Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλασσικά Εικονογραφημένα: Λογοτεχνία σε κόμικ [Zampano, fridge.gr, ?]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Αντιγράφω το αφιέρωμα του Zampano που είχε κάνει για τη στήλη No Superheroes Allowed, του fridge.gr:

 

Κλασσικά Εικονογραφημένα: Λογοτεχνία σε κόμικ

 

post-556-0-07968100-1404452670_thumb.jpg

Δεν περνάει καν από το μυαλό μου πως μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ανήκουν στο ηλικιακό club των 30+ (και το + τείνει στο άπειρο) και δεν άφησαν έναν μακρύ αναστεναγμό τη στιγμή που είδαν τον τίτλο του άρθρου. Για τους υπόλοιπους, εκείνους που μεγαλώνουν στην εποχή που ο περιοδικός τύπος φθίνει και σε ποσότητα και σε ποιότητα, και εκείνους που όταν ακούν κόμικ το μυαλό τους πηγαίνει στην καλύτερη περίπτωση σε ρομποτάκια και κοριτσάκια εξ Ανατολής ή στον πιο πρόσφατο ήρωα που αποφάσισε το Χόλυγουντ να εκμεταλλευθεί (στη χειρότερη θα ζωγραφιστεί μια απορία και θα αναρωτηθούν για ποια “Μίκυ Μάους” τους μιλάω). για όλους αυτούς θα προσπαθήσω να είμαι γλαφυρός στις περιγραφές μου και ακριβείς στα στοιχεία που θα παραθέσω, ώστε να καταφέρω να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου για έναν τίτλο που έρχεται πραγματικά από άλλη εποχή.

 

Ξεκαθαρίζω πως θα αναφερθώ στην ελληνική version γιατί με αυτή μεγάλωσα και τους δικούς της καρπούς γεύτηκα. Η Αμερικάνικη, παρότι πιο φροντισμένη και εμπλουτισμένη με περισσότερους τίτλους, ανήκει στη δική της χώρα, στη δική της κουλτούρα.

 

post-556-0-34915700-1404452716_thumb.jpg

 

Η αμερικάνικη εκδοχή και η ελληνική αντιγραφή της

Το 1951 λοιπόν, οι εκδόσεις Πεχλιβανίδη αποφασίζουν να φέρουν στην Ελλάδα το “Classics Illustrated”. Mια αμερικάνικη σειρά, που μετέφερε στη μορφή των κόμικ πασίγνωστα λογοτεχνικά έργα θρυλικών συγγραφέων όπως ο Ιούλιος Βερν, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Ντανιέλ Ντεφόε, ο Αλέξανδρος Δουμάς κ.α..

 

Η ιδέα μοιάζει ιδανική και το πρώτο τεύχος θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 1951 με τη μεταφορά των “Αθλίων” του Βίκτωρος Ουγκό. Πρωτοποριακό για την εποχή του, είναι το πρώτο κόμικ που βγαίνει σε offset τετραχρωμία και παρά το σχετικά μεγάλο του κόστος (4000 δραχμές, αλλά σε εποχή που οι συναλλαγές γίνονταν με πληθωριστικά χρήματα) εξαντλείται σε ελάχιστο χρόνο (90000 το πρώτο τύπωμα). Άμεσα γίνονται δύο ανατυπώσεις που και αυτές φεύγουν στο φτερό (οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως “Οι Άθλιοι” έχουν πουλήσει κοντά στο ένα εκατομμύριο αντίτυπα!).

 

post-556-0-03209300-1404452760_thumb.jpg

 

Όλοι οι τίτλοι (μαζί με εκείνους που κυκλοφόρησαν τα μετέπειτα χρόνια)

Η μεγάλη του επιτυχία (κάθε τεύχος πουλούσε 100 με 200 χιλιάδες αντίτυπα) προκάλεσε το ενδιαφέρον του πνευματικού αλλά και του πολιτικού κόσμου, με τους μεν να μιλάνε για ευτελισμό της λογοτεχνίας από τη στιγμή που γίνεται “κουτάκια-κουτάκια, με μπαλονάκια που έχουνε λογάκια” (υπάρχει μια πολύ γνωστή ελληνική ταινία με το Ντίνο Ηλιόπουλο που δείχνει πως αντιμετώπιζαν τα κόμικ οι πνευματικοί άνθρωποι εκείνης της εποχής) ενώ οι δε ανησυχούσαν για την αμερικανοποίηση της νεολαίας!

 

Στο τεύχος 43 επιχειρείται μια πολύ φιλόδοξη ιδέα: παρουσιάζεται μια κόμικ-ιστορία παρμένη από την ελληνική μυθολογία, σε σχέδιο του Κώστα Γραμματόπουλου και κείμενο του Βασίλη Ρώτα (ναι, του γνωστού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή) που είχε γενικά το πρόσταγμα και στο θέμα των μεταφράσεων των τίτλων που ερχόντουσαν από τας Αμέρικας. Παρά τα προβλήματα (το σχέδιο και τα χρώματα είναι πολύ κατώτερα των αντιγραφών από την πρωτότυπη αμερικάνικη έκδοση), παραμένει μία κομβική κίνηση, που συνεχίστηκε και σε αρκετά επόμενα τεύχη και έφερε στο προσκήνιο ξεχωριστούς σχεδιαστές και λογοτέχνες (τρανταχτό παράδειγμα ο “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” του Μποστ στο τεύχος 60), ενώ εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τη δημοφιλία των “Κλασσικών Εικονογραφημένων”. Προς εκμετάλλευση αυτής της δημοφιλίας, και πάντα στα αμερικάνικα πρότυπα, βγήκε μια παράλληλη έκδοση που απευθυνόταν σε παιδιά και είχε τον τίτλο “Μικρά Κλασσικά Εικονογραφημένα”.

 

post-556-0-56687400-1404452792_thumb.jpg

 

Η δουλειά του Μποστ για το περιοδικό

Η δεκαετία που κυκλοφόρησαν τα “Κλασσικά Εικονογραφημένα” ήταν μαγική για το περιοδικό, όμως οι αλλαγές στις προτιμήσεις του κοινού έφεραν το τέλος της έκδοσης με το ξεκίνημα της επόμενης δεκαετίας. Κυκλοφόρησαν συνολικά 142 τεύχη (όλα σπάνια, αν τα έχετε φυλάξτε τα σαν κόρη οφθαλμού — ή πουλήστε τα) τα οποία συνεχίζουν να τυπώνονται και να ξανατυπώνονται — τη δεκαετία του ’70 και του ’90 -τα δικά μου είναι όλα από αυτή την ανατύπωση- ενώ το 2001 δέθηκαν σε τόμους οι ελληνικοί τίτλοι.

 

Τέρμα οι πληροφορίες. Ας το κάνουμε προσωπικό:

 

Τα “Κλασσικά Εικονογραφημένα” με μύησαν στον κόσμο της λογοτεχνίας. Έκαναν πιο προσιτούς εκείνους τους τεράστιους τόμους με τίτλους όπως “Οι τρεις σωματοφύλακες“, “Όλιβερ Τουίστ“, “Δον Κιχώτης” ακόμα και την “Ιλιάδα“. Με σύστησαν σε συγγραφείς που δεν ξέρω ακόμα και τώρα αν θα τολμούσα να τους διαβάσω αν δεν τους γνώριζα πρώτα στα κόμικ. Και φυσικά μου έμαθαν τον Ιούλιο Βερν, μακράν του δεύτερου πιο αγαπημένου συγγραφέα της μισής μου εφηβείας (η άλλη μισή ανήκει στον Λάβκραφτ αλλά αυτά θα τα πούμε μία άλλη φορά).

 

Τα “Κλασσικά Εικονογραφημένα” δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ να χάσουν την αξία τους. Παρουσιάζουν με τρόπο εύπεπτο αλλά όμορφο, αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (ΟΚ, κυρίως Γάλλων και Βρετανών συγγραφέων αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί).

 

Αναζητήστε τα και χαρίστε στα παιδιά σας, σε ανθρώπους που δεν πολυανοίγουν βιβλία… σε εσάς.

 

Ένας μυστικός κόσμος είναι κρυμμένος στις σελίδες τους που πιθανότατα να σας οδηγήσει σε έναν άλλο, πιο φανταχτερό και απέραντο.

 

post-556-0-45144100-1404452826_thumb.jpg

 

:bookclub:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.