίθενται στην αρχή της παρουσίασης.

 

VIII. Σύνοψη

 

maxresdefault.jpg

 

Δεν έχω να προσθέσω πολλά ακόμη. Θα μπορούσα να γράφω άλλο τόσο και να το αναλύσω περισσότερο, αλλά θα προβώ σε spoilers και δε θα ήθελα να το κάνω. Ευελπιστώ να το διαβάσετε κι εσείς λίαν συντόμως και αναμένω την άποψή σας και τα σχόλιά σας και κυρίως ελπίζω να σας άρεσαν και οι δύο παρουσιάσεις γύρω από τον τίτλο :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33825
  • Group:  Members
  • Topic Count:  12
  • Content Count:  259
  • Reputation:   1393
  • Achievement Points:  281
  • Days Won:  0
  • With Us For:  1909 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  22

Πραγματικά εκπληκτική κριτική και εκπληκτική δουλειά που θέλει πάρα πολύ κόπο για να γίνει,προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και η κριτική και το άλλο thread με τον οδηγό για να διαβάσεις την ιστορία.Πιστεύω το έχεις πάρα πολύ γιατί το κάνεις με μεράκι και σπαταλάς σίγουρα πολύ ώρα,όπως είπα και σου είπα και στο άλλο thread θα ήθελα πολύ να δω κι'άλλους οδηγούς και κρητικές από εσένα γιατί πραγματικά το έχεις,στο προηγούμενο σου είχα πει για metal τώρα θα ήθελα να δω και brightest day  και blackest night και crisis και και και φίλε απλά μπράβο φοβερή δουλεία και αν όντως κάνεις κι'άλλα εγώ θα το στηρίξω με τα χίλια.:beer5:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34882
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

51 λεπτά πριν, Νίκος Τσιλοπάνος είπε:

Πραγματικά εκπληκτική κριτική και εκπληκτική δουλειά που θέλει πάρα πολύ κόπο για να γίνει,προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και η κριτική και το άλλο thread με τον οδηγό για να διαβάσεις την ιστορία.Πιστεύω το έχεις πάρα πολύ γιατί το κάνεις με μεράκι και σπαταλάς σίγουρα πολύ ώρα,όπως είπα και σου είπα και στο άλλο thread θα ήθελα πολύ να δω κι'άλλους οδηγούς και κρητικές από εσένα γιατί πραγματικά το έχεις,στο προηγούμενο σου είχα πει για metal τώρα θα ήθελα να δω και brightest day  και blackest night και crisis και και και φίλε απλά μπράβο φοβερή δουλεία και αν όντως κάνεις κι'άλλα εγώ θα το στηρίξω με τα χίλια.:beer5:

 

Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου Νίκο, εύχομαι να σε βοηθήσει να απολαύσεις ακόμα περισσότερο την ιστορία :)  Η αλήθεια είναι πως το γράψιμο δε μου παίρνει πολλή ώρα, όσο το να βρω φωτό και να το φτιάξω ακριβώς όπως το επιθυμώ. Το Metal και το Death Metal τα έχω και τα δύο στα πλάνα, σκέψου οι σημειώσεις και τα προσχέδια της παρουσίασης του Metal είναι τρεις σελίδες στο Word και έχω βρει πολύ ωραία ροή με φωτογραφίες.

 

Στην παρούσα φάση έλεγα να εκμεταλλευτώ το lockdown για περισσότερα αφιερώματα, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς εργάζομαι κανονικά, ωστόσο τα απογεύματα θα έχω αρκετό χρόνο για διάβασμα. Τα Crisis, Brightest Day, Blackest Night θελω πολύ να τα διαβάσω, αλλά έχουν τεράστιο background διάβασμα για να καταλάβεις τι παίζει, ωστόσο στα άμεσα πλάνα έχω το Maximum Carnage, το The Death of Jean DeWolff και από την τετράδα των Loeb-Sale τα Daredevil: Yellow, Captain America: White και Hulk: Gray εξαιρώντας το Spider-Man: Blue που παίζει να το δούμε στη συλλογή :D 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 months later...

  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33879
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Νικόλα για άλλη μια φορά έχεις ρίξει τριμερή δουλειά. Θέλω να σε ρωτήσω κάτι. Εγώ διάβασα περσι το watchmen και ενθουσιάστηκα. Δεν έχω όμως καμία απολύτως σχέση με το σύμπαν της DC και ούτε θέλω να πάρω οοοολα τα τεύχη που πρέπει να διαβάσω για να παρακολουθήσω το Doomsday. Να το δοκιμάσω λες? Υπάρχει κάπου καμία σύνοψη του στυλ "η ιστορία μέχρι τώρα" όπως στις εγκυκλοπαίδειες Marvel?

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34882
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Πριν από 1 ώρα, Manitou είπε:

Νικόλα για άλλη μια φορά έχεις ρίξει τριμερή δουλειά. Θέλω να σε ρωτήσω κάτι. Εγώ διάβασα περσι το watchmen και ενθουσιάστηκα. Δεν έχω όμως καμία απολύτως σχέση με το σύμπαν της DC και ούτε θέλω να πάρω οοοολα τα τεύχη που πρέπει να διαβάσω για να παρακολουθήσω το Doomsday. Να το δοκιμάσω λες? Υπάρχει κάπου καμία σύνοψη του στυλ "η ιστορία μέχρι τώρα" όπως στις εγκυκλοπαίδειες Marvel?

 

Ευχαριστώ πολύ Χρήστο, με πιάνεις 100% προετοιμασμένο :) 

 

Αυτός είναι ένας οδηγός που έχω φτιάξει για το Doomsday Clock και πως να το διαβάσεις. Όπως όμως τον έχω γράψει, συγκεντρώνω χωρίς spoilers τα στοιχεία που θα χρειαστούν από κάθε κόμικ και τα οποία θα συναντήσεις στο Doomsday Clock. Αν ήθελες να το ακολουθήσεις σε τουλάχιστον βασικό επίπεδο, προτείνω Rebirth-Κονκάρδα από Anubis, από την άλλη επειδή δεν έχεις τόση εμπειρία, μπορεί πιο πολύ να σε μπερδέψουν. Οπότε για μένα, διάβασε τον οδηγό, δες και τα σχόλια που προσθέτουμε διάφορα με τον @Tsaklas και τον @Νίκος Τσιλοπάνος να πάρεις μια ιδέα για μικρά στοιχεία όπως εμφανίσεις χαρακτήρων που θα σου χρειαστούν και ύστερα διάβασε το Doomsday Clock, νομίζω θα είσαι οκ :) Και εννοείται αν έχεις απορία, είμαι εδώ να σου τη λύσω :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33879
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Ξεκίνησα να το διαβάζω χτες. Η ατμόσφαιρα θυμίζει σίγουρα Watchmen. Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας σελίδα έχει αναιρέσει το λόγο για τον οποίο έγιναν όλα στο Watchmen (:notalk:) κατά τα άλλα μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον. Θα υποβαλω πλήρη κριτική μόλις τελειώσω και μάλιστα μια κριτική από κάποιον που διαβάζει αυτό το βιβλίο έχοντας διαβάσει μόνο το Watchmen και μη εχοντας επαφή με το σύμπαν της DC πέραν των βασικών (Σούπερμαν καλό  Joker κακός κ.τ.λ. :lol:)

 

Υ.Γ. Πάντως αν ήμουν ο Moore και μου έδιναν μόνο το πρώτο δίφυλλο θα τους κυνηγούσα μέχρι να παγώσει η κόλαση ,(:chicken:).

Επεξεργασία από Manitou
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25318
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  1381
  • Reputation:   10056
  • Achievement Points:  1410
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4316 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Στους 0 βαθμούς ή αρκεί μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας;

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33879
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

8 λεπτά πριν, thor77 είπε:

Στους 0 βαθμούς ή αρκεί μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας;

 Όχι εντάξει. Μου αρκεί μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας! Ας μην είμεθα υπερβολικοί  :lol:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33879
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Πάντως οκ έχουν κάνει φοβερή δουλειά. Μοιαζει φοβερά με το Watchmen. Είναι ένα sequel που τουλάχιστον σχεδιακα και σε στήσιμο είναι αδιαπραγματευτα συνέχεια του Watchmen. Και η έκδοση της Anubis κάτι (πολύ) παραπάνω από τίμια. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 weeks later...

  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4348
  • Reputation:   33879
  • Achievement Points:  4415
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6157 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Το τελείωσα.

 

Για κάποιον που έχει διαβάσει και αγαπήσει το Watchmen αλλά δεν έχει καμία σχέση με DC η κατάσταση έχει ως εξής. 

 

Το πρώτο μέρος είναι άψογο. Θυμίζει Watchmen (φυσικά δεν είναι) έχει ενδιαφέρον, μας γνωρίζει νέους ήρωες με χαρακτηριστικά του Watchmen και επίσης έχει αυτά τα ενδιάμεσα κείμενα που (σε πολύ πιο φτωχό πλαίσιο) μοιάζουν με τα υπέροχα κείμενα που απογειωναν την ιστορία στο original έργο του Moore.

 

Το δεύτερο μέρος μου ήταν μέτριο και στο τέλος αδιαφορο. Δεν θύμιζε Watchmen. Αφορούσε αυτό το πολυσυμπαν της DC με του εκατομμύρια κακούς και καλούς με κανονικά ονόματα και ψευδονυμα. Αυτό σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα τερτιπια του Δρ. Μανχάταν ήταν σαν να θες να μελετήσεις τη θέα μιας πόλης μέσα από Roller Coaster. Τα ενδιάμεσα γραπτά κομμάτια μου ήταν αδιάφορα. Το δε τέλος απλά δεν μου είπε τίποτα διότι απλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς έγινε και δεν είχα κουράγιο να ψάχνω τους δεκάδες πρωταγωνιστές του στα διαφορετικά time frames. 

 

Γενικά με αυτή την εκδοση κατάλαβα γιατί μου άρεσε το Watchmen και γιατί βγάζω σπυριά με αυτά τα πολυσυμπαντα και τις δεκάδες earth με τους εκατοντάδες ήρωες. Δεν κάνουν για μένα απλά. 

 

Χάρηκα όμως που έχω στη συλλογή μου ένα τόμο που έχει μέσα όλη την DC. Σε συνδυασμό με την εγκυκλοπαίδεια της Marvel μόλις ολοκλήρωσα το πέρασμα μου από τα υπερηρωικα. Very nice indeed.

 

Τελειώνοντας να πω ότι ο Moore έκανε ένα θαυμάσιο graphic novel με 6+6 χαρακτήρες. Ουκ εν το πολλώ το ευ αλλά εν το ευ το πολλώ. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.