Μετάβαση στο περιεχόμενο

DILLON STEVE [ (1962-2016) ]


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
STEVE DILLON
Ημερ. γέννησης:
22-02-1962
Τόπος γέννησης:
Λονδίνο, Αγγλία
Ημερ. θανάτου:
22-10-2016
Εργογραφία:

  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34881
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Steve_dillon_2015.jpg

 

Τα πρώτα χρόνια:

 

ULTIMATE_1977.jpg

 

O Steve Dillon γεννήθηκε το 1962 στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Luton του Bedfordshire. Ήταν ο μεγαλύτερος από τρία αδέλφια. Έχει μια αδελφή νεότερη κατά τρία χρόνια, τη Julie ενώ ο κατά εννέα χρόνια νεότερος αδελφός του είναι ο καρτουνίστας και costume designer Glyn Dillon.

 

Κατά τη φοίτησή του στο γυμνάσιο Icknield, ο Dillon συνειδητοποίησε για πρώτη φορά τις δυνατότητές του ως σχεδιαστής κόμικς το 1975 κατά τη δημιουργία ενός σχολικού κόμικ με τίτλο Ultimate Sci Fi Adventures μαζί με τους φίλους του Neil Bailey & Paul Maho. Το πρώτο του στριπ σε αυτό το κόμικ ήταν το "The Space Vampire". Ακολούθησε η σειρά Escape from the Planet of the Apes.

 

 

Δουλειές σε περιοδικά ως επαγγελματίας σχεδιαστής:

 

Hulk-UK-style-660.jpg

 

Ξεκίνησε τη δουλειά του ως επαγγελματίας σχεδιαστής σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ζωγράφισε την κεντρική ιστορία του πρώτου τεύχους του Hulk Weekly για τη Marvel UK σε ένα περιοδικό που δούλεψαν και αρκετοί άλλοι γνωστοί Βρετανοί σχεδιαστές όπως ο Dave Gibbons, o David Lloyd και ο Steve Parkhouse. Αργότερα ασχολήθηκε και με το στριπ Nick Fury.

 

Warrior.png  Warrior2.jpg  abslom daak.jpg  dredd.jpg  dredd2.jpg

 

Τη δεκαετία του 80 σχεδίαζε και για το περιοδικό Warrior, καθώς και για το Doctor Who Magazine όπου δημιούργησε τον χαρακτήρα του Abslom Daak και φυσικά για το θρυλικό βρετανικό περιοδικό 2000 AD.

 

 

Το περιοδικό Deadline:

 

deadline.jpg  deadline2.jpeg  deadline3.jpg

 

To 1988 μαζί με τον Brett Ewins, γνωστό για τις δουλειές του στο Judge Dredd και Rogue Trooper του 2000 AD, αποφασίζουν να δημιουργήσουν το περιοδικό Deadline. Το Deadline κυκλοφόρησε για εφτά χρόνια, μέχρι το 1995 και θεωρείται ορόσημο για την βρετανική underground και εναλλακτική κόμικ σκηνή. Στόχος του ήταν να υποστηρίξει νέους, underground καλλιτέχνες όπως ο Jamie Hewlett (γνωστός για τη δουλειά του στο κομμάτι artworks, design και visuals του συγκροτήματος Gorillaz), αλλά και στην υποστήριξη συγκροτημάτων όπως οι Blur και οι The Senseless Things. Το περιοδικό βοήθησε πολύ να γνωρίσουν mainstream αναγνωρισιμότητα τα underground κόμικ και graphic novels του Ηνωμένου Βασιλείου και μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος για εκδόσεις όπως το Loaded και το Dazed and Confused, καθώς και η προώθηση του νεογέννητου Britpop μουσικού κινήματος της εποχής.

 

 

Η γνωριμία του με τον Garth Ennis:

 

garth ennis, steve dillon.jpg  garth ennis, steve dillon 2.jpg

 

Στα μέσα του 1989 γνωρίζει τον Garth Ennis και ο ένας θα βρει στο πρόσωπο του άλλου τον ιδανικό συνεργάτη και θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό δίδυμο με πολλές δουλειές στο ενεργητικό του. Ο Ennis θα πει για τη μέρα της γνωριμίας του με τον Dillon:

 

«Αφού όλοι οι άλλοι είχαν λιποθυμήσει, κάτσαμε μέχρι το πρωί και ήπιαμε ένα μπουκάλι Jameson και μιλάγαμε για το τι θέλουμε να κάνουμε γύρω από τα κόμικ, τι σκεφτόμασταν να κάνουμε γύρω από τα κόμικ, ποιο ήταν το μέσο. Στο τέλος της συζήτησης θυμάμαι ότι υπήρχε ένα αμοιβαίο αίσθημα ότι “Ω ναι, εσύ είσαι αυτός που θέλω. Με καταλαβαίνεις” και αυτό επρόκειτο να επιβεβαιωθεί τα επόμενα χρόνια»

 

 

Πρώτες δουλειές στη DC και Hellblazer:

 

skreemer.jpg  animal man.jpg  legion worlds.jpg  atom special.jpg

 

Σιγά σιγά ο Dillon αρχίζει και δουλεύει για αμερικάνικες εταιρείες και εν τέλει σχεδιάζει για όλες αρκετούς τίτλους. Το 1989 δουλεύει ως inker στα πρώτα έξι τεύχη του Skreemer, ενώ από 1990 έως το 1992 σχεδιάζει αρκετά τεύχη για το Animal Man. Συμμετέχει επίσης στο πρώτο τεύχος του The Atom Special το 1993 και το πέμπτο τεύχος του Legion Worlds.

 

hellblazer.jpg  hellblazer2.jpg  hellblazer3.jpg

 

Αν και είχε δουλέψει με τον Ennis στο Judge Dredd, η πρώτη μεγάλη τους συνεργασία ξεκινάει στο τεύχος 49 του θρυλικού Hellblazer. Όσο το Hellblazer ήταν της DC, ο Dillon σχεδιάζει άλλα τρία τεύχη και συγκεκριμένα τα 57, 58 και 62. To Μάρτιο του 1993, το Hellblazer περνάει στο imprint της Vertigo με το 63ο τεύχος και μένει για αρκετά τεύχη ως σχεδιαστής στον τίτλο μέχρι το 1994, ενώ θα επιστρέψει το 2001 και το 2002 για λίγα τεύχη με συγγραφείς τον Brian Azzarello και τον Mike Carey καθώς και το 2004 για το τεύχος 200.

 

 

Και εγένετο Preacher:

 

preacher.jpg  preacher 3.jpeg

 

Ήταν ζήτημα χρόνου οι Ennis και Dillon να δημιουργήσουν κάποιον πολύ μεγάλο τίτλο και το 1995 το δίδυμο δημιουργεί για τη Vertigo το Preacher. Η ιστορία αφορά τον ιεροκήρυκα Jesse Custer, ο οποίος κατά λάθος κυριεύεται από το Genesis, ένα βρέφος που αποτελεί τη διασταύρωση ενός άγγελου και ενός δαίμονα και το οποίο του δίνει δυνάμεις παρόμοιες με του Θεού και τον μετατρέπει στο πιο δυνατό ον στο σύμπαν. Ο Jesse μαθαίνει πως από τη στιγμή που γεννήθηκε το Genesis, ο Θεός εγκατέλειψε τον παράδεισο και έτσι ξεκινάει να ταξιδεύει προκειμένου να τον βρει. Συνοδοιπόροι του στο ταξίδι ο Cassidy, ένας Ιρλανδός βαμπίρ και η Tulip, η πρώην σύντροφός του, ενώ μπροστά τους θα βρουν παντοδύναμους υπερφυσικούς εχθρούς.

 

preacher2.png

 

Το Preacher διήρκησε μέχρι το 2000 για 66 τεύχη και θεωρείται ένα από τα κορυφαία κόμικ της Vertigo. Σύμφωνα με αρκετούς κριτικούς, ο Dillon έχει διορθώσει πολύ το σκίτσο του από την περίοδο του Hellblazer και το Preacher αποτελεί την καλύτερή του δουλειά με κάποιους να αναφέρουν ότι επηρέασε τα κόμικ στα 90s όπως επηρεάστηκαν οι ταινίες την ίδια δεκαετία από το Pulp Fiction. To Preacher θα κερδίσει το 1999 βραβείο Eisner και τρία βραβεία στα Eagle Awards του 2000 με τον Dillon να λαμβάνει αυτό του καλύτερου penciller. Επίσης κέρδισε το βραβείο καλύτερου artist στα National Comic Awards το 1998 και το 2002.

 

Το Preacher είχε αρκετές γυναίκες αναγνώστριες με τον Ennis να δηλώνει ότι λογικά αυτό έγινε λόγω του δυναμικού χαρακτήρα της Tulip και τον Dillon να θεωρεί ότι τα mainstream υπερηρωικά κόμικ είναι κυρίως ανδρική φαντασία και δεν τις προσελκύουν, αλλά το Preacher μπορεί να το κάνει, γιατί είναι περισσότερο κόμικ χαρακτήρων παρά δράσης.

 

preacher 4.jpg  preacher 5.jpg

 

Επίσης σχετικά με το συγκεκριμένο κόμικ είχε δηλώσει:

 

«Δε με ενδιαφέρει που ο κόσμος δεν παρατηρεί τι έχω κάνει. Είναι ένα έργο που βασίζεται στους χαρακτήρες και τους διαλόγους. Δεν απαιτεί φανταχτερό σχέδιο. Ο Garth μου έδωσε εννιά σελίδες με ανθρώπους να κάθονται και να μιλάνε σε ένα μέρος και δεν ήθελε οι αναγνώστες να αποσπώνται από όσα λέγανε. Δε με πειράζει αυτό. Δεν είναι εννιά σελίδες μάχης, είναι κάτι το διαφορετικό. Πρέπει να αποτυπωθούν πιο πολλές πληροφορίες. Αλλά όχι, είναι άνθρωποι που μιλάνε σε ένα μέρος για εννιά σελίδες. Άλλοι σχεδιαστές θα τραβούσαν τα μαλλιά τους, αλλά εγώ το βρίσκω διασκεδαστικό.»

 

To 2016 το Preacher θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη από τους Sam Catlin, Seth Rogen και Evan Goldberg με τους Ennis και Dillon λειτουργούν ως executive producers για τη σειρά. Το πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν είναι αφιερωμένο στο θάνατο του Dillon.

 

 

Η ώρα του Punisher:

 

punisher.jpg  punisher2.jpg

 

To 2000 και όσο το Preacher όδευε προς το τέλος του, οι Dillon και Ennis ξεκινούν μία ακόμα δουλειά τους που θα συμπεριληφθεί στις καλύτερες τους. Αυτή τη φορά δουλεύουν για τη Marvel και αναλαμβάνουν τις ιστορίες για τον Punisher, ενός χαρακτήρα που τους πήγαινε γάντι. Ξεκινάνε λοιπόν το limited series The Punisher τον Απρίλιο του 2000 και η σειρά θα κλείσει στα 12 τεύχη το Μάρτιο του 2001. H σειρά βρισκόταν υπό το imprint Marvel Knights και έμεινε γνωστή ως The Punisher: Welcome Back Frank, μια από τις καλύτερες και γνωστότερες ιστορίες του ήρωα. Η προσέγγιση του διδύμου ήταν καθαρά επιστροφή στις ρίζες και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

punisher3.jpg  PunisherMAX-13-720x1106.jpg

 

Τον Αύγουστο του 2001 οι Ennis και Dillon ξεκινάνε νέα σειρά για τον Punisher ξανά για το Marvel Knights. Θα διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2004 για 37 τεύχη. Ο Ennis θα γράψει όλα τα τεύχη εκτός από τα 7-12. Το σενάριο του έβδομου τεύχους θα είναι του Dillon, ο οποίος επίσης θα σχεδιάσει και 16 τεύχη της σειράς.

 

punisher bullseye.jpg  punisher war zone.jpg

 

Από το 2005 έως το 2006 σχεδιάζει το Punisher vs. Bullseye σε σενάριο του Daniel Way, ενώ το 2009 επιστρέφει στον Punisher μαζί με τον Garth Ennis για το The Punisher: War Zone που λειτουργεί σαν συνέχεια του προηγούμενου limited series του διδύμου.

 

punisher max.jpg  punisher max 2.jpg  punisher max 3.jpg

 

Οι Ennis και Dillon εργάστηκαν ξεχωριστά για το Punisher MAX. Το MAX ήταν ένα imprint με πιο ρεαλιστικές, βίαιες και ακραίες ιστορίες και ο Frank Castle σίγουρα ενδείκνυται για τέτοιες. Ο Ennis δούλεψε από το 2004 έως το 2009 με σχεδιαστή τον Laurence Campbell. Ο Dillon δούλεψε στο relaunch του τίτλου από το 2010 έως το 2012 με συγγραφέα τον Jason Aaron λαμβάνοντας πολύ καλές κριτικές. Ο Punisher του Ennis πολεμούσε πιο πολύ τη μαφία, ενώ των Aaron/Dillon είχε εχθρούς τις MAX εκδοχές των Kingpin, Bullseye και Elektra. Η σειρά έκλεισε στα 22 τεύχη.

 

punisher 2016.png  punisher 2016 2.jpg

 

Τελευταία φορά που ο Dillon σχεδίασε τον Frank Castle ήταν το 2016 όπου οι ιστορίες του ήρωα δεν εκδιδόταν από κάποιο imprint της Marvel, αλλά από την ίδια τη Marvel. Συνεργάστηκε με τη Becky Cloonan για έξι τεύχη και δυστυχώς το έβδομο έμεινε ημιτελές λόγω του αιφνίδιου θανάτου του.

 

 

Άλλες δουλειές:

 

ultimate avengers.jpg  thunderbolts.png  dogwelder.jpg

 

Ο Dillon δούλεψε για πολλές αμερικάνικες εταιρείες είτε ως κύριος σχεδιαστής είτε ως contributor. Το 2013 σχεδίασε 7 τεύχη για τους Thunderbolts, ενώ συμμετείχε σε μεμονωμένα τεύχη των Spider-Man, X-Men, Hulk και Scarlet Witch σε ένα διάστημα αρκετών χρόνων. Από το 2010 έως το 2011 σχεδίασε 6 τεύχη για τους Ultimate Avengers. Επίσης συμμετείχε είτε ως penciller είτε ως inker σε αρκετά τεύχη για σειρές της Epic και της Wildstorm. Ο Dillon δημιούργησε τον χαρακτήρα Dogwelder για τη σειρά Hitman που έγραφε ο Garth Ennis για τη DC.

 

Θάνατος:

 

Ο Glyn Dillon, ο μικρότερος αδερφός του ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 22 Οκτωβρίου 2016 ότι ο Steve Dillon πέθανε στη Νέα Υόρκη. Η αιτία του θανάτου του ήταν ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο θάνατος του σκόρπισε το θρήνο στη βιομηχανία των κόμικ.

Η Marie Javins, editor της DC δήλωσε για εκείνον:

 

Το να πεις ότι η συνεργασία με τον Steve ήταν απόλαυση δεν αρκεί για να περιγράψει τη χαλαρή συμπεριφορά του. Δουλεύω μαζί του από το 1991, πριν το Preacher, μέχρι πιο πρόσφατα για εξώφυλλά των Sixpack και Dogwelder, αλλά άφησε το αντίκτυπο του στη βιομηχανία με τον Jesse Custer και την παρέα του. Το όνομά του, μαζί με τον Garth Ennis, είναι ουσιαστικά συνώνυμο με τον Preacher, αλλά τον ξέρω ως έναν αξιαγάπητο τύπο που απόλαυσε τη Νέα Υόρκη και θα μπορούσε πάντα να κάνει μια πονηρή παρατήρηση. Ο Steve είχε μια τρομερή αίσθηση του χιούμορ. Ταιριάζει με το ότι η τελευταία του δουλειά για το DC ήταν ένα εξώφυλλο του Dogwelder. Για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ένας γίγαντας μεταξύ δημιουργών. Θα λείψει σε όλους στη DC και στη Vertigo.

 

garth ennis, steve dillon 3.jpg

 

Ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Garth Ennis είπε για τον θάνατο του:

 

Την τελευταία φορά που είδα τον Steve ήταν αργά το περασμένο Σάββατο το βράδυ στη Νέα Υόρκη, περπατώντας από την Fifth Avenue για το ξενοδοχείο του, αφού είπαμε καληνύχτα έξω από το Foley's. Θα μπορούσε να ήταν το τέλος μιας από χιλιάδες άλλες νύχτες. Δεν είναι μια κακή τελευταία ανάμνηση. Ο Steve ήταν ο κουμπάρος στο γάμο μου και ένας καλός και αγαπητός μου φίλος. Νομίζω ότι μου δίδαξε περισσότερο τι σημαίνει αυτή η λέξη από οποιονδήποτε άλλο.

 

O Dillon μπορεί να έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερα χρόνια, όμως τα κόμικ του, το ιδιαίτερο στυλ του και το στίγμα που άφησε σε τίτλους τόσο μαζί με τον Ennis όσο και με άλλους συγγραφείς θα παραμείνει αναλλοίωτο στο χρόνο.

 

punisher 4.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.