Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργαζόμενη και χειραφετημένη από το 1920 [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 26/09/2020]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Αν και ήταν εντελώς ασυνήθιστο να πρωταγωνιστεί, και μάλιστα σε θετικό ρόλο, μια γυναίκα στα κόμικς του 1920, η Winnie Winkle κατάφερε να εργάζεται, να φροντίζει την οικογένειά της και να συμβαδίζει με τους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος για ισότητα και χειραφέτηση.

 

 

01.thumb.jpg.001ea3f9095ce84c0582e3499fffd8d1.jpg

 

 

Στα κόμικς του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού πρωταγωνίστησαν κατά συντριπτική πλειονότητα άνδρες σε χιουμοριστικά ή περιπετειώδη στριπ. Άλλα κόμικς είχαν ως κεντρικούς χαρακτήρες παιδάκια και ζωάκια. Κυριαρχούσε η ηθογραφία ενώ χρησιμοποιούνταν όλο και περισσότερο κάποια πρώιμα στοιχεία φαντασίας. Οι γυναίκες εμφανίζονταν σπάνια και μόνο σε «βοηθητικούς» ρόλους, σε ιστορίες που φιλοτεχνούνταν κυρίως από άνδρες δημιουργούς. Παράλληλα όμως, οι γυναίκες και τα κινήματά τους διαρκώς διεκδικούσαν τα αυτονόητα δικαιώματα, όπως εργασία που να αμείβεται αξιοπρεπώς, δικαίωμα ψήφου, χειραφέτηση. Οι κατακτήσεις μπορεί να έρχονταν αργά και ύστερα από αιματηρούς πολλές φορές αγώνες αλλά έρχονταν.

 

Το 1920 στις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο κατοχυρώθηκε το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, ενώ η αυξημένη ζήτηση για εργατικά χέρια, σε συνδυασμό με την προϊούσα αστικοποίηση και την υπερσυσσώρευση πληθυσμών στις μητροπόλεις, οδήγησε πολλές νέες γυναίκες από την οικιακή ζωή στην αγορά εργασίας. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει μόλις πριν από δύο χρόνια και το κλίμα αισιοδοξίας ήταν διάχυτο. Η σύνθεση του εργατικού δυναμικού ανά θέση εργασίας άλλαζε με ταχείς ρυθμούς και οι γυναίκες «αναβαθμίζονταν», εξακολουθώντας να κατακτούν τομείς που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένοι. Ένας από αυτούς ήταν και το «άβατο» των κόμικς που είχε καταργηθεί ατύπως από το 1918, όταν και πρωτοδημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες η σειρά «Somebody ’s Stenog» (σε μια διαφορετική μορφή είχε ξεκινήσει να δημοσιεύεται το 1916 με αρχικό τίτλο «Somebody ’s Stenographer») του Αlfred Earle Hayward με πρωταγωνίστρια μια εργαζόμενη σε γραφείο γυναίκα.

 

 

02.thumb.jpg.61b3139b3f83b7f44d9a30ec762c5079.jpg

Στριπ του 1921

 

 

Η κατάργηση ήταν όμως οριστική και πιο εμφαντική όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1920 ξεκίνησε η σειρά «Winnie Winkle the Breadwinner» του πρωτοπόρου δημιουργού Martin Branner (1888-1970), ενός σκιτσογράφου που μέχρι τα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εργαζόταν κυρίως σε περιοδεύοντες θιάσους που ανέβαζαν θεατρικά έργα και παραστάσεις βαριετέ. Κι αυτό γιατί η ξανθιά πρωταγωνίστρια δεν ήταν μόνο εργαζόμενη, υπάλληλος σε γραφείο συνήθως, αλλά και ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας με αισθήματα, αγωνίες, πάθη, προτερήματα και ελαττώματα, κοινωνικές σχέσεις, οικονομικά προβλήματα κ.λ.π.

 

 

03.thumb.jpg.f773efed36936168c63a9b2f9c3cf7f2.jpg

Στριπ του 1922

 

 

Η Winnie, εκτός από την πολύωρη εργασία της, ήταν κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνη και για τους ηλικιωμένους γονείς της, έναν αποστασιοποιημένο πατέρα που μισεί την εργασία και μια στερεοτυπική μητέρα που περιορίζεται στα οικιακά της καθήκοντα. Έπρεπε να δουλεύει για όλη την οικογένεια και ταυτόχρονα να φροντίζει να μην ξεχνά ότι είναι μια νέα γυναίκα με δικαιώματα στην κοινωνική ζωή, στις ανθρώπινες σχέσεις, στον έρωτα. Κάτι που έγινε ακόμα πιο δύσκολο το 1922, όταν η οικογένειά της υιοθέτησε τον μικρό Perry που έγινε ο θετός αδελφός της.

 

Σαν να μην της έφταναν όλα τα προβλήματα, η Winnie έπρεπε να φροντίζει και την ανατροφή του Perry, τη σχολική του απόδοση, την κοινωνική του συμπεριφορά, τις παρέες του. Παρ’ όλα αυτά τα κατάφερνε αρκετά καλά παρά τον ατίθασο χαρακτήρα του μικρού αδερφού, τις σκανταλιές του και τις συχνές περιπέτειες στις οποίες έμπλεκε μαζί με την παρέα των υπόλοιπων φίλων του από τη γειτονιά, παιδιά όλα της κατώτερης οικονομικής τάξης, ντυμένα με βρόμικα και τρύπια ρούχα και προερχόμενα από οικογένειες με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης, σε ένα διαρκές σχόλιο για τις έντονες κοινωνικές ανισότητες της δεκαετίας του 1920. Σύντομα μάλιστα, οι περιπέτειες του Perry αυτονομήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και στα κυριακάτικα ολοσέλιδα του Branner έγινε αυτός ο πρωταγωνιστής, με τη Winnie να κρατά τον κεντρικό ρόλο στα καθημερινά στριπ.

 

 

04.thumb.jpg.9fa80a8607c0c2f4db646a2a7db1f212.jpg

Στριπ του 1927

 

 

Η επιτυχία της σειράς ήταν πολύ μεγάλη από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ενώ το φύλο της πρωταγωνίστριας ήταν ίσως μία από τις αιτίες που πολλές γυναίκες άρχισαν να παρακολουθούν σε τακτική βάση την ιστορία και να διαβάζουν κόμικς αναζητώντας και άλλες γυναίκες σε πρώτους ρόλους. Το καθόλου απλοϊκό ούτε προσχηματικό σενάριο, αν και στο επίκεντρό του βρισκόταν το χιούμορ που πηγάζει από τις καθημερινές καταστάσεις στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, αποτέλεσε ακόμα μια αιτία που συνέβαλε στην αποδοχή και την επιτυχία της σειράς. Καταρχάς, παρά τη φαινομενικά διασκεδαστική περιγραφή των οικογενειακών σχέσεων της Winnie με τη μητέρα και τον πατέρα της, αποκαλυπτόταν διαρκώς μια δυσλειτουργική κατάσταση που είχε ως θύμα τη νεαρή γυναίκα.

 

 

05.thumb.jpg.ec7afff427ea7ad609c9e63441cddf7f.jpg

Στριπ του 1930

 

 

Στο γραφείο επίσης, πάλι με μια χιουμοριστική επίφαση, η κατάσταση δεν παρουσιαζόταν εξωραϊσμένη ούτε ιδανική. Έστω και για να υπηρετηθεί ένα αστείο αποτέλεσμα ή μια απρόβλεπτη κατάληξη απρόσμενης ανοικείωσης, η καθημερινότητα της Winnie στο δωδεκάωρο της εργασίας της ήταν σκληρή και διόλου ελκυστική ως προοπτική για μια νέα κοπέλα. Από την άλλη, απογοητευτική ως προς το αποτέλεσμα ήταν κατά κανόνα και η προσπάθεια της Winnie να βρει τον κατάλληλο σύντροφο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της, θα την κατανοεί και θα τη στηρίζει. Δεκάδες άνδρες τη φλέρταραν και προσπάθησαν να κάνουν δεσμό μαζί της αλλά κανένας δεν ανταποκρινόταν ούτε στο μίνιμουμ που αυτή απαιτούσε, χωρίς αυτό να παρουσιάζεται ως «πρόβλημα» της Winnie αλλά ως ανεπάρκεια των ανδρών.

 

 

06.thumb.jpg.c059e79cbac058657ae3ef1020a5de44.jpg

Άλμπουμ με τις ιστορίες της Winnie Winkle, 1930

 

 

Αυτές οι ιδιαιτερότητες του σεναρίου, τουλάχιστον για εκείνη την εποχή, κατέστησαν τη σειρά πολύ δημοφιλή και οδήγησαν στη μεταφορά της σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες στο διάστημα 1926-1928, με πρωταγωνίστρια την Ethelyn Gibson και σκηνοθέτη τον Billy West.

 

 

07.thumb.jpg.6358b6d7bc92d08a9ff05c679aa50bce.jpg

Στριπ του 1933

 

 

Με το πέρασμα των χρόνων και αφού μεσολάβησε και το οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ το 1929, η Winnie άρχισε να αλλάζει δουλειές και το κοινωνικό περιεχόμενο της σειράς να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1930, η σειρά δημοσιευόταν καθημερινά σε περισσότερες από 120 εφημερίδες των ΗΠΑ ενώ μεταφραζόταν, ιδιαίτερα οι κυριακάτικες περιπέτειες του Perry, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στη Γιουγκοσλαβία κ.α.).

 

 

08.thumb.jpg.46750465915189cb8296d78128024e35.jpg

Σελίδα από την spin-off σειρά με πρωταγωνιστή το θετό γιο της Winnie

 

 

Και τότε έγινε ακόμα πιο τολμηρή. Το 1937 ο Branner αποφάσισε ότι είχε έρθει η στιγμή του γάμου της Winnie με τον μηχανικό Will Wright. Λίγα χρόνια αργότερα όμως και ενώ η Winnie ήταν έγκυος, ο σύζυγός της εξαφανίστηκε. Η εξέλιξη αυτή σόκαρε το κοινό των εφημερίδων που δεν ήταν συνηθισμένο σε τέτοια ανθρώπινα δράματα στις χιουμοριστικές σελίδες. Κάποιες εφημερίδες με πιο συντηρητικά αντανακλαστικά διέκοψαν τη σειρά ενώ υπήρξαν και πολλές διαμαρτυρίες για την «απρέπεια» να παρουσιάζεται μια γυναίκα χωρίς σύζυγο, ειδικά από τη στιγμή που γέννησε δίδυμα.

 

 

09.thumb.jpg.029239f86ca9909f9170d0274c0d5cbf.jpg

Συσκευασία πούρων της δεκαετίας του '30 με την εικόνα της Winnie

 

 

Παρ’ όλα αυτά η σειρά συνεχίστηκε από τον Branner μέχρι το 1962, οπότε και αναγκάστηκε να αποσυρθεί για λόγους υγείας. Τη συνέχισαν άλλοι δημιουργοί έως το 1996 καθιστώντας την ύστερα από 76 χρόνια παρουσίας στον καθημερινό Τύπο μία από τις πιο μακρόβιες σειρές στην ιστορία των κόμικς, που τις τελευταίες δύο δεκαετίες όμως έχανε αργά αλλά σταθερά το κοινό της, μια και η θεματολογία της ήταν πια παρωχημένη και ξεπερασμένη από τη ζωή.

 

 

10.thumb.jpg.158d09ae785c51e92de9124a95274f17.jpg

Εξώφυλλο του 1948

 

 

Θα μείνει ωστόσο για πάντα στην ιστορία λόγω του τολμηρού της κοινωνικού περιεχομένου και κυρίως, γιατί είχε ως πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που έστρωσε τον δρόμο για να ακολουθήσουν πολύ περισσότερες στον, όχι ανδροκρατούμενο πια, κόσμο των κόμικς.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.