Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς να προστατευτείς από τα ζόμπι [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 29/02/2020]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο κορονοϊός και άλλες μεταδοτικές ασθένειες προκαλούν πανικό. Οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα. Αλλά και οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) από το 2018 δίνει οδηγίες με ένα πρωτότυπο κόμικς στο οποίο τα ζόμπι απειλούν τον πλανήτη.

 

 

01.thumb.jpg.2da3b136812dcb427a66ba1a99fb9a3d.jpg

 

 

Όπως φαίνεται ο κορονοϊός δεν θα αφανίσει το ανθρώπινο είδος. Θα προκαλέσει όμως σοβαρά προβλήματα, πολλούς θανάτους και πανικό. Όπως και άλλες μεταδοτικές ασθένειες που κατά καιρούς απειλούν το είδος μας και τρομοκρατούν τον πληθυσμό, για να ξεχαστούν ύστερα από λίγο και να έρθουν άλλες με πιο περίπλοκα ή εξωτικά ονόματα. Ωστόσο η Ιστορία δείχνει ότι ο κίνδυνος επιδημιών και πανδημιών είναι υπαρκτός. Και η λήψη μέτρων απαραίτητη. Είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών να εκπαιδεύσουν τους πολίτες ως προς τα εκάστοτε απαραίτητα μέτρα και καθήκον των πολιτών να τα τηρήσουν. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που τελεί υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σε θέματα προστασίας και πρόληψης από μεταδοτικές ασθένειες, κυκλοφόρησε το 2018 ένα πρωτότυπο βιβλίο με οδηγίες και κανόνες. Δεν ήταν όμως ένα εγχειρίδιο επιβίωσης, ούτε μια λίστα πρακτικών συμβουλών, αλλά μια ιστορία κόμικς με τίτλο «Preparedness 101: Zombie Pandemic». Το σενάριο υπογράφει η Maggie Silver, υπεύθυνη επικοινωνίας του CDC σε θέματα υγείας, τα σχέδια ο Bob Hobbs και την καλλιτεχνική διεύθυνση ο James Archer.

 

 

02.thumb.jpg.50c2cc4775e0d91ba4777b41f306ccfd.jpg

 

 

Σύμφωνα με το σενάριο, μια μέρα σαν όλες τις άλλες και χωρίς καμιά προειδοποίηση (πάντα έτσι δεν γίνεται;), ξεσπά μια άγνωστη επιδημία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Οι πρωταγωνιστές πρέπει να σώσουν τις ζωές τους από τους αιμοδιψείς και ανθρωποφάγους ζωντανούς-νεκρούς και να προστατεύσουν τους οικείους τους. Πώς θα τα καταφέρουν να γλιτώσουν; Μέσω της ιστορίας, το CDC περνά τα μηνύματα με σαφή και εύληπτο τρόπο: μην πανικοβάλλεστε, οργανώστε πριν είναι αργά ένα πλάνο διαφυγής, έχετε πάντα μαζί σας ένα σετ με είδη πρώτης ανάγκης (γάζες, μάσκες, αντιβιοτικά, παυσίπονα, ξηρά τροφή, νερό, ραδιόφωνο, μπαταρίες, σφυρίχτρα, χάρτη κ.λ.π.), κανονίστε ένα σημείο συνάντησης με τα μέλη της οικογένειάς σας, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες των αρχών, βοηθήστε όσους το χρειάζονται με πρώτους τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ζώα κ.λ.π. Εννοείται πως η ιστορία έχει happy end καθώς όλα ήταν ένας απλός εφιάλτης. Πλησιάζει όμως μια τρομακτική καταιγίδα και οι πρωταγωνιστές έχουν πια την ευκαιρία να αποδείξουν ότι διδάχθηκαν από το άσχημο όνειρο, εφαρμόζοντας όλα όσα έμαθαν από την εμπειρία με τα ζόμπι. Από την άλλη βέβαια, εγείρονται και ερωτήματα σχετικά με τον (ατυχή και μη πολιτικά ορθό;) παραλληλισμό: Τα ζόμπι παραπέμπουν στους προσβεβλημένους από την (όποια) ασθένεια; Οι άρρωστοι είναι τέρατα; Αποτελούν απειλή ή χρήζουν βοηθείας; Και πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε; Με όπλα ή με θεραπεία; Σε κάθε περίπτωση, μη σηκώσετε το σουπερμάρκετ από τον πανικό, δείξτε αλληλεγγύη και ας έχετε πάντα έτοιμο ένα πακέτο με είδη πρώτης ανάγκης.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.