Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το διάβασμα (κόμικς) ως αντίδοτο στον ρατσισμό [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 13/06/2020]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1612
  • Content Count:  5046
  • Reputation:   34534
  • Achievement Points:  5054
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6181 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το Comic Book Legal Defense Fund εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα δημιουργών κόμικς, εκδοτών, βιβλιοπωλών και αναγνωστών ενάντια στη λογοκρισία στις ΗΠΑ. Και τάσσεται σταθερά ενάντια στον ρατσισμό. Με μια πρόσφατη λίστα του προτείνει πολλά κόμικς αντιρατσιστικού περιεχομένου για μικρούς και μεγάλους.

 

01.thumb.jpg.06f47e3d2a7802992c1f2d22a23f241a.jpg

 

Οι ΗΠΑ συγκλονίζονται τις τελευταίες εβδομάδες από τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες του κινήματος «Black Lives Matter», που ξεπήδησε και επεκτάθηκε σε κάθε Πολιτεία και κάθε πόλη μετά τη δολοφονία του σαρανταεξάχρονου Αφροαμερικανού George Floyd από τον λευκό αστυνομικό Derek Chauvin στη Μινεάπολη. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» επαναλάμβανε με σβησμένη φωνή ο Floyd, όταν βρισκόταν πεσμένος μπρούμυτα με το γόνατο του αστυνομικού να πιέζει τον λαιμό του για περισσότερο από οχτώ λεπτά. Μέχρι που ξεψύχησε. Η είδηση του θανάτου ακόμα ενός μαύρου ανθρώπου από λευκό αστυνομικό μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας και χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος άσκησης βίας απέναντί του – κατηγορήθηκε για χρήση πλαστού χαρτονομίσματος και δεν έφερε καμιά αντίσταση κατά τη σύλληψή του – διαδόθηκε αστραπιαία και έβγαλε στους δρόμους για πολλοστή φόρα όλους όσοι αισθάνονται ότι οι φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική του 21ου αιώνα καλά κρατούν.

 

Το πλακάτ που κρατούσαν πολλοί ηλικιωμένοι με τη φράση «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ακόμα διαδηλώνουμε για αυτό το αίσχος» είναι ενδεικτικά. Τα χρόνια περνούν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα ίσως και να είναι ακόμα πιο έντονα. Ως μια μικρή συμβολή στην κατανόηση του προβλήματος του ρατσισμού με θύματα τους Αφροαμερικανούς πολίτες στις ΗΠΑ και με απώτερο σκοπό τη σταδιακή λύση του, το CBLDF (Comic Book Legal Defense Club - Ίδρυμα για την νομική υπεράσπιση των κόμικς) προτείνει μια σειρά από κόμικς με ανάλογα θέματα που απευθύνονται σε κάθε ηλικία και είναι ικανά να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν, να ξεσηκώσουν τον κόσμο ενάντια σε κάθε φυλετική διάκριση.

 

 

«I am Alfonso Jones» των Tony Medina, Stacy Robinson και John Jennings

 

02.thumb.jpg.c9d29a22461d4809936e670baeb2a456.jpg

 

Ένας μαύρος μαθητής ετοιμάζεται να υποδυθεί τον Άμλετ στον πρώτο του ρόλο σε μια σχολική θεατρική παράσταση. Όταν μεταφέρει το κοστούμι του, ένας αστυνομικός περνάει την κρεμάστρα για όπλο, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Στον κόσμο των νεκρών ο νεαρός Alfonso συναντά όλα τα αθώα θύματα της αστυνομικής βίας, ενώ παράλληλα, στην πραγματική ζωή, τα μέλη της οικογένειάς του και οι φίλοι του προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό που συνέβη.

 

 

«Incognegro» των Matt Johnsοn και Warren Pleece

 

03.thumb.jpg.bca652514d0ee0a71514630c65db5470.jpg

 

Ένας δημοσιογράφος από τη Νέα Υόρκη ταξιδεύει στον αμερικανικό Νότο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, για να ερευνήσει ένα έγκλημα με βασικό ύποπτο τον μαύρο αδερφό του. Οι αρχές τον έχουν συλλάβει για φόνο με πειστήριο το χρώμα του και το πλήθος είναι έτοιμο να τον λιντσάρει χωρίς καν μια απολογία. Ο «τυχερός» δημοσιογράφος δεν έχει και τόσο σκούρο δέρμα και καταφέρνει να περάσει απαρατήρητος κατά τη διάρκεια της έρευνάς του.

 

 

«Monster» των Walter Dean Myers, Guy A. Sims και Dawud Anyabwile

 

04.thumb.jpg.af591a48e68331738c4b47d38c147e20.jpg

 

Ένας νεαρός μαύρος κατηγορείται για φόνο και ληστεία και καθώς περιμένει την δίκη του αναλογίζεται πώς θα μεταφερόταν η ζωή του σε κινηματογραφική ταινία. Έννοιές όπως οι ίσες ευκαιρίες, η προβλεψιμότητα στη ζωή κάποιου ανθρώπου, η δικαιοσύνη κ.λ.π. έρχονται συνεχώς στο μυαλό του και γίνονται αφορμές για τη συνειδητοποίησή του. Το πολυβραβευμένο κόμικς αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου το οποίο μεταφέρθηκε πέρσι σε κινηματογραφική ταινία από τον Anthony Mandler με πρωταγωνιστές τον Kelvin Harrison Jr και την Jennifer Hudson.

 

 

«New Kid» του Jerry Craft

 

05.thumb.jpg.ad415f62f9ddf4c9e0d72e88a2a9b4f3.jpg

 

Οι γονείς ενός μικρού Αφροαμερικανού μαθητή, που έχει ως αγαπημένη του ασχολία να δημιουργεί κόμικς και όνειρό του να γράψει μεγάλες ιστορίες, τον στέλνουν σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο για να προετοιμαστεί για μια καριέρα επιστήμονα. Στο σχολείο είναι ένας από τους ελάχιστους μαύρους μαθητές και η αντιμετώπιση που συναντά από δασκάλους και συμμαθητές τον βάζει σε σκέψεις και του δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.

 

 

«Your Black Friend» του Ben Passmore

 

06.thumb.jpg.04d7cf9f137c28468660e909f167de26.jpg

 

Εμπνευσμένο από το «White Skin, Black Masks» του Frantz Fanon, το έργο του Ben Passmore (βρίσκεται ολόκληρο δωρεάν διαθέσιμο διαδικτυακά) αποτελεί μια ανοιχτή επιστολή, σε τρίτο πρόσωπο, ενός μαύρου νέου ανθρώπου προς τους φίλους του, κυρίως τους λευκούς. «Οι λευκοί φίλοι του τον ρωτούν “τι μπορώ να κάνω” ή “πώς θα εξαλείψουμε τον ρατσισμό;” Δείχνουν βέβαιοι ότι μπορούν να θεραπεύσουν κάτι που δεν έχουν στην πραγματικότητα καταλάβει. Ο μαύρος φίλος σας επιθυμεί να τελειώσει ο ρατσισμός με κατανόηση, μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι πολλές ώρες που περνούν οι φίλοι του ποστάροντας άρθρα γύρω από ζητήματα φύλου στο facebook».

 

 

«Hot Comb» της Ebony Flowers

 

07.thumb.jpg.b2c840894fcc942c93564a8b75e69134.jpg

 

Με επίκεντρο τις συζητήσεις των γυναικών σε ένα κομμωτήριο, τόσο γύρω από σημαντικά όσο και γύρω από φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα της καθημερινότητας, η Ebony Flowers καταπιάνεται με τα ζητήματα φύλου καθώς και με τα φυλετικά και ταξικά προβλήματα των μαύρων πληθυσμών. Αλλες συγκινητικές και άλλες πιο σκληρές, οι ιστορίες της Flowers πραγματεύονται την έννοια της ταυτότητας, της συνειδητοποίησης, της αλληλεγγύης.

 

 

«The Black Mage» των Daniel Barnes και D. J. Kirkland

 

08.thumb.jpg.d75e3306bfa1d75c91ca1943919b472c.jpg

 

Στις σχολές των λογοτεχνικών ή κινηματογραφικών μάγων, όπως στον φανταστικό κόσμο του Harry Potter, υπάρχουν μαύροι μαθητές; Επειδή η απάντηση είναι συνήθως αρνητική, οι Barnes και Kirkland δημιουργούν μια δική τους, διαφορετική σχολή μαγείας στην οποία κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος μαύρος μαθητής. Μέσα όμως από την ιστορία, η οποία απευθύνεται σε νεότερους αναγνώστες, αναδύονται όλα τα σύγχρονα και παλαιότερα φυλετικά ζητήματα που ευαισθητοποιούν και αφυπνίζουν.

 

 

«Kindred» των Damien Duffy και John Jennings

 

09.thumb.jpg.f584548c3053fe52abc6a8a71e8a129e.jpg

 

Προσαρμογή του εμβληματικού βιβλίου της Octavia Butler αποτελεί το έργο των Duffy και Jennings, που μεταφέρουν σε κόμικς τη ζωή μιας νεαρής Αφροαμερικανίδας η οποία περιπλανάται στον χρόνο, από τις σύγχρονες ΗΠΑ μέχρι την περίοδο πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο και τη θεσμοθετημένη δουλεία. Σε κάθε εποχή το πρόβλημα του ρατσισμού υφίσταται με οδυνηρό τρόπο για τα θύματά του, έστω κι αν οι εποχές, οι κυβερνήσεις, οι κοινωνίες αλλάζουν.

 

10.thumb.jpg.5f5c0a4cfafa7eda4661e5e2fa89575b.jpg

 

Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα βιβλία, το CBLDF προτείνει και πολλά ακόμα όπως τη σειρά «Bitter Root» των David Walker, Chuck Brown και Sanford Greene, το «BTTMFDRS» των Ezra Claytan Daniels και Ben Passmore, το αποδομητικά υπερηρωικό «Black» των Kwanza Osajyefo, Tim Smith III και Jamal Igle, τα ιστορικά «King» του Ho Che Anderson για τη ζωή του Martin Luther King και «March» των John Lewis, Andrew Aydin και Nate Powell για το κίνημα υπεράσπισης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το «The Silence of Our Friends» των Mark Long, Jim Demonakos και Nate Powell για τους αγώνες των κινημάτων για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών κ.ά., αλλά και βιβλία-βιογραφίες μαύρων καλλιτεχνών που πρωτοπόρησαν στον τομέα τους. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το διάβασμα αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία κατά του ρατσισμού, τα συγκεκριμένα βιβλία που προτείνει το CBLDF αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.

 

Το CBLDF είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1986 με σκοπό την υπεράσπιση και την υποστήριξη δημιουργών κόμικς, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκάριων και αναγνωστών σε ζητήματα λογοκρισίας. Εκτελεστικός διευθυντής του είναι ο Charles Brownstein και μέλη του ορισμένοι από τους σπουδαιότερους σύγχρονους δημιουργούς, ενώ μέχρι σήμερα έχει προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε δεκάδες περιπτώσεις και οι παρεμβάσεις του, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την έμπρακτη συμπαράσταση, είναι συχνές με εκδηλώσεις, ομιλίες, δωρεάν εκδόσεις κ.λπ. Για περισσότερα επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.cbldf.org

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.