Μετάβαση στο περιεχόμενο

X-Men: The Last Stand (2006)


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

x-men-the-last-stand-brett-ratner.jpg

 

Είδαμε στα πρώτα δύο μέρη του αφιερώματος στη θρυλική τριλογία X-Men το πως στήθηκαν, αναπτύχθηκαν και γράφτηκαν οι πρώτες δύο ταινίες. Σήμερα έχουμε μακράν την πιο αμφιλεγόμενη και σίγουρα χειρότερη ταινία X-Men από την πρώτη τριλογία τουλάχιστον. Κατά πολλούς μια από τις χειρότερες όλων των εποχών (για μένα δικαιωματικά την τελευταία θέση κατέχει το Dark Phoenix), για άλλους κάπως παρεξηγημένη. Προσωπικά υπήρξα αρκετά δεμένος με εκείνη όταν κυκλοφόρησε και μου ήταν δύσκολο να αποδεχθώ τα λάθη της, καθώς μεγάλωνα. Σήμερα λοιπόν κλείνουμε αυτό το αφιέρωμα με X-Men: The Last Stand.

 

Παραγωγή και επιλογή σκηνοθέτη

 

x-men-last-stand-ian-mckellen-famke-janssen.jpg

 

Νωρίς στην ανάπτυξη του project ο Singer και οι σεναριογράφοι του Χ-Men 2 αποχωρούν λόγω του Superman Returns. Είχαν ωστόσο ένα προσχέδιο, το οποίο επικεντρωνόταν στην ανάσταση της Jean Grey και θα εισήγαγε την Emma Frost και τον Gambit.

 

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις για τον Aronofsky, ενώ τη θέση απέρριψε ο Whedon που εκείνη την περίοδο είχε γράψει το γνωστό κόμικ των X-Men, Gifted (ή το Χάρισμα όπως κυκλοφορεί στα ελληνικά από την Επίσημη Συλλογή της Marvel) επειδή ασχολούνταν με την ανάπτυξη της ταινίας Wonder Woman που υπήρχε τότε στα σκαριά. Τη θέση απέρριψαν επίσης ο Alex Proyas και ο Zack Snyder λόγω των 300.

 

Με την ταινία να έχει προγραμματιστεί για το 2006, κλείνει για τη θέση ο Matthew Vaughn (πολύ πριν γίνει γνωστός από το Kick-Ass, τα Kingsman και φυσικά το X-Men: First Class) την άνοιξη του 2005. Υπό τις οδηγίες του γίνονται αρκετές επιλογές ηθοποιών όπως του Juggernaut και του Beast, αλλά αποχωρεί πριν την έναρξη των γυρισμάτων λόγω οικογενειακού προβλήματος και έχοντας προβληματισμούς για το αν θα μπορούσε να πραγματώσει όσα είχε ως όραμα σε τόσο περιορισμένο χρόνο.

 

Έτσι προσλαμβάνεται ο Brett Ratner, η σκηνοθεσία του οποίου θα προκαλέσει πολλά σχόλια.

 

Σενάριο

 

w3Yc8wi2jYLaOyCW6b6svf1B0MG.jpg

 

Το σενάριο αναλαμβάνει από το καλοκαίρι του 2004 ο Simon Kinberg, συντελεστής αρκετών X-Men ταινιών και μετέπειτα σκηνοθέτης του Dark Phoenix και τον Ιανουάριο του 2005 προστίθεται ο Zak Penn. Βασικές επιρροές από τα κόμικ αποτέλεσαν το Dark Phoenix Saga και το Gifted που αναφέραμε και πριν. Μεγάλωσαν το ρόλο της Storm και διέγραψαν τελείως τον Gambit καθώς ο ρόλος του ήταν μικρός και δεν ήθελαν να τον συστήσουν βιαστικά. Επίσης ήταν προγραμματισμένη η επιστροφή του Nightcrawler, αλλά ο ρόλος διαγράφηκε καθώς ήταν πολύ μικρός και το μακιγιάζ για τον Alan Cummings πολυδάπανο και χρονοβόρο.

 

Πλοκή (από την ελληνική Wikipedia της ταινίας)

 

x-men-last-stand-patrick-stewart-famke-janssen.jpg
 

Είκοσι χρόνια πριν, ο Καθηγητή Τσαρλς Εξέβιερ και ο Έρικ Λένσερ γνωρίζονται με ένα νεαρό κορίτσι την Τζιν Γκρέι στο σπίτι των γονιών της. Δέκα χρόνια αργότερα, ο νεαρός Γουόρεν Γουόρθινγκτον ΙΙΙ προσπαθεί να κόψει τα φτερά του, πριν ο πατέρας του ανακαλύψει ότι είναι μεταλλαγμένος.

 

Στο σήμερα, οι X-Men μάχονται εναντίον ενός γιγαντιαίου ρομπότ στο Δωμάτιο Κινδύνου. Η Κίτι Πράιντ και ο Colossus έχουν ενταχθεί στην ομάδα, αλλά ο Cyclops είναι απών. Η Storm επιμένει στο να συνεργάζονται ως ομάδα, αλλά ο Wolverine βάζει τον Colossus να τον πετάξει πάνω στο ρομπότ και του κόβει το κεφάλι. Η Storm εκνευρίζεται με τον Λόγκαν επειδή δεν συνεργάζεται και δεν λειτουργεί ως μέλος μιας ομάδας.

 

Λίγο καιρό αργότερα, η φαρμακευτική εταιρία "Εργαστήρια Γουόρθινγκτον" ανακοινώνει ότι έχει δημιουργήσει έναν εμβολιασμό που καταστέλει το Γονίδιο-Χ που δίνει στους μεταλλαγμένους τις ικανότητές τους και τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους ανθρώπους, και προσφέρει τη "θεραπεία" σε όποιον μεταλλαγμένο τη θέλει. Ενώ κάποιοι μεταλλαγμένοι ενδιαφέρονται για τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης και της Rogue, πολλοί άλλοι τρομοκρατούνται από την ανακοίνωση αυτή. Ως απάντηση, ο Magneto, στρατολογεί μεταλλαγμένους προειδοποιώντας τους ότι η "θεραπεία" θα χρησιμοποιηθεί με τη βία για να εξαφανίσουν τη φυλή των μεταλλαγμένων.

 

MV5BOTdhZDA1MzItMjcxYi00YTNkLTgxNzEtNGRiYjlhNzBiZmNlXkEyXkFqcGdeQXVyNzU1NzE3NTg@._V1_CR0,45,480,270_AL_UX477_CR0,0,477,268_AL_.jpg

 

Ο Cyclops, που βρίσκεται ακόμα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση έπειτα από το θάνατο της Τζιν Γκρέι, επιστρέφει στη Λίμνη Αλκάλι. Η Τζιν εμφανίζεται στον Cyclops και καθώς φιλιούνται, το πρόσωπό της παίρνει μια τρομακτική μορφή. Ο Καθηγητής Χ στέλνει τους Wolverine και Storm να ερευνήσουν. Όταν καταφτάνουν στη Λίμνη, βλέπουν μπροστά τους πέτρες να αιωρούνται τελεκινητικά, τα γυαλιά του Cyclops καθώς και μια αναίσθητη Τζιν. Ο Cyclops δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά. Ο Εξέβιερ εξηγεί ότι όταν η Τζιν θυσιάστηκε, απελευθέρωσε τη δυναμική εναλλακτική προσωπικότητά της, την οποία αποκαλεί "Φίνιξ". Ο Wolverine εκνευρίζεται όταν μαθαίνει ότι ο Εξέβιερ κρατούσε υπό έλεγχο το μυαλό της Τζιν Γκρέι, αλλά όταν η ίδια ξυπνάει συνειδητοποιεί ότι δεν είναι η Τζιν που ήξερε. Η Τζιν παρακαλά τον Wolverine να τη σκοτώσει, πριν αποδράσει στο πατρικό της σπίτι.

 

Movies_Films_X_X-Men__The_Last_Stand_010764_.jpg

 

Ο Magneto ειδοποιείται από την Καλίστο για την παρουσία ενός παντοδύναμου μεταλλαγμένου και συνειδητοποιεί ότι μάλλον πρόκειται για την Τζιν Γκρέι. Ο Magneto και οι σύμμαχοί του βρίσκονται ήδη στο πατρικό σπίτι της Τζιν όταν ο Εξέβιερ και οι X-Men του καταφτάνουν. Οι δύο άνδρες πολεμούν για την αφοσίωση της Τζιν μέχρι που έρχεται στην επιφάνεια η Φίνιξ. Καταστρέφει το σπίτι της, σκοτώνει τον Εξέβιερ και φεύγει με τον Magneto. Οι X-Men ανασυντάσσονται για να αντιμετωπίσουν το στρατό του Magneto, παρά το γεγονός ότι είναι αριθμητικά λιγότεροι. Ο Magneto έχει μετατοπίσει τη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ ώστε να δώσει πρόσβαση στο Νησί του Αλκατράζ, όπου βρίσκονται τα Εργαστήρια Γουόρθινγκτον. Τα στρατεύματα που έχουν αναλάβει να υπερασπιστούν τη μονάδα είναι οπλισμένοι με πλαστικά εμβόλια που περιέχουν τη θεραπεία, ικανά να εξουδετερώσουν τους μεταλλαγμένους και μη μεταλλικά ώστε να μην ελέγχονται από τη δύναμη του Magneto. Ο Magneto αφήνει τους πιο αδύναμους μεταλλαγμένους να ξεκινήσουν τον πόλεμο. Στην αρχή οι απώλειες τους είναι μεγάλες αλλά γρήγορα καταφέρνουν να υπερνικήσουν τα στρατεύματα. Οι Χ-Men: Wolverine, Storm, Κτήνος, Iceman, Colossus και Σάντοουκατ καταφτάνουν για να πολεμήσουν το Magneto και το στρατό του.

 

mcdxmen_fe107.jpg

 

Κατά τη διάρκεια της μάχης, το Κτήνος εμβολιάζει τον Magneto με τη θεραπεία, εξουδετερώνοντας τις δυνάμεις του. Εν τω μεταξύ η Σάντοουκατ έχει εισχωρήσει μέσα στις εγκαταστάσεις για να βρει τον Τζίμι, ο οποίος είναι η πηγή της θεραπείας και τον σώζει από τον δολοφονικό Juggernaut. Δραπετεύουν καθώς στρατιωτικές δυνάμεις καταφτάνουν, αλλά εξουδετερώνονται από τη Φίνιξ, η οποία απελευθερώνει τη δύναμη της και καταστρέφει τα πάντα γύρω της μαζί και το εργαστήριο. Ο Wolverine συνειδητοποιεί ότι εξαιτίας της αυτοθεραπείας του είναι ο μόνος που μπορεί να την προσεγγίσει. Λέει στη Storm να εκκενώσει το νησί και έρχεται αντιμέτωπος με τη Φίνιξ. Η Τζιν παίρνει στιγμιαία τον έλεγχο και ικετεύει τον Wolverine να τη σώσει. Της λέει ότι την αγαπά και τη σκοτώνει.

 

Η σχολή συνεχίζει τη λειτουργία της χωρίς τον Εξέβιερ, με τη Storm να είναι τώρα η διευθύντρια και ο Λόγκαν καθηγητής. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διορίζει το Κτήνος Πρέσβη των Ηνωμένων Εθνών, η Rogue επιστρέφει λέγοντας στον Iceman ότι έλαβε τη θεραπεία και οι δυο τους κρατιούνται χέρι-χέρι.

 

26xmen.2.600.jpg

 

Ο Magneto κάθεται μόνος σε μια σκακιέρα σε ένα πάρκο του Σαν Φρανσίσκο. Προσπαθεί απεγνωσμένα να κουνήσει τη Βασίλισσα χωρίς να την ακουμπήσει και καταφέρνει να τη γείρει ελαφρώς.

 

Σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Δόκτωρ Μόιρα ΜακΤάγκερτ ελέγχει ένα ασθενή που βρίσκεται σε κώμα, ο οποίος τη χαιρετά με τη φωνή του Εξέβιερ. Ξαφνιασμένη, του απαντά "Τσαρλς;".

 

Τελική Σύνοψη

 

x-men_-the-last-stand-wallpapers-30207-7182857.jpg

 

Όσο αχταρμάς κι αν φαίνεται σαν ταινία, εγώ προσωπικά τη λάτρευα σε μικρότερη ηλικία και μέχρι και σήμερα αναγνωρίζω τα flaws της, αλλά θα την ξαναδώ ευχάριστα. Νομίζω ότι έπεσε πολύ μεγάλο βάρος στον Ratner και του αποδόθηκαν πολύ περισσότερες ευθύνες όσον αφορά τα λάθη. Το χειρότερο για μένα σημείο της είναι μακράν το σενάριο. Προχειρότητες, βιαστικοί θάνατοι χωρίς impact, ανύπαρκτα κίνητρα. Από την άλλη οι καλές ερμηνείες σώζουν το κακό γράψιμο, αλλά γενικά έχει κακή ροή αν και σε κάποιες στιγμές φαίνεται να παίρνει τα πάνω της. Δεν είναι ούτε σαν το πρώτο X-Men, ούτε φυσικά σαν το αριστουργηματικό δεύτερο, αλλά σίγουρα έχουν βγει και πολύ χειρότερες ταινίες σε αυτό το franchise.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  14
  • Content Count:  1875
  • Reputation:   11180
  • Achievement Points:  1890
  • Days Won:  24
  • With Us For:  3546 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  23

Κι εγώ θεωρώ ότι η ταινία τρώει πολύ κράξιμο και δεν το αξίζει 100%. Έχει αρκετά καλά σημεία και δε μπορώ να μη λατρέψω για άλλη μια φορά την ερμηνεία του ΜακΚελλεν ως Μαγκνιτο. Καλό θα ήταν να μην είχε μπλέξει τον Φοίνικα μαζί με τη θεματική με τη θεραπεία γιατί τελικά δεν αναπτύσσει επαρκώς κανένα από τα 2. Συνολικά όμως και για μένα βλέπεται αρκετά ευχάριστα. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

6 ώρες πριν, Tsaklas είπε:

Κι εγώ θεωρώ ότι η ταινία τρώει πολύ κράξιμο και δεν το αξίζει 100%. Έχει αρκετά καλά σημεία και δε μπορώ να μη λατρέψω για άλλη μια φορά την ερμηνεία του ΜακΚελλεν ως Μαγκνιτο. Καλό θα ήταν να μην είχε μπλέξει τον Φοίνικα μαζί με τη θεματική με τη θεραπεία γιατί τελικά δεν αναπτύσσει επαρκώς κανένα από τα 2. Συνολικά όμως και για μένα βλέπεται αρκετά ευχάριστα. 

 

Και για μένα η ιστορία του Φοίνικα ήταν πολύ forced σαν επιλογή. Δε μπορείς ένα τόσο ιστορικό κόμικ να το διασκευάσεις ως subplot σε μια ταινία, αλλά πρέπει να είναι η κύρια πλοκή της ταινίας (βέβαια όχι με τη Sophie Turner να σκοτώνει το ρόλο όπως έγινε μετά :lol: ). Ο McKellen δίνει πράγματι εξαιρετική ερμηνεία.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  35207
  • Group:  Members
  • Topic Count:  5
  • Content Count:  352
  • Reputation:   3015
  • Achievement Points:  357
  • Days Won:  3
  • With Us For:  1646 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πολύ ωραίο αφιέρωμα φίλε @nikolas12! Όντως και για μένα το Last Stand δεν αποτελεί την καλύτερη ταινία του franchise, αν και παρόλα αυτά θα κάτσω να τη δω άνετα και με ευχαρίστηση (όπως και έκανα την περασμένη Κυριακή που την είχε συμπτωματικά το Star).

 

Επίσης αν μου επιτρέπεις να προσθέσω ότι ένας από τους λόγους που πεθαίνει ο Σκοτ στην ταινία, ήταν γιατί εκείνη την περίοδο μαζί με τα γυρίσματα των Χ-ΜΕΝ γινόντουσαν και αυτά του Σούπερμαν, στα οποία και λάμβανε μέρος ο ηθοποιός.

 

Εντάξει μπορεί η ταινία να είχε κάποια αρνητικά όπως ο θάνατος του Καθηγητή Χ και του Κύκλωπα, ή ακόμα την όχι και τόσο καλή προσαρμογή των δύο βασικών ιστοριών στην πλοκή της ιστορίας, αλλά φίλε... η εναρκτήρια σκηνή στο δωμάτιου κινδύνου, η ερμηνεία των Τζάκμαν, Στιούαρτ και ΜακΚέλεν, ο προβληματισμός της Ρογκ για να πάρει ή όχι την θεραπεία, αλλά και η τελική μάχη με τον "εμφύλιο" μεταξύ των Χ-ΜΕΝ και της Αδελφότητας των Μεταλλαγμένων, αποτελούν σημαντικά αντίβαρα ούτως ώστε να καταφέρουν να ισορροπίσουν την ιστορία και να κλείσει αυτή αξιοπρεπώς... Όχι σαν το Dark Phoenix μην αρχίσω τώρα!

 

Εννοείται πως θα διαβάσω και τα προηγούμενα αφιερώματά σου για τις πρώτες ταινίες και επίσης ελπίζω να τα συνεχίσεις και για τις άλλες ταινίες της σειράς.

Επεξεργασία από kaneda
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35179
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2045 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

12 λεπτά πριν, kaneda είπε:

Πολύ ωραίο αφιέρωμα φίλε @nikolas12! Όντως και για μένα το Last Stand δεν αποτελεί την καλύτερη ταινία του franchise, αν και παρόλα αυτά θα κάτσω να τη δω άνετα και με ευχαρίστηση (όπως και έκανα την περασμένη Κυριακή που την είχε συμπτωματικά το Star).

 

Επίσης αν μου επιτρέπεις να προσθέσω ότι ένας από τους λόγους που πεθαίνει ο Σκοτ στην ταινία, ήταν γιατί εκείνη την περίοδο μαζί με τα γυρίσματα των Χ-ΜΕΝ γινόντουσαν και αυτά του Σούπερμαν, στα οποία και λάμβανε μέρος ο ηθοποιός.

 

Εντάξει μπορεί η ταινία να είχε κάποια αρνητικά όπως ο θάνατος του Καθηγητή Χ και του Κύκλωπα, ή ακόμα την όχι και τόσο καλή προσαρμογή των δύο βασικών ιστοριών στην πλοκή της ιστορίας, αλλά φίλε... η εναρκτήρια σκηνή στο δωμάτιου κινδύνου, η ερμηνεία των Τζάκμαν, Στιούαρτ και ΜακΚέλεν, ο προβληματισμός της Ρογκ για να πάρει ή όχι την θεραπεία, αλλά και η τελική μάχη με τον "εμφύλιο" μεταξύ των Χ-ΜΕΝ και της Αδελφότητας των Μεταλλαγμένων, αποτελούν σημαντικά αντίβαρα ούτως ώστε να καταφέρουν να ισορροπίσουν την ιστορία και να κλείσει αυτή αξιοπρεπώς... Όχι σαν το Dark Phoenix μην αρχίσω τώρα!

 

Εννοείται πως θα διαβάσω και τα προηγούμενα αφιερώματά σου για τις πρώτες ταινίες και επίσης ελπίζω να τα συνεχίσεις και για τις άλλες ταινίες της σειράς.

 

Το οποίο Superman Returns το σκηνοθετούσε ο Singer των 2 πρώτων X-Men. Καλά σεναριακά και σαν ταινία δεν υπάρχει σύγκριση με τον εμετικό αχταρμά που λέγεται Dark Phoenix. Το The Last Stand έχει κάποιες πολύ ωραίες σκηνές, στο Dark Phoenix αξίζανε μόνο τα ποπ κορν :lol: Γενικά δε θα κάνω σε άλλες ταινίες X-Men αφιέρωμα γιατί έχουν ήδη θρεντ για τη βάση μας, αλλά απουσιάζουν κάποιες ταινίες από εκείνη για τις οποίες έχω προγραμματίσει αφιέρωμα. Επίσης κάποια στιγμή θα ανανεώσω κάποια παλιότερα αφιερώματα μου στο superheronews.gr όπου κατέτασσα τις ταινίες του X-Men franchise και του MCU από τη χειρότερη στην καλύτερη και θα τα ανεβάσω εδώ υπό τη μορφή blog.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.