Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
MAFALDA 25
Σενάριο/Kείμενα:
Quino
Σχέδιο:
Quino
Hμερ. έκδοσης:
07-1991
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Χιουμοριστικό
Μέγεθος:
21.0 x 27.5
Σελίδες:
84
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Μετάφραση:
Άμπυ Ράικου
Προέλευση:
Αργεντίνικη
ISBN:
960-7096-12-6

"Με αυτό το βιβλίο η δημοφιλής σ' όλο το κόσμο Μαφάλντα ξαναγυρνάει με ανέκδοτες ιστορίες της. Σ' αυτές τις σελίδες μαθαίνουμε όχι μόνο για το άγνωστο παρελθόν της Μαφάλντα, αλλά και για τις λίγες και σπάνιες περιπτώσεις που ο Quino (Joaquin Lavado) την ξανασχεδίασε αυτά τα τελευταία χρόνια. Περιπτώσεις πολύ συγκεκριμένες, εξαιρέσεις θα λέγαμε, που έγιναν για να επιβεβαιώσουν περισσότερο ένα κανόνα." (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

Ευχαριστούμε τον lunatic για το εξώφυλλο.

 

Το άλμπουμ Μαφάλντα 25 κυκλοφόρησε από τη Βαβέλ, μάλλον το 1991 (το δικό μου αντίτυπο έχει ημερομηνία έκδοσης Ιούλιο 1991) χωρίς να μπορώ να γνωρίζω εάν αυτή είναι η πρώτη του ημερομηνία έκδοσης.

 

Το βιβλίο είναι σε μεγάλο φορμάτ (27,5εκ. x 21εκ.) και αποτελείται από 80 ασπρόμαυρες σελίδες.

 

Ξεκινάει από την προϊστορία της Μαφάλντα, τις πρώτες βινιέτες δηλαδή που οδήγησαν στη δημιουργία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας της Μαφάλντα, πριν ακόμα εμφανιστεί το κοριτσάκι με τα πυκνά μαύρα μαλλιά και το φιογκάκι.

 

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι περίοδοι της ζωής της Μαφάλντα ανάλογα με το ρυθμό έκδοσης (Οι 48 πρώτες, Μία την ημέρα, Τέσσερις την εβδομάδα, Οι πέντε εβδομάδες του αντίο) και το περιοδικό που εργαζόταν ο Quino.

 

Περιέχονται πολλές ιστορίες της Μαφάλντα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη σειρά των 12 άλμπουμ (εκδόσεις Ars Longa). Ένας από τους λόγος που δεν είχαν δημοσιευτεί κάποια από αυτά τα στρηπάκια είναι ότι αφορούσαν σχολιασμό της επικαιρότητας (είτε της Αργεντινής - ο Quino είναι Αργεντίνος - είτε του κόσμου), κι ότι δεν θα γίνονταν κατανοητά από τον αναγνώστη χωρίς γνώση των γεγονότων τα οποία καυτηριάζουν. Έτσι, στo Μαφάλντα 25, τα στρηπ αυτά συνοδεύονται από μια - δυο γραμμές που αναφέρουν το γεγονός που σχολιάζεται (βλέπε φωτο). Ο σχολιασμός αυτός γίνεται και σε μερικές από τις ήδη δημοσιευμένες ιστορίες.

 

post-220-1165085627_thumb.jpg

 

Τέλος περιλαμβάνονται οι τελευταίες εμφανίσεις της Μαφάλντα (αδημοσίευτες στα ελληνικά) καθώς και οι δύο έκτακτες εμφανίσεις της, μία το 1976 για τη UNICEF (οι δέκα αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που συνοδεύονται από δέκα απολαυστικά σχόλια της Μαφάλντα) και μία το 1984 για λογαριασμό του Οργανισμού Στοματικής Υγιεινής της Αργεντινής, όπου η Μαφάλντα και ο Μανολίτο πλένουν δημόσια τα δόντια τους.

 

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο Quino σχεδίασε τη Μαφάλντα.

 

Ουσιαστικά το Μαφάλντα 25 δεν αποτελεί συνέχεια των 12 τευχών που είχαν εκδοθεί, αλλά συμπλήρωμα τους.

 

post-220-1165085175_thumb.jpg

 

 

 

 

 • Like 14
Link to post
Share on other sites

Δημιούργησα ξεχωριστό post για το άλμπουμ αυτό, αντί να το εντάξω στα σχόλια για τη Μαφάλντα, μετά από προτροπή του YOSHIMITSU που έγινε εδώ:

 

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=277

 

Οι φώτο ήταν αρχικά σε κανονικό size και μέγεθος 500Κb (για το εξώφυλλο και τη σελίδα), αλλά θέλοντας να αποφύγω το imageκάτι.com προτίμησα να τις μειώσω σε μέγεθος. Συν ότι το σύστημα αρνιόταν επίμονα να φορτώσει μια εκδοχή του εξώφυλλου στα 350Κb, παρότι ήταν το πρώτο που προσπαθούσα να φορτώσω (δηλαδή δεν είχα περιορισμό κάτω από τα 500Kb), οπότε αναγκάστηκα να το μειώσω και άλλο, κάτι που είναι αρκετά εμφανές στο τελικό αποτέλεσμα :cry:

 

Οι πιο παρατηρητικοί φίλοι και φίλες θα προσέξουν στη σελίδα 47 που επισυνάπτω, κάτω αριστερά, το σελοτέϊπ που συγκρατεί τα φύλλα. Η κατάσταση του άλμπουμ, δεν μου επιτρέπει δυστυχώς να σκανάρω περισσότερες σελίδες. Ίσως όταν διαλυθεί τελείως, να το σκανάρω όλο σε pdf!!! Μέχρι τότε, προσπαθήστε να το βρείτε σε κάνα ξεχασμένο βιβλιοπωλείο (αν και δύσκολο...).

 

Πολλούς χαιρετισμούς

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Πολύ καλός φίλε μου...

 

Μην ανησυχείς αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για την δημιουργία αυτού του δημοσιεύματος (θα αναλάβω όμως και τα εύσημα :) ).

 

Λοιπόν, μου αρέσει η λεπτομέρεια με το σελοτέιπ - και η αναφορά της.

Εάν το σκανάρεις όμως, δώσε το μας πρώτα σε jpg και μετά το κάνουμε και pdf.

 

 

:beer:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...

Παιδιά που μπορέι να το βρεί κανείς αυτό??? Να το αγοράσω κυρίως ή έστω να το βρω σκαναρισμένο.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Τί να σου πω, παντού;;;

 

Ρίξε μία ματιά για παράδειγμα στην Πρωτοπορία...

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Τί να σου πω, παντού;;;

 

Ρίξε μία ματιά για παράδειγμα στην Πρωτοπορία...

 

Αδερφέ ρίξε μια ματιά δεξιά στην περιοχή! Ξάνθη!! Τι εννοείς παντού?? :D

 

Ευχαριστώ! Θα το παραγγείλω από εκεί!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Chris αν δεν μπορείς να το βρεις στην περιοχή σου, κάνε ένα ποστ στην ενότητα "Τεύχη σε κυκλοφορία", θα το βρώ και θα στο στείλω με το ταχυδρομείο.

 

:beer:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Αδερφέ ρίξε μια ματιά δεξιά στην περιοχή! Ξάνθη!! Τι εννοείς παντού?? :D

 

Ευχαριστώ! Θα το παραγγείλω από εκεί!

Ωπ! Ξάνθη; :D Στρατιωτικό κάνεις;;; :lol:

 

Δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει εκεί, αλλά εάν κάνεις κάποια βόλτα σε καλά βιβλιοπωλεία (ξέρεις αυτά που έχουν και κόμικς μέσα) ίσως το βρεις.

Φυσικά μπορείς να το παραγγείλεις από την Πρωτοπορία, όπως και από άλλα online καταστήματα με κομικς (π.χ.: πολιτεία) αλλά επίσης μπορείς να απευθυνθείς και στους φίλους σου εδώ στο GC ώστε να σε βοηθήσουμε εμείς, εάν τυχόν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα...

 

:beer2:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Chris αν δεν μπορείς να το βρεις στην περιοχή σου, κάνε ένα ποστ στην ενότητα "Τεύχη σε κυκλοφορία", θα το βρώ και θα στο στείλω με το ταχυδρομείο.

 

:beer:

 

Παιδιά συγκινητικοί είστε. Ευχαριστώ πολύ. Θα κοιτάξω να το κάνω παραγγελία ή όταν κατέβω καμιά επίσκεψη από την Αθήνα να το βρω. Όσο για το στρατιωτικό όχι. Διδακτορικό κάνω εδώ που είναι παρόμοιο... :lol::lol::lol: Καλημέρα να έχετε

 

Υ.Γ. Έχω στείλει το link του forum παντού.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

όποιος το έχει ας γράψει ποιος έχει κάνει τη μετάφραση please.

 

(Η Τζούδα είναι ; )

Link to post
Share on other sites

Η Άμπυ Ράικου...

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

Μπορεί οι περισσότερες από τις ιστορίες που περιέχονται εδώ να μην είναι τόσο καλές όσο αυτές του Μαφάλντα 1-12, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό το αλμπουμάκι δεν αξίζει. Το αντίθετο μάλιστα, περιέχει τόσες πολλές πληροφορίες για τον Quino, τη Μαφάλντα και τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν έγραφε τις ιστορίες αυτές που κάνουν αυτό το άλμπουμ ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στην πολυτελή έκδοση της Μέδουσας. Εξαιρετικό!

 

:beer:

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Πρώτη μου επαφή με Mafalda και νιώθω πολύ χαρούμενος από τη μια που επιτέλους αξιώθηκα και διάβασα κατιτις από Mafalda!!! :D :D Και από την άλλη νιώθω στεναχωρημένος γιατί δεν ήξερα τι έχανα τόσο καιρό!!!!! :crying:

 

Εν ολίγοις το αλμπουμάκι ήταν ΑΨΟΓΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!! :respect::yahoo: :yahoo: Θανατηφόρες ατάκες!!Απίστευτο χιούμορ!!!

 

 

Σκάναρα κι εγώ το άλμπουμ για να είναι στις διαστάσεις που βάζουμε κι επειδή νομίζω ότι είναι κάπως καλύτερο το αντίτυπο που έχω...Αν βέβαια θεωρηθεί περιττό το να αλλάξουν τα εξώφυλλα απλά ας γίνει διαγραφή των δικών μου attachements! :beer:

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...

Τον Ιούλιο του 1991 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βαβέλ το άλμπουμ Μαφάλντα 25. Με αυτό το βιβλίο, η δημοφιλής σ’ όλο τον κόσμο Μαφάλντα ξαναγυρνάει με ανέκδοτες ιστορίες της 25 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της. Σ’ αυτές τις σελίδες, μαθαίνουμε όχι μόνο για το άγνωστο παρελθόν της Μαφάλντα, αλλά και για τις λίγες και σπάνιες περιπτώσεις που ο Quino την ξανασχεδίασε μετά το τέλος της κυκλοφορίας της κανονικής σειράς. Ουσιαστικά ο τόμος αυτός περιλαμβάνει όλο σχεδόν το ανέκδοτο υλικό που περιέλαβε ο τόμος Toda Mafalda (https://g.co/kgs/E3TD6L) που έχει εκδοθεί στα Ισπανικά.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας άλμπουμ (έχει εξαντληθεί και στον εκδότη αλλά και σε όλα τα βασικά βιβλιοπωλεία) που περιλαμβάνει 80 ζουμερές σελίδες με φοβερά σπάνιο και εξόχως συλλεκτικό υλικό. Περιλαμβάνει τα εξής:

 

α) Εισαγωγή από τον Ουμπέρτο Έκο.

β) Όλο το χρονολόγιο της δημιουργίας και έκδοσης της αγαπημένης μας Μαφάλντας και των φίλων της.

γ) Πάρα πολλά ανέκδοτα στριπάκια από την πρώτη εμφάνιση της Μαφάλντας που έγινε στο περιοδικό Primera Plana και δεν συμπεριλήφθηκε στην original έκδοση των ιστοριών της.

δ) Πολλά στριπάκια που δημιουργήθηκαν την εποχή της original έκδοσης της σειράς και δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή είτε γιατί δεν ήθελε ο Quino είτε γιατί ήταν εξόχως στοχευμένα στο πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής. Σε πολλά από αυτά υπάρχει από κάτω εξήγηση σχετικά με το που αναφέρονται.

ε) Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας El Mundo στην οποία κυκλοφόρησε η μισή περίπου σειρά, η Μαφάλντα μετακόμισε 6 μήνες μετά στο περιοδικό Siete Días Ilustrados. Εκεί η σειρά συστήθηκε με ένα γράμμα της Μαφάλντας στο κοινό. Το γράμμα περιλαμβάνεται σε αυτό το άλμπουμ και είναι φοβερά διασκεδαστικό. Επίσης, επειδή η μετακόμιση αυτή στέρησε το κοινό από 6 μήνες Μαφάλντα, ο Quino φρόντισε να μας δείξει τον Νάντο απευθείας σε κούνια ώστε να ακολουθήσει τον αληθινό χρόνο. Έτσι λύνεται το μυστήριο του γιατί ο μικρός αδελφούλης πάει κατευθείαν από την κοιλιά σε κούνια χωρίς να μας απασχολήσει η γέννησή του κ.τ.λ. 

στ) Η έκδοση σε αυτό το περιοδικό περιλάμβανε κάποιες βιενέτες στην αρχή κάθε σελίδας με χιουμοριστικά μονά καρέ ώστε να συμπληρώνεται το κενό δίπλα στον τίτλο. Οι περισσότερες από αυτές τις βιενέτες συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το άλμπουμ.

ζ) Μετά το τέλος της έκδοσης της Μαφάλντας, ο Quino την ξανασχεδίασε πολύ σπάνια. Κάποιες από αυτές τις φορές, όπως η φορά που την σχεδίασε για τη UNICEF σε μια καμπάνια για τα δικαιώματα των παιδιών, περιλαμβάνεται επίσης σε αυτό το άλμπουμ.

 

Στην παρουσίαση αυτή εκτός από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο έχω σκανάρει και τρεις ενδεικτικές σελίδες από το άλμπουμ που περιλαμβάνουν ανέκδοτα καρέ, βιενέτες, και ένα μέρος από το γράμμα της Μαφάλντας. 

 

mafalda25 inner2.jpgmafalda25 inner1.jpgmafalda25 inner3.jpg

 • Like 5
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

Βέβαια έχει ήδη παρουσιαστεί εδώ και μάλιστα την περίοδο που έκανες το διδακτορικό σου στην Ξάνθη! :D

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!! Αυτό δεν το είδα. Έψαχνα στα Ελληνικά ο βλάκας!!!:sad1:

Δεν πειράζει ας μεταφερθούν τα σχόλια μου εκεί και ας σβηστεί το θέμα. 

Κρίμα και ήμουν χαρούμενος που έκανα μια παρουσίαση!!!

 

Edit: Είμαι τόσο χαρούμενος που το βρήκα που το διάβασα και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Αν είναι ας μεταφερθεί όλο μου το σχόλιο χωρίς ίσως τις εικόνες εξώφυλλου / οπισθόφυλλο στο αντίστοιχο θέμα για να μην πάνε χαμένα αυτά που έγραψα. @Mandrake είδες ρε συ από πότε το έψαχνα. Είχα ξεχάσει όλα αυτά στο αντίστοιχο θέμα.

Edited by Manitou
 • Like 3
 • Sad 1
Link to post
Share on other sites

Εν τω μεταξύ δεν "τα βρήκατε" με εκείνον στη..μεζούρα! Να υποθέσω πως εκείνος έκανε στρογγυλοποίηση; :thinking:  Πέρα από νέες εκδόσεις και αρκετά fanzines που σίγουρα μας έχουν "ξεφύγει", τις παρουσιάσεις που εκκρεμούν απ' το φόρουμ (σε ότι αφορά κόμικ τουλάχιστον) θα τις βρεις εδώ. Προσπαθούμε δηλαδή να τις βρούμε και να τις συγκεντρώσουμε. Είμαι σίγουρος ότι και τα εξωπισθόφυλλά του θα χρησιμεύσουν και οι υπόλοιπες σελίδες, εκτός από όσα έγραψες! Όσο για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα, προσωπικά δίνω 10.jpg.3c734d4034be1da73bd7d2d11b15627b.jpg

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Συμπτήχθηκαν τα θέματα, αντικαταστάθηκαν και τα εξώφυλλα με νέα σωστής ανάλυσης.

 

:cheers3:

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.