Μετάβαση στο περιεχόμενο

BATNICK

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  24985
  • Group:  Members
  • Topic Count:  33
  • Content Count:  1017
  • Reputation:   6579
  • Achievement Points:  1018
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4372 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

ΜΠΑΤΜΑΝ

Ένα αφιέρωμα στον Σκοτεινό Ιππότη

 

Ο Σκοτεινός Ιππότης της Γκόθαμ γεννήθηκε από το πενάκι του Αμερικανού κομίστα Μπομπ Κέην και την καθοριστική συμβολή του συγγραφέα και σεναριογράφου Μπιλ Φίνγκερ. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία «The Case of the Chemical Syndicate» («Η Υπόθεση του Χημικού Συνδικάτου») που δημοσιεύτηκε στο τεύχος #27 του περιοδικού «Detective Comics», την 30η Μαρτίου 1939 με αναγραφόμενη ημερομηνία «Μάιος 1939». Όπως αναφέρει ο συντάκτης Καρασαρίνης Μάρκος σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Ο Μπάτμαν αποτελεί ουσιαστικά την αντίθετη πλευρά του υπερηρωικού νομίσματος που εκπροσωπεί ο Σούπερμαν: ένας σκοτεινός χαρακτήρας, πλήρης ορθολογισμού, με εξαιρετικές ερευνητικές ικανότητες, αθλητικός χωρίς να διαθέτει υπερδυνάμεις, ταγμένος στην υπηρεσία του νόμου, αλλά δρώντας πέραν των ορίων του».

 

ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ


Ο Κέην και ο Φίνγκερ εμπνεύστηκαν τον ήρωά τους από την ταινία του 1920 «The Mark of Zorro» («Το Σημάδι του Ζορρό»), με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς στο πρωταγωνιστικό ρόλο, την ταινία «The Bat» («Η Νυχτερίδα») του 1926, καθώς και το ρημέικ της που βγήκε το 1930 με τίτλο «The Bat Whispers» («Το Σπίτι του Τρόμου»), αλλά και από χάρτινους ήρωες της δεκαετίας του '30, όπως οι «Ντοκ Σάβατζ», «Φάντομ», «Η Σκιά», «Ντικ Τρέησι», αλλά και από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς. Το αρχικό όνομα του χαρακτήρα ήταν «The Bat-Man», ενώ συχνά αναφερόταν ως ο «Σκοτεινός Ιππότης», ο «Σταυροφόρος Με Την Κάπα» και ο «Μεγαλύτερος Ντετέκτιβ Του Κόσμου». Στα πρώτα σχέδια του Κέην, ο Μπάτμαν φορούσε μια κόκκινη στολή με μεγάλα φτερά, τα οποία εμπνεύστηκε από το ορνιθόπτερο του Ντα Βίντσι, και μια μικρή μαύρη μάσκα που έκρυβε μόνο τα μάτια. Ο Φίνγκερ πρότεινε τη χρήση κουκούλας, γκρι χρώμα για τη στολή, γάντια ώστε να μην αφήνει δαχτυλικά αποτυπώματα και μια κάπα που έφερνε σε φτερά νυχτερίδας. Ήταν μάλιστα ο Φίνγκερ εκείνος που έδωσε το όνομα «Μπρους Γουέην» στο άλτερ έγκο του Μπάτμαν, εμπνεόμενος από τον Ροβέρτο Α’ της Σκωτίας, γνωστό και ως Ροβέρτο Μπρους, και τον Άντονι Γουέην, στρατηγό της αμερικανικής επανάστασης.

 

image--005.thumb.jpg.468bd1d7d8ade7010f52c97722ebb5a1.jpg

 

Ακόμα και το όνομα «Γκόθαμ Σίτυ» ήταν ιδέα του Φίνγκερ. Ο Κέην ήθελε οι ιστορίες του Μπάτμαν να διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Φίνγκερ πρότεινε τη δημιουργία μιας φανταστικής πόλης. Το όνομα της εμπνεύστηκε από τον τηλεφωνικό κατάλογο κι ένα κοσμηματοπωλείο με την επωνυμία «Gotham Jewelers». Το όνομα «Gotham» αποτελούσε ψευδώνυμο της Νέας Υόρκης, ακόμη και πριν την πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν. Ακόμα και σήμερα πολλές επιχειρήσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης περιλαμβάνουν στην επωνυμία τους τη λέξη «Gotham». Για πρώτη φορά το όνομα «Gotham» σχετίστηκε με τη Νέα Υόρκη από τον Ουάσιγκτον Ίρβινγκ το 1807. Ο Ίρβινγκ δανείστηκε το όνομα από το ομώνυμο χωριό που βρίσκεται στο Νοτιγχαμσάιρ της Αγγλίας, ένα μέρος που, σύμφωνα με την παράδοση, κατοικείται από ανόητους. Ετυμολογικώς η λέξη «Gotham» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις αγγλοσαξωνικές λέξεις «gāt» (=κατσίκα) και «hām» (=σπίτι), σημαίνουσα κυριολεκτικά «το μέρος όπου ζουν αίγες».

 

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

 

Παρότι ο Φίνγκερ συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του χαρακτήρα, ουδέποτε όμως αναγνωρίστηκε ως συνδημιουργός του Μπάτμαν. Όπως αναφέρει η συντάκτρια Πογκόη Ηρώ σε άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Ο Φίνγκερ την περίοδο εκείνη είχε οικονομικές δυσχέρειες, οπότε του φαινόταν ήδη πολύτιμη η δουλειά που του ανατέθηκε», έτσι συμφώνησε ώστε επισήμως να φαίνεται μόνο η υπογραφή του Κέην στις ιστορίες του Μπάτμαν. «Δε φαντάστηκε όμως πόσο πολύτιμος θα αποδεικνυόταν ο ίδιος ο Μπάτμαν. Όταν τη δεκαετία του '60 ο Φίνγκερ ύψωσε τελικά τη φωνή, το μόνο που κέρδισε ήταν αχαριστία... Έτσι, ο αληθινός πατέρας του Ανθρώπου-Νυχτερίδα πέθανε το 1974 άγνωστος και φτωχός, στα 60 του χρόνια, ενώ οι πληροφορίες για τον ίδιο ήταν ελάχιστες. Όσο για την ιστορία του, ήταν γνωστή μόνο μεταξύ κάποιων φανατικών των κόμικς οι οποίοι υποστήριζαν επίσης ότι ο Μπομπ Κέην δεν έχανε ευκαιρία να εκμεταλλεύεται τη δουλειά των άλλων ούτε δίσταζε να δηλώνει ότι ήταν ο μοναδικός δημιουργός του Μπάτμαν από την αρχή, παρά τα ολοφάνερα κατά καιρούς διαφορετικά σχεδιαστικά στιλ. Μάλιστα, κάποτε ο Κέην εξέφρασε τη λύπη του για την απόκρυψη της συνεργασίας από την αρχή, ωστόσο και πάλι δεν αναγνώρισε τον Φίνγκερ ως συνδημιουργό». Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες προτού ο Μπιλ Φίνγκερ λάβει και επισήμως τα εύσημα για τη συνδημιουργία του Μπάτμαν. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η DC Entertainment και η οικογένεια του Φίνγκερ κατέληξαν σε συμφωνία και τον Οκτώβρη του ίδιου έτους στα «Batman and Robin Eternal #3» και «Batman: Arkham Knight Genesis #3», προστέθηκε για πρώτη φορά το όνομα του Φίνγκερ δίπλα σε αυτό του Κέην.

 

image--006.thumb.jpg.72f36f36fe241f3a8c5e2e2486b63ec4.jpg

 

ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ / GOLDEN AGE (1939-1955)

 

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση, είχαν ήδη καθιερωθεί τα βασικότερα στοιχεία της προσωπικότητας του Μπάτμαν και της μορφολογίας του. Πολύ γρήγορα επιμηκύνθηκαν τα αυτιά στην κουκούλα του, στο τεύχος #29 του «Detective Comics» εισήχθη η εργαλειοζώνη του Μπάτμαν, ακολουθούμενη από το Μπάταρανγκ και το Μπατ-πλάνο, στο τεύχος #31. Η ιστορία προελεύσεως του χαρακτήρα αποκαλύφθηκε στο τεύχος #33 (Νοέμβρης 1939) και συμπληρώθηκε στο τεύχος #47 του «Batman» (Ιούνιος 1948). Στις πρώτες ιστορίες ο Μπάτμαν ήταν ένας περισσότερο σκοτεινός χαρακτήρας και δε δίσταζε να σκοτώνει τους κακούς. Τον Απρίλιο του 1940 εισήχθη ο χαρακτήρας του Ρόμπιν και ο Μπάτμαν άρχισε να μαλακώνει. Πολύ σύντομα ο συντάκτης του περιοδικού πήρε την απόφαση ότι ο Μπάτμαν δεν μπορούσε πλέον να σκοτώνει ή να φέρει πυροβόλο όπλο. Το 1942 ο Μπάτμαν είχε ήδη αρχίσει να απεικονίζεται ως ένας αξιοσέβαστος πολίτης και μια πατρική φιγούρα.

 

image--007.thumb.jpg.714d00e7ab6ff4621e29afdebdcca0fe.jpg

 

Κατά τη δεκαετία του '50 το ενδιαφέρον για το υπερηρωικό κόμικ εξασθένησε, αλλά ο Μπάτμαν ήταν ένας από τους λίγους χαρακτήρες που συνέχισαν να δημοσιεύονται ιστορίες του. Στην ιστορία «The Mightiest Team in the World» («Η Δυνατότερη Ομάδα Στη Γη») που δημοσιεύτηκε στο τεύχος #76 του «Superman» (Ιούνιος 1952) ο Μπάτμαν συμμαχεί για πρώτη φορά με τον Άνθρωπο από Ατσάλι και μαθαίνουν ο ένας τη μυστική ταυτότητα του άλλου. Η ιστορία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η «World's Finest Comics» συνέχισε να εκδίδει κοινές περιπέτειες των δύο ηρώων μέχρι την ακύρωση της σειράς το 1986.

 

image--008.thumb.jpg.af1ea79937da638b53b43a6106df0059.jpg

 

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, οι ιστορίες του Μπάτμαν επικρίθηκαν έντονα από τη βιομηχανία των κόμικς με αποκορύφωμα το βιβλίο «Η Αποπλάνηση των Αθώων» του Γερμανοαμερικανού ψυχολόγου δρα Φρέντρικ Γουέρθαμ, που δημοσιεύτηκε το 1954. Ο Γουέρθαμ κατηγορούσε τα κόμικς για κάθε μορφή παιδικής και νεανικής παραβατικότητας και υποστήριζε ότι «η ανάγνωση των κόμικς ήταν αρκετή για να εξελιχθεί ένα παιδί σε αιμοσταγή εγκληματία, σε κλέφτη και δολοφόνο». Ειδικότερα δε για τον Μπάτμαν ισχυριζόταν ότι καλλιεργεί «ομοφυλοφιλικές τάσεις που προωθούν ερωτικές σχέσεις εφήβων με ενήλικες, στο πρότυπο εκείνων του Γανυμήδη με τον Δία». Όπως αναφέρει ο κος Κουκουλάς Γιάννης σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Με την αμερικανική κοινή γνώμη να παρακολουθεί θορυβημένη τα αντιεπιστημονικά παραληρήματα του Γουέρθαμ, ενεργοποιήθηκαν διάφοροι αμερικανικοί κρατικοί οργανισμοί με σκοπό να προστατεύσουν τα παιδιά από τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο τα οδηγούσαν τα κόμικς. Ως αντίδραση αυτοπροστασίας και κατ’ επέκταση αυτολογοκρισίας, οι Αμερικανοί εκδότες θέσπισαν τον ‘Κώδικα των Κόμικς’, που προέβη σε μια σειρά αυστηρών συστάσεων προς όσους εμπλέκονταν με τη δημιουργία, την έκδοση και την πώληση των κόμικς. Για πολλά χρόνια, τα κόμικς έγιναν άνευρα, ο φόβος και ο τρόμος έδωσαν τη θέση τους σε παιδικά αναγνώσματα, το σεξ αντικαταστάθηκε από γλυκερά ρομάντζα, οι γυναικείοι χαρακτήρες φόρεσαν μακριές φούστες και φαρδιά πουλόβερ, οι αστυνομικοί κέρδιζαν κάθε μάχη». Η Χρυσή Εποχή είχε μόλις τελειώσει...

 

ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ / SILVER AGE (1956-1970)

 

Το 1956 εισήχθη ο χαρακτήρας της Μπατγούμαν (Κάθι Κέην) και λίγα χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε και η ανηψιά της Μπέτυ Κέην (1961), περισσότερο γνωστή ως Μπατ-Γκερλ. Με την προσθήκη των δυο γυναικείων χαρακτήρων οι εκδότες προσπαθούσαν να αντικρούσουν την άποψη που ήθελε το Δυναμικό Ντουέτο να καλλιεργεί ομοφυλοφιλικές τάσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 οι ιστορίες του Μπάτμαν επηρεάστηκαν από τα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και επιτυχημένους χαρακτήρες κόμικ της εποχής. Έτσι προστέθηκαν στην ομάδα ο Άσσος, το Μπατ-Λαγωνικό (εμπνευσμένος από τον Κρύπτο, το κατοικίδιο του Σούπερμποϊ) και ο Μπατ-Μάιτ, ένα διαβολάκι από την 5η διάσταση με μαγικές δυνάμεις - κι ο μεγαλύτερος οπαδός του Μπάτμαν - εμπνευσμένος αναμφίβολα από τον κο Μξγζπτλκ, έναν από τους κεντρικούς αντιπάλους στις ιστορίες του Σούπερμαν. Τον Φλεβάρη του 1960 ο Μπάτμαν έκανε το ντεμπούτο του ως μέλος της «Λεγεώνας της Δικαιοσύνης», στο τεύχος #28 του περιοδικού «The Brave and the Bold».

 

image--009.thumb.jpg.73bf59b3ac9c3f9e5922f59b7bf26588.jpg

 

Το 1964, οι πωλήσεις των ιστοριών του Μπάτμαν είχαν μειωθεί σημαντικά και η DC σχεδίαζε να σκοτώσει τον χαρακτήρα. Εις απάντηση ο συντάκτης Τζούλιους Σβαρτς προχώρησε σε δραστικές αλλαγές, αρχίζοντας με το τεύχος #327 του «Detective Comics» (Μάιος 1964). Ο Σβαρτς επιθυμούσε να εκσυγχρονίσει τον χαρακτήρα και συγχρόνως να τον επαναφέρει στις ρίζες του ως σπουδαίου ντετέκτιβ. Το Μπάτμομπιλ επανασχεδιάστηκε και η Μπατ-στολή τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει μια κίτρινη έλλειψη πίσω από το Νυχτεριδοσήμα. Οι εξωγήινοι, τα χωροχρονικά ταξίδια και χαρακτήρες όπως το Μπατ-Λαγωνικό και η Μπατγούμαν αποσύρθηκαν. Ο Άλφρεντ, ο πιστός μπάτλερ του Μπρους Γουέην, σκοτώθηκε (αν και ο θάνατός του ήταν μόνο προσωρινός) και ένας νέος γυναικείος χαρακτήρας ήρθε για να ζήσει στο Αρχοντικό Γουέην, η Χάρριετ Κούπερ, θεία του νεαρού προστατευομένου του Μπάτμαν, Ντικ Γκρέησον. Δύο χρόνια αργότερα έκανε πρεμιέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η τηλεοπτική σειρά «Batman», με τους Άνταμ Γουέστ (Μπάτμαν) και Μπαρτ Γουόρντ (Ρόμπιν). Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία και χαρακτηρίστηκε ως «το τηλεοπτικό φαινόμενο του '60». Παράλληλα αυξήθηκαν οι πωλήσεις των κόμικς και έφτασαν σε κυκλοφορία τα 900.000 αντίτυπα.

 

image--010.thumb.jpg.a85c422007e24e13beddee4d663b736e.jpg

 

Με την ακύρωση της σειράς το 1968, μειώθηκαν και οι πωλήσεις του κόμικ. Το 1969 ο κειμενογράφος Ντένις Ο’ Νηλ και ο σχεδιαστής Νιλ Άνταμς έκαναν μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί ο Μπάτμαν από την τηλεοπτική εκδοχή του και να επιστρέψει στις ρίζες του, ως ζοφερός εκδικητής της νύχτας. Μια νέα εποχή ξημέρωνε για τον Σκοτεινό Ιππότη…

 

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΠΟΧΗ / BRONZE AGE (1970-1985)

 

Οι Ο’ Νηλ και Άνταμς συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία «The Secret of the Waiting Graves» που δημοσιεύτηκε στο τεύχος #395 του «Detective Comics» (Γενάρης 1970). Αν και ήταν πολύ λίγες οι ιστορίες που συνεργάστηκαν, η επιρροή τους, όμως, ήταν τεράστια.

 

image--011.thumb.jpg.d154026f2ce66b99edb70457aef99778.jpg

 

Η επιστροφή του Μπάτμαν ως «Σκοτεινού Ιππότη» αγκαλιάστηκε από τους φανς του Ανθρώπου-Νυχτερίδα, ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να ανέβουν οι πωλήσεις, οι οποίες συνέχισαν την πτωτική πορεία τους καθ’ όλη τη δεκαετία του '70 και μέχρι το 1985, όπου ο ήρωας αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, δια χειρός Φρανκ Μίλλερ…

 

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΠΟΧΗ / MODERN AGE (1986-2011)

 

Τον Φλεβάρη του 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά τεύχη της σειράς του Φρανκ Μίλλερ με τίτλο «The Dark Knight Returns» («Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει»). Η ιστορία του διαδραματίζεται σε μια δυστοπική εναλλακτική πραγματικότητα, όπου ο 55χρονος Μπάτμαν έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά η ραγδαία άνοδος της εγκληματικότητας και της διαφθοράς στην Γκόθαμ Σίτυ τον αναγκάζει να φορέσει ξανά τον σκοτεινό μανδύα του Ανθρώπου-Νυχτερίδα. Στο πλευρό του ως Ρόμπιν, αυτή τη φορά βρίσκεται ένα 13χρονο κορίτσι, η Κάρι Κέλεϊ.

 

image--012.thumb.jpg.c553f805c1aeb482497ec5f242e7971e.jpg

 

Την ίδια χρονιά ο Ντένις Ο’ Νηλ ανέλαβε εκδότης όλων των τίτλων «Batman» και επανακαθόρισε τον χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από την ισχύουσα πραγματικότητα του Πολυσύμπαντος της DC, όπως παρουσιάστηκε στη σειρά «Crisis on Infinite Earths» («Κρίση των Απείρων Γαιών»). Το 1987 στα τεύχη #404–407 του «Batman» δημοσιεύεται η ιστορία «Year One» («Η Αρχή»), στην οποία ο Φρανκ Μίλλερ και ο σχεδιαστής Ντέηβιντ Ματσουκέλι επαναπροσδιορίζουν την ιστορία προελεύσεως του χαρακτήρα και αφηγούνται το ξεκίνημα της καριέρας του Μπρους Γουέην ως Μπάτμαν, καθώς και το χρονικό της πρώτης γνωριμίας του με τον μετέπειτα Αστυνομικό Διευθυντή Γκόρντον. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ιστορία για τον Σκοτεινό Ιππότη.

 

image--013.thumb.jpg.926565dbea033036a10614d635fee231.jpg

 

Στον ίδιο σκοτεινό τόνο κινείται η ιστορία «One-Shot Batman: The Killing Joke» («Το Φονικό Αστείο») που δημοσιεύτηκε το 1988 σε κείμενα του Άλαν Μουρ και σχέδιο του Μπράιαν Μπόλαντ. Σύμφωνα με την ιστορία ο Τζόκερ προσπαθεί να οδηγήσει στην τρέλα τον Αστυνομικό Διευθυντή Γκόρντον, πυροβολεί και αφήνει παράλυτη την κόρη του Γκόρντον, την Μπάρμπαρα, και στη συνέχεια απαγάγει και βασανίζει τον Γκόρντον, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σκοπός του Τζόκερ ήταν να αποδείξει στον Μπάτμαν ότι μια λεπτή γραμμή διαχωρίζει τη λογική από την παράνοια και μια κακή μέρα μπορεί να οδηγήσει έναν φυσιολογικό άνθρωπο σε σκοτεινές πράξεις. Επομένως ο κόσμος είναι τρελός και δεν αξίζει να μάχεται κανείς για να τον σώσει.

 

image--014.thumb.jpg.9027defc0bd2adeabe7f6aeb62b03397.jpg

 

Το 1988 η DC δημιούργησε έναν τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο οι αναγνώστες μπορούσαν να ψηφίσουν για το αν ο δεύτερος κατά σειρά Ρόμπιν, Τζέησον Τοντ, θα πέθαινε από τα χέρια του Τζόκερ ή όχι. Με διαφορά 28 ψήφων το αναγνωστικό κοινό επέλεξε υπέρ του θανάτου του Τοντ. Η ιστορία «A Death in the Family» («Θάνατος στην Οικογένεια») δημοσιεύτηκε στα τεύχη #426-429. Το επόμενο έτος κάνει το ντεμπούτο του ο Τιμ Ντρέηκ, ο τρίτος κατά σειρά χαρακτήρας που θα φορούσε τη στολή του Ρόμπιν.

 

image--015.thumb.jpg.c56435bf4751cdf058ddc2eed200006d.jpg

 

Το 1989 ο Σκοτεινός Ιππότης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τιμ Μπάρτον, αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία. Παρότι τα τρία σίκουελ δεν ακολούθησαν την επιτυχία της αρχικής ταινίας, ήταν όμως αρκετά για να επαναφέρουν τον Μπάτμαν στο προσκήνιο. Το 1993 στην ιστορία «Knightfall» («Η Πτώση του Σκοτεινού Ιππότη») κάνει την εμφάνιση του ο Μπέην, ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους που είχε αντιμετωπίσει ποτέ ο Μπάτμαν. Βοηθώντας στην απόδραση των τροφίμων του Ασύλου Άρκαμ, ο Μπέην επιδιώκει να τους στρέψει όλους εναντίον του Μπάτμαν. Αφού το πετυχαίνει, εισβάλλει στο σπίτι του και πετυχαίνοντας τον πιο αδύναμο από ποτέ, τον χτυπά μέχρι θανάτου, του σπάει τη σπονδυλική στήλη και τον αφήνει ανάπηρο.

 

image--016.thumb.jpg.a5af4a77cf80898d39c775d8581dc4b2.jpg

 

Ο Ζαν-Πωλ Βάλεϊ, επίσης γνωστός ως Αζραήλ, καλείται να φορέσει την Μπατ-στολή και να προστατεύσει την Γκόθαμ. Ο Αζραήλ, όμως, αποδεικνύεται βίαιος και αλαζόνας. Ο Μπάτμαν χάρη στις θεραπευτικές δυνάμεις της Σόντρα Κινσόλβινγκ και έπειτα από σκληρή εκπαίδευση ανακτά πλήρως τις φυσικές του δυνάμεις και προκαλεί τον Αζραήλ σε μονομαχία. Η τελική αναμέτρηση γίνεται στην Μπατ-σπηλιά και ο Γουέην επικρατεί.

 

image--017.thumb.jpg.ce3a0bd045866f760139bf8f9405ea57.jpg

 

Την περίοδο 1998-99 δημοσιεύονται οι ιστορίες «Cataclysm», όπου ένας μεγάλος σεισμός ρημάζει την πόλη του Γκόθαμ, και «No Man's Land», όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακηρύσσει την Γκόθαμ ως «Πόλη Που Δεν Ανήκει Σε Κανέναν» δίνοντας 48ωρη διορία στους πολίτες να την εγκαταλείψουν. Οι τρόφιμοι του Άρκαμ αφήνονται ελεύθεροι και το χάος επικρατεί. Με τη βοήθεια του Αστυνομικού Διευθυντή Γκόρντον ο Μπάτμαν καταφέρνει να επαναφέρει την τάξη και η κυβέρνηση αίρει τον αποκλεισμό της πόλης.

 

image--018.thumb.jpg.1220b5b0b0fc29b53937f287c89728d8.jpg

 

Το 2003 στα τεύχη #608-619 δημοσιεύεται η ιστορία «Batman: Hush» («Σιωπηλά Αινίγματα») σε σχέδιο του Τζιμ Λι και κείμενα του Τζεφ Λόεμπ. Η ιστορία θέλει όλους τους εχθρούς του Μπάτμαν, συμπεριλαμβανομένου του Τζέησον Τοντ που επιστρέφει από τους νεκρούς, να ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ο Μπάτμαν δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμαχήσει με την Κατγούμαν προκειμένου να τους νικήσει και να λύσει το αίνιγμα πίσω από την ταυτότητα του μυστηριώδους «Hush». Το 2005 στα τεύχη #637-650 δημοσιεύεται η ιστορία «Under the Hood», στην οποία ο Τζέησον Τοντ επανέρχεται στο προσκήνιο ενδυόμενος τη «Κόκκινη Κουκούλα» για να εκδικηθεί όσους τον αδίκησαν. Αναλαμβάνει τον έλεγχο διαφόρων συμμοριών της Γκόθαμ και ξεκινάει έναν πόλεμο ενάντια στο έγκλημα και τη διαφθορά που μαστίζουν την πόλη, αλλά με έναν βίαιο, αντιηρωικό τρόπο.

 

image--019.thumb.jpg.4a9ac01e2e1206ad2d5339e27dac8060.jpg

 

Την ίδια χρονιά η DC κυκλοφορεί ένα νέο τίτλο με το όνομα «All-Star Batman and Robin» σε κείμενα του Φρανκ Μίλλερ και σχέδιο του Τζιμ Λι. Η σειρά αυτονομήθηκε πλήρως από το υπάρχον σύμπαν της DC, αποβλέποντας στο νεότερο αναγνωστικό κοινό. Το 2006 κυκλοφορεί το «Batman and Son» («Μπάτμαν και Υιός») σε κείμενα του Γκραντ Μόρισον, όπου ο Μπάτμαν ανακαλύπτει ότι έχει ένα γιο από την Τάλια αλ Γκουλ, τον Ντέμιαν.

 

image--020.thumb.jpg.1b4b3a5c56a4c4aba889252f8411dcbc.jpg

 

Η Μοντέρνα Εποχή για τον Μπάτμαν έμελλε να κλείσει με τον θάνατο και την επάνοδό του. Την περίοδο 2008-2009 κυκλοφόρησε η σειρά «Final Crisis» («Τελική Κρίση») σε κείμενα του Γκραντ Μόρισον. Ο Μπάτμαν απάγεται από τον σατανικό Νταρκσάιντ, με σκοπό να τον κλωνοποιήσει και να φτιάξει στρατό από τέλειους σε σώμα και μυαλό στρατιώτες. Στη μεταξύ τους μάχη, ο Νταρκσάιντ φαινομενικά σκοτώνει τον Μπάτμαν χρησιμοποιώντας την όραση Ακτίνων Ωμέγα, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα κάνει είναι να τον τηλεμεταφέρει πίσω στο χρόνο, στην αυγή της ανθρωπότητας. Το 2009 στην ιστορία «Battle for the Cowl» («Μάχη για την Κουκούλα») ο Ντικ Γκρέησον διαδέχεται τον αποθανόντα Μπρους Γουέην και ενδύεται τη μάσκα του Μπάτμαν. Στο πλευρό του ως Ρόμπιν είναι ο Ντέμιαν Γουέην.

 

image--021.thumb.jpg.3b9ddcd39411a4db2c36330222aefd62.jpg

 

Το 2010 με την ιστορία «The Return of Bruce Wayne» («Η Επιστροφή του Μπρους Γουέην»), ξεκινάει ένα ταξίδι στον χρόνο καθώς ο Μπρους Γουέην προσπαθεί να φτάσει στον παρόν, αλλά και να βρει τη χαμένη μνήμη του. Ξεκινώντας από την παλαιολιθική εποχή, συνεχίζει με κυνήγι μαγισσών και φτάνει μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της Γκόθαμ. Όταν τελικά καταφέρνει να επιστρέψει στο παρόν, σοφότερος και πιο συνειδητοποιημένος, ανακοινώνει δημόσια πως για χρόνια χρηματοδοτούσε μυστικά τον Μπάτμαν.

 

image--022.thumb.jpg.21cfde38287fe117d183ebef2c62837a.jpg

 

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ / THE NEW 52 (2011-2016)

 

Τα «Σκοτεινά Χρόνια» κλείνουν και μια νέα εποχή ανοίγει με την ιστορία «Flashpoint», το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 και ολοκληρώθηκε σε πέντε τεύχη, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Όταν ένα ταξίδι στο χρόνο επιτρέπει στον Φλας (Μπάρι Άλλεν) να διορθώσει ένα λάθος του παρελθόντος που στοίχισε στην οικογένειά του, οι συνέπειες της πράξης του θα αποδειχτούν καταστροφικές και θα οδηγήσουν σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει «Λεγεώνα της Δικαιοσύνης», ο Σούπερμαν είναι εξαφανισμένος από προσώπου γης, ο Μπρους Γουέην είναι νεκρός και τη θέση του Σκοτεινού Ιππότη έχει πάρει ο τελικά ολοζώντανος και πολύ πιο βίαιος πατέρας του, Τόμας Γουέην. Ο Φλας θα καταφέρει να αποκαταστήσει το χρονολόγιο, αλλά οι αλλαγές που προκάλεσε αλλάζουν ανεπανόρθωτα την πραγματικότητα και θέτουν τις βάσεις για το λεγόμενο «The New 52», το νέο Πολυσύμπαν των 52 παράλληλων πραγματικοτήτων που συνυπάρχουν στο υπερηρωικό σύμπαν της DC. Μια νέα εποχή για τον Σκοτεινό Ιππότη έχει μόλις ανατείλει…

 

image--023.thumb.jpg.bec2a328f92c18218c241ee26cb740d3.jpg

 

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ / REBIRTH (2016-)

 

Η Νέα Εποχή του Πολυσύμπαντος της DC δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ. Την 25η Μαΐου του 2016, η DC κλείνει οριστικά το κεφάλαιο «The New 52» με τη δημοσίευση του «DC Universe: Rebirth Special». Ο Τζέοφ Τζονς, κειμενογράφος της ιστορίας, με ένα ευφάνταστο τέχνασμα, εναρμονίζει και συγχρονίζει την προ-52 εποχή με την πραγματικότητα του «The New 52». Η ιστορία ανοίγει με τον Γουόλι Γουέστ (Κιντ Φλας) να μας εξηγεί ότι η επανεκκίνηση που ακολούθησε το χρονικό παράδοξο του «Flashpoint» δεν οφειλόταν στον Μπάρι Άλλεν και την προσπάθειά του να αποκαταστήσει το χρονολόγιο. Αντίθετα, ήταν ο Δόκτωρ Μανχάταν (βλ. σύμπαν των Watchmen) που παρενέβη στη ροή του χρόνου κι έκλεψε 10 χρόνια από το σύμπαν της DC (εν συντομία DCU).

 

Ο Δόκτωρ Μανχάταν μετά τα γεγονότα του «Watchmen» ταξίδεψε στο Πολυσύμπαν και κάποια στιγμή κατέληξε στο DCU, στο έτος 1938. Όπως αναφέρει η Γιώτα Γεράκου σε άρθρο της στo IGN Greece: «Αυτός ο νέος κόσμος του φαίνεται περίεργος, με τους νέους ήρωες του και την ανακάλυψη ότι καθημερινοί άνθρωποι… μπορούν να είναι γεμάτοι ανιδιοτέλεια και ηρωισμό - κάτι που δεν έχει συνηθίσει στον κόσμο των Watchmen. Ο Δόκτωρ Μανχάταν σύντομα αρχίζει κι ασχολείται με τον Σούπερμαν, ειδικά όταν βλέπει πως ο χρόνος γύρω του τον προσπερνά. Βλέπει τον Golden Age Σούπερμαν του 1938 να μεταμορφώνεται στον Silver Age Σούπερμαν του 1956, μετά τον post-Crisis Σούπερμαν του 1986 και τελικά τον μοντέρνο Σούπερμαν, πριν το Flashpoint, του 2000. Κάθε φορά η ιστορία προέλευσης του Σούπερμαν αλλάζει… Ο Δόκτωρ Μανχάταν συνειδητοποιεί ότι εξωτερικές δυνάμεις (όπως ο Άντι-Μόνιτορ κ.ά.) αλλάζουν τον χρόνο αλλά και το ποιόν του Πολυσύμπαντος, με τον Σούπερμαν και τη Γη να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των αλλαγών. O Μανχάταν καταλήγει ότι η Γη-0 είναι τελείως διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη Γη του Πολυσύμπαντος. Το DCU είναι στην πραγματικότητα το Μετασύμπαν, μια μοναδική μεταβλητή στο Πολυσύμπαν που συνέχεια εξελίσσεται ή μεγαλώνει ή αλλάζει. Οι αλλαγές στο χρονολόγιο της Γης-0 επηρεάζουν σημαντικά την πραγματικότητα όλων. Είτε το Πολυσύμπαν έχει άπειρους κόσμους, είτε 52, είτε έναν... η Γη του Σούπερμαν (και κατ’ επέκταση του Μπάτμαν) είναι πάντα εκεί. Γεμάτος περιέργεια, ο Μανχάταν ξεκινά να αλλάζει τον χρόνο στο DCU. Δημιουργεί ατυχήματα που εμποδίζουν τους ήρωες της Golden Age από το να υπάρξουν. Εξαφανίζει τη Λεγεώνα των Υπερηρώων και είναι υπεύθυνος για το αυτοκινητικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώνονται οι γονείς του Κλαρκ, ενώ αυτός είναι ακόμα έφηβος. Αυτό οδηγεί τον Κλαρκ στο να γίνει ο πιο σκοτεινός και σκυθρωπός Σούπερμαν του New 52. Στόχος του Μανχάταν είναι να τεστάρει τις αντοχές του Μετασύμπαντος κι αν μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα σύμπαν το ίδιο σκοτεινό και κυνικό όπως το δικό του».

 

Ουσιαστικά το «Rebirth» αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της DC να επαναφέρει το σύμπαν της στην προ-Flashpoint εποχή, διατηρώντας παράλληλα ορισμένα στοιχεία του «The New 52». Κι όπως είναι αναμενόμενο, οι αλλαγές δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον Σκοτεινό Ιππότη της Γκόθαμ και τον περίγυρό του…

 

image--024.thumb.jpg.f8bb58f9b2eb36e39f5559fe1e38c6a0.jpg

 

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

 

Η πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν έγινε στο τεύχος #27 του «Detective Comics» με αναγραφόμενη ημερομηνία εξωφύλλου: Μάιος 1939. Ωστόσο, ήταν κοινή πρακτική τη δεκαετία του '30, και παραμένει μέχρι σήμερα, τα έντυπα να κυκλοφορούν νωρίτερα από την ημερομηνία εξωφύλλου. Σύμφωνα με το Μητρώο Πνευματικών Δικαιωμάτων (Registrar of Copyrights) των ΗΠΑ, το τεύχος Μαΐου 1939 του «Detective Comics» κυκλοφόρησε την 30η Μαρτίου του αυτού έτους.

 

image--025.thumb.jpg.68379245620af53365b8ab69dc5a3ee1.jpg

 

Στο τεύχος #11 του «Batman Family» (Ιούνιος 1977) και στην ιστορία «Surprise! Surprise!», ως γενέθλιος ημέρα του Μπρους Γουέην αναφέρεται η 19η Φλεβάρη. Ημερομηνία που επιβεβαιώθηκε μέσα από τη στήλη γραμμάτων στο τεύχος #494 του «Detective Comics» (Σεπτέμβριος 1980).

 

image--026.thumb.jpg.db4ad244a822f09268d0dfb2e1119623.jpg image--027.thumb.jpg.0e94a3e99667a893255e629e3d0f6a3f.jpg

 

Ωστόσο, τη χρυσή περίοδο των κόμικς ως γενέθλιος ημέρα του Μπρους Γουέην αναφερόταν η 7η Απρίλη του 1915, ημερομηνία που διατηρήθηκε για τον Μπάτμαν της Γης-2.

 

image--028.thumb.jpg.bfd4fe8bb3ac0586a88ac81ca6cad73b.jpg

 

Πιο συγκεκριμένα στο τεύχος #33 του «World's Finest» (Μάρτιος 1948) υπονοείται ότι ο Μπρους γεννήθηκε τον μήνα Απρίλιο (το διαμάντι θεωρείται ως γενέθλιος λίθος όσων έχουν γεννηθεί τον Απρίλη), ενώ στο τεύχος #91 του «Star-Spangled Comics» (Απρίλιος 1949) γίνεται λόγος για την 7η του Απρίλη. Τέλος, στο τεύχος #1 του «America vs. the Justice Society» (Ιανουάριος 1985) πάνω στην ταφόπλακα του Μπρους Γουέην της Γης-2 αναγράφεται η ημερομηνία 1915-1979.

 

image--029.thumb.jpg.9cbeded5f542205c3a65bb40035f1372.jpg

 

Εάν, όμως, δεχτούμε ότι η προσωπικότητα του Μπάτμαν γεννήθηκε την ημέρα της δολοφονίας των γονιών του, τότε ως «γενέθλιο» ημέρα του Σκοτεινού Ιππότη πρέπει να θεωρήσουμε την 26η Ιουνίου.

 

image--030.thumb.jpg.4ba04bc9ab96b101b99b6a02881cf808.jpg

 

Όπως αναφέρεται στο τεύχος #1 του «Batman Special» (Ιούνιος 1984) και στο τεύχος #14 του «Batman Confidential» (Απρίλιος 2008), η δολοφονία των Γουέην πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου και τοπική ώρα Γκόθαμ (GST) 10:47 μ.μ. (ή 10:48 μ.μ. όπως αναφέρεται σε κάποιες ιστορίες).

 

image--031.thumb.jpg.b7f87d13d95cbca4604110f19f927cd7.jpg

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  24985
  • Group:  Members
  • Topic Count:  33
  • Content Count:  1017
  • Reputation:   6579
  • Achievement Points:  1018
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4372 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

 

Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ

 

Ο Μπρους Γουέην γεννήθηκε την 7η Απρίλη του 1915, από τους Τόμας και Μάρθα Γουέην. Ορφάνεψε όταν ο κακοποιός Τζο Τσιλ προσπάθησε να κλέψει το κολιέ της μητέρας του. Ο Τόμας Γουέην επιχείρησε να αφοπλίσει τον ληστή, αλλά ο Τσιλ τον πυροβόλησε θανάσιμα. Η Μάρθα Γουέην ήταν τόσο ταραγμένη που υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε λίγο μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Ο μικρός Μπρους έδωσε τότε ιερό όρκο να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τον δολοφόνο των γονιών του και να αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη κατά του εγκλήματος.

 

image--032.thumb.jpg.8148a62be49b7bf7ff5e22dc7f94bfc2.jpg

 

Την κηδεμονία του Μπρους ανέλαβε ο θείος του, Φίλιπ Γουέην, και τον έστειλε στο Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας Χάντσον. Στο κολέγιο απέκτησε μια άριστη φυσική κατάσταση, ενώ συγχρόνως διδάχτηκε τις σύγχρονες επιστήμες. Στο θεατρικό τμήμα του κολεγίου γνωρίστηκε με το πρώτο κορίτσι που αγάπησε, την Τζούλι Μάντισον. Ο Μπρους ήθελε να γίνει αστυνομικός, αλλά η Τζούλι δεν ήθελε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της φοβούμενη καθημερινά για την ασφάλεια του. Τότε ήταν που για πρώτη φορά ο Μπρους αποφάσισε να δρα μεταμφιεσμένος. Ήθελε κάτι που θα σκορπά τον τρόμο στις καρδιές των εγκληματιών. Τότε μια νυχτερίδα πέταξε μέσα από το παράθυρο του γραφείου του. Ο Μπρους το θεώρησε οιωνό. Προσέλαβε ανώνυμα τους καλύτερους σχεδιαστές ρούχων για να σχεδιάσουν και να ράψουν τη νυχτεριδοστολή και κατόπιν τους δωροδόκησε για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

image--033.thumb.jpg.0710b4661f252594ad3a30a7df33dbdb.jpg

Ο Μπρους βγήκε για πρώτη φορά σε περιπολία ως Μπάτμαν. Ο πρώτος εγκληματίας με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος ήταν ο «Σλάγκσι» Κάιλ, ένας μικροαπατεώνας που ήθελε να ληστέψει μια αποθήκη. Ο Κάιλ κατάφερε να χτυπήσει και να δέσει τον Μπρους, αλλά μόλις συνήλθε απελευθερώθηκε από τα δεσμά του, συνέλαβε τον Κάιλ και τον παρέδωσε στην αστυνομία. Η αποτυχία του, έκανε τον Μπρους να αποφασίσει να συγκατοικήσουν με την Τζούλι και άρχισε να ψάχνει για δουλειά γραφείου.

image--034.thumb.jpg.d87a1a45f7d76ddf6dfe42f62e7d280c.jpg

Η Τζούλι είχε μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη ακολουθώντας το όνειρό της στην υποκριτική. Ο Μπρους αποφάσισε να επισκεφτεί τον φίλο του θείου του, τον Αστυνομικό Διευθυντή Γκόρντον, ώστε να του ζητήσει μια συστατική επιστολή για την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Η συνάντησή τους διακόπηκε από μια σειρά δολοφονιών στην «Εταιρία Χημικών Άπεξ». Ο Μπρους μεταμφιέζεται ξανά σε Μπάτμαν και επιλύει την υπόθεση. Συλλαμβάνει πολλούς εγκληματίες και τον εγκέφαλο πίσω από τη συνωμοσία, τον διεφθαρμένο επιχειρηματία Άλφρεντ Στράικερ. Τελικά ο Μπρους αποφασίζει να συνεχίσει να δρα μυστικά ως Άνθρωπος-Νυχτερίδα. Συγχρόνως κάνει πρόταση γάμου στην Τζούλι και εκείνη δέχεται.

Ο ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Αν και αρχικά θεωρήθηκε ως ένας εκδικητής που πήρε τον νόμο στα χέρια του, γρήγορα αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, κερδίζοντας τη συμπάθεια και την υποστήριξη του κόσμου, αλλά και τον θαυμασμό του Αστυνομικού Διευθυντή Τζέημς Γκόρντον.

 

image--035.thumb.jpg.11a7eb2fde54ab0f003e65455b3f2bd3.jpg

 

Παράλληλα, όμως, κέρδισε και πολλούς εχθρούς. Η δράση του Μπάτμαν πυροδότησε την εμφάνιση μιας νέας φουρνιάς υπερ-εγκληματιών, όπως ο Τζόκερ, ο Πιγκουίνος, ο Διπρόσωπος, το Σκιάχτρο και η Κατγούμαν που έμελε να γίνει η μελλοντική σύζυγος του Σκοτεινού Ιππότη.

image--036.thumb.jpg.7d7e45f6e06daea996645c4325695b98.jpg

Ένας από τους «κανονικούς» κακοποιούς της Γκόθαμ, όμως, ήταν εκείνος που επηρέασε όσο κανένας τον Γουέην. Τον έλεγαν Ζούκο και ήταν υπεύθυνος για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν οι «Ιπτάμενοι Γκρέησον», ένα ζευγάρι ακροβατών του τσίρκου. Ο νεαρός γιός τους έμεινε ορφανός και ο Μπρους τον πήρε έκτοτε υπό την προστασία του, τον εκπαίδευσε και τον έχρισε βοηθό του. Ο Ρόμπιν είχε μόλις γεννηθεί!

image--037.thumb.jpg.b991687688ee7ec88e3925b258cc31a3.jpg

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέλαβε τον Μπάτμαν ως μέλος μιας ειδικής ομάδας κρούσης που θα αναλάμβαναν να χτυπήσουν τους Ναζί στην καρδιά της Ευρώπης και τελικώς απέτρεψαν μια απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου Ρούζβελτ.

image--038.thumb.jpg.cf82dbf41adc28c797346a16f7e41ca9.jpg

Με πρόταση του Σούπερμαν, ο Μπάτμαν και πολλοί ακόμα υπερήρωες ίδρυσαν την «Κοινωνία Δικαιοσύνης της Αμερικής». Λόγω άλλων υποχρεώσεων, ο Μπάτμαν αρνήθηκε την ιδιότητα του πλήρους μέλους και συνέχισε να δρα κυρίως στην Γκόθαμ Σίτυ. Ωστόσο, παρέμεινε επίτιμο μέλος της ομάδας μέχρι τη διάλυσή της από την κυβέρνηση, όταν τα μέλη της αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τις αληθινές τους ταυτότητες.

image--039.thumb.jpg.20d94d5b09616da41e33c5d3a4196ef8.jpg

Στις αρχές του 1950 ο Μπάτμαν ήρθε αντιμέτωπος με το Σκιάχτρο σε μια υπόθεση που τον οδήγησε να ζητήσει βοήθεια από μια παλιά εχθρό του, την Κατγούμαν ή κατά κόσμον Σελίνα Κάιλ. Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης η Σελίνα και ο Μπρους ήρθαν πιο κοντά, παραδέχτηκαν τα αισθήματα που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο και τελικώς παντρεύτηκαν. Καρπός του έρωτά τους, ήταν η κόρη τους Έλενα, μετέπειτα γνωστή και ως «Huntress» («Κυνηγός»).

image--040.thumb.jpg.b2a90733ba9ff26075f6f6cbdaaaf26b.jpg

Για να μη θέσει τη ζωή της οικογένειάς του σε κίνδυνο, ο Μπρους αποφασίζει να αποσυρθεί από τον ρόλο του Μπάτμαν, και μετά τη συνταξιοδότηση του Γκόρντον τον διαδέχεται ως Αστυνομικός Διευθυντής. Πέρασαν κάποια χρόνια αδράνειας, ώσπου η «Μεταξένια», μια παλιά γνώριμη της Σελίνα την απείλησε να επιστρέψει για ένα τελευταίο κόλπο, αλλιώς θα δημοσιοποιούσε όλα όσα ήξερε για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Η Σελίνα δέχτηκε και ο Γουέην φόρεσε ξανά τον σκοτεινό μανδύα προκειμένου να παγιδεύσει και να συλλάβει την «Μεταξένια». Όμως εκείνη πρόλαβε και πυροβόλησε τη Σελίνα, η οποία πέθανε στην αγκαλιά του Γουέην. Τότε ήταν που η ταυτότητά του ως Μπάτμαν δημοσιοποιήθηκε και αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

Το 1979 μαθαίνοντας ότι πεθαίνει από καρκίνο, ο Γουέην επέστρεψε στην ενεργό δράση για μια τελευταία φορά, προκειμένου να κυνηγήσει τον Μπιλ Τζένσεν, που είχε προικιστεί με υπερδυνάμεις από τον μάγο Φρέντερικ Βωξ. Όταν απέτυχε να τον συλλάβει, ο Γουέην έκλεψε τη στολή του Μπάτμαν από το Μουσείο της Γκόθαμ και αποφάσισε να επιτεθεί στον Τζένσεν ενδυόμενος ξανά τον μανδύα του Σκοτεινού Ιππότη.

 

image--041.thumb.jpg.7bce1effee34db8ccf4d98a50cc58a72.jpg

 

Ο Τζένσεν πολέμησε μέχρις εσχάτων, αλλά όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να νικήσει, αποφάσισε να καταστρέψει τον Γουέην με κάθε κόστος. Προκάλεσε μια μυστικιστική έκρηξη και οι δύο τους σκοτώθηκαν. Μετά τα γεγονότα αυτά, ο Δόκτωρ Φέιτ διέγραψε από τη μνήμη των ανθρώπων ότι ο Μπρους Γουέην και ο Μπάτμαν ήταν ένα και το αυτό πρόσωπο. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Έλενα και ο Γκρέησον συνέχισαν να προστατεύουν την Γκόθαμ, έως ότου η «Κρίση των Απείρων Γαιών» έσβησε την πραγματικότητα της Γης-2.

Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ

Πολλά χρόνια πριν στην Γκόθαμ Σίτυ ζούσαν ο δρ Τόμας Γουέην και η σύζυγός του Μάρθα με τα δυο παιδιά τους, τον Τόμας τον νεότερο και τον Μπρους. Ο Τόμας ο νεότερος ήταν περισσότερο φιλομαθής, εσωστρεφής και επιφυλακτικός, ενώ ο Μπρους ήταν εξωστρεφής και εξέφραζε τα συναισθήματά του πιο ελεύθερα από ό,τι ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ήταν ακριβώς η διαφορετικότητα του χαρακτήρα τους που προμήνυε το πώς οι γιοί του Γουέην θα αντιμετώπιζαν την τραγωδία που θα έπληττε την οικογένεια. Όταν ο Μπρους ήταν μικρό παιδί, η οικογένειά του παρευρέθηκε σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά μεταμφιεσμένων με θέμα «ιπτάμενα πλάσματα». Ο δρ Γουέην επέλεξε μια στολή νυχτερίδας με μυτερή μάσκα και μεγάλα βαθυγάλαζα φτερά. Ο Μπρους θαυμάζοντας τη στολή του πατέρα του, τον ρώτησε αν θα μπορούσε ποτέ να φορέσει μια τόσο τρομαχτική στολή. Ο δρ Γουέην του απάντησε ότι θα κρατήσει τη στολή ώστε να τη φορέσει όταν θα είναι αρκετά μεγάλος, αγνοώντας το πόσο προφητικό ήταν το κατά τα άλλα αθώο ερώτημα του Μπρους.

 

image--042.thumb.jpg.5919057c152673990c9e7fc3ea1ab97d.jpg

 

Κατά τη διάρκεια του πάρτυ, αφού προηγουμένως ο δρ Γουέην είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο για την καλύτερη στολή, αρκετοί γκάνγκστερ εισέβαλλαν στο αρχοντικό και απήγαγαν τον γιατρό. Τον οδήγησαν σε μια παλιά αποθήκη για να χειρουργήσει το αφεντικό τους, Λιούις Μόξον, που προ ολίγου είχε πυροβοληθεί κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής καταδίωξης. Ο δρ Γουέην, όμως, ήξερε ότι μόλις αφαιρούσε τη σφαίρα θα τον σκότωναν. Έτσι, αντί να προχωρήσει με τη χειρουργική επέμβαση, ρίχτηκε στους γκάνγκστερ και τους ακινητοποίησε τον ένα μετά τον άλλο. Έπειτα κάλεσε την αστυνομία και τους παρέδωσε σε έναν νεαρό υπαστυνόμο ονόματι Τζέημς Γκόρντον. Ο Μόξον οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη. Όταν απελευθερώθηκε έκανε μια επίσκεψη στον δρα Γουέην, όπου τον απείλησε και του υποσχέθηκε ότι θα πάρει την εκδίκησή του, έστω κι αν πρέπει να προσλάβει άλλον για τη βρώμικη δουλειά.

 

image--043.thumb.jpg.718045907fee8da13c29303df017c4d0.jpg

 

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο δρ Γουέην, η Μάρθα και ο νεαρός Μπρους γυρνούσαν στο σπίτι με τα πόδια, έπειτα από μια βραδινή έξοδο. Είχαν μόλις βγει από τον κινηματογράφο, όπου είχαν παρακολουθήσει την ταινία «Το Σημάδι του Ζορρό». Τότε έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας. Ένας κακοποιός ονόματι Τζο Τσιλ ξεπήδησε από τις σκιές και τους επιτέθηκε, απαιτώντας το μαργαριταρένιο κολιέ που φορούσε η Μάρθα. Ο δρ Γουέην προσπάθησε να αντεπιτεθεί, αλλά ο Τσιλ τον πυροβόλησε θανάσιμα στο στήθος. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο προς τη Μάρθα, βάζοντας τέλος στη ζωή της. Ο Μπρους κοίταζε σαστισμένος από τον τρόμο, καθώς οι γονείς του κείτονταν νεκροί στο πλάι του. Τότε ήταν που έδωσε ιερό όρκο, ότι μια μέρα θα οδηγήσει τον δολοφόνο στη δικαιοσύνη.

 

image--044.thumb.jpg.06a0c625c1ad6786717828509f122041.jpg

 

Στο άκουσμα του θανάτου των γονιών του, ο Τόμας ο νεότερος συνετρίβη και βυθίστηκε σε χρόνια συναισθηματική και ψυχική κατάρρευση, αναγκάζοντας τον θείο του Φίλιπ, στον οποίο είχε ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών, να τον κλείσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ο Μπρους λόγω του ψυχικού τραύματος που υπέστη λησμόνησε τον αδελφό του και ο θείος του τον άφησε να θεωρεί τον κατατονικό αδελφό του νεκρό. Πέρασαν πολλά χρόνια για να μάθει ο Μπρους την πλήρη αλήθεια.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ

Όταν ο Μπρους έγινε έφηβος, αφοσιώθηκε στη μελέτη της αστυνομικής μεθοδολογίας και αποφάσισε να εντοπίσει τον διασημότερο ντετέκτιβ της πόλης, τον Χάρβεϊ Χάρρις. Ενδυόμενος μια κόκκινο-κίτρινο-πράσινη στολή για να κρύψει την ταυτότητά του, ο Μπρους κατάφερε να εντοπίσει τον Χάρρις. Όμως κάποιοι εγκληματίες του είχαν στήσει ενέδρα. Ο Μπρους του έσωσε τη ζωή και ο Χάρρις εντυπωσιασμένος από τη μαχητικότητα και το θάρρος του νεαρού, τον πήρε υπό την προστασία του.

 

image--045.thumb.jpg.105226000fefa6d0370ebd0dd7cc6817.jpg

 

Βλέποντας τον κόκκινο θώρακα της στολής του, σκέφτηκε ότι μοιάζει με ένα μικρό κοκκινολαίμη, έτσι του έδωσε το παρατσούκλι «Ρόμπιν». Ως Ρόμπιν, ο Μπρους πέρασε αρκετές εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης υπό την καθοδήγηση του Χάρβεϊ Χάρρις, διδασκόμενος εγκληματολογία, γυμνάζοντας το σώμα του και εκπαιδευόμενος στη μάχη σώμα-με-σώμα. Οι δύο τους έγιναν αχώριστοι και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στον υπόκοσμο της Γκόθαμ.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Όταν ο Μπρους μεγάλωσε συνέχισε τις σπουδές του στο κολέγιο, όπου διδάχτηκε τις σύγχρονες επιστήμες. Μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών, ήταν έτοιμος να εκπληρώσει το όνειρό του και να αφοσιώσει εαυτόν στην επιβολή του νόμου και την πάταξη του εγκλήματος. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δε θα μπορούσε να φέρει δικαιοσύνη εργαζόμενος μέσα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα. Έτσι επέστρεψε στην πατρική οικεία, στο Αρχοντικό των Γουέην, όπου επανενώθηκε με τον γερασμένο πια μπάτλερ του πατέρα του, τον Άλφρεντ Πένιγουορθ. Όντας πλέον αρκετά μεγάλος, ανέλαβε τον έλεγχο του Ομίλου Γουέην, μη λησμονώντας παράλληλα τον όρκο που είχε δώσει ως παιδί.

 

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ

 

Μια νύχτα, καθώς ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του, μια μεγάλη νυχτερίδα μπήκε μέσα στο δωμάτιο από το ανοιχτό παράθυρο. Τότε θυμήθηκε την εικόνα του πατέρα του ως Ανθρώπου-Νυχτερίδα, στο πάρτυ μεταμφιεσμένων. Ήταν ένας οιωνός, ένα σημάδι. «Οι εγκληματίες είναι προληπτικοί και δειλοί», σκέφτηκε. «Η μεταμφίεσή μου πρέπει να τους γεμίζει τρόμο. Πρέπει να γίνω ένα πλάσμα της νύχτας, σκοτεινό, τρομαχτικό». Αποφάσισε να γίνει ένα ζωντανό σύμβολο, ο Άνθρωπος-Νυχτερίδα… ο Μπάτμαν!

 

image--046.thumb.jpg.111c29b3d220ab9006b5e56d0dd7828b.jpg

 

Ως Μπάτμαν, ο Μπρους ξεκίνησε μια προσωπική σταυροφορία ενάντια στις δυνάμεις του υποκόσμου που δρούσαν στην Γκόθαμ ανεξέλεγκτα. Προτιμούσε να εκφοβίζει τους αντιπάλους του, δίχως να έχει αληθινή πρόθεση να τους βλάψει. Αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση του εγκλήματος, γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη της αστυνομίας και του Αστυνομικού Διευθυντή Τζέημς Γκόρντον.

Ο ΝΕΟΣ ΡΟΜΠΙΝ

Μια από τις έρευνες του Μπάτμαν, οδήγησαν τον Μπρους Γουέην στο «Τσίρκο του Χέιλι», όπου εργάζονταν ως ακροβάτες οι Τζον και Μαίρη Γκρέησον μαζί με τον νεαρό γιό τους, Ντικ. Ο Τόνι Ζούκο, ένα από τα αφεντικά της μαφίας της Γκόθαμ, απειλούσε τον ιδιοκτήτη του τσίρκου, ώστε να δεχτεί να του πληρώνει «προστασία» και να αποφευχθούν μελλοντικά «ατυχήματα». Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε με αποτέλεσμα ένα «ατύχημα» να κοστίσει τη ζωή των γονιών του Ντικ. Ανάμεσα στο κοινό παρευρισκόταν ο Μπρους Γουέην. Ο Μπρους σπλαχνίστηκε το ορφανό παιδί και τον πήρε υπό την προστασία του. Υιοθετώντας τον νεαρό Ρίτσαρντ ‘Ντικ’ Γκρέησον, ο Μπρους τον εκπαίδευσε σωματικά και ψυχικά, βελτιώνοντας τις δεξιότητές του, ώστε να γίνει συνεργάτης του στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Μόλις η εκπαίδευσή του ολοκληρώθηκε, ο Μπάτμαν παρουσίασε στον Ντικ μια στολή παρόμοια με εκείνη που είχε φορέσει ως νεαρός και ο Ντικ έγινε ο νέος Ρόμπιν, το Παιδί-Θαύμα!

 

image--047.thumb.jpg.5c581f101d1b615a312bd1e4f6545d37.jpg

 

Για πολλά χρόνια, το Δυναμικό Ντουέτο προστάτευε την Γκόθαμ Σίτυ από κακοποιούς, όπως ο Τζόκερ, ο Πιγκουίνος, ο κος Πάγος, ο Γρίφος, η Κατγούμαν κ.ά. Σταδιακά άρχισαν να συμμετέχουν σε αποστολές εκτός της Γκόθαμ, με τη βοήθεια και την υποστήριξη άλλων υπερηρώων, όπως ο Σούπερμαν. Τότε ήταν που ο Γουέην κλήθηκε να ενταχθεί στη «Λεγεώνα της Δικαιοσύνης». Ο Ρόμπιν, όμως, αποκλείστηκε. Έτσι εντάχθηκε στους «Έφηβους Τιτάνες», μια υπερηρωική ομάδα που σχημάτισαν οι νεαροί βοηθοί των υπερηρώων. Μετά από λίγο καιρό εγκατέλειψε τη στολή του Ρόμπιν και υιοθέτησε τη νέα ταυτότητα του Νάιτγουινγκ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ

Ο Μπάτμαν, στην πολύχρονη σταδιοδρομία του, μια υπόθεση μονάχα πήρε προσωπικά. Αφορούσε έναν αντι-ήρωα που αποκαλούσε τον εαυτό του «Deadman» («Νεκρός»). Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του ο Μπρους έμαθε για πρώτη φορά ότι ο κατατονικός αδελφός του ζούσε και εργαζόταν ως ακροβάτης σε ένα περιοδεύον τσίρκο. Στην πραγματικότητα ο Τόμας ήταν υποχείριο μιας εγκληματικής οργάνωσης, ένας δολοφόνος που χρησιμοποιούσε το τσίρκο ως κάλυψή του. Ο Τόμας, όμως, δεν είχε επίγνωση των πράξεών του, αλλά το πνεύμα του «Νεκρού» τον είχε καταλάβει.

 

image--048.thumb.jpg.8595cf1731b2c3caf224cfa61edfb920.jpg

 

Αποφασισμένος να προσφέρει στον αδελφό του μια ευκαιρία να λυτρωθεί, ο Μπάτμαν εντόπισε τον «Νεκρό» και απαίτησε να εγκαταλείψει το σώμα του Τόμας. Ο «Νεκρός» πολέμησε σκληρά ενάντια στον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν, αλλά ο Τόμας ανέκτησε τον έλεγχο του σώματός του. Σε μια ανιδιοτελή πράξη για να προστατεύσει τον Μπάτμαν, ο Τόμας ρίχτηκε μπροστά στον αδελφό του και δέχτηκε τα πυρά που προορίζονταν για εκείνον. Έτσι έσωσε τη ζωή του Μπρους, με κόστος τη δική του.

ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Ο Μπάτμαν συνέχισε να προασπίζεται το δίκαιο και να πολεμά το κακό για πολλά χρόνια, έως ότου η «Κρίση των Απείρων Γαιών» ήρθε και στη Γη-1. Όπως όλοι οι ήρωες και τα υπερφυσικά όντα που πολέμησαν στην «Αυγή του Χρόνου» (το σημείο μηδέν μέσα στον χωροχρόνο, όταν ένα κατακλυσμιαίο γεγονός μεταμόρφωσε το ένα σύμπαν σε Πολυσύμπαν, όπου απειράριθμες παράλληλες πραγματικότητες συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο μέσα στον χρόνο, αλλά χωρίζονται με φράγματα δονήσεων σε διαφορετικές αρμονικές συχνότητες), έτσι και ο Μπάτμαν διασώθηκε από τη διαγραφή που συγχώνευσε τις πέντε εναπομείνασες πραγματικότητες (Silver Age Γη-1, Golden Age Γη-2, Fawcett Comics Γη-S, Quality Comics Freedom Fighters Γη-X και Charlton Comics Γη-4) σε ένα σύμπαν. Ο Μπάτμαν της Γης-1 σβήστηκε ολοκληρωτικά και αναγεννήθηκε στη νέα πραγματικότητα ως ένα νέο πρόσωπο, με μια διαφορετική ιστορική διαδρομή.

 

Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΠΟΧΗ

 

Το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του Μπρους Γουέην, ήταν η δολοφονία των γονιών του μπροστά στα μάτια του, όταν εκείνος ήταν ακόμα μικρός. Οι Τόμας και Μάρθα Γουέην είχαν μόλις βγει από το «Monarch Theater» της Γκόθαμ, όπου είχαν παρακολουθήσει μαζί με τον 8χρονο γιο τους την ταινία «Το Σημάδι του Ζορρό». Τότε έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας από τον Τζο Τσιλ, που τους σκότωσε στη μέση του δρόμου. Ήταν 26 Ιουνίου και ώρα 10:47 μ.μ. GST (Τοπική Ώρα Γκόθαμ). Την κηδεμονία του, ψυχικά τραυματισμένου, Μπρους ανέλαβε έκτοτε ο πιστός του μπάτλερ, Άλφρεντ Πένιγουορθ.

 

image--049.thumb.jpg.43ef5f0c5d6385aa0ec54eb2f049b7b9.jpg

 

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Ο Μπρους Γουέην πήρε όρκο να αφιερώσει τη ζωή του, για να καθαρίσει την Γκόθαμ από το κακό που πήρε μακριά τους γονείς του. Στην ηλικία των 14 ετών, ο Μπρους Γουέην άφησε την Γκόθαμ για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Κέιμπριτζ, στη Σορβόννη και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πέρα, όμως, από τις ακαδημαϊκές του σπουδές, εκπαίδευσε τον εαυτό του σωματικώς και πνευματικώς και διδάχτηκε με επιτυχία διάφορες «πρακτικές» δεξιότητες, όπως χημεία, εγκληματολογία, πολεμικές τέχνες, τοξοβολία, την τέχνη της μεταμφίεσης, παραδοσιακές θεραπευτικές τεχνικές, εγγαστριμυθία κ.ά. Σε ηλικία 20 ετών προσπάθησε να μπει στο FBI, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε πως δε γίνεται να καταπολεμήσει το έγκλημα αν είναι μέρος του συστήματος.

 

image--050.thumb.jpg.2eedb05b5ffedd1e2569c46efa18dea2.jpg

 

Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευση του, επέστρεψε μετά από πολυετή απουσία στην Γκόθαμ Σίτυ. Αν και είχε λάβει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για να πολεμήσει το έγκλημα, δεν ήταν σίγουρος για τον τρόπο που θα τα κατάφερνε. Ένιωθε πως κάτι του λείπει. Μια νύχτα, καθώς ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του, μια μεγάλη νυχτερίδα έσπασε το παράθυρο και μπήκε στο δωμάτιο, θυμίζοντας του τον φόβο που έτρεφε για τα πλάσματα αυτά όταν ήταν μικρός. Αποφάσισε να γίνει ο ίδιος αυτό που κάποτε φοβόταν… ο Άνθρωπος-Νυχτερίδα, ο Μπάτμαν.

 

image--051.thumb.jpg.7f575bb1c7f2c4af1672262699c30e32.jpg

 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

 

Σχεδιάζει μια στολή νυχτερίδας εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ξεκινά τη δράση του, αποφασισμένος να εξαλείψει τη διαφθορά. Πρώτα γίνεται αστικός μύθος. Αποκαλύπτεται, για πρώτη φορά, σε συγκέντρωση όλων των εγκληματιών της Γκόθαμ, δηλώνοντας στους παρευρισκόμενους ότι η βασιλεία τους έφτασε στο τέλος της. Τους πρώτους του συμμάχους βρήκε στο πρόσωπο του Εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ και του Τζέημς Γκόρντον, έναν εκ των ολίγων έντιμων αστυνομικών της Γκόθαμ Σίτυ.

 

image--052.thumb.jpg.5d79a3052f60d8ef52c4f57e7eef9977.jpg

 

Η δράση του Μπάτμαν, γέννησε μια νέα φουρνιά εγκληματιών, πολύ πιο σατανικών και ισχυρών από τους μέχρι τότε απλούς κακοποιούς. Μεταξύ αυτών ήταν οι Κατγούμαν, Σκιάχτρο, Γρίφος, Πόιζον Άιβυ, κος Πάγος, Πιγκουίνος, αλλά και ο μεγαλύτερος εχθρός του, ο Τζόκερ. Το κλίμα πόλωσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στον Μπάτμαν και τη μεριά των εγκληματιών, οδήγησε στη δημιουργία του Μπατ-σινιάλου, του τεράστιου φωτεινού νυχτεριδο-σήματος, που έφεγγε στον ουρανό της Γκόθαμ, κάθε φορά που υπήρχε κίνδυνος και η πόλη χρειαζόταν την παρέμβαση του Μπάτμαν.

 

image--053.thumb.jpg.ffb93a231192005d17b1388d1acedf64.jpg

 

Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

 

Μετά τα γεγονότα του «Flashpoint Paradox» και την αναδημιουργία του Πολυσύμπαντος της DC, η ιστορία του Μπάτμαν υπέστη κάποιες αλλαγές.

 

image--054.thumb.jpg.c9a4fe0eecc0e0c06e98c023b6a788f0.jpg

 

Ο Μπρους Γουέην γεννήθηκε στο Κρεστ Χιλ, βόρειο προάστιο της Γκόθαμ Σίτυ. Πατέρας του ήταν ο εύπορος μεγαλογιατρός Μπρους Γουέην και μητέρα του η Μάρθα Κέην, και οι δυο μέλη επιφανών οικογενειών της Γκόθαμ. Όταν ο Μπρους ήταν πολύ μικρός, η μητέρα του έμεινε έγκυος σε αγόρι. Θα τον ονόμαζαν Τόμας Γουέην ο νεότερος. Ωστόσο, λόγω της πρόθεσής της να ιδρύσει σχολείο για τους μειονεκτούντες κατοίκους της Γκόθαμ, η Μάρθα στοχοποιήθηκε από την «Αυλή των Γλαυκών» (μια αρχαία οργάνωση που ασκούσε πολιτική επιρροή και ήλεγχε την Γκόθαμ), που κανόνισαν ώστε η Μάρθα να εμπλακεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Αυτή και ο Μπρους επέζησαν, αλλά το μωρό χάθηκε.

 

image--055.thumb.jpg.6f0d7a1befc94c8993baf1a563fac41f.jpg

 

Ενώ βρίσκονταν σε διακοπές για να ξεχάσουν τα θλιβερά γεγονότα, ο μπάτλερ της οικογένειας, Τζάρβις Πένιγουορθ, δολοφονήθηκε από έναν εκτελεστή κατ’ εντολήν της «Αυλής των Γλαυκών». Μια επιστολή που είχε γράψει προς τον γιο του Άλφρεντ, προειδοποιώντας τον να μείνει μακριά από τη στοχοποιημένη οικογένεια Γουέην, δεν παραδόθηκε ποτέ. Ως εκ τούτου, ο Άλφρεντ - πρώην στρατιωτικός ιατρός - ταξίδεψε στην Γκόθαμ Σίτυ για να πάρει τη θέση του πατέρα του, ως μπάτλερ των Γουέην.

 

image--056.thumb.jpg.f1d1450a92eadb3963b3c5622bbaa251.jpg

 

Καθώς μεγάλωνε, η φήμη της οικογένειάς του έκανε τον Μπρους ανήσυχο και συχνά το έσκαγε από το σχολείο για να περπατήσει μέσα στην Γκόθαμ, όπου ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί. Σε μια από τις εξορμήσεις του, τον μάζεψαν ο αστυνομικός Τζέημς Γκόρντον και ο συνεργάτης του. Αφού τον παρέλαβαν οι γονείς του, πήγαν όλοι μαζί στο «Monarch Theater» της Γκόθαμ, όπου είδαν την ταινία «Το Σημάδι του Ζορρό». Βγαίνοντας από την αίθουσα, ένας ληστής ονόματι Τζο Τσιλ τους επιτέθηκε και μέσα στον πανικό του πυροβόλησε θανάσιμα τους γονείς του Μπρους.

 

image--057.thumb.jpg.212f83b0c9082b7bb55b9c26ec8bb047.jpg

 

Μετά τον θάνατό τους, ο Μπρους απέκτησε εμμονή θέλοντας να βρει κάποιο νόημα στην απώλειά τους. Αρχικά θεώρησε ότι ευθυνόταν η «Αυλή των Γλαυκών», αλλά δεν κατάφερε να βρει αποδείξεις. Πέρασε αρκετά χρόνια ασκούμενος στις πολεμικές τέχνες και τη σπαθασκία. Στην ηλικία των 18 ετών, χρησιμοποίησε τη σχέση του με την Έριν ΜακΚίλλεν, κόρη ενός αφεντικού της ιρλανδικής μαφίας, για να εντοπίσει τον Τζο Τσιλ και τότε μαθαίνει ότι ο θάνατος των γονιών του, δεν ήταν παρά μια ληστεία που στράβωσε. Αποφασίζει να εγκαταλείψει τα πάντα και ταξιδεύει ανά τον κόσμο, ασκούμενος σε κάθε είδους τεχνική.

 

image--058.thumb.jpg.4d6eb6391455e5c47044797dac395cd5.jpg

 

ΤΟ ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ

 

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, επιστρέφει στην Γκόθαμ, χωρίς ενδιαφέρον να αναλάβει τον Όμιλο Γουέην. Όταν όμως μαθαίνει ότι ο θείος του, Φίλιπ Κέην, που έχει αναλάβει τον έλεγχο της εταιρίας, τη χρησιμοποιεί για την κατασκευή όπλων, αποφασίζει να διεκδικήσει όσα δικαιούται. Ο Φίλιπ, υπό την παρότρυνση του Έντουαρντ Νίγκμα, βάζει τη Συμμορία της Κόκκινης Κουκούλας να σκοτώσουν τον Μπρους, αλλά αποτυγχάνουν. Ο Μπρους τραυματισμένος επιστρέφει στο Αρχοντικό Γουέην και αποφασίζει να αναλάβει δράση μεταμφιεσμένος σε νυχτερίδα. Κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής του με τη Συμμορία της Κόκκινης Κουκούλας, στην «Εταιρία Χημικών Άσσος», ο αρχηγός της συμμορίας πέφτει σε μια δεξαμενή χημικών και θεωρείται νεκρός. Την ίδια ώρα, ο Νίγκμα πυροδοτεί μια έκρηξη ηλεκτρομαγνητικού παλμού και βυθίζει την Γκόθαμ στο σκοτάδι.

 

image--059.thumb.jpg.a3f71828ac24b64672f66107eaaeefc9.jpg

 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Τζίλιαν Λομπ, ανακηρύσσει τον Μπάτμαν εκδικητή εγκληματία και διατάζει τη σύλληψή του. Στους μήνες που ακολουθούν στην Γκόθαμ Σίτυ κυριαρχεί το χάος και ο Γρίφος ή κατά κόσμον Έντουαρντ Νίγκμα προκαλεί τους πολίτες να λύσουν τον γρίφο του, αν θέλουν να πάρουν πίσω τον πολιτισμό τους. Ο Μπάτμαν με τη βοήθεια του υπαστυνόμου Τζέημς Γκόρντον και του Λούσιους Φοξ, καταφέρνει να εντοπίσει τον Γρίφο και να επαναφέρει το ρεύμα στην πόλη. Με τη βοήθεια του Λούσιους, ο Μπρους ξεκινά την ανοικοδόμηση του Ομίλου Γουέην και ο Γκόρντον προάγεται και παίρνει τη θέση του Λομπ, ως Αρχηγός της Αστυνομίας.

 

image--060.thumb.jpg.443a82c9737fc2908091c93b74282179.jpg

 

Πολύ σύντομα, με τη βοήθεια του Αστυνομικού Διευθυντή Γκόρντον και του Εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Μπάτμαν κηρύττει τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Φαλκόνε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Κάρμιν Φαλκόνε να υποχωρήσει στο Χονγκ Κονγκ, επιτρέποντας στον Πιγκουίνο να καλύψει το κενό εξουσίας. Την ίδια περίοδο ο Γκόρντον τοποθετεί ένα φωτεινό προβολέα με το σήμα του Μπάτμαν στην ταράτσα του κτιρίου της αστυνομίας.

 

image--061.thumb.jpg.08830028f17f70f494e21d0c95b040b0.jpg

 

Η ΜΠΑΤ-ΣΤΟΛΗ

 

Αναπόσπαστο κομμάτι της μυθολογίας του Μπάτμαν είναι η θρυλική Μπατ-στολή του, σχεδιασμένη ούτως ώστε να προστατεύει τον Σκοτεινό Ιππότη στον αγώνα κατά του εγκλήματος, αλλά και να σπέρνει τον φόβο στις καρδιές των κακούργων. Η κάπα, η κουκούλα, τα γάντια, το σλιπ και οι μπότες φέρουν συνήθως μαύρο ή σκούρο μπλε χρώμα, ενώ το κυρίως σώμα της στολής είναι σχεδόν πάντα γκρι.

 

image--062.thumb.jpg.b9a7575c0e05c8e4e0cdcdf9c0c4ee7e.jpg

 

Το νυχτεριδο-έμβλημα στο στήθος, επίσης εναλλάσσεται από μια απλή μαύρη νυχτερίδα σε ένα είδος λογοτύπου με το σχέδιο μιας νυχτερίδας μέσα σε κίτρινη έλλειψη. Η έλλειψη πρωτοεισήχθη το 1964, στα πλαίσια ανανέωσης των ιστοριών του Μπάτμαν. Στην ιστορία «The Dark Knight Returns» αναφέρεται ότι η κίτρινη έλλειψη εισήχθη για να λειτουργήσει σαν ένας μεγάλος, βαριά θωρακισμένος, σκόπιμος στόχος που θα τραβάει τα πυρά μακριά από το κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα. Στο επετειακό τεύχος #1000 του «Detective Comics» μαθαίνουμε περαιτέρω πληροφορίες γύρω από την «θωράκιση» του εμβλήματος. Βλέπουμε τον Μπάτμαν στις απαρχές του να αγοράζει το όπλο που σκότωσε τους γονείς του και να το σφυρηλατεί σε μια πλακέτα. Την πλακέτα τοποθετεί πίσω από το έμβλημα της στολής του, εξηγώντας στον Άλφρεντ ότι «το όπλο που άλλοτε ράγισε την καρδιά του, τώρα θα την προστατεύει».

 

Η κυρίως στολή αν και φαινομενικά μοιάζει με απλό ύφασμα, είναι κατασκευασμένη από προηγμένα υλικά που την καθιστούν ελαφριά και ευέλικτη, συγχρόνως δε βαριά θωρακισμένη, αλεξίσφαιρη και έως κάποιο βαθμό πυρίμαχη, ώστε να προστατεύει εκείνον που τη φοράει κατά τη μάχη. Ωστόσο ο Μπάτμαν δεν έχει μια μονάχα στολή στο οπλοστάσιό του, αλλά πολλές διαφορετικές ανάλογα με τις περιστάσεις και τους εχθρούς που αντιμετωπίζει.

 

image--063.thumb.jpg.086c60db8629b752c3e2afab5f8caff3.jpg

 

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στο εξωτερικό σλιπ, που κάποτε αποτελούσε αναφαίρετο κομμάτι της στολής του Μπάτμαν - όπως και πολλών άλλων υπερηρώων άλλωστε - ενώ σήμερα έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού και ανεκδότων. Όπως είχε εξηγήσει ο Τζούλιους Σουόρτζ (πρώην εκδότης της DC Comics), πηγή έμπνευσης για το σλιπ (ή trunks όπως είναι η ορθή ονομασία τους) και γενικότερα για τις στολές των υπερηρώων, ήταν οι στολές που φορούσαν οι μασίστες στο τσίρκο. Θεωρείτο ως φυσικό οι εξωπραγματικοί και αφύσικα δυνατοί υπερήρωες να ήταν ντυμένοι ανάλογα όπως και οι εξίσου εξωπραγματικοί καλλιτέχνες του τσίρκου.

 

Το χαρακτηριστικότερο ίσως τμήμα της Μπατ-στολής είναι η εργαλειοζώνη (utility belt). Τα ακριβή περιεχόμενα της ζώνης δεν είναι γνωστά, μιας και ο Μπάτμαν τα εναλλάσσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Το σίγουρο είναι ότι η εργαλειοζώνη περιλαμβάνει από σπειροειδή σχοινιά και μπάταρανγκς, μέχρι πυροβόλα όπλα, ιατροδικαστικό κιτ κι ένα δαχτυλίδι κρυπτονίτη κλεισμένο σε ένα κουτάκι από μόλυβδο. Πέρα από τα διάφορα γκατζετάκια, όμως, η εργαλειοζώνη περιλαμβάνει και μηχανισμούς άμυνας, όπως ηλεκτροπληξία και αέριο αναισθητοποίησης που καθιστούν αδύνατη ή τουλάχιστον δύσκολη την αφαίρεση και κλοπή της.

 

ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

by Dimosthenis Tsengeloglou

 

Ο Μπάτμαν ήταν ο πρώτος που εγκαινίασε την κουλτούρα των υπερηρώων, έστω κι αν δεν είχε υπερκόσμιες δυνάμεις. Τα μόνα πλεονεκτήματα που διαθέτει είναι ότι είναι ένας ασύγκριτος αθλητής ολυμπιακού επίπεδου, εκπαιδευμένος σε όλες τις μορφές άοπλης και ένοπλης μάχης, άσσος στις πολεμικές τέχνες και δάσκαλος της μεταμφίεσης και των αποδράσεων. Αυτά είναι που τον καθιστούν - ίσως - τον πιο ανθρώπινο ανάμεσα στους τόσους χαρακτήρες των κόμικς. Το ποια κίνητρα μπορούν να ωθήσουν έναν νέο, ωραίο, πλούσιο και πανέξυπνο άντρα που τα έχει όλα, να διακινδυνεύει τη ζωή του για να καταπολεμά το έγκλημα, ίσως καλύτερα από όλους τα έχει κατανοήσει ο Άλαν Μουρ. Στο «Batman: The Killing Joke», ο Μουρ βάζει τον Τζόκερ να λέει στον Μπάτμαν: «Εσύ είχες μια κακή μέρα κάποτε, δίκιο δεν έχω; Το ξέρω ότι έχω δίκιο. Το καταλαβαίνω. Είχες μια κακή μέρα και όλα άλλαξαν. Για ποιον άλλο λόγο θα ντυνόσουν σαν ιπτάμενος αρουραίος;». Ο Μουρ κατάλαβε ότι πίσω από το έπος του Μπάτμαν βρίσκεται κρυμμένο το τραγικό πεπρωμένο του ήρωα, ο τραγικός του προορισμός. Η συμπεριφορά του «εκδικητή της νύχτας» ορίζεται από λίγα και απλά κριτήρια: οι εγκληματίες πρέπει να εξοντώνονται και ο κόσμος να προστατεύεται. Για να επιτευχθεί αυτό κάθε μέσο είναι επιτρεπτό, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και ακολουθώντας πιστά έναν κώδικα τιμής.

 

image--064.thumb.jpg.47bd7d8ebd9ff0fa4627e628e568c57a.jpg

 

Αν και τα πρώτα χρόνια ο Μπάτμαν δε δίστασε να σκοτώσει έναν μεγάλο αριθμό κακοποιών, χωρίς ιδιαίτερες τύψεις, στη συνέχεια προσαρμόστηκε στις προδιαγραφές του εκδοτικού οίκου, υιοθετώντας κάθε τρόπο που θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο μιας ανθρώπινης ύπαρξης, όσο εγκληματική κι αν είναι αυτή. Εάν μπούμε λίγο βαθύτερα στην ψυχολογία του «τιμωρού της νύχτας», θα κατανοήσουμε ότι ο Μπάτμαν δεν είναι ο Μπρους Γουέην. Αλλά ούτε ο Μπρους Γουέην είναι ο Μπάτμαν. Ο Μπάτμαν είναι ένα σύμβολο για την Γκόθαμ. Ο Μπρους θέλει να είναι ο Μπάτμαν. Σαν άτομο, ο Μπάτμαν είναι η δεύτερη πλευρά του Μπρους που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τα συσσωρευμένα συναισθήματά του, μετά τη δολοφονία των γονιών του. Ο Μπρους όταν ταξίδεψε και «έγινε» αυτός που προοριζόταν να γίνει, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους φόβους του και τους προσωπικούς του δαίμονες και να τους νικήσει. Όμως όσο κι αν αρνείται να το παραδεχτεί, κατά βάθος είναι παράλληλα κυριευμένος από την εμμονή του και τα παρεπόμενά της. Αυτή η εμμονή είναι η πλευρά (Μπάτμαν) που κυριαρχεί γιατί ενώ έχει ξεπεράσει τη δολοφονία των γονιών του, αυτή τον στοιχειώνει ακόμα. Ο Μπρους Γουέην είναι όντως πλέιμποϊ, χωρίς να αναγκάζεται να τον υποδύεται. Έτσι αποκλείεται η θεωρία ότι ο Μπρους αναγκάζεται να υποδύεται τον πλέιμποϊ για να έχει το πλεονέκτημα της διπλής ταυτότητας. Αλλά ούτε ο πλέιμποϊ, ούτε ο Μπάτμαν είναι ο πραγματικός Μπρους. Αυτά τα δύο είναι απλά κομμάτια/πλευρές του εαυτού του, μέρη του χαρακτήρα του. Ο πραγματικός του χαρακτήρας είναι ο άντρας που κάθεται με τη στολή στην Μπατ-σπηλιά χωρίς τη μάσκα και συζητάει με τον Άλφρεντ, τον μόνο άνθρωπο που έχει γνωρίσει ποτέ ποιος πραγματικά είναι.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  24985
  • Group:  Members
  • Topic Count:  33
  • Content Count:  1017
  • Reputation:   6579
  • Achievement Points:  1018
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4372 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

Η ΜΠΑΤ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 

Με τα χρόνια ο Μπάτμαν απέκτησε πολλούς συμμάχους στον αγώνα του ενάντια στο έγκλημα. Όλοι μαζί είναι γνωστοί ως Μπατ-οικογένεια.

 

Ο Άλφρεντ Θαδδαίος Κρέιν Πένιγουορθ είναι αναμφίβολα ο πιο πιστός φίλος του Μπρους Γουέην και ό,τι πιο κοντινό έχει σε πατρική φιγούρα. Ο Άλφρεντ μεγάλωσε στο Λονδίνο. Δεν ήταν ποτέ κοντά στον πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν στις ΗΠΑ, ως μπάτλερ για την οικογένεια Γουέην. Στα 18 του χρόνια, εντάχθηκε στον Βρετανικό Στρατό. Κατά τα χρόνια της θητείας του απέκτησε μια κόρη, την Τζούλια. Τελικά αποστρατεύτηκε, αλλά σύντομα εντάχθηκε στο «Πρόγραμμα Νέμεσις», μια αρχαία Κελτική οργάνωση που λειτουργούσε ως παρακλάδι της ΜΙ-5. Εκεί εκπαιδεύτηκε για να γίνει ο νέος «Σκοτεινός Ιππότης», τίτλο που αρχικά έφερε ο Γκαγουέην ντε Γουέην.

 

Μαθαίνοντας τα νέα για τον θάνατο του πατέρα του, τα εγκαταλείπει όλα και ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να πάρει τη θέση του ως ο νέος μπάτλερ της οικογένειας Γουέην. Ο Μπρους ήταν τότε μόλις τεσσάρων ετών. Μετά τη δολοφονία των Γουέην, ο Άλφρεντ ανέλαβε την κηδεμονία του νεαρού Μπρους, συνεχίζοντας τα καθήκοντά του ως μπάτλερ και υπηρετώντας τον έκτοτε μέχρι και το τέλος της ζωής του. Ο Άλφρεντ βρήκε εν τέλει τραγικό θάνατο στα χέρια του Μπέην, όταν ο τελευταίος του έσπασε τον αυχένα.

 

image--065.thumb.jpg.8fc3f66c289df779eacd5c4589334c2a.jpg

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της καριέρας του ως Μπάτμαν, ο Μπρους Γουέην πήρε υπό την κηδεμονία του ένα νεαρό ορφανό αγόρι, τον Ντικ Γκρέησον. Αυτός και οι γονείς του, Τζον και Μαίρη, ήταν οι διάσημοι «Ιπτάμενοι Γκρέησον», ακροβατικά μέλη του «Τσίρκου του Χέιλι». Όταν οι γονείς του σκοτώθηκαν από τον  μαφιόζο Τόνι Ζούκο, ο Γουέην τον υιοθέτησε και τον πήρε να ζήσει μαζί του στο Αρχοντικό. Σύντομα ο Ντικ ανακαλύπτει το μυστικό πέρασμα για την Μπατ-σπηλιά και την αληθινή ταυτότητα του Μπάτμαν. Κάπως έτσι ξεκινά την εκπαίδευση του και την υπερηρωική σταδιοδρομία του, ως Ρόμπιν!

 

image--066.thumb.jpg.ae64fbb4cbd7c27c3d5495d246c9a064.jpg

 

Ένα χρόνο μετά, η Μπάρμπαρα Γκόρντον - κόρη του Αστυνομικού Διευθυντή Γκόρντον - παγιδεύεται στον περίβολο ενός κτιρίου κατά τη διάρκεια μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Καθώς η αστυνομία είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό μιας πρωτότυπης Μπατ-στολής, προκειμένου να αποδείξει ότι ο Μπάτμαν ήταν απλώς ένας άνθρωπος, η Μπάρμπαρα φοράει τη στολή και με τις γυμναστικές της ικανότητες πετυχαίνει να αποκρούσει τους τρομοκράτες και να προστατεύσει τη ζωή του μικρότερου αδελφού της, Τζέημς.

 

image--067.thumb.jpg.02e738b9abef7cb3bf0ade938b1d5c89.jpg

 

Οι ενέργειές της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Μπάτμαν, και με την πάροδο του χρόνου κέρδισε την εύνοιά του και μια θέση στην ομάδα του, ως Μπάτγκερλ! Ένα μόλις χρόνο αργότερα παραιτείται και αποφασίζει να επικεντρωθεί στις σπουδές της. Όμως η θέση του πατέρα της στην αστυνομία την καθιστά στόχο, ο Τζόκερ την πυροβολεί και μένει παράλυτη για τρία χρόνια. Μετά από τον τραυματισμό της Μπάρμπαρα, ο Ντικ αποφασίζει να ακολουθήσει σόλο καριέρα, υιοθετώντας την ταυτότητα του Νάιτγουινγκ.

 

image--068.thumb.jpg.f68fd03170167727776b23c584e946df.jpg

 

Κάποια στιγμή αργότερα, ο Μπάτμαν πιάνει επ’ αυτοφώρω ένα ορφανό αγόρι, ονόματι Τζέησον Τοντ, την ώρα που προσπαθούσε να κλέψει τα λάστιχα του Μπάτμομπιλ, ενώ αυτό ήταν παρκαρισμένο στο λεγόμενο «Σοκάκι του Εγκλήματος» («Crime Alley» = το μέρος όπου δολοφονήθηκαν οι γονείς του Μπρους). Λίγο αργότερα, ο Μπάτμαν αποφασίζει να τον πάρει υπό την κηδεμονία του και να του αποκαλύψει την ταυτότητά του, ελπίζοντας να τον αποτραβήξει από τον κακό δρόμο και να τον χρίσει βοηθό του στη θέση του Ρόμπιν. Όμως ο Τζέησον ήταν αλαζόνας, εριστικός και δεν μπορούσε να ελέγξει τα συναισθήματά του. Σύντομα παρασύρεται σε παγίδα από τον Τζόκερ και τελικώς σκοτώνεται προτού προλάβει να τον σώσει ο Μπάτμαν. Αν και νεκρός, ανασταίνεται μέσα στον «Λάκκο του Λαζάρου», μια φυσική πηγή που κατέχει μοναδικές ιδιότητες ταχείας αποκατάστασης, θεραπείας ή ακόμα και τη χορήγηση αθανασίας. Ο Τζέησον αποκαθίσταται σωματικώς, αλλά εξέρχεται διανοητικά ασταθής. Λίγο αργότερα επιστρέφει στην Γκόθαμ και υιοθετώντας το ψευδώνυμο «Κόκκινη Κουκούλα» θέτει σκοπό της ζωής του την πλήρη εξόντωση όλων των εγκληματιών.

 

image--069.thumb.jpg.a2aa20e81dd026cfad4424781b2bdfbc.jpg

 

Μετά τον θάνατο του Τοντ, ο Μπάτμαν γίνεται πιο σκοτεινός και βίαιος. Όταν ο νεαρός Τιμ Ντρέηκ βλέπει στην τηλεόραση μια σκηνή όπου ο Ρόμπιν έκανε ένα περίτεχνο ακροβατικό, αμέσως τον αναγνώρισε ως τον Ντικ Γκρέησον, μιας και τον είχε δει όταν ήταν μικρότερος σε μια παράσταση του τσίρκου. Έτσι υπέθεσε ότι οι Μπάτμαν και Ρόμπιν ήταν στην πραγματικότητα ο Μπρους Γουέην και ο Ντικ και απέκτησε εμμονή με το να επιβεβαιώσει τη θεωρία του. Ερχόμενος αντιμέτωπος με τον Μπάτμαν, ο Τιμ του αποκαλύπτει ότι ανακάλυψε την πραγματική του ταυτότητα και εκφράζει την επιθυμία του να γίνει ο νέος Ρόμπιν, αλλά ο Μπάτμαν αρνείται. Θέλοντας να κερδίσει την προσοχή του Σκοτεινού Ιππότη, ο Τιμ κλέβει με ηλεκτρονικό τρόπο πόρους από τον Πιγκουίνο, ο οποίος τον ανακαλύπτει και στοχοποιεί την οικογένεια του παιδιού. Τελικά, ο Μπάτμαν καταφέρνει να τους σώσει και τους παραδίδει στην αστυνομία, για να μπουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ο Τιμ μένει υπό την κηδεμονία του Γουέην και γίνεται ο Κόκκινος Ρόμπιν!

 

image--070.thumb.jpg.08e61f2e9d0249d00865efda64753936.jpg

 

Όταν ο Μπάτμαν ήρθε αντιμέτωπος με τον Ρα'ς αλ Γκουλ και τη Λεγεώνα των Εκτελεστών, ερωτεύτηκε την κόρη του Τάλια. Πολλά χρόνια αργότερα, η Τάλια εμφανίζεται στην Γκόθαμ και αποκαλύπτει στον Μπάτμαν ότι έχει ένα γιο μαζί του, τον Ντέμιαν. Ο Ντέμιαν από τη στιγμή της γέννησής του ήταν προορισμένος να ηγηθεί μια μέρα της Λεγεώνας και εκπαιδευόταν καθημερινά γι’ αυτό τον σκοπό. Η Τάλια όμως τον παρέδωσε στην επίβλεψη του Μπρους, προκειμένου να τον γνωρίσει καλύτερα και να τον εκπαιδεύσει με τρόπους που η Λεγεώνα δεν μπορούσε. Όχι πολύ αργότερα, ο Μπρους σκοτώνεται φαινομενικά, ενώ στην πραγματικότητα έχει ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Τον ρόλο του Μπάτμαν αναλαμβάνει ο Νάιτγουινγκ, συνεχίζοντας την εκπαίδευση του Ντέμιαν ως Ρόμπιν. Όταν ο Γουέην επιστρέφει ανακοινώνει δημοσίως ότι για χρόνια χρηματοδοτούσε τον Μπάτμαν και ιδρύει την «Μπάτμαν Α.Ε.» μια εταιρία που θα ένωνε εκδικητές απ’ όλο τον κόσμο.

 

image--071.thumb.jpg.2c175d2e3eedb49d6c6e8b5e37eab2ab.jpg

 

Μεταξύ των μελών της «Μπάτμαν Α.Ε.» ξεχωριστή θέση κατέχει ο Ντέηβιντ Ζαβίμπε. Καταγόταν από την πόλη Τινάσα, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ήταν ακόμα πολύ μικρός, όταν οι γονείς του πέθαναν από τον ιό HIV/AIDS. Ο Ντέηβιντ και ο αδελφός του Άιζακ οδηγήθηκαν σε ορφανοτροφείο, απ’ όπου τους στρατολόγησε δια της βίας ο Στρατηγός Κεϊτά για να στελεχώσει τον Στρατό της Αυγής. Ο Άιζακ κατηγορήθηκε για ανυποταξία και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον Κεϊτά, αλλά ο Ντέηβιντ κατάφερε να γλιτώσει. Μετά τον θάνατο του Κεϊτά, ο Ντέηβιντ οδηγήθηκε σε ορφανοτροφείο για παιδιά-στρατιώτες. Σύντομα εντάχθηκε στο Αστυνομικό Σώμα της Τινάσα. Παρά τη διαφθορά που επικρατούσε, ο Ντέηβιντ έμεινε αφοσιωμένος στον νόμο και τη δικαιοσύνη, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον του Μπάτμαν. Ο Γουέην σύντομα τον ενέταξε στην «Μπάτμαν Α.Ε.» και τον εφοδίασε με μια τεχνολογικά προηγμένη Μπατ-στολή. Υιοθέτησε την ταυτότητα του Μπάτγουινγκ και έγινε ο πρώτος Μαύρος Μπάτμαν.

 

image--072.thumb.jpg.a1718a25ca9ae74b2354d7a50c24ec40.jpg

 

Όταν ο Ζαβίμπε παραιτήθηκε, υπήρχε η ανάγκη να βρεθεί κάποιος ικανός να τον διαδεχτεί. Ο Λούσιους Φοξ σχεδίασε και κατασκεύασε μια βελτιωμένη εκδοχή της στολής του Ντέηβιντ και ο γιός του, Λούκας, ήταν εκείνος που τελικά τη φόρεσε. Ο Λούκας έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός Μπάτμαν και ένα από τα βασικότερα μέλη της Μπατ-οικογένειας.

 

image--073.thumb.jpg.2b428bae718c080223f6d6658c03bc03.jpg

 

Εξέχουσα θέση στην Μπατ-οικογένεια κατέχει η Κάθριν ‘Κέητ’ Ρεβέκκα Κέην. Οι γονείς της, Συνταγματάρχης Τζέηκομπ Κέην (αδελφός της Μάρθας Γουέην) και η σύζυγός του Γαβριέλλα, εργάζονταν στη Στρατιωτική Αντικατασκοπεία. Όταν η Κέητ ενηλικιώθηκε μετακόμισε στις Βρυξέλες του Βελγίου, όπου άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Μια μέρα η δίδυμη αδελφή της Κέητ, Ελίζαμπεθ, έβγαλε έξω εκείνη και τη μητέρα τους για να διασκεδάσουν. Δέχτηκαν, όμως, επίθεση από τρομοκράτες και απήχθησαν. Ο Τζέηκομπ, χάρη στις γνωριμίες και τη θέση που κατείχε, καταφέρνει να τις εντοπίσει. Δυστυχώς, όμως, σώζει μόνο την Κέητ, η οποία περνάει τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να ξεπεράσει τη θλίψη της.

 

image--074.thumb.jpg.d500b0c23ce2efa3bd57550b76a6f9b7.jpg

 

Τελικά, εγγράφεται στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ ως δόκιμος. Εκεί γνωρίζεται με τη Σόφι Μουρ και την ερωτεύεται. Όταν η σχέση των δυο κοριτσιών μαθαίνεται, η Κέητ παίρνει πάνω της όλη την ευθύνη και αποβάλλεται. Στο επόμενο διάστημα πέφτει σε κατάθλιψη, στα φάρμακα και το αλκοόλ. Τότε ήταν που, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας, συνάντησε για πρώτη φορά τον Μπάτμαν. Συνειδητοποίησε ότι αυτό που ήθελε ήταν να πολεμάει το έγκλημα, πήρε τη συγκατάθεση του πατέρα της και πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια ασκούμενη. Στο τέλος του τρίτου έτους, της ανατέθηκε ως αποστολή να σώσει μια οικογένεια που είχε απαχθεί από τρομοκράτες. Βρήκε την οικογένεια σφαγμένη, έπιασε τον αρχηγό της οργάνωσης και λίγο έλειψε να τον σκοτώσει εν ψυχρώ. Ωστόσο, τελευταία στιγμή υπαναχώρησε. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο αρχηγός των τρομοκρατών ήταν ο πατέρας της και όλη η επιχείρηση ήταν απλώς μια δοκιμασία. Ήταν πλέον έτοιμη να γίνει η Μπατγούμαν.

 

image--075.thumb.jpg.ff6ba4c21d2f28d346138c93f174bf6a.jpg

 

Η Κασσάνδρα Κάιν, ήταν κόρη του εκτελεστή Ντέηβιντ Κάιν (γνωστού με το παρατσούκλι «Ο Ορφανός») και της Λαίδης Σίβα. Κατά την παιδική της ηλικία, της στερήθηκε από τον πατέρα της ο λόγος και η ανθρώπινη επαφή, καθώς την προόριζε για να γίνει η μεγαλύτερη εκτελέστρια στον κόσμο. Εκπαιδευόμενη ως το απόλυτο όπλο, δε διδάχτηκε την ομιλία. Αντ’ αυτού, εκπαιδεύτηκε να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος και να προβλέπει τις κινήσεις των αντιπάλων της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλός της να αναπτύξει μια μορφή δυσλεξίας, εμποδίζοντας την από το να γράφει και να διαβάζει. Σε ηλικία 8 ετών, ο πατέρας της θέλησε να δοκιμάσει τις ικανότητες της στον πραγματικό κόσμο και της ανέθεσε ένα «χτύπημα». Για την Κασσάνδρα στην αρχή όλα ήταν ένα παιχνίδι. Μονάχα όταν επέφερε στον αντίπαλό της το θανάσιμο χτύπημα, συνειδητοποίησε τη φρίκη του θανάτου. Πέρασε τα επόμενα 9 χρόνια νιώθοντας ενοχές και ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο.

 

image--076.thumb.jpg.c3a9b38a053f618b4bca676aa53d0961.jpg

 

Στην ηλικία των 17 ετών, η Μπάρμπαρα Γκόρντον - ούσα πλέον ανάπηρη και έχουσα υιοθετήσει το ψευδώνυμο «Προφήτις» - την πήρε υπό την προστασία της και μετά τη διάσωση του Αστυνομικού Διευθυντή Γκόρντον, της εμπιστεύτηκε τον μανδύα της Μπάτγκερλ. Μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του Μπάτμαν, η Κασσάνδρα πέρασε τον μανδύα της Μπάτγκερλ στην πιο στενή της φίλη, Στέφανι Μπράουν, και αποσύρθηκε. Μετά την επιστροφή του Μπρους Γουέην και την ίδρυση της «Μπάτμαν Α.Ε.», η Κασσάνδρα αναλαμβάνει την προστασία του Χονγκ Κονγκ και υιοθετεί τη νέα ταυτότητα της Μπλακ Μπατ (=Μαύρη Νυχτερίδα). Στο νέο χρονολόγιο του σύμπαντος της DC, η ιστορία προέλευσης της Κασσάνδρας αναδιαμορφώθηκε. Στη νέα αυτή πραγματικότητα η Κασσάνδρα υιοθέτησε το ψευδώνυμο του πατέρα της «Η Ορφανή».

 

image--077.thumb.jpg.47814090d01d209cd731ded7e347a8e4.jpg

 

Η Στέφανι Μπράουν ήταν κόρη του Κλουμάστερ, ενός τριτοκλασάτου εγκληματία της Γκόθαμ. Ο πατέρας της πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη φυλακή. Κάθε που αποφυλακιζόταν, ισχυριζόταν ότι θα πάρει τον ίσιο δρόμο και κάθε φορά επέστρεφε στην παλιά του ζωή. Η Στέφανι συνειδητοποίησε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει και θέλησε να του ανατρέψει τα σχέδια. Έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο κοστούμι, υιοθέτησε το ψευδώνυμο «Σπόιλερ» και με τη βοήθεια του Ρόμπιν (Τιμ Ντρέηκ) κατάφερε να τον συλλάβει. Αρχικά, ντυνόταν Σπόιλερ μόνο όποτε δραπέτευε ο πατέρας της, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να της αρέσει αυτή η ζωή και να βγαίνει σε τακτική περιπολία με τον Ρόμπιν, με τον οποίο ήταν και τσιμπημένη.

 

image--078.thumb.jpg.87f06b4f888c97a2c0d7360fe5318e80.jpg

 

Όταν ο πατέρας του Τιμ Ντρέηκ ανακάλυψε τη μυστική του ταυτότητα ως Ρόμπιν, τον ανάγκασε να κρεμάσει τη στολή του και να συνεχίσει τις σπουδές του. Μια μέρα η Στέφανι Μπράουν του έκανε έκπληξη, αλλά τον έπιασε με μια συμμαθήτρια του που προσπαθούσε να τον αποπλανήσει. Κόβει δεσμούς μαζί του, φτιάχνει ένα κοστούμι Ρόμπιν και απαιτεί από τον Μπάτμαν να την εκπαιδεύσει. Απρόθυμα αναλαμβάνει την εκπαίδευσή της, αλλά ούσα ανυπάκουη σύντομα την απολύει.

 

image--079.thumb.jpg.767ef3c8cef284607bdeab2b7056711f.jpg

 

Μετά το πέρας των σπουδών της και τον υποτιθέμενο θάνατο του Μπρους Γουέην διαδέχεται την Κασσάνδρα ως Μπάτγκερλ. Ο Ντικ Γκρέησον αν και δεν την αποδέχτηκε, συνειδητοποίησε πόσο πολύ του θύμιζε την Μπάρμπαρα και έτσι ανέλαβε την εκπαίδευσή της.

 

image--080.thumb.jpg.5b2ba2ea3c83d2d15022a097a464aabf.jpg

 

Όταν ο Γρίφος προκάλεσε ολικό μπλακ-άουτ στην Γκόθαμ, ζήτησε από τους πολίτες να σκεφτούν ένα αίνιγμα κι αν ήταν τόσο έξυπνο και δύσκολο, ώστε δεν μπορούσε να το λύσει, θα αποκαθιστούσε την ενέργεια στην πόλη. Ο Ντιούκ Τόμας, ένας μαθητής με μεγάλη αυτοπεποίθηση, προσπάθησε να επινοήσει τον «τέλειο» γρίφο. Τότε ήταν που συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μπρους Γουέην. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Τζόκερ απήγαγε τον Ντιούκ και τους γονείς του για να αναδημιουργήσει το σκηνικό της δολοφονίας των Γουέην. Ο Μπάτμαν κατόρθωσε να σώσει τον Ντιούκ, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για τους γονείς του, οι οποίοι είχαν υποκύψει στο αέριο ελέγχου του νου που είχε απελευθερώσει ο Τζόκερ.

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ντιούκ έγινε μέλος του κινήματος «Είμαστε Ρόμπιν» κι έγινε ένας από τους εκατοντάδες εφήβους που φορούσαν το σύμβολο του Ρόμπιν ‘R’ και μάχονταν για την πόλη τους. Όταν ένας από τους Ρόμπιν ενεπλάκη σε πυροβολισμούς ανάμεσα σε έναν αστυνομικό κι έναν ληστή, το Δημοτικό Συμβούλιο κήρυξε το κίνημα παράνομο και διέταξε τη σύλληψη όσων έφεραν τα σύμβολα του Ρόμπιν. Τότε ήταν που ο Μπάτμαν προσέφερε στον Ντιούκ μια θέση δίπλα του, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα τον εκπαίδευε ως Ρόμπιν, αλλά ως κάτι διαφορετικό. Ο Ντιούκ δέχτηκε μετά χαράς κι έτσι γεννήθηκε ο Σίγκναλ (Signal = Σινιάλο).

 

image--081.thumb.jpg.4e433e23d0ea55c48c233dc2abd2be0e.jpg

 

Η Κατγούμαν ή κατά κόσμον Σελίνα Κάιλ, πάλαι ποτέ κλέφτρα και εχθρός του Μπάτμαν, εξελίχθηκε με τα χρόνια σε μια πιστή σύμμαχο, αλλά και στη γυναίκα της ζωής του. Οι γονείς της Σελίνα πέθαναν όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή για να τους θυμάται. Την έστειλαν στο «Σπίτι Για Τα Αγόρια Και Κορίτσια Του Γκόθαμ», που είχαν ιδρύσει οι Τόμας και Μάρθα Γουέην. Πέρασε από διάφορες θετές οικογένειες, αλλά πάντα το έσκαγε κι επέστρεφε στο ορφανοτροφείο.

 

image--082.thumb.jpg.2a2e0c6cdd433b9cd112581a90be78f8.jpg

 

Μεγαλώνοντας ακολούθησε την οδό της παρανομίας, έγινε μια δεινή διαρρήκτρια και υιοθέτησε την περσόνα της Κατγούμαν. Αν και εχθρός του Μπάτμαν, εξαρχής αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια ρομαντική σχέση και πολλές φορές συμμάχησε μαζί του. Μάλιστα για κάποιο διάστημα έφτασε να κατασκοπεύει τον Τζόκερ για λογαριασμό του Μπάτμαν. Κάποια στιγμή στο μέλλον, το ορφανοτροφείο στο οποίο μεγάλωσε η Σελίνα δέχτηκε βομβιστική επίθεση από τα «Σκυλιά του Πολέμου». Λίγο αργότερα 237 από τα μέλη των τρομοκρατών δολοφονούνται. Η Κατγούμαν δηλώνει ένοχη για το έγκλημα και ο Μπάτμαν απρόθυμα τη συλλαμβάνει, μην πιστεύοντας όμως στην ενοχή της. Όπως τελικά αποδεικνύεται, τις δολοφονίες είχε διαπράξει η Χόλι Ρόμπινσον, παιδική φίλη της Σελίνα στο ορφανοτροφείο. Η Σελίνα φορτώθηκε το έγκλημα ξέροντας ότι ο Μπάτμαν δε θα την άφηνε να καταδικαστεί εις θάνατον, θέλοντας έτσι να σώσει τη ζωή της Χόλι. Η σχέση της με τον Μπάτμαν αναπτύχθηκε έκτοτε ακόμα περισσότερο και τελικά ο Μπάτμαν της κάνει πρόταση γάμου. Λίγο αργότερα δε μαθαίνουμε τα χαρμόσυνα ότι είναι έγκυος στο παιδί του.

 

image--083.thumb.jpg.f3225871b8070ba483131c1d40a770fc.jpg

 

Στην περίοδο προ-Κρίσης, ο Μπάτμαν είχε ως κατοικίδιο του έναν Γερμανικό Ποιμενικό. Αρχικός ιδιοκτήτης του σκύλου ήταν ένας χαράκτης ονόματι Τζον Γουίλκερ. Ο κύριος του απήχθη από μια ομάδα παραχαρακτών και ο Μπάτμαν χρησιμοποίησε τον Άσσο για να τον εντοπίσει. Όταν ο Γουίλκερ έπιασε μια νέα δουλειά που δεν του επέτρεπε πλέον να φροντίζει τον Άσσο, τον εμπιστεύτηκε στη φροντίδα του Μπρους Γουέην, αγνοώντας ότι αυτός και ο Μπάτμαν ήταν το αυτό πρόσωπο. Φόρεσε στον σκύλο μια μαύρη μάσκα, για να μη συνδεθεί ο Μπρους Γουέην με τον Μπάτμαν, και κάπως έτσι γεννήθηκε το Μπατ-Λαγωνικό.

 

image--084.thumb.jpg.48b0c1060fb75acd4fed4ca4f1ecb96e.jpg

 

Στην New-52 εποχή, ο Μπρους Γουέην υιοθέτησε έναν Γερμανικό Μολοσσό (φυλή σκύλου γνωστή και ως Μέγας Δανός) ως δώρο για τον Ντέμιαν, σε μια προσπάθεια να τον πλησιάσει. Ο Ντέμιαν αρχικά δεν ήθελε τον σκύλο, αλλά τελικά δέθηκε μαζί του και τον ονόμασε Τίτο (από τον Τίτο Ανδρόνικο, πρωταγωνιστή της ομώνυμης τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ).

 

image--085.thumb.jpg.ae49c5e9a71eddeb1b906f590276dfc9.jpg

 

Συγχρόνως με την αναγέννηση του σύμπαντος της DC, αναδιαμορφώθηκε και η ιστορία προέλευσης του Μπατ-Λαγωνικού. Ήταν ανάμεσα στα τέσσερα σκυλιά-φύλακες του Τζόκερ. Τα κακομεταχειριζόταν και εν τέλει τα άφησε για μέρες νηστικά, ώστε να αλληλοφαγωθούν. Τους φορούσε κουκούλες στο κεφάλι με σύμβολα από τραπουλόχαρτα. Το σκυλί με το σύμβολο του Άσσου επικράτησε, σκοτώνοντας τα άλλα τρία. Εστάλη στη μάντρα του μπόγια, απ’ όπου ο Άλφρεντ το υιοθέτησε 2 μέρες αργότερα. Πέρασε το επόμενο δίμηνο εκπαιδεύοντας το σκύλο, παρά τις αντιρρήσεις του Μπρους, ο οποίος πίστευε ότι οι πληγές του Άσσου από τις ενέργειες του Τζόκερ ήταν αδύνατον να επουλωθούν. Παρά ταύτα, ο Άλφρεντ κατάφερε να εκπαιδεύσει τον σκύλο και τον πρόσφερε στον Μπρους ως δώρο Χριστουγέννων. Σταδιακά δέθηκε μαζί του, του φόρεσε μια Μπατ-μάσκα και άρχισε να τον αποκαλεί «Μπατ-Λαγωνικό».

 

image--086.thumb.jpg.7ecf6538a053a747928b0c4387cc3e3c.jpg

 

ΌΟΥΛΜΑΝ: Ο ΚΑΚΟΣ ΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

 

Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ένας Μαλτουσιανός επιστήμονας ονόματι Κρόνα, διεξήγαγε ένα απαγορευμένο πείραμα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την προέλευση του σύμπαντος. Οι ανεύθυνες ενέργειές του διατάραξαν την κοσμική δημιουργία, με αποτέλεσμα τη γένεση μιας αντίθετης πραγματικότητας, γνωστής ως αντιυλικό σύμπαν. Αυτή η εναλλακτική πραγματικότητα είναι το σπίτι του διαβολικού ομολόγου του Μπάτμαν, του Όουλμαν (Owlman = Άνθρωπος-Γλαύκα).

 

image--087.thumb.jpg.b98645db7aa7c46235aa3fbe70e6a2c5.jpg

 

Ο Τόμας Γουέην ο νεότερος, είναι ο μεγαλύτερος γιος των Τόμας και Μάρθα Γουέην. Οι γονείς του και ο μικρότερος αδελφός του, Μπρους, δολοφονήθηκαν από έναν αστυνομικό, όταν ο πατέρας του αρνήθηκε να τον ακολουθήσει στο τμήμα για ανάκριση. Ο Τόμας κατάφερε να ξεφύγει και μετά τη δολοφονία της οικογένειάς του τον πήρε υπό την προστασία του ένας κακοποιός ονόματι Τζο Τσιλ.

 

image--088.thumb.jpg.fec069a804c5ce6a995db59c48213d07.jpg

 

Σε αντίθεση με τον Μπάτμαν, ο Τόμας αποφάσισε να κυριαρχήσει στους εγκληματίες, αντί να τους μάχεται καθημερινά. Χρησιμοποιώντας την οικογενειακή περιουσία που κληρονόμησε, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ασκούμενος σωματικά και πνευματικά προκειμένου να κατακτήσει τον υπόκοσμο της Γκόθαμ. Έγινε ο μεγαλύτερος εγκληματίας της πόλης, σύμμαχος του αρχιμαφιόζου Τζέημς Γκόρντον και βασικό μέλος του «Αμερικανικού Συνδικάτου του Εγκλήματος», μαζί με τον Ούλτραμαν και τη Σούπερ-Γούμαν.

 

image--089.thumb.jpg.0018934485ecee24a05d7d395fd9f0ad.jpg

 

Πολλά χρόνια αργότερα, μαθαίνει για πρώτη φορά ότι ο πατέρας του όχι μόνο επέζησε από την επίθεση που στέρησε τη ζωή από τη μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του, αλλά ότι είναι και ο αρχηγός της αστυνομίας. Ο Τόμας ο νεότερος, κατηγορεί τον πατέρα του για τον θάνατο της μητέρας και του αδελφού του και αφιερώνει την εγκληματική του καριέρα στο να τιμωρήσει τον πατέρα του, αλλά και εκείνος είναι εξίσου αποφασισμένος να καταστρέψει τον γιο του για τα εγκλήματά του, ως Όουλμαν. Σε μια επίσκεψή του στο κύριο σύμπαν, ο Όουλμαν αντικρίζει τον τάφο του πατέρα του και δηλώνει ότι «τίποτα πλέον δεν έχει σημασία, αφού είναι ήδη νεκρός». Η στιγμή που ο Όουλμαν γονάτισε πάνω στον τάφο του πατέρα του, ήταν μια από τις λίγες φορές που επέτρεψε στον εαυτό του να δείξει το όποιο συναίσθημα.

 

image--090.thumb.jpg.0f9e4e5edc7a2313ffd5f08f78a1e83a.jpg

 

Μετά τα γεγονότα του «Flashpoint Paradox» και την επαναφορά του Πολυσύμπαντος των 52 πραγματικοτήτων της DC, η ιστορία του Όουλμαν αναδιαμορφώθηκε και το αντιυλικό σύμπαν στο οποίο κατοικούσε μετασχηματίστηκε στη Γη-3. Σε αυτή την πραγματικότητα ο Όουλμαν έχει ως βοηθό ένα νεαρό αγόρι ονόματι Τάλον (Talon = Όνυξ Αρπακτικού).

 

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν στην Ελλάδα έγινε το 1961 στο τεύχος #19 του εβδομαδιαίου περιοδικού «Τα Καλύτερα Κόμικς», από τις εκδόσεις «Ατλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη. Η σειρά κυκλοφορούσε με τέσσερις εναλλασσόμενους τίτλους: «Διαπλανητικά», «Παράξενα», «Υπεράνθρωπα» (μετονομασθέντα αργότερα σε «Δυναμικά») και «Εκπληκτικά». Το κυρίως περιεχόμενο τους ήταν τίτλοι της αργυρής εποχής των χαρακτήρων της DC Comics (τότε γνωστής ως «National Comics Publications Inc.») με θέματα ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Μεταξύ των υπερηρώων που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του περιοδικού ήταν οι: Υπεράνθρωπος (Superman), Υπέρ-Παιδί (Superboy), Παράξενος Αδάμ (Adam Strange), Τόμυ ο Αυριανός (Τommy Tomorrow), Υδατάνθρωπος (Aquaman), Συνδικάτο της Νεμέσεως (Justice League of America) και φυσικά ο Νυκτερίδας (Batman) και το Παιδί-Θαύμα (Robin).

 

image--091.thumb.jpg.edf280ea1b86c4e1d4194360f7acd298.jpg

 

Τη 19η Σεπτέμβρη του 1980 ο Μπάτμαν αποκτά το δικό του τίτλο από τις εκδόσεις «Anglo-Hellenic Agency» του Τάσου Ψαρόπουλου και σε μετάφραση κειμένων του Αργύρη Χιόνη. Από ό,τι φαίνεται το περιοδικό δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και δεν ξεπέρασε τα 8 τεύχη σε κυκλοφορία.

 

image--092.thumb.jpg.dac0daedd8712338f0e689d66f10c678.jpg

 

Το 1989, με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας του Τιμ Μπάρτον, βγήκαν στην ελληνική αγορά δύο τίτλοι κόμικ. Ο πρώτος από τις εκδόσεις «Cosmopolitan» ήταν μια πολυτελής έκδοση που μετέφερε την κινηματογραφική ταινία σε μορφή κόμικ. Η μετάφραση ήταν του Άρη Σεβαστή. Να σημειωθεί δε ότι κυκλοφόρησε παράλληλα και η μυθιστορηματική διασκευή της ταινίας από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα - Α.Α. Λιβάνη», σε μετάφραση του Ανδρέα Σοκοδήμου. Ο δεύτερος τίτλος ήταν η ελληνική έκδοση του «The Dark Knight Returns» από τις εκδόσεις «Ars Longa/Nemo» και σε μετάφραση του Δημήτρη Αρβανίτη. Δυστυχώς, για άγνωστη αιτία, η εκδοτική το σταμάτησε στα δυο από τα τέσσερα συνολικά τεύχη.

 

image--093.thumb.jpg.8029ed317483437eecfbab25402f2443.jpg

 

Την ίδια περίοδο η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύει υπό μορφή κόμικ στριπ τρεις κλασικές ιστορίες του Ανθρώπου-Νυχτερίδα: «What A Sweet Racket» (1943), «The Phantom Terrorist» (1944) και «The Joker's Symbol Crimes» (1944). Το Νοέμβρη του 1989, οι «Ειδικές Εκδόσεις/Άρης Τερζόπουλος» αφιερώνουν το τεύχος #32 του περιοδικού «ΚΛΙΚ» στον Σκοτεινό Ιππότη. Περιλάμβανε τρία άρθρα: «BATMAN ή BATMAD» της Σοφίας Κιντή, «Ο BATMAN ΚΙ ΕΓΩ» της Άντζυ Καρτσάτου, και την πρώτη αυθεντική κόμικ ιστορία του Μπάτμαν με τίτλο «Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ BATMAN», που σχεδίασαν οι Μπομπ Κέην και Μπιλ Φίνγκερ.

 

image--094.thumb.jpg.e8653ac3a97dda7cc7870bd6c737f441.jpg

 

Το ίδιο έτος κυκλοφορεί, από την «Εκδοτική Περιοδική Ε.Π.Ε.» και με αφορμή τα 50 χρόνια από τη γέννηση του Μπάτμαν, μια ανθολογία διηγημάτων από διάσημους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Έφερε τον τίτλο «Batman, 14 Αδημοσίευτες Ιστορίες Με Τον Θρυλικό Ήρωα» και περιλαμβάνονταν οι ακόλουθες ιστορίες:

 

·                 «Death of the Dreammaster», του Ρόμπερτ Σέκλεϊ

·                 «Bats», του Χένρυ Σλίσερ

·                 «Subway Jack», του Τζο Ρ. Λανσντέιλ

·                 «The Sound of One Hand Clapping», του Μαξ Άλαν Κόλινς

·                 «Neutral Ground», του Μάικ Ρέσνικ

·                 «Batman in Nighttown», των Κάρεν Χάμπερ και Ρόμπερτ Σίλβερμπεργκ

·                 «The Batman Memos», του Στιούαρτ M. Καμίνσκυ

·                 «Wise Men of Gotham», του Έντουαρντ Γουέλεν

·                 «Northwestward» («Black Widowers» #61), του Ισαάκ Ασίμωφ

·                 «Daddy's Girl», του Ουίλιαμ Φ. Νόλαν

·                 «Command Performance», του Χάουαρντ Γκόλντσμιθ

·                 «The Pirate Millionaire's Cove», του Έντουαρντ Χοχ

·                 «The Origin of the Polarizer», του Τζωρτζ Άλεκ Έφινγκερ

·                 «Idol», του Εντ Γκόρμαν

 

image--095.thumb.jpg.8e1c1602bc7a6c9fc2f9c2df68036f99.jpg

 

Τον Δεκέμβρη του 1995, οι εκδόσεις «Πέργαμος» κυκλοφορούν το adaptation της κινηματογραφικής ταινίας «Batman Forever». Παράλληλα ξεκινά η κυκλοφορία του περιοδικού «Batman: Περιπέτειες», που κράτησε για τουλάχιστον 60 τεύχη και αποτελεί μεταφορά του κόμικ της DC «Batman Adventures» με την ελληνική έκδοση να φέρει ακριβώς την ίδια αρίθμηση της αντίστοιχης αμερικάνικης.

 

image--096.thumb.jpg.9d14fca84ace4ee899e5cb210f909fca.jpg

 

To 1997 o Μπάτμαν περνά στα χέρια των εκδόσεων «Modern Times», με το adaptation της κινηματογραφικής ταινίας «Batman & Robin», σε μετάφραση κειμένων της Σοφίας Τσιλεδάκη. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους κυκλοφορούν τέσσερις ειδικές εκδόσεις αφιερωμένες στους νέους χαρακτήρες της ταινίας: Mr. Freeze, Poison Ivy, Bane και Batgirl. Ο γενικός τίτλος των τριών πρώτων τευχών ήταν: «Οι Εχθροί του Batman». Το 1998 κυκλοφορεί η σειρά «JLA: Η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης», βασισμένη στο «JLA». Κυκλοφόρησαν τουλάχιστον 10 τεύχη. Τη μετάφραση των κειμένων είχαν οι: Σοφία Τσιλεδάκη, Τατιάνα Γαλατούλα και Ευγενία Λαμπρινίδου. Τον Απρίλη του 1998 κυκλοφόρησε, από τη σειρά «Comics και Παιχνιδοσελίδες», το «Ο Κόσμος των Batman και Superman», ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το «Batman: Σκοτεινός Ιππότης», βασισμένο στην αμερικάνικη έκδοση «Batman: Legends of the Dark Knight». Κυκλοφόρησαν τουλάχιστον 10 τεύχη, σε μετάφραση της Σοφίας Τσιλεδάκη.

 

image--097.thumb.jpg.5706dd8fbbeac9e77a4465959c77f1b7.jpg

 

Τον Ιούνιο του 2003, από τις εκδόσεις «Fun Media», κυκλοφορεί το «Η Λεγεώνα των Υπερηρώων», βασισμένο στο αντίστοιχο «Justice League Adventures». Κυκλοφόρησαν συνολικά 16 τεύχη.

 

image--098.thumb.jpg.b840e8058f21f70e6e1c4727f0351220.jpg

 

Το 2005 τα ηνία περνούν στις εκδόσεις «Anubis» και η ελληνική εκδοτική πορεία του Μπάτμαν διανύει την καλύτερη - και πολυπληθέστερη σε τίτλους - περίοδο:

 

Batman Begins (2005), DC Universe (2005), Batman Hush (2006), The Batman Strikes! (2006), Superman-Batman (2006), Batman (2007), Justice League of America (2008), The Dark Knight Returns (2008), All-Star Batman and Robin, The Boy Wonder (2008), Superman/Batman: Supergirl (2009), Batman: The Killing Joke (2009), Joker (2009), Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader? (2010), Batman: Year One (2010), Batman: The Brave and the Bold (2010), Batman: The Dark Knight Strikes Again (2012), Batman: Arkham Asylum (2012), Batman: Earth One (2013), Gotham By Gaslight (2013), Batman: The Court of Owls (2014), Batman: The City of Owls (2016), Batman: Europa (2016), The Dark Knight III: The Master Race (2016), Dark Knight Returns: The Last Crusade (2016), Batman: War on Crime (2016), Batman 1: I Am Gotham (2017), Batman/The Flash: The Button (2018), Batman: The Dark Prince Charming (2019) κ.ά.

 

image--099.thumb.jpg.984315076cf8c05bb8360ba1f92982a4.jpg

 

Τη 13η Ιουλίου 2008, η εφημερίδα «Espresso» και οι εκδόσεις «Panini Comics» κυκλοφορούν ένα τόμο με συλλογή ιστοριών. Περιλαμβάνονταν οι ακόλουθες ιστορίες:

 

·                 «Ο Θρύλος του Batman!», από το «Batman» #1, Άνοιξη 1940

·                 «Πυροβόλησαν τον Γερουσιαστή», από το «The Brave and the Bold» #85, Σεπτέμβριος 1969

·                 «Η Κόρη του Δαίμονα», από το «Batman» #232, Ιούνιος 1971

·                 «Μακριά από το Παρελθόν», από το «Batman» #595, Νοέμβριος 2001

·                 «Φονική Διαδρομή», από το «Detective Comics» #826, Φεβρουάριος 2007

·                 «Η Γέννηση της Νυχτερίδας», από το «Gotham Knights» #1, Μάρτιος 2000

·                 «119 Ουλές», από το «Gotham Knights» #8, Μάρτιος 2000

 

image--100.thumb.jpg.ee7dd02fdf54e78f44d26b6cb316de4d.jpg

 

Το 2019 μπαίνουν στο παιχνίδι και οι εκδόσεις «Οξύ» με την έκδοση της κλασικής ιστορίας του Σον Μέρφι «Batman: White Knight», μια εναλλακτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο όπου ο Κλόουν Πρίγκιπας του Εγκλήματος έχει θεραπευτεί από την τρέλα του. Το Φθινόπωρο του ίδιου έτους ακολουθούν τα: «Batman: Death of the Family», «Batman: Endgame» και «Batman: The Man Who Laughs», ενώ στις αρχές του 2020 εκδίδεται και το «The Brave and the Bold: Batman and Wonder Woman».

 

image--101.thumb.jpg.4492ec1c2d16b5c36f907278f6af3ee2.jpg

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  24985
  • Group:  Members
  • Topic Count:  33
  • Content Count:  1017
  • Reputation:   6579
  • Achievement Points:  1018
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4372 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

 

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛ

 

Η πρώτη έξοδος του Μπάτμαν στις σκοτεινές αίθουσες έλαβε χώρα την 16η Ιουλίου 1943, στο ομώνυμο κινηματογραφικό σήριαλ 15 συνολικά κεφαλαίων. Ουσιαστικά ήταν μεσαίου μήκους ταινίες που, κατά την παράδοση της εποχής, προβάλλονταν πριν από την κανονική ταινία στους κινηματογράφους. Ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα ήταν ο Λιούις Γουίλσον. Το ρόλο του Ρόμπιν κράτησε ο Ντάγκλας Κροφτ και τη σκηνοθεσία είχε ο Λάμπερτ Χίλιερ.

 

Το «Batman» είναι γυρισμένο στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διακατέχεται από το πολιτικό και προπαγανδιστικό κλίμα της εποχής. Παρά τις κακές κριτικές που έλαβε, γνώρισε μια σχετική επιτυχία, ενώ εισήγαγε κάποια από τα θεμέλια στοιχεία της μυθολογίας του Μπάτμαν που αργότερα εντάχθηκαν και στα κόμικ, όπως την ύπαρξη της Μπατ-σπηλιάς, του άβατου εργαστηρίου του Μπάτμαν με τη μυστική είσοδο από την οικία Γουέην, αλλά και την ψηλόλιγνη μυστακοφόρα μορφή του πιστού μπάτλερ Άλφρεντ, ο οποίος μέχρι τότε στα κόμικ αποτυπωνόταν ξυρισμένος και χοντρούλης.

 

image--102.thumb.jpg.addaaf90cd0e37a96ae71932ec91e91d.jpg

 

Έξι χρόνια αργότερα η «Columbia Pictures» παραγγέλνει στον γνωστό παραγωγό ταινιών τρόμου β’ διαλογής, Σαμ Κάτζμαν, τη δημιουργία του δεύτερου και τελευταίου κινηματογραφικού σήριαλ με πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα. Το «Batman and Robin» βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες την 26η Μαΐου 1949 και, όπως η παράδοση της εποχής απαιτούσε, ολοκληρώθηκε σε 15 κεφάλαια. Στο ρόλο του Μπάτμαν εμφανίζεται ο Ρόμπερτ Λόουερι, γνωστός από χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες θρίλερ της εποχής, το ρόλο του Ρόμπιν κρατά ο Τζόνι Ντάνκαν και τη σκηνοθεσία έχει ο Σπένσερ Γκόρντον Μπένετ, βασιλιάς των κινηματογραφικών σήριαλ, καθώς σκηνοθέτησε τα περισσότερα από κάθε άλλον.

 

Για πρώτη φορά εισάγεται σε κινηματογραφική μεταφορά του Μπάτμαν το χαρακτηριστικό Μπατ-σινιάλο με το οποίο ο Αστυνομικός Διευθυντής Γκόρντον επικοινωνεί με το Δυναμικό Ντουέτο, ενώ επίσης για πρώτη φορά εμφανίζεται σε ταινία ο χαρακτήρας της Βίκι Βέηλ. Η σειρά είναι διάσημη για τη φτήνια της παραγωγής της, με τη στολή του Μπάτμαν να φέρνει σε κακοραμμένη πιτζάμα και να επιπλέει στον πρωταγωνιστή - καθώς είχε ραφτεί αρχικά για έναν σαφώς πιο μεγαλόσωμο ηθοποιό - το Ρόμπιν να φοράει μια φτηνή αποκριάτικη μάσκα και το Μπάτμομπιλ να είναι ένα συνηθισμένο Ι.Χ. της εποχής.

 

image--103.thumb.png.7259112358c69e802a8cd5eafa645449.png

 

Η ΣΕΙΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

 

Ο Μπάτμαν μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη, σε μια σειρά που έμελλε να γράψει ιστορία. Το «Batman» έκανε πρεμιέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την 12η Ιανουαρίου 1966 και ολοκληρώθηκε, έπειτα από τρεις περιόδους και 120 επεισόδια, την 14η Μαρτίου 1968. Το Δυναμικό Ντουέτο ενσαρκώνουν οι Άνταμ Γουέστ (Μπάτμαν) και Μπαρτ Γουόρντ (Ρόμπιν). Στην Ελλάδα πρωτοπροβλήθηκε πιθανότατα από την κρατική τηλεόραση και στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε καθημερινή βάση από τη συχνότητα του Seven-X, ως επίσης και από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Γνώρισε μάλιστα τόση επιτυχία η σειρά, ώστε κυριολεκτικά διέκοπταν οι μαθητές το διάβασμα προκειμένου να τη δουν.

 

Ποπ πολυχρωμία στο έπακρο, ψυχεδελικές μάχες, οπτικά-ηχητικά εφέ, όπως «POW», «SMACK», «BOOM!», «KAPOW!» κ.ά., ατάκες-μύθοι, μοιραίες γυναίκες που βρίσκονται σε εντεταλμένη αποστολή να ξελογιάσουν το Δυναμικό Ντουέτο, ατελείωτα σκαρφαλώματα σε τοίχους, αναρίθμητα Μπατ-γκατζετάκια και πολυάριθμες γκεστ εμφανίσεις, όπως του Βίνσεντ Πράις στο ρόλο του Αυγοκέφαλου, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη σειρά, με κορυφαίο όλων, ίσως το πιο στενά συνδεδεμένο με τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα, μουσικό θέμα των τίτλων έναρξης.

 

Τον Ιούλιο του 1966, μόλις λίγους μήνες μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου της πρώτης σεζόν, βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία Μπάτμαν, με τον τίτλο «Batman: The Movie». Την παραγωγή, όπως και στη σειρά, είχε ο Ουίλιαμ Ντόζιερ και το Δυναμικό Ντουέτο υποδύθηκαν και πάλι οι Άνταμ Γουέστ και Μπαρτ Γουόρντ.

 

image--104.thumb.jpg.af1e9313b4b03b55d8f1820181ac5fa5.jpg

 

Η ΔΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΟΝ

 

Το 1989 ο Άνθρωπος-Νυχτερίδα έκλεινε τα 50 χρόνια και επέστρεφε στις σκοτεινές ρίζες του. Ο Μπάρτον δεν ήταν φαν των κόμικ, αλλά εντυπωσιάστηκε με το σκοτεινό και σοβαρό τόνο των ιστοριών «The Dark Knight Returns» και «The Killing Joke», ώστε δέχτηκε την πρόταση της Warner Bros. να σκηνοθετήσει το «Batman» («Μπάτμαν»). Για τους κεντρικούς πρωταγωνιστές επιλέχθηκαν, ανάμεσα σε μια πλειάδα ηθοποιών, οι Μάικλ Κήτον (Μπάτμαν), Τζακ Νίκολσον (Τζόκερ) και Κιμ Μπάσινγκερ (Βίκι Βέηλ).

 

image--105.thumb.jpg.a02049ff53f46a7b6783bdb35f256d0d.jpg

 

Όταν οι φαν του κόμικ έμαθαν ότι ο Μπάρτον θα σκηνοθετούσε και ο Μάικλ Κήτον θα υποδυόταν τον υπερήρωα, υπήρξαν αντιδράσεις για τον τόνο και την κατεύθυνση που όδευε η ταινία. Ο σεναριογράφος Σαμ Χαμ εξήγησε σχετικά: «Ακούνε το όνομα του Τιμ Μπάρτον και σκέφτονται την ταινία «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Πι-Γουί». Ακούνε το όνομα του Κήτον και σκέφτονται κάποια από τις κωμωδίες που έχει παίξει… Προσπαθήσαμε να την προμοτάρουμε με ένα πιο σκοτεινό και σοβαρό τόνο αλλά οι φαν δε μας πίστευαν». Για να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια, η παραγωγή της ταινίας προσέλαβε τον Μπομπ Κέην ως σύμβουλο. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η ταινία γνώρισε τέραστια εισπρακτική επιτυχία και μέχρι σήμερα θεωρείται ως μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές του χαρακτήρα.

 

Η Warner Bros. θέλησε να επαναλάβει την επιτυχία του «Batman» και το 1992 βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες το πρώτο σίκουελ με τίτλο «Batman Returns» («Ο Μπάτμαν Επιστρέφει»). Οι Τιμ Μπάρτον και Μάικλ Κήτον επιστρέφουν στις θέσεις τους, πλαισιωμένοι από τους Ντάνι Ντε Βίτο (Πιγκουίνος), Μισέλ Φάιφερ (Κατγούμαν) και Κρίστοφερ Γουόκεν (Μαξ Σρεκ). Η ταινία παρότι γνώρισε την επιτυχία, θεωρήθηκε από την παιχνιδοβιομηχανία ως υπερβολικά σκοτεινή και ακατάλληλη για τα παιδιά. Ο Τιμ Μπάρτον ήδη είχε στα σκαριά το δεύτερο σίκουελ με τίτλο «Batman Continues» στο οποίο θα επέστρεφαν οι Κήτον και Φάιφερ, πλαισιωμένοι από τους Μπίλι Ντι Γουίλιαμς στο ρόλο του Διπρόσωπου, Ρόμπιν Γουίλιαμς στο ρόλο του Γρίφου και Μάρλον Γουέιανς στο ρόλο του Ρόμπιν. Όμως η αλυσίδα φαστ-φουντ των McDonald's έπεισε τελικά τη WB να δώσει το σίκουελ σε άλλον σκηνοθέτη.

 

image--106.thumb.jpg.aae35a0a9d07dbc2b46a9b359cbfce6d.jpg

 

Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΟΣ

 

Η επιτυχία των ταινιών του Μπάρτον, οδήγησε πολύ σύντομα την Warner Bros. στη δημιουργία μιας κινουμένων σχεδίων σειράς με τίτλο «Batman: The Animated Series», η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην ταινία «Batman: Mask of the Phantasm» («Μπάτμαν: Η Μάσκα του Φαντάσματος»). Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι Έρικ Ραντόμσκι και Μπρους Τιμ, ενώ το σενάριο έγραψαν οι Άλαν Μπέρνετ, Πωλ Ντίνι, Μαρτίν Πάσκο και Μάικλ Ριβς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ακούμε τους Κέβιν Κονρόι ως Μπάτμαν και Μαρκ Χάμιλ ως Τζόκερ.

 

Το «Batman: Mask of the Phantasm» ήταν η πρώτη - και για πάνω από μια 20ετία η μοναδική - κινουμένων σχεδίων ταινία του Μπάτμαν που βρήκε το δρόμο της προς τη μεγάλη οθόνη. Έκανε πρεμιέρα το 1993 ανήμερα των Χριστουγέννων και από εισπρακτικής απόψεως μόλις και μετά βίας έβγαλε τα έξοδά παραγωγής της. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν το «Batman: Mask of the Phantasm» όχι μόνο γνώρισε την καταξίωση που του άξιζε, αλλά έφτασε να θεωρείται από πολλούς ως μια από τις καλύτερες ταινίες Μπάτμαν και μια τέλεια σκιαγράφηση της ψυχοσύνθεσης του Σκοτεινού Ιππότη.

 

image--107.thumb.jpg.610bdf6eb0afd2f71ef01100bf250f8c.jpg

 

Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Αντρέι Κοτσεργκίν στο σχετικό αφιέρωμά του: «Οι Μπρους Τιμ και Έρικ Ραντόμσκι ‘γδύνουν’ τον Σκοτεινό Ιππότη του Γκόθαμ από τη στολή του και αφήνουν εκτεθειμένο μπροστά στα μάτια μας τον τραγικό αλλά και υπέροχο άνθρωπο που επί τόσα χρόνια βρισκόταν πίσω από αυτήν. Οι δυο σκηνοθέτες εδώ κάνουν το αδιανόητο: Μέσω μιας ιστορίας που θυμίζει έργο του Σαίξπηρ ή αρχαία Ελληνική τραγωδία μας δείχνουν ότι ο Μπρους Γουέην μπορεί να αφήσει στην άκρη την ιερή και ηθική του σταυροφορία, η οποία μπορεί να προσέδωσε σκοπό στην ύπαρξή του, όμως σε καμία περίπτωση δεν του χάρισε και την ευτυχία που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος, και να ζήσει ανάμεσα μας όχι ως ακλόνητο και φοβερό σύμβολο της δικαιοσύνης αλλά σαν ένας απλός και ευτυχισμένος άνθρωπος. Το ‘Mask of the Phantasm’ μέσα σε λιγότερο από 80 λεπτά σκιαγραφεί το πορτρέτο του ανθρώπου που θυσίασε την προσωπική του ζωή προς χάριν της ασφάλειας και της ευημερίας των συμπολιτών του αλλά και της ψυχαγωγίας μας. Και ειλικρινά ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια κάθε ‘πινελιά’ αυτού του πορτρέτου παραμένει πανέμορφη, πανίσχυρη και εξαιρετικά ουσιώδης».

 

Η ΔΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

 

Η Warner Bros. θεώρησε ότι η τελευταία ταινία του Μπάτμαν («Batman Returns») δεν κινήθηκε καλά στα ταμεία λόγω της βίας και του σκοτεινού ύφους. Έτσι θέλησε να διαφοροποιηθεί η τρίτη ταινία και ανέθεσε τη σκηνοθεσία στον Τζόελ Σουμάχερ. Ο Σουμάχερ ήθελε αρχικά να μεταφέρει το κόμικ του Φρανκ Μίλλερ «Batman: Year One». Το στούντιο, όμως, απέρριψε την ιδέα του καθώς επιθυμούσε η τρίτη ταινία να είναι σίκουελ και όχι πρίκουελ. Μπάρτον και Σουμάχερ, μαζί προσέλαβαν τους Λι και Τζάνετ Σκοτ Μπάτσλερ να γράψουν το σενάριο. Παρά τα 15 εκατομμύρια που προσέφεραν στον Κήτον για να επιστρέψει, εκείνος αρνήθηκε δηλώνοντας χρόνια αργότερα: «Ήταν σκατά! Το σενάριο δεν ήταν καθόλου καλό. Απορώ γιατί ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Κάναμε πολλές συζητήσεις. Κατάλαβα πως υπάρχει πρόβλημα τη στιγμή που ο Τζόελ Σουμάχερ μου είπε ‘γιατί πρέπει όλα να είναι τόσο σκοτεινά’». Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους επιλέχθηκαν οι Βαλ Κίλμερ (Μπάτμαν), Κρις Ο’ Ντόνελ (Ρόμπιν), Τόμι Λι Τζόουνς (Διπρόσωπος), Τζιμ Κάρεϊ (Γρίφος) και Νικόλ Κίντμαν (Δρ Τσέις Μερίντιαν). Το «Batman Forever» («Μπάτμαν για Πάντα») βγήκε στις αίθουσες το καλοκαίρι του 1995, γνωρίζοντας εισπρακτική επιτυχία.

 

image--108.thumb.jpg.21f05f6fdee924c7e0ff30273a9f1342.jpg

 

Με την επιτυχία του «Batman Forever», η Warner Bros. προχώρησε αμέσως σε μια ακόμη συνέχεια. Προσέλαβε το σκηνοθέτη Τζόελ Σουμάχερ και το σεναριογράφο Ακίβα Γκόλντσμαν. Ο Σουμάχερ ήθελε να τιμήσει το στιλ της τηλεοπτικής σειράς «Batman» του 1960 και όπως αναφέρεται καθόταν σε ένα γερανό με ένα μεγάφωνο και φώναζε πριν από κάθε λήψη: «Να θυμάστε όλοι, αυτό είναι ένα καρτούν». Στο ρόλο του Ρόμπιν επέστρεψε ο Κρις Ο’ Ντόνελ, ενώ για το ρόλο του Μπάτμαν ο Σουμάχερ επέλεξε τον Τζορτζ Κλούνεϊ, καθώς πίστευε ότι μπορούσε να δώσει μια πιο ελαφριά ενσάρκωση του χαρακτήρα. Για τους συμπρωταγωνιστικούς ρόλους επιλέχθηκαν οι Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ (κος Πάγος), Ούμα Θέρμαν (Πόιζον Άιβυ) και Αλίσια Σιλβερστόουν (Μπάτγκερλ). Η ταινία κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1997 και έλαβε εξαιρετικά αρνητικές κριτικές, ενώ συχνά συμπεριλαμβάνεται σε λίστες ως μία από τις χειρότερες ταινίες με υπερήρωες καθώς και ως μία από τις χειρότερες ταινίες γενικώς.

 

image--109.thumb.jpg.5eca65a8fc481797ccc3617855419849.jpg

 

BIRDS OF PREY

 

Τον Οκτώβρη του 2002, προβάλλεται από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «The WB» η σειρά «Birds of Prey», βασισμένη στο υπερηρωικό σύμπαν της DC. Στη θέση της εκτελεστικής παραγωγού και της σεναριογράφου η Ελληνοαμερικανίδα Λέτα Καλογρίδη. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Γκόθαμ, πολλά χρόνια αφότου ο Μπάτμαν εγκατέλειψε την πόλη. Εν τη απουσία του, η «Oracle» («Προφήτις») ή κατά κόσμον Μπάρμπαρα Γκόρντον (Ντίνα Μέγιερ) - που τώρα είναι ανάπηρη μετά από μία δολοφονική απόπειρα εναντίον της από τον Τζόκερ - και η Έλενα Κάιλ (Άσλεϊ Σκοτ) - κόρη του Μπάτμαν και της Κατγούμαν - έχουν επιφορτιστεί με τη μάχη κατά του εγκλήματος. Νέα σύμμαχός τους, η Δείνα Ρέντμοντ (Ρέιτσελ Σκάρστεν) - κόρη του Μαύρου Καναρινιού - μία κοπέλα που μπορεί να μπει στο μυαλό κάποιου και βλέπει οράματα. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια και κύρια αντίπαλος ήταν η Χάρλεϊ Κουίν (Μία Σάρα). Ένα σύντομο πέρασμα στο ρόλο του Μπάτμαν έκανε ο ηθοποιός Μπρους Τόμας. Στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε με τον τίτλο «Οι Νυχτερίδες».

 

image--110.thumb.jpg.d3e93ef61d9330628397830385c53110.jpg

 

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΛΑΝ

 

Τον Ιανουάριο του 2003, η Warner Bros. προσέλαβε τον Κρίστοφερ Νόλαν να σκηνοθετήσει τη νέα, άτιτλη ακόμα, ταινία του Σκοτεινού Ιππότη και τον Ντέηβιντ Σ. Γκόγιερ να γράψει το σενάριο. Ο Νόλαν εξέφρασε την πρόθεσή του να επανεφεύρει τη σειρά ταινιών Μπάτμαν λέγοντας «την αρχική ιστορία του χαρακτήρα, η οποία είναι μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί ξανά». Ο Νόλαν ήθελε η ανθρωπιά και ο ρεαλισμός να είναι η βάση της ταινίας και όπως είπε: «ο κόσμος του Μπάτμαν είναι αυτός της προσγειωμένης πραγματικότητας. Μια αναγνωρίσιμη, σύγχρονη πραγματικότητα μέσα στην οποία μία εξωπραγματική ηρωική φιγούρα αναδύεται». Ο Γκόγιερ είχε δηλώσει ότι «στόχος της ταινίας ήταν να κάνει το κοινό να νοιαστεί τόσο για τον Μπάτμαν όσο και για τον Μπρους Γουέην».

 

Πηγή έμπνευσης για τον Νόλαν αποτέλεσε το κόμικ «The Man Who Falls», μια μικρή ιστορία των Ντένις Ο' Νιλ και Ντικ Τζιορντάνο για τα ταξίδια του Μπρους Γουέην ανά τον κόσμο. Η σκηνή με τον Μπρους Γουέην να πέφτει μέσα σε ένα πηγάδι μεταφέρθηκε από το «The Man Who Falls». Το «Batman: The Long Halloween», σε σενάριο του Τζεφ Λόεμπ και σχέδιο του Τιμ Σέηλ, επηρέασε τον Γκόγιερ στο γράψιμο του σεναρίου, με τον κακό Κάρμιν Φαλκόνε να αποτελεί ένα από τα πολλά στοιχεία που προσαρμόστηκαν από το κόμικ στην ταινία. Ο Γκόγιερ χρησιμοποίησε το κενό της πολυετούς απουσίας του Μπρους Γουέην που παρουσιάστηκε στο κόμικ «Batman: Year One» ως βοήθεια στο στήσιμο των γεγονότων της ταινίας στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Τζέημς Γκόρντον βασίστηκε στην ενσάρκωσή του στο κόμικ «Batman: Year One».

 

Για τους κεντρικούς ρόλους επιλέχθηκαν οι Κρίστιαν Μπέιλ (Μπάτμαν), Λίαμ Νίσον (Ρα'ς αλ Γκουλ), Γκάρι Όλντμαν (Τζέημς Γκόρντον), Μάικλ Κέην (Άλφρεντ), Μόργκαν Φρίμαν (Λούσιους Φοξ), Κέιτι Χολμς (Ρέιτσελ Ντοζ), Κίλιαν Μέρφι (Σκιάχτρο), Τομ Γουίλκινσον (Κάρμιν Φαλκόνε). Το «Batman Begins» («Ο Μπάτμαν Ξεκινά») έκανε πρεμιέρα τη 15η Ιουνίου 2005 και αποδείχτηκε καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

 

image--111.thumb.jpg.398de7346b2e826df9c64e056c6445ca.jpg

 

Στις 31 Ιουλίου 2006, η Warner Bros. επίσημα ανακοίνωσε την ανάπτυξη της συνέχειας του «Batman Begins» με τίτλο «The Dark Knight». Αποτελεί την πρώτη ταινία ζωντανής δράσης χωρίς τη λέξη «Μπάτμαν» στον τίτλο, με τον Κρίστιαν Μπέιλ να δηλώνει: «Αυτό το Μπάτμαν, το δικό μου και του Κρις είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα».

 

Η έμπνευση του Νόλαν για την ταινία, στάθηκε η πρώτη εμφάνιση του Τζόκερ στα κόμικς το 1940, αλλά και η σειρά κόμικς του 1996 «Batman: The Long Halloween», στην οποία επανεφευρίσκεται η προέλευση του Διπρόσωπου. Ο ρόλος του Τζόκερ δόθηκε στον Χιθ Λέτζερ, ο οποίος τον περιέγραψε ως ένα «ψυχοπαθή, δολοφονικό και σχιζοφρενή κλόουν με μηδέν ενσυναίσθηση». Για να προετοιμαστεί για το ρόλο, ο Λέτζερ ζούσε μόνος του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για ένα μήνα, φτιάχνοντας τη στάση, τη φωνή και την προσωπικότητα του χαρακτήρα, και κρατούσε ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του Τζόκερ. Ενώ αρχικά το βρήκε δύσκολο, τελικά έδωσε μια φωνή στον Τζόκερ διαφορετική από αυτή του Τζακ Νίκολσον στην ταινία του Μπάρτον. Στις 22 Ιανουαρίου 2008, αφού ολοκλήρωσε τις σκηνές του στην ταινία, ο Λέτζερ πέθανε από υπερβολική χρήση φαρμάκων. Να σημειωθεί ότι όλες οι σκηνές του Λέτζερ εμφανίστηκαν στην ταινία όπως ο ίδιος τις είχε ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Κατά τη διαδικασία του μοντάζ, ο Νόλαν δε χρησιμοποίησε καθόλου ψηφιακά εφέ για να αλλάξει την ερμηνεία του Λέτζερ μετά θάνατον. Ο Νόλαν αφιέρωσε την ταινία στη μνήμη του Λέτζερ.

 

Η Μάγκι Τζίλενχαλ αντικατέστησε την Κέιτι Χολμς στο ρόλο της Ρέιτσελ Ντοζ, ενώ ο ρόλος του Χάρβεϊ Ντεντ/Διπρόσωπου, δόθηκε στον Άαρον Έκχαρτ. Το «The Dark Knight» («Ο Σκοτεινός Ιππότης») έκανε πρεμιέρα τη 18η Ιουλίου 2008, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας δύο στις κατηγορίες «Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ» και «Β' Ανδρικού Ρόλου» για την ερμηνεία του Λέτζερ.

 

image--112.thumb.jpg.b13d55a4df9f7a270826e4e4f746aeab.jpg

 

Ο Νόλαν ήταν αρχικά διστακτικός να επιστρέψει στη σκηνοθεσία μιας τρίτης ταινίας, αλλά άλλαξε γνώμη μετά την ανάπτυξη μιας ιστορίας με τον αδερφό του Τζόναθαν και τον Ντέηβιντ Σ. Γκόγιερ, η οποία μπορούσε να ολοκληρώσει τη σειρά ταινιών με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Η τρίτη ταινία δανείστηκε στοιχεία από τις σειρές βιβλίων κόμικ «Knightfall» (1993), στο οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο κακός Μπέην, «The Dark Knight Returns» (1986), στο οποίο ο Μπάτμαν επιστρέφει στην Γκόθαμ Σίτυ μετά από δέκα χρόνια απουσίας και «No Man's Land» (1999), στο οποίο ένας ισχυρός σεισμός χτυπάει την Γκόθαμ.

 

Για τους νέους ρόλους επιλέχθηκαν οι Τομ Χάρντι (Μπέην), Αν Χάθαγουεϊ (Σελίνα Κάιλ/Κατγούμαν), Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ (Τζον Μπλέικ/Ρόμπιν), Μαριόν Κοτιγιάρ (Μιράντα Τέιτ/Τάλια αλ Γκουλ). Το «Dark Knight Rises» («Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή») έκανε πρεμιέρα την 20η Ιουλίου 2012, έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έλαβε θετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

 

image--113.thumb.jpg.7ab532d1b914f3ddad1a7aefb4280014.jpg

 

GOTHAM

 

Το «Gotham» έκανε πρεμιέρα στις 22 Σεπτέμβρη του 2014 στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με τη δολοφονία των Γουέην και την άφιξη στην Γκόθαμ Σίτυ του Ντετέκτιβ Τζέημς Γκόρντον. Η πλοκή εστιάζει στη συνεργασία του Γκόρντον (Μπεν ΜακΚένζι) με τον Ντετέκτιβ Μπούλοκ (Ντόναλ Λογκ) και παρουσιάζει τα γεγονότα εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του νεαρού Μπρους Γουέην (Ντέηβιντ Μαζούζ).

 

image--114.thumb.jpg.50ad7902e831e7d4b1e94e699efa431a.jpg

 

Το φινάλε της σειράς έρχεται στις 25 Απριλίου του 2019, έπειτα από πέντε κύκλους. Στα 100 επεισόδια που διήρκεσε η σειρά, βλέπουμε τη γέννηση και την άνοδο των μεγαλύτερων εγκληματιών της Γκόθαμ, τη διαφθορά που μάστιζε την πόλη από τα χαμηλότερα έως τα υψηλότερα κλιμάκια, τις προσπάθειες του Γκόρντον να «καθαρίσει» την αστυνομία της Γκόθαμ, χρησιμοποιώντας ενίοτε ακόμα και «βρώμικα» μέσα και συνάπτοντας αμφισβητούμενες συμμαχίες. Εμβαθύνουμε παράλληλα στην ψυχοσύνθεση του Μπρους Γουέην, καθώς τον βλέπουμε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται ο χαρακτήρας του από ένα νεαρό - πληγωμένο από τη δολοφονία των γονιών του - αγόρι, σε έναν ώριμο άντρα γεμάτο από θυμό, αλλά και μια έντονη ανάγκη να σώσει την πόλη του.

 

image--115.thumb.jpg.195696ddae20479d91ad8108b7488adc.jpg

 

DC EXTENDED UNIVERSE

 

Την 24η Μαρτίου 2016 βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες των τελευταίων ετών. Για πρώτη φορά οι δυο μεγάλοι υπερήρωες της DC, ο Άνθρωπος από Ατσάλι και ο Σκοτεινός Ιππότης, συναντιούνται στη μεγάλη οθόνη. Η σκηνοθεσία είναι του Ζακ Σνάιντερ, ο οποίος και συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Ντέηβιντ Γκόγιερ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι: Χένρι Κάβιλ (Σούπερμαν), Μπεν Άφλεκ (Μπάτμαν),  Γκαλ Γκάντοτ (Γουόντερ Γούμαν), Έιμι Άνταμς (Λόις Λέην), Νταϊάν Λέην (Μάρθα Κεντ), Λώρενς Φίσμπερν (Πέρρι Γουάιτ), Τζέσι Άιζενμπεργκ (Λεξ Λούθορ) και Τζέρεμι Άιρονς (Άλφρεντ  Πένιγουορθ). Η ταινία πήρε ανάμεικτες κριτικές και, παρά την εισπρακτική της επιτυχία, θεωρήθηκε από πολλούς φανς και κριτικούς μια μέτρια έως κακή ταινία. Παρά ταύτα, η ερμηνεία του Μπεν Άφλεκ ως Μπάτμαν, επικροτήθηκε σχεδόν από όλους, ώστε να θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κινηματογραφικούς Μπάτμαν και ο περισσότερο πιστός στην κόμικ εκδοχή του.

 

image--116.thumb.jpg.570cc3945ce40e4fb67d2d3963524d75.jpg

 

Τον Αύγουστο του 2016 ο Μπάτφλεκ (όπως έμελλε να τον αποκαλούν οι φανς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη με μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία «Suicide Squad» («Ομάδα Αυτοκτονίας»). Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ντέηβιντ Άγιερ, το «Suicide Squad» παρότι γνώρισε εισπρακτική επιτυχία, θάφτηκε τόσο από κοινό όσο και κριτικούς, και όχι άδικα. Ο Άγιερ είχε στα χέρια του ένα πολλά υποσχόμενο καστ, όπως ο Γουίλ Σμίθ (Ντέντσοτ), η Μάργκοτ Ρόμπι (Χάρλεϊ Κουίν), η Βαϊόλα Ντέιβις (Αμάντα Γουόλερ), ο Τζάρεντ Λέτο (Τζόκερ) κ.ά. Είχε μια ομάδα ετερόκλητων μπάσταρδων χαρακτήρων, ένα κοινό που αδημονούσε για μια live action r-rated μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη, παρέδωσε μια ταινία που συνδύαζε χιούμορ, δράση και δράμα, κι όμως απέτυχε να αναδείξει έστω κι ένα από αυτά τα στοιχεία ή τους χαρακτήρες. Μοναδική εξαίρεση η ερμηνεία της Μάργκοτ Ρόμπι ως Χάρλεϊ Κουίν, ίσως η μόνη από τους ηθοποιούς που έλαβε καθολική αναγνώριση από φανς και κριτικούς.

 

image--117.thumb.jpg.f7c6edaf3760b668bee3c3066a4fee14.jpg

 

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 ο Μπάτμαν επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά σε συμπρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Justice League» («Η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης»). Τον Μπάτμαν πλαισίωναν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Χένρι Κάβιλ (Σούπερμαν), Γκαλ Γκαντότ (Γουόντερ Γούμαν), Τζέησον Μομόα (Άκουαμαν), Έζρα Μίλερ (Φλας), Ρέι Φίσερ (Σάιμποργκ) κ.ά. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε και πάλι ο Ζακ Σνάιντερ, ενώ το σενάριο υπέγραφε ο Κρις Τέριο. Μια προσωπική οικογενειακή τραγωδία, όμως, ανάγκασε τον Σνάιντερ να αποχωρήσει εν μέσω των γυρισμάτων και η WB θέλοντας αφενός να απομακρυνθεί από το ύφος Σνάιντερ, εξαιτίας και των πολλών αρνητικών κριτικών που είχε λάβει το «Batman v Superman», και αφετέρου να πλησιάσει το περισσότερο χαβαλετζίδικο ύφος των ταινιών του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel, προσέλαβε τον Τζος Γουίντον και του ανέθεσε να ολοκληρώσει τα γυρίσματα, προχωρώντας παράλληλα σε αλλαγές και προσθήκες στο σενάριο. Το τελικό αποτέλεσμα έμοιαζε τραγελαφικό. Ήταν σαν κάποιος να πήρε κομμάτια από δυο διαφορετικές ταινίες, και τα ένωσε βεβιασμένα και άκομψα. Ο δε  Μπεν Άφλεκ έδειχνε σχεδόν σε κάθε του σκηνή ξενερωμένος, κι όχι άδικα αν αναλογιστούμε ότι ο χαρακτήρας του Μπάτμαν είχε μεταλλαχθεί σε έναν αντίστοιχο «Τόνυ Σταρκ». Η ταινία απέτυχε εισπρακτικά, ζημιώνοντας το στούντιο και θέτοντας «ανεπίσημα» την ταφόπλακα σε ένα ενωμένο κινηματογραφικό σύμπαν της DC.

 

image--118.thumb.jpg.604e9091edb4a964675cacb11bad15fc.jpg

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι υποστηρικτές του Σνάιντερ ξεκίνησαν μια διαδικτυακή καμπάνια «απαιτώντας» από το στούντιο την κυκλοφορία του «Snyder Cut», της αρχικής δηλαδή έκδοσης της ταινίας, όπως την είχε οραματιστεί και επιμεληθεί ο Ζακ Σνάιντερ. Παρότι πολλοί υποστήριζαν ότι το cut δεν υπάρχει, ο Σνάιντερ τον Μάρτιο του 2019 επιβεβαίωσε την ύπαρξη της αρχικής ταινίας και ότι επαφίεται στο στούντιο το αν θα την κυκλοφορήσει. Τον Μάη του 2020, η WB ζημιωμένη από το καθολικό lockdown εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και θέλοντας να προωθήσει τη νέα της διαδικτυακή πλατφόρμα του HBO Max, υπαναχώρησε και έδωσε τελικά το πράσινο φως για τη διαδικτυακή κυκλοφορία του «Snyder Cut», εγκρίνοντας μάλιστα κι ένα ποσό χρημάτων για την ολοκλήρωση των ειδικών εφέ. Η κυκλοφορία του «Zack Snyder's Justice League» αναμένεται για το 2021.

 

image--119.thumb.png.2c2071363a7e3ee3ca35525520a1892a.png

 

Από τον Ιούλιο του 2015 ο Μπεν Άφλεκ βρισκόταν σε συζητήσεις για να πρωταγωνιστήσει, σκηνοθετήσει, αλλά και συνυπογράψει με τον Τζέοφ Τζονς το σενάριο μιας σόλο ταινίας του Σκοτεινού Ιππότη. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Άφλεκ ανακοίνωσε πως τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν την ερχόμενη άνοιξη με πιθανότερη ημερομηνία εξόδου τα μέσα του 2018. Ωστόσο ένα μήνα αργότερα δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του σκηνοθέτη, αλλά παραμένει παραγωγός και πρωταγωνιστής. Τον Φεβρουάριο με νέα ανακοίνωση μαθαίνουμε ότι πλέον τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Ματ Ριβς, γνωστότερος από τη νέα τριλογία «Πλανήτης των Πιθήκων». Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του η ταινία θα είχε νουάρ στοιχεία, επιρροές από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και θα επικεντρωνόταν περισσότερο στις ερευνητικές ικανότητες του Μπάτμαν. Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Άφλεκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Τζίμι Κίμελ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς την - από καιρού φημολογούμενη -  οριστική αποχώρησή του από τον ρόλο, αφήνοντας μια πικρή γεύση σε πολλούς φανς που ήλπιζαν να τον δουν έστω και μια φορά μόνο σε δική του ταινία.

 

image--120.thumb.jpg.ed07a26fcd35658719df17c67e0b5cb6.jpg

 

Στο διάστημα που ακολουθεί δίνουν και παίρνουν οι φήμες για το ποιος ηθοποιός θα είναι ο επόμενος που θα ενδυθεί τον μανδύα του Ανθρώπου-Νυχτερίδα, με επικρατέστερα ονόματα αυτά των Ρόμπερτ Πάτινσον και Νίκολας Χουλτ. Την 31η Μαΐου επισήμως πια ανακοινώνεται ότι το «χρίσμα» έλαβε ο Ρόμπερτ Πάτινσον, διχάζοντας τους φανς. Το «The Batman», όπως είναι ο ανεπίσημος τίτλος της ταινίας, ξεκίνησε γυρίσματα στα τέλη του 2019, με εκτιμώμενη ημερομηνία εξόδου το φθινόπωρο του 2021.

 

image--121.thumb.jpg.877ae848cba9e731dadd59cdb9290e41.jpg

 

Η ΤΑΙΝΙΑ LEGO BATMAN

 

Στις 29 Ιανουαρίου του 2017, ο Σκοτεινός Ιππότης επιστρέφει θριαμβευτικά στη μεγάλη οθόνη σε μια θεαματική 3D CGI ταινία κινουμένων σχεδίων. Το «The LEGO Batman Movie» («Η Ταινία LEGO Μπάτμαν»), υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κρις Μακέι, ξεκίνησε ως spin-off του «The LEGO Movie» και εξελίχθηκε σε μια ταινία-φόρο τιμής στην 78ετή πορεία του Μπάτμαν μέσα από τα κόμικς, τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Στο ρόλο του Μπάτμαν ακούγεται ο Γουίλ Αρνέτ, τη φωνή του Τζόκερ δανείζει ο Ζακ Γαλιφιανάκης, και από την οθόνη παρελαύνουν κυριολεκτικά δεκάδες χαρακτήρες από την πολύχρονη ιστορία του Μπάτμαν και όχι μόνο.

 

image--122.thumb.jpg.cdebc4abb8e9a5625c0c22571f0ca9d6.jpg

 

DC UNIVERSE

 

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η DC Entertainment σε συνεργασία με την Warner Bros. Digital Networks εγκαινίασε την πρώτη ψηφιακή της πλατφόρμα με τίτλο «DC Universe». Πρόκειται για μια συνδρομητική video-on-demand (ελληνιστί: κατ’ απαίτηση βίντεο) υπηρεσία, η οποία θα προσφέρει στον θεατή συγκεντρωμένους σε μια σελίδα όλους τους κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς τίτλους της DC, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνει και πρωτότυπες παραγωγές. Η πρώτη εμφάνιση του Μπρους Γουέην στο «DC Universe» έγινε στη δεύτερη σεζόν της σειράς «Titans» («Τιτάνες») και στον ρόλο του Σκοτεινού Ιππότη είδαμε τον ηθοποιό Ίαν Γκλεν, γνωστότερο στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στη σειρά «Game of Thrones» («Παιχνίδι του Στέμματος»).

 

image--123.thumb.jpg.ac4f4ec0f4d5733985732178d4d77b9a.jpg

 

ARROWVERSE

 

Το Φθινόπωρο του 2012 στο τηλεοπτικό δίκτυο CW έκανε πρεμιέρα η σειρά «Arrow», που σηματοδότησε και την αφετηρία του λεγομένου «Arrowverse», δηλαδή του ενωμένου τηλεοπτικού σύμπαντος της DC. Μετά από 7 χρόνια και πλείστες αναφορές, ήρθε η ώρα τον Δεκέμβρη του 2019, ο Μπρους Γουέην να εμφανιστεί και επί της οθόνης με σάρκα και οστά. Τον ρόλο του Μπάτμαν από τη Γη-99, ενσάρκωσε ο ηθοποιός Κέβιν Κονρόι, που μέχρι τότε είχε μονάχα δανείσει τη φωνή του στον χαρακτήρα και ουδέποτε τον είχε ενσαρκώσει σε φυσική μορφή.

 

image--124.thumb.jpg.a19e945961b46772cb97bddd84631fbe.jpg

 

Ο Μπάτμαν της Γης-99, σε αντίθεση με τον ηρωικό ομόλογό του, υπέκυψε στα πιο σκοτεινά ένστικτά του και εν τέλει κατέληξε να σκοτώσει τους περισσότερους εχθρούς του, καθώς και τον Σούπερμαν, τον οποίο θεώρησε ως απειλή για το ανθρώπινο είδος. Βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια της ξαδέλφης του, της Μπατγούμαν από τη Γη-1.

 

Μετά την κατάρρευση και αναδημιουργία του Πολυσύμπαντος, με τα γεγονότα της «Κρίσης στα Άπειρα Σύμπαντα» («Crisis on Infinite Earths»), η Γη-1 και η Γη-38 ενώθηκαν σχηματίζοντας την Πρωταρχική-Γη. Στο τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν από τη σειρά «Batwoman», βλέπουμε στο εξώφυλλο ενός περιοδικού το πρόσωπο του Μπρους Γουέην, και κατ’ επέκταση τον ηθοποιό που θα τον ενσαρκώσει στις μελλοντικές του εμφανίσεις, τον Ουόρεν Κρίστι.

 

image--125.thumb.jpg.8a13faf9989ae6209307108f10d49934.jpg

 

ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

 

Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα, πολυάριθμες είναι οι ανεπίσημες αμερικάνικες ή μη παραγωγές που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Σκοτεινό Ιππότη και εξίσου πολυπληθείς οι ηθοποιοί που τον ενσάρκωσαν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Κέβιν Πόρτερ που ενσαρκώνει τον Μπάτμαν περίπου μια 15ετία τώρα και αναγνωρίζεται από πολλούς φανς ως ένας από τους καλύτερους που έχουν φορέσει τον μανδύα της νυχτερίδας σε επίσημες ή μη παραγωγές.

 

Ανάμεσα στις πολλές εμφανίσεις του, εξέχουσα θέση κατέχει η μικρού μήκους ταινία «City of Scars» που κυκλοφόρησε διαδικτυακά το 2010, σε σκηνοθεσία του Άαρον Σόνκε. Η ιστορία θέλει τον Τζόκερ να δραπετεύει από το Άσυλο Άρκαμ και να σκοτώνει τους γονείς ενός αγοριού, και τον Μπάτμαν να δίνει μάχη με τον χρόνο για να τον συλλάβει.

 

image--126.thumb.jpg.efa8389c1e4c3327f2f78c03a362cac8.jpg

 

ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ/ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

 

Οι περιπέτειες του Μπάτμαν μεταφέρονται για πρώτη φορά σε κινούμενο σχέδιο το 1968, στη σειρά της Filmation «The Batman/Superman Hour». Σε κάθε 60λεπτο επεισόδιο προβάλλονταν μικρού μήκους ιστορίες από τρεις διαφορετικές σειρές: «The New Adventures of Superman», «The Adventures of Superboy» και «The Adventures of Batman», μετέπειτα γνωστή και ως «Batman with Robin the Boy Wonder». Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ακούγονταν οι Όλαν Σόουλ (Μπάτμαν) και Κέησι Κάσεμ (Ρόμπιν).

 

image--127.thumb.jpg.cd2e43052832fda328038fa60aaa4202.jpg

 

Το 1970 ο Μπάτμαν εμφανίζεται σε ρόλο γκεστ στη σειρά «Sesame Street» και το 1972 συμπρωταγωνιστεί με τον Σκούμπυ-Ντου και την παρέα του σε δυο επεισόδια της σειράς «The New Scooby-Doo Movies».

 

image--128.thumb.jpg.82e39f56e684bdf302a2c3caa12d5287.jpg

 

Την περίοδο 1973–86 συμπρωταγωνιστεί με τους Ρόμπιν, Άκουαμαν, Σούπερμαν, Γουόντερ Γούμαν και πολλούς ακόμα υπερήρωες στη σειρά «Super Friends».

 

image--129.thumb.jpg.40539cb101b8faea5b4cc97a69335fee.jpg

 

Το 1977 η Filmation κυκλοφορεί τη δεύτερη σειρά με τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα. Στο «The New Adventures of Batman» τις φωνές τους δανείζουν οι Άνταμ Γουέστ (Μπάτμαν) και Μπαρτ Γουόρντ (Ρόμπιν).

 

image--130.thumb.jpg.9c69c1986ed0296367bb25af115ecc3b.jpg

 

Το 1992 ξεκινά να προβάλλεται, από τη Warner Bros. Animation, η σειρά «Batman: The Animated Series». Από πολλούς φανς θεωρείται μέχρι σήμερα ως η καλύτερη τηλεοπτική μεταφορά του Σκοτεινού Ιππότη. Τη φωνή του Μπάτμαν δανείζει ο Κέβιν Κονρόι, που είναι γνωστός ως ο μακροβιότερος Μπάτμαν στην ιστορία, μιας και δάνεισε τη φωνή του περισσότερες φορές από κάθε άλλον. Μάλιστα είναι ο πρώτος ηθοποιός που καθιέρωσε διαφορετική χροιά για τον Μπρους Γουέην και άλλη για τον Μπάτμαν. Στη φωνή του Τζόκερ ακούγεται ο Μαρκ Χάμιλ, που έγινε γνωστός από την αρχική τριλογία του «Star Wars» («Πόλεμος των Άστρων») στο ρόλο του Λουκ Σκαϊγουώκερ. Ο Χάμιλ υπήρξε δυο φορές υποψήφιος στα «Βραβεία Annie» για την ερμηνεία του ως Τζόκερ. Η δε σειρά τιμήθηκε με τέσσερα «Βραβεία Emmy», συμπεριλαμβανομένου του βραβείου για το καλύτερο πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

 

image--131.thumb.jpg.482c1610f0f21dae1ed8b4a4a1e37edd.jpg

 

Το 1997 εμφανίζεται ως γκεστ στο τριπλό επεισόδιο «World's Finest» της σειράς «Superman: The Animated Series». Ενώ την περίοδο 1997–99 επιστρέφει στη μικρή οθόνη με τη σειρά «The New Batman Adventures», τη συνέχεια του «Batman: The Animated Series». Το 1997 εμφανίζεται ως γκεστ στη σειρά «Animaniacs» και το 1999 ξεκινά η προβολή του «Batman Beyond», όπου ο γερασμένος πια Μπρους Γουέην παραδίδει τη σκυτάλη στον Τέρι ΜακΓκίνις.

 

image--132.thumb.jpg.4d641615611f9cc30cc054d4c07d180e.jpg

 

Την περίοδο 2001–06 συμπρωταγωνιστεί στις σειρές «Justice League» και «Justice League Unlimited», στο πλευρό πολλών ακόμα υπερηρώων, όπως οι Σούπερμαν, Γουόντερ Γούμαν, Φλας, Γκρην Λάντερν, Χώκγκερλ, Αρειανός Ανθρωποκυνηγός κ.ά.

 

image--133.thumb.jpg.e7d6211dbd019063715ab721a50978f3.jpg

 

Το 2004–08 επιστρέφει με δική του σειρά στο «The Batman», όπου τη φωνή του δανείζει ο Ρίνο Ρομάνο. Το 2008–11 ο Silver Age Μπάτμαν επιστρέφει μετά από πολύχρονη απουσία στη σειρά «Batman: The Brave and the Bold». Τη φωνή του δανείζει ο Ντίντριχ Μπέιντερ.

 

image--134.thumb.jpg.16a9e55c6e6a53e276b75c444ef52df7.jpg

 

Την ίδια περίοδο ο σχεδιαστής Τζέφρι Τόμας στέλνει στην DC ένα σκίτσο του, που παρουσίαζε τον Τζόκερ και τη Χάρλεϊ Κουίν σε εφηβική ηλικία με την επιγραφή: «Ο παλιάτσος της τάξης δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο αστείος, ή ψυχωτικός». Στους υπεύθυνους της DC άρεσε η ιδέα και εν έτει 2009 ανέθεσαν στον Τόμας και τη Σελέστ Γκριν να δημιουργήσουν το κόνσεπτ για μια νέα σειρά κινουμένων σχεδίων με τίτλο: «Gotham High». Η πλοκή ήθελε όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες από το σύμπαν του Μπάτμαν σε εφηβική ηλικία να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Όμως, για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, η παραγωγή της σειράς ακυρώθηκε.

 

image--135.thumb.jpg.56ae20661ccd412cf8c625a92b43e05e.jpg

 

Το 2010 έχει δεύτερο ρόλο στη σειρά «Young Justice», με τη φωνή του Μπρους Γκρήνγουντ και το 2013 επανέρχεται με δική του σειρά στο «Beware the Batman», με τη φωνή του Άντονι Ρουίβιβαρ.

 

image--136.thumb.jpg.fae2bbac689f71732d79bf73b3487169.jpg

 

Το 2016 επιστρέφει ως ένας εκ των τριών βασικών μελών της Λεγεώνας της Δικαιοσύνης στη σειρά «Justice League Action», με τη φωνή του Κέβιν Κονρόι.

 

image--137.thumb.jpg.9264d18494b09be84f318193a0c15309.jpg

 

Το 2019 οι δρόμοι του Σκοτεινού Ιππότη και του Σκούμπυ-Ντου ξαναδιασταυρώνονται στο επεισόδιο «What A Night, For A Dark Knight!» της σειράς «Scooby-Doo and Guess Who?». Τη φωνή του Μπάτμαν δανείζει ο Κέβιν Κονρόι.

 

image--138.thumb.jpg.27477851e43876c46de7dc1f3db3d2ac.jpg

 

Πολλές, όμως, είναι και οι απευθείας-σε-βίντεο ταινίες κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη. Το 1998 τον βλέπουμε στο «Subzero», τη δεύτερη ταινία που βασίστηκε στο «Batman: The Animated Series». Το 2000 στο «Return of the Joker», που στηριζόταν στο «Batman Beyond» και το 2003 στο «Mystery of the Batwoman», που συνδεόταν με το «The New Batman Adventures». Το 2005 στο «The Batman vs. Dracula» που σχετιζόταν με τη σειρά «The Batman», το 2008 στο «Batman: Gotham Knight» και το 2010 στο «Under the Red Hood». Την περίοδο 2011–2013 μεταφέρονται σε τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων οι κλασικές ιστορίες του Φρανκ Μίλλερ «Batman: Year One» και «The Dark Knight Returns». Την περίοδο 2013–2014 κυκλοφορούν το «DC Super Heroes Unite», βασισμένο στο βίντεο-γκέιμ «LEGO Batman 2: DC Super Heroes», καθώς και τα «Son of Batman» και «Assault on Arkham». Την τετραετία 2015-2018 κυκλοφορούν τα «Batman vs. Robin», «Batman Unlimited: Animal Instincts», «Batman Unlimited: Monster Mayhem», «Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants», «Batman: Bad Blood», «Batman: The Killing Joke», «Batman: Return of the Caped Crusaders», «Batman and Harley Quinn», «Batman vs. Two-Face», «Scooby-Doo! & Batman: The Brave and the Bold», «Batman: Gotham by Gaslight» και «Batman Ninja». Τέλος, την περίοδο 2019-2020 κυκλοφορούν τα «Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles», «Batman: Hush» και «Superman: Red Son», όλα βασισμένα στα ομώνυμα κόμικ.

 

image--139.thumb.jpg.7617f8a6bbef1a1f2ee17f270a64ab4c.jpg

 

Εξίσου πολυάριθμες είναι οι εμφανίσεις του Μπάτμαν, ως μέλους της «Λεγεώνας της Δικαιοσύνης»:

 

2008: Justice League: The New Frontier

2009: Superman/Batman: Public Enemies

2010: Justice League: Crisis on Two Earths

2010: Superman/Batman: Apocalypse

2010: DC Super Friends

2012: Justice League: Doom

2013: Justice League: The Flashpoint Paradox

2014: JLA Adventures: Trapped in Time

2014: Justice League: War

2014: LEGO Batman: Be-Leagured

2015: Justice League: Throne of Atlantis

2015: LEGO Justice League vs. Bizarro League

2015: Justice League: Gods and Monsters

2015: LEGO Justice League: Attack of the Legion of Doom

2016: LEGO Justice League: Cosmic Clash

2016: Justice League vs. Teen Titans

2016: LEGO Justice League: Gotham City Breakout

2017: Justice League Dark

2018: LEGO The Flash

2018: LEGO Aquaman: Rage of Atlantis

2018: Teen Titans Go! To the Movies

2018: The Death of Superman

2019: Reign of the Supermen

2019: Justice League vs. the Fatal Five

2020: Justice League Dark: Apokolips War

 

image--140.thumb.jpg.fcceb19333e7f9fa45f6a10a316f983d.jpg

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

 

Τελειώνοντας το αφιέρωμα, αξίζει να γίνει μια αναφορά σε όλους εκείνους τους Έλληνες ηθοποιούς που έντυσαν με τη φωνή τους τον Σκοτεινό Ιππότη:

 

ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ

 

1972–73: The New Scooby-Doo Movies - Γιώργος Χατζηγεωργίου (STAR Channel & DVD), Βασίλης Μήλιος (Boomerang)

1992–95: Batman: The Animated Series - Παύλος Μηλιώνης (Κ01), Γιώργος Χατζηγεωργίου (Κ01Ε42 -> DVD), Μάνος Βενιέρης ή/και Γιώργος Μάζης (Κ02), Άγνωστος (Κ02)

199799: The New Batman Adventures - Μάκης Ρευματάς

1999–01: Batman Beyond - Παναγιώτης Καποδίστριας (ΜακΓκίνις), Βλάσης Ζώτης (Γουέην)

2001–04: Justice League - Παναγιώτης Καποδίστριας

2004–06: Justice League Unlimited - Γιώργος Χατζηγεωργίου

2004–08: The Batman - Γιώργος Χατζηγεωργίου

2008–11: Batman: The Brave and the Bold - Θανάσης Κουρλαμπάς

2010–13: Young Justice - Ηλίας Ζερβός

2013–14: Beware the Batman - Θανάσης Κουρλαμπάς

2019    : Scooby-Doo and Guess Who? - Βασίλης Μήλιος (Boomerang)

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

1993: Mask of the Phantasm - Γιώργος Χατζηγεωργίου

1997: The Batman Superman Movie: World's Finest - Παύλος Μηλιώνης

1998: Subzero - Παύλος Μηλιώνης

2000: Return of the Joker - Πέτρος Δαμουλής (ΜακΓκίνις), Παύλος Μηλιώνης (Γουέην)

2003: Mystery of the Batwoman - Γιώργος Χατζηγεωργίου

2005: The Batman vs. Dracula - Γιώργος Χατζηγεωργίου

2008: Batman: Gotham Knight - Θανάσης Κουρλαμπάς

2008: Justice League: The New Frontier - Γιώργος Χατζηγεωργίου

2009: Superman/Batman: Public Enemies - Θανάσης Κουρλαμπάς

2011: Year One - Θανάσης Κουρλαμπάς

2013: LEGO Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite - Θανάσης Κουρλαμπάς (STAR Channel)

2014: The LEGO Movie - Κωνσταντίνος Κακούρης

2015: LEGO Justice League: Attack of the Legion of Doom - Βασίλης Μήλιος (DVD), Θανάσης Κουρλαμπάς (STAR Channel)

2016: LEGO Justice League: Cosmic Clash - Θανάσης Κουρλαμπάς (STAR Channel)

2016: LEGO Justice League: Gotham City Breakout - Βασίλης Μήλιος (DVD)

2017: The LEGO Batman Movie - Χριστόφορος Παπακαλιάτης

2018: LEGO Aquaman: Rage of Atlantis - Βασίλης Μήλιος (DVD)

2018: Scooby-Doo! & Batman: The Brave and the Bold - Θανάσης Κουρλαμπάς (STAR Channel)

2019: The LEGO Movie 2: The Second Part - Κωνσταντίνος Κακούρης

 

Για τη βοήθειά τους με την αναγνώριση των μεταγλωττιστών ευχαριστώ θερμά τους φίλους Tsaklas, evstav και GeorgeTheSuper!!

 

ΠΗΓΕΣ

 

http://en.wikipedia.org/

http://www.bat-mania.co.uk/

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=479624

https://batman.fandom.com/wiki/Batman_Wiki

https://dc.fandom.com/wiki/DC_Comics_Database

http://ipanic.gr/ο-μπομπ-Κέιν-και-η-γέννηση-του-batman/

http://jeffandceleste.blogspot.gr/2011/01/gotham-high.html

http://www.sevenart.gr/news-detail.php?catid=17&id=1507

http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=390918

http://www.comicdom.gr/2014/05/25/bat-week-at-comicdom-gr/

http://www.protothema.gr/city-stories/article/427400/gotham-begins/

http://www.batman-on-film.com/review_mreinhart_batandrob49.html

http://taneatoubelgiou.gr/2013/05/19/batman-60s-camp-cult-legendary/

http://www.artic.gr/afieromata/237-batman-roloi-films-skotinos-ippotis

http://www.mtv.com/news/1725027/batman-75th-anniversary-birthday-date/

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5173198/o-hrwas-pisw-apo-th-maska/

http://cobrasports.gr/index.php/2011-12-19-04-01-50/792-2012-01-05-13-06-51/

https://www.greekcomics.gr/forums/index.php?app=covers&controller=tags&id=14

https://gr.ign.com/comics-sc/68615/news/o-doctor-manhattan-apokaluptei-te-phuse-tou-dc-multiverse

https://batcountrysite.wordpress.com/2018/12/19/mask-of-the-phantasm-25-χρόνια-μετά/

 

Μετάφραση-Επιμέλεια Κειμένων:
B A T N I C K  ©  2020

Επεξεργασία από BATNICK
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  380
  • Content Count:  3846
  • Reputation:   34880
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2023 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Τρομερή ανανέωση του αφιερώματος, εξαιρετική δουλειά, εκτενής και εξαιρετικά επικαιροποιημένη, εύγε @BATNICK!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  24985
  • Group:  Members
  • Topic Count:  33
  • Content Count:  1017
  • Reputation:   6579
  • Achievement Points:  1018
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4372 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

Ήταν πριν 7 περίπου χρόνια όταν πήρα την απόφαση να γράψω ένα εκτενές αφιέρωμα στον Μπάτμαν. Στην αρχική του μορφή πρωτοδημοσιεύτηκε το 2014 με αφορμή την 75η επέτειο του Σκοτεινού Ιππότη. Έκτοτε το επανεπεξεργάστηκα ουκ ολίγες φορές, προσθέτοντας κεφάλαια και ενημερώνοντας τα ήδη υπάρχοντα.  Πέρυσι ο Άνθρωπος-Νυχτερίδα έκλεισε 80 χρόνια ζωής και με αφορμή αυτό, πήρα την απόφαση να επεξεργαστώ το αφιέρωμα ακόμη μια τελευταία (;) φορά. Το προηγούμενο topic που είχα δημιουργήσει το διέγραψα αφενός γιατί δεν είχε νόημα να υπάρχουν δυο διαφορετικά αφιερώματα στον ίδιο χαρακτήρα και αφετέρου γιατί ήταν πλέον εξαιρετικά δύσκολο να το κάνω απλά edit. Έτσι προτίμησα να το διαγράψω εξ ολοκλήρου και να το δημοσιεύσω στην τελική του μορφή από το μηδέν. Ελπίζω να σας αρέσει, καλή ανάγνωση σε όσους ήρωες το φτάσετε ως το τέλος, αλλά και όσους εγκαταλείψετε κάπου στη μέση μην μπορώντας άλλο την φλυαρία μου :lol:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1710
  • Content Count:  9040
  • Reputation:   64277
  • Achievement Points:  8896
  • Days Won:  155
  • With Us For:  6407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  61

Εξαιρετική δουλειά @BATNICK :clap2:

 

:cheers3:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11226
  • Group:  Members
  • Topic Count:  131
  • Content Count:  2595
  • Reputation:   15848
  • Achievement Points:  2643
  • Days Won:  10
  • With Us For:  5315 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  156

Εκανα σκρολ και διαβαζα ξαναεκανα σκρολ, ματαξαναεκανα σκρολ και δεν τελειωνε το κειμενο! Τελικα αφου σιγουρευτηκα οτι λειτουργει το μεσαιο κουμπι του ποντικα εκφραζω τα συγχαρητηρια μου στον Μπατνικ @BATNICK για αυτο το εξαιρετικο νημα!!!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33037
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  523
  • Reputation:   2352
  • Achievement Points:  533
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2110 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ένα από τα μεγαλύτερα αφιερώματα που έχω δει στο φόρουμ,πραγματικά. Τα συγχαρητήριά μου! :div:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32294
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  438
  • Reputation:   2461
  • Achievement Points:  441
  • Days Won:  2
  • With Us For:  2356 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

Πολλά μπράβο για το αφιέρωμα :div:θα βοηθήσει πολύ να μάθουμε πολλά πράγματα ακόμα για τον μπάτμαν, θα έχουμε να διαβάζουμε μέρες :up:

Επεξεργασία από budd
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30338
  • Group:  Members
  • Topic Count:  12
  • Content Count:  232
  • Reputation:   1454
  • Achievement Points:  310
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3504 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  47

Μπραβο για το αφιερωμα!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  1790
  • Group:  Members
  • Topic Count:  129
  • Content Count:  7087
  • Reputation:   26758
  • Achievement Points:  7421
  • Days Won:  24
  • With Us For:  6206 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το ξεκίνησα αλλά διάβασα μονάχα το 1ο μέρος για την ώρα! Εάν εντοπίσω κάτι που λείπει, να είσαι σίγουρος ότι θα σ' ενοχλήσω Νικόλα! :poke2:  Και πάλι μπράβο & πολλά συγχαρητήρια για την εκτενέστατη έρευνα σε όλα τα επίπεδα!! http://www.sharegif.com/wp-content/uploads/2014/03/handshake-gifcartoons-gifhoppipbatman-gifrobin-gif.gif

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 7 months later...

  • Member ID:  29478
  • Group:  Members
  • Topic Count:  43
  • Content Count:  771
  • Reputation:   6421
  • Achievement Points:  772
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3898 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.