Μετάβαση στο περιεχόμενο

Doomsday Clock: Κόμικ που μπορούμε να διαβάσουμε πριν δούμε την ιστορία στα ελληνικά


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

doomsday-clock-10-watchmen-dr-manhattan-superman-dc-universe.jpg

 

Όταν το 2016 βγήκε το DC Rebirth, σηματοδοτώντας νέες αλλαγές στο κύριο DC Universe, μία από τις σημαντικότερες εξ αυτών ήταν η έλευση των Watchmen στο σύμπαν της DC. Μέχρι τότε το μεγαλειώδες έργο των Alan Moore-Dave Gibbons είχε μείνει σχεδόν απείραχτο, οπότε όταν ανακοινώθηκε το Doomsday Clock δια χειρός Gary Frank και Geoff Johns υπήρξε μια κάποια ανησυχία για το τι θα βλέπαμε. Μέσα στις επόμενες μέρες θα κάνω μια μεγάλη παρουσίαση στην ξένη έκδοση του τίτλου πριν έρθει στα ελληνικά από την Anubis, αλλά σήμερα αποφάσισα να ετοιμάσω κάτι διαφορετικό. 

 

Συνήθως στα ελληνικά βλέπουμε εκδόσεις αυτοτελείς από το εξωτερικό χωρίς να μας έχουν δώσει τα tie-ins ή τίτλους που βοηθούν πολύ στην κατανόηση της εκάστοτε ιστορίας και να ξέρουμε τι έχει προηγηθεί. Γι' αυτό μέσα από ψάξιμο ξένων άρθρων και reviews, καθώς και την προσθήκη των δικών μου αναγνωσμάτων αποφάσισα να βγάλω μία λίστα με αρκετά trades που καλό θα ήταν να διαβάσει κανείς για να δει τη φουλ ιστορία του Doomsday Clock. Προφανώς κάποιος μπορεί να έχει διαβάσει παραπάνω ή να έχει κι άλλες συνδέσεις, εγώ προσωπικά σε αυτά κατέληξα :) 

 

1. Watchmen

 

Watchmen_0001.jpg

 

Λένε πως τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, αλλά αφού κάνουμε αναλυτική δουλειά, ας είναι. Το αριστούργημα των Alan Moore και Dave Gibbons θα έπρεπε κατά πολλούς να παραμείνει αυτοτελές, αλλά από τη στιγμή που το πήρανε στα χέρια τους οι Geoff Johns και Gary Frank, δε μπορούμε να τους αμφισβητήσουμε. Το Watchmen και ειδικά οι χαρακτήρες του παίζουν μεγάλο ρόλο στο Doomsday Clock, αφού εδώ μαθαίνουμε για την ομάδα, το Doctor Manhattan, τους Ozymandias, Rorschach, Nite Owl και γνωρίσαμε τη μαγική γραφή του Moore, την εξέλιξη κάθε χαρακτήρα, καθώς και τα γεγονότα που καθοδηγούν τον Ozymandias και τον Doctor Manhattan στις αποφάσεις τους στο Doomsday Clock. Έχει εκδοθεί στα ελληνικά από την Anubis.

 

2. Flashpoint

 

FLASHPOINT_0001.jpg

Από όλες τις ξένες λίστες παραλείπεται, αλλά εγώ θα το βάλω στο δικό μου reading order. Στο Flashpoint του Johns ξεκινάει το New 52, μια νέα εναλλακτική πραγματικότητα με το παρελθόν αρκετών ηρώων να έχει αλλάξει και αρκετούς να έχουν εξαφανιστεί πριν επανεμφανιστούν στο Rebirth. Επιπλέον εδώ θα δούμε τον Thomas Wayne ως Batman και άλλους χαρακτήρες που θα ξανασυναντήσουμε σε επόμενα trades, ενώ από εδώ έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι κάποιος άλλος κινεί τα νήματα στο DC Universe. Έχει βγει στα ελληνικά από την Anubis.

 

3. DC Universe Rebirth

 

DCUREBIRTH_0001.jpg

 

Κάπου εδώ έχουμε τα πρώτα ψήγματα από τους Watchmen στο DC Universe. Η έκδοση της Anubis έχει κάποιες έξτρα σελίδες με σχέδια του Frank, τα οποία ουσιαστικά βασίζονται ή αναπαράγουν στιγμές από το κόμικ των Moore/Gibbons. Το τέλος του New 52 είχε ήδη έρθει και πολλοί χαρακτήρες είχαν αλλάξει από το Convergence καθώς και άλλα γεγονότα με πιο σημαντικό τον Superman, αλλά στο Rebirth έχουμε την επιστροφή του Wally West να συμβαίνει παράλληλα με αρκετά γεγονότα που θα παίξουν ρόλο πιο μετά όπως την εξαφάνιση του Ray Palmer στο Microverse. Στο τέλος εκτός από την επιστροφή διαφορετικών χαρακτήρων, έχουμε και την εύρεση της κονκάρδας ή του Button από τον Batman, καθώς και το πρώτο ουσιαστικό tease για Doctor Manhattan. Όπως προείπαμε το έχει εκδώσει η Anubis.

 

4. Batman/Flash: The Button

 

BATMANFLASHKONKARDA_0001.jpg

 

Οι σειρές Batman και Flash είχαν ξεκινήσει πολύ καλά στο Rebirth, αλλά για δύο τεύχη της κάθε μίας έχουμε ένα crossover που βασίζεται στην κονκάρδα που βρήκε ο Batman μέσα στην Batcave του στο τέλος του DC Rebirth. Το αποτέλεσμα είναι να μπλεχτεί σε μια τρομερή περιπέτεια που εκτείνεται σε τέσσερα τεύχη όπου μαζί με τον Flash θα συναντήσουν μεταξύ άλλων τον Reverse Flash και τον Thomas Wayne. Ουσιαστικά οι ήρωές μας δεν παίρνουν σημαντικές απαντήσεις στις αναζητήσεις τους για την ενέργεια της κονκάρδας, αλλά και πάλι βλέπουμε τον Doctor Manhattan να τη σηκώνει στο τέλος, ενώ για όσους έχουν παρακολουθήσει τον Batman στo New 52 καθώς και το Flashpoint υπάρχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ηρώων και ιδίως του Thomas Wayne. Έχει εκδοθεί από την Anubis.

 

5. Superman: Reborn

 

91ZTvAbOA8L.jpg

 

Το Superman: Reborn αποτελεί crossover δουλειά των δύο main τίτλων Superman της DC, δηλαδή του Superman και του Action Comics. Από την πλευρά του Superman έχουμε τους Peter J. Tomasi και Patrick Gleason που είχαν ένα βραχύβιο run στον τίτλο και από την πλευρά του Action Comics τον μεγάλο Dan Jurgens, ενώ συμμετέχει στο σενάριο και ο Paul Dini. Από pencillers έχουμε κάμποσους που δούλευαν τότε στους τίτλους και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά άνισο.

 

Στο Superman Reborn έχουμε την ένωση των διαφορετικών timelines γύρω από τον Superman, τη Lois και τον γιο τους Jon, τα οποία ήταν απαραίτητα να επιλυθούν σεναριακά ως θέματα για να πάμε στον Superman που θα δούμε στο Doomsday Clock. Έχουμε επίσης τις πολύ σημαντικές εμφανίσεις των Mister Mxyzptlk και Mr. Oz που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία με τον δεύτερο να πρωταγωνιστεί και στις επόμενες. O πρώτος αποτελεί και τον κύριο κακό της ιστορίας.

 

Η αλήθεια ότι μιλάμε για ένα κάπως μέτριο trade που αναλώνεται πολύ στην ανακύκλωση ιστοριών ή θεματικών, αλλά προς το τέλος αναλαμβάνει ο Jurgens και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά μετά το θάνατο του New 52 Superman και την έλευση του Superman πριν το Flashpoint που ήταν σίγουρα πιο δημοφιλής, στο Reborn παρακολουθούμε ουσιαστικά μια προσπάθεια να γίνει merge των δύο ηρώων, αφού βλέπουμε διαφορετικές εκδοχές τους από το Convergence και το Action Comics του Morrison στις οποίες είχαν χωριστεί από κάποια “άγνωστη οντότητα”. Το κόμικ τελειώνει με την έλευση των Superman και Lois πριν το Flashpoint, αλλά με τους ίδιους να μεγαλώνουν τον Jon από το New 52.

 

6. Superman - Action Comics: The Oz Effect Deluxe Edition

 

A1hwC0reBOL.jpg

 

To The Oz Effect είναι μία ακόμα ιστορία Superman πριν το Doomsday Clock που θα παίξει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό. Μέχρι στιγμής αναφέραμε τη μυστηριώδη παρουσία του Mr. Oz, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία έως τώρα. Η ώρα της αποκάλυψης ήρθε και βλέπουμε πως ο Mr. Oz είναι ο

Spoiler

πατέρας του Superman, o Jor-El, ο οποίος επέζησε την καταστροφή του Krypton και πιάνει τον Clark, τη Lois και τον Jon και προσπαθεί να τους πείσει να φύγουν μαζί του από τη Γη.

 

Ο Mr. Oz λοιπόν ισχυρίζεται ότι μια τεράστια δύναμη, πολύ ανώτερη από αυτή του Clark έρχεται στη Γη και θεωρεί πως μπορεί να προστατεύσει την οικογένεια του Clark, πείθοντας τον Jon. O Clark πείθεται από τις προθέσεις του, αλλά

 

Spoiler

Oz δε θα μείνει δίπλα του για πολύ ακόμα. Συζητάει με τον Bruce που είχε και εκείνος πρόσφατα εμπειρία από τη συνάντηση με τον πατέρα του στο The Button και θεωρεί πως κάτι δεν πάει καλά όσον αφορά τον χρόνο και ότι κάποιος έχει πειράξει πράγματα στο χωροχρονικό συνεχές. Αυτό είναι κάτι που αργότερα επιβεβαιώνει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και ξεκινάει ένα ταξίδι για να πάει πίσω στον χρόνο πριν τον προλάβει ο Booster Gold.

 

6. Batman - Detective Comics Vol. 5: A Lonely Place of Living

 

664119._SX1600_QL80_TTD_.jpg

 

Η επιστροφή του Tim Drake στο Detective Comics του James Tynion σηματοδοτείται σε αυτό το trade. Δεν το βρήκα εξαιρετικά συνδεδεμένο με το Doomsday Clock, αλλά παρέχει υποστηρικτικές πληροφορίες όσον αφορά τον Mr. Oz και το ρόλο του στα προηγούμενα δύο.

 

7. Justice League of America Vol. 3: Panic in the Microverse

 

9781401277840.jpg

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει και καμία από τις ξένες λίστες να το παραλείπει, θεωρώ βέβαια ότι περισσότερο μπλέκεται με το Rebirth και έχει χαλαρές συνδέσεις με το Doomsday Clock. Όπως είχαμε πει ο Ray Palmer ή Atom χάνεται στο Microverse κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Rebirth. Έτσι λοιπόν ο Ryan Choi, o νέος Atom ξεκινάει ένα ταξίδι στο Microverse μαζί με τους Lobo, Batman και Killer Frost προκειμένου να διασώσουν τον μέντορά του. Η ιστορία χρησιμεύει στο να δούμε το πως συνδέεται το Microverse και το Multiverse και κατά πόσο οι διαταραχές του πρώτου επηρεάζουν το δεύτερο.

 

Ειδικότερα στο τελευταίο τεύχος ο Batman καταφέρνει και συνδέει κάποια από τα γεγονότα που προηγήθηκαν και την ενέργεια που εκλύθηκε στο Microverse με την ενέργεια που βρέθηκε στην κονκάρδα. Είναι ένα κόμικ με πολύ ωραίο και πλούσιο σε φαντασία σχέδιο, αλλά για όσους βαριούνται λίγο να διαβάσουν τη φουλ ιστορία, προτείνω και το τελευταίο τεύχος σαν έναν τρόπο να κάνουν keep up με το Doomsday Clock.

 

8. Και τώρα Doomsday Clock...

Ελπίζω το αφιέρωμα στο ξενόγλωσσο Doomsday Clock να έρθει ενός του Σαββατοκύριακου. Και κυρίως ελπίζω να σας βοήθησα με τις πληροφορίες που έδωσα με λίγα spoilers στο γνωστό κουτάκι να κατανοήσετε πως φτάνουμε στον τίτλο που θα εκδώσει σύντομα η Anubis καθώς και το τι έχει προηγηθεί. Για περισσότερες πληροφορίες και συζήτηση αναμένω τα σχόλιά σας... Μέχρι τότε κλείνω με ένα τραγούδι που επηρεάστηκε από το πραγματικό Doomsday Clock που κι αυτό θα αναλύσουμε τι είναι στο επόμενο αφιέρωμα καθώς και τι σχέση έχει με το όνομα του κόμικ.

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33825
  • Group:  Members
  • Topic Count:  12
  • Content Count:  266
  • Reputation:   1420
  • Achievement Points:  289
  • Days Won:  0
  • With Us For:  1930 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  22

Εξαιρετική δουλεία μπράβο!!! Περιμένω όπως δηποτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος και σκεφτόμουν πως θα ήταν καλό κάτι παρόμοιο να γινόταν και για το METAL που θα βγάλει η ΟΞΥ καθώς και εκεί δεν μιλάμε για μια απλή ιστοριούλα αλλά για κάτι πραγματικά μεγάλο.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

13 λεπτά πριν, Νίκος Τσιλοπάνος είπε:

Εξαιρετική δουλεία μπράβο!!! Περιμένω όπως δηποτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος και σκεφτόμουν πως θα ήταν καλό κάτι παρόμοιο να γινόταν και για το METAL που θα βγάλει η ΟΞΥ καθώς και εκεί δεν μιλάμε για μια απλή ιστοριούλα αλλά για κάτι πραγματικά μεγάλο.

 

Ευχαριστώ πολύ Νίκο :) Να ξέρεις για το Metal και το Death Metal έχω κάτι άλλο στο μυαλό μου που είναι πολύ πιο δύσκολο, γι' αυτό και δε θα έρθει άμεσα. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να φτιάξω ένα reading order για το κάθε ένα, αλλά με τεύχη, γιατί υπάρχουν tie-ins ανάμεσα στα κεφάλαια του Metal. Το Death Metal είναι ακόμα πιο δύσκολο, ο @Tsaklas είχε κάνει μια πρώτη επισκόπηση, αλλά έχει πάρα πολλούς τίτλους, events κτλ που εμπλέκονται. Αυτό γενικά είναι κάτι που οργανώνω, αλλά θα πρέπει να δω από τώρα στη βιβλιοθήκη μου τι έχω διαθέσιμο, να κάνω background reading (Batman New 52, Darkseid War, Rebirth) και μετά να ξεκινήσω το ψάξιμο τευχών, το διάβασμα και τα κείμενα. Είναι όμως σίγουρα κάτι που θέλω να φτιάξω :D  

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33825
  • Group:  Members
  • Topic Count:  12
  • Content Count:  266
  • Reputation:   1420
  • Achievement Points:  289
  • Days Won:  0
  • With Us For:  1930 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  22

και μόνο που τα άκουσα ζαλίστηκα,πραγματικά είσαι ήρωας,θέλει πολλές αντοχές και γερά νεύρα να φτιάξει μια λίστα για αυτά τα event

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  14
  • Content Count:  1875
  • Reputation:   11180
  • Achievement Points:  1890
  • Days Won:  24
  • With Us For:  3546 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  23

Πολύ καλή δουλειά, Νικόλα. Προσωπικά τα έχω διαβάσει όλα εκτός του Justice League of America. Να πω στους υπόλοιπους να μην τρομάζουν, για μένα το Doomsday Clock διαβάζεται κατανοητά, έχοντας διαβάσει αρκετά λιγότερα από αυτά. Ο Νικόλας έβαλε κυρίως μια reading order για τα βασικά κρίσιμα σημεία του Rebirth. Aν ξέρετε την βασική ιδέα από το καθένα, πχ ότι ο Σούπερμαν μετά το Flashpoint χωρίστηκε σε 2 άτομα και στο Reborn επανανεώθηκε με την New 52 περσόνα του, δεν χρειάζεστε κάτι άλλο. Για το Doomsday Clock θα έλεγα οπωσδήποτε πρέπει να διαβαστεί το Watchmen. Από εκεί και πέρα σίγουρα χρειάζεται μια άλφα γνώση του σύμπαντος της DC, καθώς εμφανίζονται πολλοί χαρακτήρες. Τα υπόλοιπα αφορούν σε κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν στο σύμπαν της DC, και θεωρώ δεν είναι 100% απαραίτητα. Κάποια όμως είναι και ωραίες ιστορίες, οπότε αξίζουν. Ο καθένας ας κρίνει με βάση τις σημειώσεις του Νικόλα και κατά πόσο τον επηρεάζει να μην γνωρίζει πλήρως την κάθε λεπτομέρεια όταν διαβάζει κάτι, τι θα προσθέσει στην reading list του.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

11 ώρες πριν, Tsaklas είπε:

Πολύ καλή δουλειά, Νικόλα. Προσωπικά τα έχω διαβάσει όλα εκτός του Justice League of America. Να πω στους υπόλοιπους να μην τρομάζουν, για μένα το Doomsday Clock διαβάζεται κατανοητά, έχοντας διαβάσει αρκετά λιγότερα από αυτά. Ο Νικόλας έβαλε κυρίως μια reading order για τα βασικά κρίσιμα σημεία του Rebirth. Aν ξέρετε την βασική ιδέα από το καθένα, πχ ότι ο Σούπερμαν μετά το Flashpoint χωρίστηκε σε 2 άτομα και στο Reborn επανανεώθηκε με την New 52 περσόνα του, δεν χρειάζεστε κάτι άλλο. Για το Doomsday Clock θα έλεγα οπωσδήποτε πρέπει να διαβαστεί το Watchmen. Από εκεί και πέρα σίγουρα χρειάζεται μια άλφα γνώση του σύμπαντος της DC, καθώς εμφανίζονται πολλοί χαρακτήρες. Τα υπόλοιπα αφορούν σε κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν στο σύμπαν της DC, και θεωρώ δεν είναι 100% απαραίτητα. Κάποια όμως είναι και ωραίες ιστορίες, οπότε αξίζουν. Ο καθένας ας κρίνει με βάση τις σημειώσεις του Νικόλα και κατά πόσο τον επηρεάζει να μην γνωρίζει πλήρως την κάθε λεπτομέρεια όταν διαβάζει κάτι, τι θα προσθέσει στην reading list του.

 

Ευχαριστώ για τα σχόλια Παναγιώτη :) H αλήθεια είναι ότι έλεγα να βάλω και κάποια ακόμα όπως το Convergence για τη φουλ ιστορία ας πούμε του Superman και το τέλος του New 52, αλλά είναι άλλο ένα τεράστιο event με πολλά tie-ins οπότε είπα να μην παραβγεί τεράστια η λίστα. Όντως όμως το Doomsday Clock διαβάζεται και χωρίς όλα μα όλα τα παραπάνω, ουσιαστικά αυτό είναι ένα reading order για το Rebirth ώστε να καταλάβει κάποιος ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΈΧΟΥΜΕ MAJOR SPOILER ΓΙΑ ΤΟ DOOMSDAY CLOCK, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ:

Spoiler

ότι ο Doctor Manhattan βρισκόταν πίσω από τα events του New 52 και η επιρροή του στο DC Universe εκτείνεται ακόμα και σε πολύ μικρά πράγματα. Έτσι πιάνεις τις συνδέσεις, αλλά και το πως ο Johns και οι συγγραφείς της DC έχτιζαν το Rebirth γύρω από την έλευση του τίτλου αυτού. Γενικά πάντως από τα λίγα που έχω διαβάσει το continuity και μετά το Doomsday Clock είναι χάος, αλλά αυτά είναι θέματα να ξεδιαλύνουμε σε άλλο αφιέρωμα :D 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.