Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια εικόνα, 328 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 25/07/2020]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Άρθρο του Γιάννη Κουκουλά στην ιστοσελίδα efsyn.gr στις 25/07/2020.

 

 

Μια πολύ όμορφη εκδοχή του Πινόκιο από τους David Chauvel και Tim Mcburnie και τις εκδόσεις Μικρός Ήρως συνοδεύει σήμερα την «Εφ.Συν.». Ένα παραμύθι διαχρονικής και πανανθρώπινης αξίας που παραμένει πάντα επίκαιρο. Τα παραμύθια όμως δεν είναι ιερά τοτέμ. Αντιθέτως αποτελούν ιδανικές πηγές για παρωδία, χωρίς αυτό να τα απαξιώνει ή να τα προσβάλλει.

 

 

01.thumb.jpg.925e4c01f24340fe1ae2df7161f20851.jpg

 

 

Μια τέτοια βέβηλη εκδοχή του Πινόκιο φιλοτέχνησε ο Γάλλος δημιουργός Winshluss το 2008 παρουσιάζοντας τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ιστορίας του Carlo Collodi με έναν εντελώς διαφορετικό και προκλητικό τρόπο. Ο Τζεπέτο του Winshluss είναι ένας πανούργος εφευρέτης που δημιουργεί τον Πινόκιο από μέταλλο με σκοπό να τον πουλήσει στον στρατό ως πολεμική μηχανή. Τον εξοπλίζει με θανατηφόρες λειτουργίες και τον σχεδιάζει ως ένα πειθήνιο όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως υπηρέτης.

 

 

02.thumb.jpg.048238fb3606b86c1e9e71309c22adc6.jpg

 

 

Τα πράγματα πάνε στραβά όμως όταν η γυναίκα του Τζεπέτο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη φαλλόμορφη μύτη του Πινόκιο για σεξουαλικούς σκοπούς και η μύτη αρχίζει να βγάζει φωτιές. Από τότε και μετά το παραμύθι εκτραχύνεται: ο Τζεπέτο καταλήγει ένας μέθυσος γυρολόγος, ο Τζίμινι πασχίζει να επιβιώσει, ο Πινόκιο περιπλανιέται ψάχνοντας προστασία και νόημα στη ζωή του, φασίστες δίνουν θεατρικές παραστάσεις προσελκύοντας παιδάκια έχοντας ως σήμα τους δυο γλειφιτζούρια που σχηματίζουν το «Χ», οι επτά νάνοι (εισβολείς από άλλο παραμύθι) είναι σαδομαζοχιστές και βιαστές, ένας εργοστασιάρχης βασανίζει ανηλίκους και καταστρέφει το περιβάλλον, δολοφόνοι ξεκοιλιάζουν αθώους για να πουλήσουν τα όργανά τους κ.λ.π.

 

 

03.thumb.jpg.905b44753087ebf425f6f61969defffc.jpg

 

 

Σε αυτό το τραγικό και γκροτέσκο καρναβάλι υπάρχει μια συγκλονιστική εικόνα που επανέρχεται ανά μερικές σελίδες: oι φασίστες τιμωρούν τον «διαφορετικό» Πινόκιο κρεμώντας τον από ένα τεράστιο γλειφιτζούρι και αφήνοντας το κορμί του να αιωρείται ασάλευτο για να παραδειγματίζονται οι υπόλοιποι. Το σκοινί όμως μια μέρα θα κοπεί. Και ο Πινόκιο θα επιστρέψει. Θα υιοθετηθεί από καλούς ανθρώπους, ο Τζεπέτο θα πάει στη φυλακή, η Χιονάτη θα γλιτώσει από τα επτά καθάρματα και θα βρει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας ξανθιάς σέρφερ. Και έτσι θα ανοίξει μια χαραμάδα προς την ελπίδα, έστω και σ’ αυτόν τον φρικτό κόσμο.

 

 

04.thumb.jpg.aceeddee975e297f4e631e2d02b7fca5.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.