Μετάβαση στο περιεχόμενο

DC Comics: Τα κινηματογραφικά σίριαλ της δεκαετίας του '40 [blackys88b, superheronews.gr, 19/04/2020]


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35175
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2044 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  28

DC-Comics-Rebirth-splash-Batman-Superman-Wonder-Woman.jpg


Με την Marvel τα πήραμε λίγο μαζεμένα αλλά για τη DC θα αλλάξουμε μέθοδο. Ξεκινώντας από το κινηματογράφο του αντίπαλου δέους της Marvel, θα ανακαλύψουμε ότι για χρόνια είχε τον έλεγχο σχεδόν σε ότι είχε να κάνει σε κινηματογράφο, μικρή οθόνη και κινούμενα σχέδια, και αυτό είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του '40.

Adventures of Captain Marvel (1941)
 

AdvCptMarvel.jpg


Το Adventures of Captain Marvel είναι μαυρόασπρο κινηματογραφικό σίριαλ που κυκλοφόρησε από τη Republic Pictures, η πρώτη μεταφορά με βάση τα κόμικς της DC όπως τα ξέρουμε σήμερα, αλλά με χαρακτήρα που σε εκείνο το σημείο άνηκε στην Fawcett Comics. Ο Hiram S. Brown, Jr. ήταν παραγωγός και οι John English και William Witney σκηνοθέτες, με τον Tom Tyler να έχει το ρόλο του Captain Marvel και τον Frank Coghlan, Jr. να έχει το ρόλο του Billy Batson. Αυτή ήταν η 21η προσπάθεια της Republic από τις 66 που έδωσε στην ιστορία της και η πρώτη για χαρακτήρα από κόμικ.

Το σίριαλ έδωσε νέα ιστορία προέλευσης στον χαρακτήρα και πολεμούσε τον ιδιοφυή εγκληματία, Scorpion, που είναι αποφασισμένος να πάρει τον έλεγχο ενός αρχαίου όπλου. Είχε συνολικά 12 επεισόδια και διάρκεια 216 λεπτών και έκανε πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου του 1941 με προϋπολογισμό 146 χιλιάδων δολαρίων. Το σίριαλ έφερε πολλές επιρροές στο μέλλον του franchise, με τους Betty Wallace, Whitey Murphy και John Malcolm να μεταφέρονται στις σελίδες της Fawcett τον Οκτώβριο του 1941 με το "Capt. Marvel And The Temple Of Itzalotahui". Επίσης, η Fawcett έδωσε sequel κόμικ για το σίριαλ, το The Return of the Scorpion, ενώ το 1994 ο Jerry Ordway έγραψε και σχεδίασε το graphic novel, The Power of Shazam!, και μια συνεχιζόμενη σειρά spin-off, που κυκλοφόρησε από το 1995 μέχρι το 1999 με το σίριαλ ως βασική έμπνευση στη διαχείριση των χαρακτήρων.

Spy Smasher (1942)
 

MV5BYWMxNjI4NTgtODg1ZS00NjUyLTkwMDEtYzgzYzcyYTMwZTU5XkEyXkFqcGdeQXVyMDMxMjQwMw@@._V1_.jpg


Το Spy Smasher ήταν ξανά συνεργασία των Republic και Fawcett Comics, ένα κινηματογραφικό σίριαλ 12 επεισοδίων, που κυκλοφόρησε το 1942 με βάση το χαρακτήρα Spy Smasher που πλέον ανήκει και αυτός στην DC Comics. Ήταν το 25ο συνολικά σίριαλ της Republic με τον William Witney να σκηνοθετεί και τους Kane Richmond και Marguerite Chapman ως πρωταγωνιστές. Για την Chapman λέγεται ότι ήταν η μεγάλη της ευκαιρία ενώ γενικά έχει θετικότατες κριτικές και το 1966 μετατράπηκε σε τηλεταινία που έφερε το τίτλο Spy Smasher Returns.

Η υπόθεση ακολουθεί τον Alan Armstrong (Kane Richmond) ως τον Spy Smasher, ένα εκδικητή και ανεξάρτητο πράκτορα, που δεν έχει σχέση με τις ΗΠΑ αφού η χώρα σε αυτό το σημείο δεν ήταν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν θα ανακαλύψει πληροφορίες για δραστηριότητες των Ναζί στη Γαλλία, θα τον συλλάβουν για να τον εκτελέσουν  αλλά με την βοήθεια του Pierre Durand (Franco Corsaro) θα δραπετεύσει. Το προβλήματα του όμως θα ξεκινήσουν σε αυτό το σημείο. Το κόστος ήταν 156 χιλιάδες δολάρια. Για την ιστορία το 11ο επεισόδιο ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος cliffhanger.

Batman (1943)
 

Batman1943SerialPoster.jpg


Κάπου στο μακρινό 1943, με το χαρακτήρα να έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, η Columbia Pictures αποφάσισε να ετοιμάσει ένα κινηματογραφικό σίριαλ για τον Batman, ασπρόμαυρο, με 15 επεισόδια και παραγωγό τον Rudolph C. Flothow. O Lambert Hillyer σκηνοθέτησε, με τον Lewis Wilson στο ρόλο του Batman και τον Douglas Croft ως Robin. Ο χαρακτήρας σε αυτή τη περίοδο έγινε ο πρώτος της DC Comics που πήρε μεταφορά και είχε κάνει το ντεμπούτο του το 1939 στο Detective Comics #27 ενώ ανταγωνιστής ήταν ο Dr. Daka, πρωτότυπος χαρακτήρας, μυστικός πράκτορας της Ιαπωνικής κυβέρνησης, που τον ενσάρκωσε ο J. Carrol Naish. Η Shirley Patterson ήταν η Linda Page, ερωτικό ενδιαφέρον του Bruce Wayne, και ο William Austin είχε το ρόλο του Alfred.

Η υπόθεση διαδραματιζόταν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Gotham City ενώ για την ιστορία ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τη σπηλιά του Batman με την μυστική είσοδο από το ρόλοι του παππού του ενώ επηρέασε και το πώς παρουσιαζόταν ο Alfred Pennyworth, όπως το μουστάκι και η φυσική του κατάσταση. Το σίριαλ ήταν μεγάλη επιτυχία και το 1949 είχε και συνέχεια με το τίτλο Batman and Robin. Το Batman κυκλοφόρησε το 1965 ξανά με το τίτλο An Evening with Batman and Robin, και έπεισε τους παραγωγούς να προχωρήσουν με τη τηλεοπτική σειρά Batman των Adam West και Burt Ward. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Prince Daka έκανε την εμφάνιση του ως χαρακτήρας στο All-Star Squadron #42-43 (Φεβρουάριος1985) και ήταν ο ηγέτης μιας υπέρ-ομάδας πρακτόρων της Ιαπωνίας, με τα γεγονότα να έρχονται πριν από τα γεγονότα του σίριαλ, αφού η συγκεκριμένη ιστορία ήταν στο 1942. Από το 2016 μέχρι το 2019, η  Big John Creations έδωσε τη διαδικτυακή σειρά Mystery of the Bat-Man ως φόρος τιμής του σίριαλ.

Hop Harrigan (1946)
 

Hop_Harrigan_serial.jpg


Παρά την επιτυχία του Batman, η περίοδος απαιτούσε περισσότερη προσοχή στο πολεμικό είδος δράσης, και ο χαρακτήρας Hop Harrigan (aka Hop Harrigan America's Ace of the Airways) ακολούθησε τρία χρόνια μετά, το 1946, με βάση τον χαρακτήρα των DC Comics. Συνολικά είχε 15 επεισόδια με τον Derwin Abrahams ως σκηνοθέτη και τον Sam Katzman ως παραγωγό και η υπόθεση ακολουθεί τον Hop Harrigan (William Bakewell), ένα κορυφαίο πιλότο των Air Corps που μαζί με τον μηχανικό του, "Tank" Tinker (Sumner Getchell), θα φύγει από το στρατό για να ανοίξει γκαράζ για αεροπλάνα. Εκεί όμως θα συναντήσει τον The Chief Pilot (Wheeler Oakman), ο οποίος δεν έχει καλές προθέσεις. Για την ιστορία αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία μεταφορά του χαρακτήρα σε οποιοδήποτε είδος ενώ από τη δεκαετία του ’50 και μετά είχε μικρές εμφανίσεις και πολύ σπάνιες στα κόμικς.

The Vigilante (1947)
 

The-Vigilante-Fighting-Hero-of-the-West-1-.jpg


Το The Vigilante είναι κινηματογραφικό σίριαλ του 1947 με σκηνοθέτη τον Wallace Fox, το 33ο συνολικά σίριαλ της Columbia Pictures, το οποίο είχε ως βάση τον cowboy χαρακτήρα Vigilante, ο οποίος είχε κάνει τη πρώτη του εμφάνιση στο Action Comics, που κυκλοφορούσε από τη DC Comics. Ο Ralph Byrd, γνωστός από το ρόλο του στο Dick Tracy, πήρε το πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελευταίο σίριαλ της καριέρας του. Η υπόθεση ακολουθεί τον The Vigilante, ένα μασκοφόρο πράκτορα της κυβέρνησης που θα του αναθέσουν να ερευνήσει την υπόθεση 100 Tears of Blood.

Για την ιστορία, στα κόμικς ο χαρακτήρας έκανε ντεμπούτο το Νοέμβριο του 1941 στο Action Comics #42 ως ένας παρουσιαστής ραδίου, που λειτουργούσε και ως πολέμιος του εγκλήματος με βοηθό του τον ανήλικο κινέζο Stuff the Chinatown Kid. Στο σίριαλ η καταγωγή του άλλαξε σε λευκή και σε πιο μεγάλη ηλικία ενώ αξιοσημείωτο ήταν το κάμεο του σκηνοθέτη. Τον μανδύα του Vigilante στα κόμικς τον έχουν πάρει μέχρι στιγμής εννέα χαρακτήρες, με δύο από αυτούς να τους γνωρίζουμε και στη σειρά του CW, Arrow.

Superman (1948)
 

MV5BYTAyMGQ0MzctM2NlYS00MGI1LTgzMTAtMWRhYThlOTU4Y2FhXkEyXkFqcGdeQXVyMDI2NDg0NQ@@._V1_SY1000_CR0,0,500,1000_AL_.jpg


Αν και προγενέστερος του Batman ως χαρακτήρας, ο Superman χρειάστηκε μια δεκαετία για να πάρει τη μεταφορά του και πέντε χρόνια περισσότερα από τον Σκοτεινό Ιππότη. Το κινηματογραφικό σίριαλ το ετοίμασε η Columbia Pictures με βάση τον ομώνυμο χαρακτήρα με τον Kirk Alyn να πρωταγωνιστεί και τη Noel Neill ως Lois Lane. Όπως και το Batman (1943), το Superman είχε για χρόνια επιτυχημένη διανομή και θεωρήθηκε γενικά τεράστια επιτυχία της εποχής με τον Thomas Carr και τον Spencer Gordon Bennet να σκηνοθετούν και τον Sam Katzman ως παραγωγό.

Μετά από τα τρία επεισόδια, όλα τα υπόλοιπα έκλειναν με cliffhanger ενώ οι μάχες του Superman έγιναν με κινούμενο σχέδιο. Το 1950 κυκλοφόρησε και συνέχεια με το τίτλο Atom Man vs. Superman. Το σίριαλ ακολουθεί τη κλασική ιστορία όπου ο Superman φτάνει  στη Γη ως μωρό μετά από την έκρηξη του πλανήτη του και μεγαλώνει ως Clark Kent σε φάρμα και μετά από το θάνατο των γονιών του γίνεται δημοσιογράφος στη Daily Planet. Στο σίριαλ βλέπουμε και το Κρυπτονίτη ενώ ο πρώτος ανταγωνιστής του είναι η Spider Lady.

Congo Bill (1948)
 

MV5BMDRiZjExMmYtZjViYi00NDUyLWE3MzctNjE0ZTQ5OGQzYmYwXkEyXkFqcGdeQXVyMDMxMjQwMw@@._V1_SY1000_CR0,0,977,1000_AL_.jpg


Το Congo Bill είναι κινηματογραφικό σίριαλ της Columbia που κυκλοφόρησε το 1948 με βάση το ομώνυμο χαρακτήρα της DC Comics και συνολικά είχε 15 επεισόδια. Η πλοκή του σίριαλ ακολουθεί τον Congo Bill, ο οποίος προσπαθεί να βρει ένα κορίτσι που αγνοείται στην Αφρική και είναι η κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας. Ο Congo Bill, λάτρης της περιπέτειας, θα ακολουθήσει ένα θρύλο για μια μυστηριώδη Λευκή Βασίλισσα και το μονοπάτι του θα τον στείλει στην αφιλόξενη ζούγκλα. Ο χαρακτήρας που δημιούργησαν οι  Whitney Ellsworth και George Papp, ξεκίνησε το 1940 με το More Fun Comics #56 και το 1957 συνάντησε τον Congorilla που του άλλαξε εντελώς την ιστορία του.

Batman and Robin (1949)
 

MV5BMTk3MzU1OTM2Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwOTIyODM1MjE@._V1_.jpg


Το New Adventures of Batman and Robin, the Boy Wonder, γνωστό και ως Batman and Robin, είναι κινηματογραφικό σίριαλ 15 επεισοδίων που κυκλοφόρησε το 1949 από τη Columbia Pictures. Είναι sequel του σίριαλ του 1943 αν και με διαφορετικό καστ αφού ο Robert Lowery έχει το ρόλο του Batman και ο Johnny Duncan έχει το ρόλο του Robin. Η Jane Adams είχε το ρόλο της Vicki Vale και ο Lyle Talbot ήταν ο Επίτροπος Gordon. Στην ιστορία οι δύο ήρωες πολέμησαν τον Wizard, ένα μασκοφόρο κακό με ηλεκτρική συσκευή που ελέγχει αυτοκίνητα. Η ταινία δεν πήρε καλές κριτικές, κυρίως για το πόσο κακή και φτηνή παραγωγή ήταν.

Atom Man vs. Superman (1950)
 

MV5BOWVhM2Q5NWUtMTRhMy00MzhiLWI2Y2UtZDExNDZmMTM0MDhkXkEyXkFqcGdeQXVyMDMxMjQwMw@@._V1_.jpg


Το Atom Man vs. Superman ήταν κινηματογραφικό σίριαλ του 1950 και το δεύτερο της Columbia Pictures για τον χαρακτήρα, με τον Kirk Alyn να  επιστρέφει στο ρόλο και με τον Lex Luthor να κάνει την εμφάνιση του όπου εκβιάζει τη πόλη της Metropolis. Στην ιστορία, ο Perry White θα ζητήσει από τους Lois Lane, Jimmy Olsen και Clark Kent να καλύψουν την ιστορία. Σε αντίθεση με το πρώτο, η συγκεκριμένη ταινία που έδωσε στον Lex Luthor τον μανδύα του Atom Man, δεν  πήρε καλές κριτικές με τους περισσότερους να σχολιάζουν αρνητικά το πόσο φτηνή ήταν η παραγωγή.

Blackhawk (1952)
 

MV5BMTI5ODMxMTU0Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNjgzMjEzMQ@@._V1_.jpg


Το The Miraculous Blackhawk: Freedom's Champion, γνωστό και ως Blackhawk, είναι το τελευταίο κινηματογραφικό σίριαλ με βάση κόμικς της DC, αλλά σε εκείνη την εποχή δεν ήταν ακριβώς δικό της. Συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε από τη Quality Comics που αγοράστηκε αργότερα από τη DC. Το ασπρόμαυρο σίριαλ κυκλοφόρησε από τη Columbia Pictures με βάση το ομώνυμο κόμικ και ήταν το 49ο συνολικά. Για την ιστορία, το σίριαλ ήρθε σε μια εποχή που το συγκεκριμένο είδος είχε πτώση και γενικά οι ταινίες για αεροπλάνα δεν είχαν τόση απήχηση. Ο Kirk Alyn, γνωστός από τα Superman, είχε το ρόλο του Blackhawk, και η Carol Forman το ρόλο μιας κατάσκοπου που προσπαθούν να σταματήσουν την κλοπή του Element-X. Τέλος να σημειώσουμε ότι μέσα στο 2018 ο Steven Spielberg έδειξε ενδιαφέρον για να σκηνοθετήσει κινηματογραφική ταινία.

 

https://www.superheronews.gr/2020/04/dc-comics-40.html

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 weeks later...

  • Member ID:  1790
  • Group:  Members
  • Topic Count:  129
  • Content Count:  7112
  • Reputation:   26958
  • Achievement Points:  7447
  • Days Won:  25
  • With Us For:  6227 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Χάρη στην οργάνωση και τη δουλειά που έριξαν μεταφραστικά κάποιοι φίλοι, παρακολούθησα το "Batman" ('43), το "Superman" ('48), ενώ ξεκίνησα επιτέλους και το "Batman and Robin" ('49)! Δυστυχώς από κινηματογραφικά σήριαλ της "DC Comics" δεν υπάρχει κάτι άλλο μεταφρασμένο στα Ελληνικά για την ώρα...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35175
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2044 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  28

7 λεπτά πριν, Mandrake είπε:

Χάρη στην οργάνωση και τη δουλειά που έριξαν μεταφραστικά κάποιοι φίλοι, παρακολούθησα το "Batman" ('43), το "Superman" ('48), ενώ ξεκίνησα επιτέλους και το "Batman and Robin" ('49)! Δυστυχώς από κινηματογραφικά σήριαλ της "DC Comics" δεν υπάρχει κάτι άλλο μεταφρασμένο στα Ελληνικά για την ώρα...

 

Γενικά πρέπει να ευχαριστούμε όσους ρίχνουν τέτοιες μεταφραστικές δουλειές, συνήθως χωρίς αμοιβή και κάνουν εξαιρετικές δουλειές. Δυστυχώς τα περισσότερα της λίστας δεν τα έχω δει.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1790
  • Group:  Members
  • Topic Count:  129
  • Content Count:  7112
  • Reputation:   26958
  • Achievement Points:  7447
  • Days Won:  25
  • With Us For:  6227 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Εάν σ' ενδιαφέρουν και δεν τα βρίσκεις, μπορώ να σου τα στείλω με κάποιον τρόπο. Δε ξέρω αν έχουν δημοσιεύσει υπότιτλους κάπου, αλλά δε νομίζω ότι θα είχαν κάποια αντίρρηση!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.