Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πετάνε πετάνε τα κόμικς [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 1/08/2020]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Φλαμίνγκο, αηδόνια, αμπελοπούλια, κιτρινοσουσουράδες, κοράκια και ψαρόνια πρωταγωνιστούν στα κόμικς των Βαγγέλη Γέττου και Μαρίας Λοΐζου και συστήνονται στους αναγνώστες παρακινώντας τους να σεβαστούν και να προστατέψουν την άγρια φύση.

 

 

01.thumb.jpg.435df96c4819f9a88d3d8f282264366b.jpg

 

 

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 2003 και λειτουργεί ως μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προστασία των πουλιών, των βιοτόπων τους και της ευρύτερης βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Οι δράσεις του και οι παρεμβάσεις του είναι πολλές και μια από τις σημαντικότερες είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ειδικότερα των νέων σε ότι έχει να κάνει με τη ζωή στην άγρια φύση.

 

 

02.thumb.jpg.537ae984f00a8bd3221d4786c2761a06.jpg

 

 

Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησαν τα «Πουλιά», μια σειρά από σύντομες ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν διάφορα από τα πτηνά της Κύπρου, άλλα διάσημα και αναγνωρίσιμα και άλλα σπάνια και άγνωστα στο ευρύ κοινό. Τα σενάρια αυτής της ενδιαφέρουσας έκδοσης υπογράφει ο Βαγγέλης Γέττος και τα σχέδια η Μαρία Λοΐζου, δυο νεαροί δημιουργοί που εργάστηκαν με μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στα φτερωτά πλάσματα και έπλασαν 21 χιουμοριστικές ιστορίες που απευθύνονται σε κάθε ηλικία. «Από τον σπάνιο κλόκκαρο που επιβιώνει σε λιγοστούς αριθμούς στον Πενταδάκτυλο μέχρι τα κομψά φλαμίνγκο που κοσμούν τις αλυκές του νησιού μας τον χειμώνα και τα “καλοφωνάρικα” σγαρτίλια που κελαηδούν γλυκά στους κήπους μας, τα πουλιά συνυφαίνονται με πτυχές της καθημερινότητάς μας με τρόπους αναπάντεχα όμορφους.

 

 

03.thumb.jpg.c671638bf160d13adca945de8aa70ecb.jpg

 

 

Η χαρισματική τους ύπαρξη έχει δώσει ουκ ολίγες φορές έναυσμα σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης ξυπνώντας μέσα μας αισθήματα θαυμασμού και έμπνευσης» σημειώνει στο προλογικό της σημείωμα η Έλενα Μαρκιτανή, υπεύθυνη επικοινωνίας του Πτηνολογικού. Ενώ ο σεναριογράφος Βαγγέλης Γέττος προσθέτει στο δικό του εισαγωγικό σημείωμα ότι «Από τους προϊστορικούς σκιτσογράφους του σπηλαίου Λασκό στην Ντορντόν της Γαλλίας μέχρι την κλασική ταινία “Πουλιά” του Άλφρεντ Χίτσκοκ και από το ποίημα “Το Κοράκι” του Έντγκαρ Άλαν Πόε μέχρι τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, φαίνεται ότι τα πουλιά πάντα ιντρίγκαραν τους δημιουργούς.

 

 

04.thumb.jpg.70fee14ee8fcca71a4e6564dd07fe21a.jpg

 

 

Τα πουλιά έχουν γίνει εμβλήματα κρατών, ποδοσφαιρικών ομάδων, αυτοκρατοριών, εταιρειών. Κάτι υπάρχει πίσω από αυτό τον θαυμασμό του ανθρώπου προς τα πουλιά». «Τα Πουλιά» του Πτηνολογικού Συνδέσμου εκφράζουν με καλλιτεχνικό τρόπο, μέσω των κόμικς δυο νέων δημιουργών, αυτόν τον θαυμασμό προς τη φύση και τα πλάσματά της. Πολλά από αυτά τα πλάσματα πρέπει να ταξιδέψεις σε συγκεκριμένα μέρη για να τα δεις – και η Κύπρος είναι ένα από αυτά τα μέρη – ενώ ορισμένα είναι τόσο σπάνια και άλλα αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση με ελάχιστες πιθανότητες να τα δεις ποτέ. Άλλα ζουν και πετάνε ακριβώς από πάνω μας και το μόνο που χρειάζεται είναι να στρίψουμε το κεφάλι προς τον ουρανό. Η έκδοση αυτή ίσως αποτελεί μια μεταφορική προτροπή και μια καλή αφορμή για να κοιτάμε ψηλά όλο και περισσότερο και όχι μόνο χαμηλά.

 

 

05.thumb.jpg.811ff7df51c6886e3e4ee4469a43a5ec.jpg

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.