Jump to content
nikolas12

Αγαπημένο σας δημιουργικό δίδυμο, δημιουργική ομάδα ή συνεργασία καλλιτεχνών;

Recommended Posts

Όλοι όσοι διαβάζουμε κόμικ, έχουμε βρεθεί στη θέση να βρίσκουμε ένα μοτίβο στις ιστορίες. Πολλές φορές αυτό το μοτίβο είναι ότι μια δημιουργική ομάδα ή ένα δίδυμο δημιουργών μας αρέσει αρκετά, ώστε να διαβάζουμε όλες τις δουλειές του. Άλλες φορές μπορεί αυτό το δίδυμο να μας αρέσει αρκετά, ώστε να παρακαλάμε να είχαν συνεργαστεί ή να συνεργαστούν και σε άλλες ιστορίες.

 

Σήμερα λοιπόν προτείνω ο καθένας μας να αναφέρει τα δίδυμα ή τις ομάδες δημιουργών που λάτρεψε περισσότερο. Προσωπικά προτείνω να μην συμπεριλάβουμε δημιουργούς που είναι one man show, δηλαδή γράφουν το σενάριο και σχεδιάζουν την ιστορία, αλλά συνεργασίες δημιουργών. Εκτός από writers και pencillers, μπορείτε να συμπεριλάβετε και inkers, letterers που μπορεί να είχαν σταθερή συνεργασία με τους δημιουργούς. Εννοείται ότι δε μιλάμε για κάποιο συγκεκριμένο είδος κόμικ, αλλά για τα πάντα όλα, Αμερικάνικα, υπερηρωικά, Disney, BD, για όποιο κόμικ υπήρξε κάποια συνεργασία που σας άρεσε, που θέλατε να ξαναδείτε, μπορείτε να την αναφέρετε!

 

Ξεκινώ λοιπόν εγώ πρώτος με τα δικά μου:

 

1. Scott Snyder - Greg Capullo

gD4g42v.jpg  s-l300.jpg

 

Αυτό το δίδυμο το αγάπησα αφού διάβασα τις δουλειές τους στο Batman την περίοδο του New 52. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες και τα μεγάλα σενάρια του Snyder δέναν αρμονικά με το σκοτεινό, περίεργο σχέδιο του Capullo. Έκτοτε έχουν συνεργαστεί και στο Dark Nights: Metal, το sequel Dark Nights: Death Metal και στο Batman: Last Knight on Earth για το Black Label και πάντα έχουν κάτι ενδιαφέρον να προσφέρουν.

 

2. Geoff Johns - Gary Frank

 

h812omsm5h541.jpg  81se9mNk5oL._SL1500_.jpg

 

Όποτε έχουν αυτοί οι δύο μαζί κάποια ιστορία, πάντα θέλω να τη διαβάσω. Θεωρώ δε, ότι όποτε χρειάζεται η DC ένα σημαντικό event θα το αναλάβουν αυτοί οι δύο. Τα σενάρια του Johns πάντα ενδιαφέροντα, βγαλμένα από το μυαλό ενός αυθεντικού comic book fanboy. Από την άλλη, το σχέδιο του Frank είναι εκπληκτικό, τόσο όμορφο και ρεαλιστικό όσο και κομιξίστικο. Έχουν κάνει αρκετές δουλειές για τον Superman με τον Johns να δηλώνει ότι σχεδιαστικά ο Superman του Frank είναι ο καλύτερος της γενιάς του. Χαρακτηριστικές ιστορίες τα Brainiac και Secret Origin. Μαζί έχουν δημιουργήσει το Batman: Earth One, φτιάχνοντας ένα εντελώς καινούριο origin story για τον ήρωα και αρκετά redesigns στους κακούς, το Shazam του New 52 που επανέφερε τον ήρωα στο προσκήνιο, το πρόσφατο τεράστιο event Doomsday Clock, ακόμα και σε τεύχη των Avengers έχουν δουλέψει μαζί και πάντα με όμορφο αποτέλεσμα.

 

3. Alan Moore - Dave Gibbons

 

YczeFLMb-rSgYbwORc01fi28aWgP23FW_edGipdzRUo.jpg  wmn.jpg

 

Μια συνεργασία που γέννησε ένα από τα πιο εμβληματικά κόμικ όλων των εποχών, το Watchmen. Μαζί έχουν επίσης strips για το Tharg's Future Shocks του 2000AD, την ιστορία του Superman For the Man Who Has Everything και αρκετές ακόμα μικρές ιστορίες σε διάφορους τίτλους. Και πάλι όμως όλος ο κόσμος τους γνωρίζει για το Watchmen, ένα κόμικ που εκτόξευσε την ένατη τέχνη σε νέα επίπεδα και οδήγησε σε επανεφεύρεση του είδους.

 

4. Jeph Loeb - Tim Sale

 

52569124.jpg  TLHprologue1.jpg

 

Δεν είμαι πολύ μεγάλος φαν του σχεδίου του Tim Sale, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι συνδυάζεται τέλεια με τις ιστορίες του Jeph Loeb. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί σε ιστορίες αρκετών ηρώων. Για τη DC έχουν το εμβληματικό μυστήριο Batman: The Long Halloween, τα Dark Victory και Haunted Knight του ίδιου ήρωα, ενώ για τη Marvel συνεργάστηκαν για μια σειρά ιστοριών με κοινή βάση τα Spider-Man: Blue, Daredevil: Yellow, Hulk: Grey και Captain America: White. Εκτός αυτών έχουν κάποιες ακόμα ιστορίες μαζί για ήρωες όπως ο Superman, η Catwoman και ο Wolverine.

 

5. Rene Goscinny - Albert Uderzo

asterix-2.jpg  Asterix%2C_Obelix_%26_Dogmatix.png

 

Οι δύο Γάλλοι είχαν μια μεγάλη σε διάρκεια συνεργασία και χαρακτηριστικότερη δουλειά της είναι φυσικά το θρυλικό Asterix. Νομίζω δε χρειάζεται να πω περισσότερα για τους λόγους που λατρεύω τη δουλειά τους.

 

6. Garth Ennis - Steve Dillon

Ennis-Dillon-c2001-SNIP.jpg  mNq5_gRju3efrzj076k52N326I3zxtHx6deNLveoQ-c.png  preacher-header.jpg  

 

Όποτε ακούω Garth Ennis. δύσκολα φαντάζομαι δίπλα του άλλον σχεδιαστή εκτός του αδικοχαμένου Steve Dillon. Οι δύο Βρετανοί που πιο νέοι έμοιαζαν με μέλη hardcore punk μπάντας, φρόντισαν οι ιστορίες τους να είναι εξίσου βίαιες με στίχους του hardcore punk. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Ennis για τη γνωριμία τους, η οποία θα μείνει αμετάφραστη για να πιάσετε το vibe: "After everyone else had passed out, we sat up 'til dawn and killed off a bottle of Jameson, talking about what we wanted to do in comics- what we thought could be done with them, what the medium was for. I can recall a sort of mutual 'Oh yes, you. You’re the one. You get it.' This was to pay off handsomely in the years to come." Συνεργάστηκαν για τη DC και τη Vertigo όσο και για τη Marvel. Στην πρώτη με χαρακτηριστικές τους δουλειές στο Hellblazer και φυσικά το εμβληματικό Preacher, ενώ στη δεύτερη κυρίως με τον Punisher, γράφοντας τρομερές ιστορίες ειδικά για τοn Punisher σε ένα imprint όπως το Marvel Knights που τους πήγαινε γάντι. Πάντα έγραφαν για περίεργους χαρακτήρες και όλες τους οι ιστορίες είχαν το στοιχείο της έντονης βίας.

 

7. Mark Millar - Steve McNiven

51gD5Q9SekL.jpg  6238080._SX318_.jpg

 

Στα μέσα των 00s οι Millar και McNiven δούλεψαν μαζί σε αρκετούς τίτλους, κάποιοι από τους οποίους έμειναν εμβληματικοί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Civil War και το Old Man Logan, και τα δύο εξαιρετικοί τίτλοι που κέρδισαν κοινό και κριτικούς. Επίσης δημιούργησαν τη μίνι σειρά Nemesis για την Icon Comics. Προσωπικά θα ήθελα να τους δω να συνεργάζονται και σε άλλους τίτλους μαζί για τη Marvel και ειδικά σε κάποιο event.

 

Εσάς ποιες είναι οι αγαπημένες σας δημιουργικές ομάδες; Σίγουρα ενδέχεται να έχω ξεχάσει κάποιες δικές μου και μπορεί να τις προσθέσω αργότερα!

 

 • Like 10
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το αγαπημένο μου δίδυμο καλλιτεχνών είναι ο Rene Goscinny - Albert Uderzo. Από συνεργασίες καλλιτεχνών θα πω παλιούς Ιταλούς σχεδιαστες Disney όπως ο Romano Scarpa, o Abramo Barosso με τον Giampaolo Barosso και πολλοί άλλοι όταν έκαναν μεταξύ τους συνεργασίες. 

:D

 • Like 4
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

τοπ 3 για μένα:

Goscinny - Uderzo 

Radice - Turconi (ντισνεϋκές ιστορίες και όχι μόνο)

Snyder - Capullo (για το run του Batman, όχι για τα μέταλλα)

Edited by doom
 • Like 4
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 1. Αδελφοί Μπαρόσσο
 2. Συνεργασίες του Scarpa
 3. Teresa Radice - Stefano Turkoni

Αυτοί. Τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ άλλους. Άμα σκεφτώ θα επανέρθω. Κατά τα άλλα υπέροχο θέμα Νικόλα :)

:cheers5:

 • Like 3
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Καλή σκέψη, τα πολύ δυνατά και αγαπημένα νομίζω τα κάλυψες ήδη, όπως Johns-Frank, Snyder-Capullo, Loeb-Sale και φυσικά Goscinny-Uderzo.

 

Ίσως να προσέθετα Marv Wolfman (δεξιά) -George Perez (αριστερά) που μας προσέφεραν ιστοριάρες σαν το Crisis on Infinite Earths και το run των New Teen Titans που ακόμα να αξιωθώ να τσεκάρω.

George Perez, Marv Wolfman - George Perez and Marv Wolfman Photos ...

 

Σίγουρα επίσης τα Geoff Johns-Ivan Reis και Geoff Johns-Doug Manhke που είδαμε σε Green Lantern αλλά και Aquaman. Και το Peter J. Tomasi-Patrick Gleason πολύ δυνατό δίδυμο από Superman, Green Lantern, Batman & Robin.

 

Θεωρώ επίσης ταιριάζουν πολύ καλά οι Tito Faraci και SIlvia Ziche στα Ντισνεϊκά. (αριστερά και δεξιά του μουσάτου)

image.thumb.png.aa21765ec7bb3328b15736d3a8c67f1e.png

 

Λατρεύω επίσης συνεργασίες Σκάρπα-Καβατσάνο.

scarpa-cavazzano-1-300x268.jpg

Edited by Tsaklas
 • Like 5
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Εννοείται Goscinny - Uderzo

2. Meyer - Dorison

3. Van Hamme - Rosinski

4. Moebius - Jodorowsky

5. Morris - Goscinny

 • Like 9
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άλλο ένα ντισνεϋκό δίδυμο, Emanuela Negrin - Lucio Leoni. Έκαναν μαζί μερικές απ'τις καλύτερες ιστορίες του Φάντομ Ντακ. 

 • Like 3
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goscinny - Uderzo

Σκάρπα - Τσιμίνο

Morris - Goscinny

Moore - Gibbons

 

 • Like 4
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goscinny - Uderzo
Goscinny - Morris

Jean Van Hamme - Rosinski
Jean Van Hamme - Philippe Francq

Jean Michel Charlier - Moebius

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Περίεργο που δεν έχει αναφέρει κανείς το δίδυμο Stan Lee - Jack Kirby...

 • Like 4
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Goscinny - Uderzo

2) Goscinny - Morris

3) Martina - Carpi 

4) Martina - Scarpa

5) Martina - De Vita

6) Cimino - Gottardo

7) Radice - Turconi

 

:cheers3:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πιστεύω ότι το πιο επιτυχημένο δίδυμο παγκοσμίως και με διαφορά αλλά και πιο αγαπημένοι μου είναι οι  Rene Goscinny & Albert Uderzo.

Ακολουθούν επίσης στην τριάδα οι Goscinny - Morris και Rodolfo Cimino - Romano Scarpa . 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τρία αγαπημένα μου δίδυμα, χωρίς σειρά προτίμησης, είναι:

Ed Brubaker - Sean Philips (Incognito, Criminal)

Brian Michael Bendis - Mark Bagley (Ultimate Spider-Man)

Robert Kirkman - Charlie Arlard (The Walking Dead)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.