Μετάβαση στο περιεχόμενο

JOKER: KILLER SMILE [JEFF LEMIRE - ANDREA SORRENTINO]


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

614hydJSlHL._SX258_BO1,204,203,200_.jpg  STL140122.jpg  51+XbLhVoPL._SX260_.jpg

 

Στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω περισσότερους τίτλους από το Black Label της DC έπεσα πάνω στη διλογία των Jeff Lemire-Andrea Sorrentino, Joker: Killer Smile και Batman: The Smile Killer. Το δημιουργικό δίδυμο συνεργάζεται σε αρκετές δουλειές τα τελευταία χρόνια με το Wolverine: Old Man Logan να είναι η πιο γνωστή δουλειά τους για τη Marvel, καθώς και το Gideon Falls για την Image.

 

Εδώ πιάνουν δουλειά για το Black Label της DC και η αλήθεια είναι πως αυτό το imprint μοιάζει να τους πηγαίνει γάντι για τις ιστορίες που θέλουν να πουν. Σήμερα θα δούμε το Joker: Killer Smile, μια σειρά τριών τευχών που κυκλοφόρησαν από τον Οκτώβριο του 2019 έως το Φεβρουάριο του 2020.

 

Σενάριο

 

15.jpg  RCO025_w_1576679987.jpg

 

Αρχικά το σενάριο του Lemire φαίνεται ότι θα αφορά μία ακόμα ιστορία για τον Joker στο άσυλο Arkham, αλλά γρήγορα μαθαίνουμε πως δεν πρόκειται για τίποτα τέτοιο. Ουσιαστικά ξεκινάμε με τον Joker, ο οποίος εξομολογείται σε κάποιον ότι θέλει να δημιουργεί όμορφα πράγματα και εικόνες. Αυτός αποκαλύπτεται πως είναι ο Ben Arnell, ένας ψυχίατρος ο οποίος κάνει διάφορα sessions με τον διάσημο κακοποιό, ευελπιστώντας ότι θα εκμαιεύσει πληροφορίες από εκείνον. Η προϊστάμενη του φοβάται πως ο Ben έχει επηρεαστεί από τις θεραπείες όπως η Harley Quinn, αλλά ο Ben είναι σίγουρος ότι έχει διαχωρίσει σωστά την επαγγελματική του καριέρα από την προσωπική του ζωή. Του δίδονται ακόμα λίγες εβδομάδες διορία για να δει αν θα σημειώσει πρόοδο.

 

18.jpg

 

Τα πράγματα αρχίζουν και φαντάζουν κάπως περίεργα για τον Ben όσον αφορά τη γυναίκα και το γιο του. Μία μέρα πηγαίνει να διαβάσει ένα παραμύθι που ξεκινάει με αστείες και γλυκές εικόνες και αφορά έναν κλόουν, τον Mr. Smiles που ζει στη Happyville, αλλά αυτό γρήγορα μετατρέπεται σε ένα φεστιβάλ αιματηρών εικόνων, με τον Ben να μη ξέρει τι πρέπει να πει στο παιδί του. Αναρωτιέται πως βρέθηκε αυτό εκεί. Αργότερα αρχίζουν να τον βασανίζουν εφιάλτες με περίεργες, ψυχεδελικές εικόνες και τον ίδιο να ξυπνά έντρομος, ενώ ανακαλύπτει πως ο Joker γνωρίζει τα ονόματα της οικογένειάς του, ενώ είναι σίγουρος ότι δεν του τα έχει αναφέρει ποτέ.

 

19.jpg

 

Έτσι στο τέλος του δεύτερου τεύχους μετά από αρκετή ταλαιπωρία του ήρωά μας, έρχεται η αποκάλυψη που φυσικά δε θα γίνει εδώ. Το νόημα όμως είναι ότι ο Joker έκανε πάλι αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Καταφέρνει και φέρνει με το μέρος του έναν άνθρωπο που ήθελε να τον γιατρέψει, του δείχνει ποια είναι η ωμή πραγματικότητα και τι πραγματικά συμβαίνει τόσο καιρό και έχει μαζί του ένα σύμμαχο.

 

Νοήματα και τρόποι αφήγησης

 

26.jpg  RCO017_1576679987.jpg

 

O Lemire καταφέρνει μέσα από πάνω-κάτω 100 σελίδες να περάσει στον αναγνώστη πολλά από τα νοήματα που επιζητά. Αυτό που μας δείχνει είναι η αργή και σταθερή διάβρωση ενός επιστήμονα από έναν παρανοϊκό κακοποιό μεν,  ο οποίος μεθοδικά χτίζει την αλλοίωση του χαρακτήρα του αντιπάλου του με στόχο να τον φέρει στην πλευρά του. Τα κίνητρα του Joker είναι εξαιρετικά απλά. Θέλει να φύγει από το άσυλο Arkham και αποδεικνύεται εξαιρετικά ικανός με τη δουλειά που κάνει στα sessions με τον Ben.

 

JOKER-01-Colors-Pg-05_750_5dae2b98731f03.26033189.jpg

 

Ένα άλλο σημείο που θεωρώ πολύ δυνατό είναι οι διαφορετικοί τρόποι αφήγησης που βλέπουμε συνεχώς στο κόμικ. Ο πρωταγωνιστής μας παραμένει ο Ben, αλλά βλέπουμε σε πολλά σημεία και τον Joker και κυρίως ο πιο καινοτόμος τρόπος όλων είναι μέσα από την ιστορία του Mr. Smiles στο Happyville. Ουσιαστικά αυτό που κάνει το δίδυμο είναι να δείχνει παράλληλα δύο εικόνες, αρχικά από το παραμύθι, οι οποίες όμως λαμβάνουν χώρα στην πραγματική ζωή. Είναι πιο πολύ αλληγορικό και όχι ένας τρόπος εξαγνισμού της βίας που ασκούν οι πρωταγωνιστές.

 

Σχέδιο και Χρωματισμός

 

JOKER-01-Colors-Pg-06_750_5dae2b477eac60.19527673.jpg  joker-killersmile002-59kn1.jpg

 

Το σχέδιο του Sorrentino είναι άψογο. Πολύ ευρωπαϊκό με λεπτές γραμμές, όμορφα κάδρα και πολύ εκφραστικά πρόσωπα. Ο Joker του δε θυμίζει σε πολλά τους άλλους Jokers που έχουμε δει. Ειδικά στις σκηνές στο ψυχιατρείο είναι σαν να βλέπεις έναν κανονικό άνθρωπο με τα χρώματα του Joker και νομίζω πως αυτός ήταν και ο στόχος. Από την άλλη σε κάποια καρέ ο Joker θυμίζει πολύ τον Joker του Alan Moore στο The Killing Joke, ενώ στοιχεία έχουν παρθεί και από το The Laughing Fish (όπως και στο The Three Jokers των Johns-Fabok).

 

JOKER-01-Colors-Pg-07_750_5dae2b7a3f4f57.48369431.jpg

 

Μεγάλο ατού και ο χρωματισμός όμως. Είχα καιρό να δω ένα κόμικ να εναλλάσσει τόσο όμορφα τη χρωματική του παλέτα. Στις σκοτεινές σκηνές και τις horror στιγμές του χρησιμοποιούνται πολύ χρώματα στις αποχρώσεις του γκρίζου. Στις πιο φωτεινές σκηνές ή στις σκηνές που ηθελημένα φαίνονται χαρούμενες όπως αυτές του παραμυθιού του Mr. Smiles, η Jordie Bellaire χρησιμοποιεί ανοιχτά χρώματα στις αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου και φυσικά του μωβ ώστε να αναδείξει την ατμόσφαιρα της εκάστοτε σκηνής, με έναν ειρωνικό τρόπο αφού μιλάμε για ενήλικο κόμικ. Όπως και να ‘χει το σχέδιο και ο χρωματισμός σαν πακετάκι δημιουργούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό.

 

Είναι αυστηρά Joker κόμικ και δεν έχει σχέση με Batman. Σε ποιους απευθύνεται όμως;

 

Killer-Smile-3-Batman.png

 

Η συνολική εμφάνιση του Batman περιορίζεται σε δύο με τρία καρέ και δεν έχει καθόλου συμμετοχή. Ουσιαστικά θα δούμε τη δική του μεριά στο Batman: The Smile Killer που έχω σκοπό να κάνω σύντομα κριτική. Δεν είναι κόμικ για όσους γουστάρουν Batman, αλλά είναι ένα κόμικ που υπερτονίζει την παράνοια του Joker και σε βυθίζει στην ψυχεδέλειά του, άρα το προτείνω 100% σε όσους διαβάζουν υπερηρωικό, αλλά είναι κατάλληλο και για άτομα με επιδερμική επαφή με το είδος που γουστάρουν ωστόσο την ψυχοσύνθεση του Joker και θα θέλανε να δουν περισσότερα γύρω από αυτή.

 

Σύνοψη

 

joker-killersmile001-1tkbl.jpg  joker-killer-smile-1-preview-p1.jpg

 

Πολύ δυνατός τίτλος για το Black Label της DC ο συγκεκριμένος και μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαβάσω και το Batman: The Smile Killer για να δω ουσιαστικά τι σχέση έχει ο Batman με όλο αυτό. Εκτός από μεμονωμένα τα τρία τεύχη του Joker: Killer Smile μαζί με το ένα τεύχος του Batman κυκλοφορούν σε collected hardcover έκδοση εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Για μένα προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  14
  • Content Count:  1875
  • Reputation:   11180
  • Achievement Points:  1890
  • Days Won:  24
  • With Us For:  3546 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  23

Ωραίος, Νικόλα. Το περιμένω σύντομα από Book Depository και πιστεύω θα μ αρέσει. Όταν το διαβάσω (με την χαρακτηριστική μου αργοπορία πάντα :lol:) θα επανέλθω. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

On 13/10/2020 στο 2:06 ΠΜ, Tsaklas είπε:

Ωραίος, Νικόλα. Το περιμένω σύντομα από Book Depository και πιστεύω θα μ αρέσει. Όταν το διαβάσω (με την χαρακτηριστική μου αργοπορία πάντα :lol:) θα επανέλθω. 

 

Πολύ δυνατή αγορά. Τώρα έβγαλα και δεύτερο αφιέρωμα για το Batman: The Smile Killer που κλείνει την ιστορία. Θεωρώ ότι θα το απολαύσεις, πραγματικά από τις καλύτερες ιστορίες Joker και Batman που έχω διαβάσει τελευταία :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.