Jump to content

Τα «Κουραφέλκυθρα» μας Κάνουν να Γελάμε Εδώ και 12 Χρόνια [Κωνσταντάρας Αντώνης, vice.com, 25/12/2019]


Recommended Posts


 • Member ID:  2,298
 • Group:  Members
 • Topic Count:  1,393
 • Content Count:  4,704
 • Reputation:   33,257
 • Achievement Points:  4,712
 • Days Won:  13
 • With Us For:  5,864 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  

Είναι από τα κόμικ που έχουν ένα τρομερό virality value και αυτό στις μέρες μας είναι πραγματικά σημαντικό, ότι και αν κάνεις στον χώρο της τέχνης. Ο τίτλος του δεν σημαίνει τίποτα - «δεν είναι καν λέξη», όπως λέει και το σχετικό σλόγκαν - και αποτελείται από αυτοτελή στριπάκια που μπορεί να σε ρίξουν στο πάτωμα απ' τα γέλια. Ο λόγος φυσικά για τα «Κουραφέλκυθρα», το δημιούργημα του Αντώνη Βαβαγιάννη που συνεχίζει να μας προσφέρει αυτές τις μικρές στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς και ας έχουν περάσει 12 χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση. Οι δύο τόμοι που έχουν κυκλοφορήσει έγιναν ανάρπαστοι, ενώ τα τεύχη που βγαίνουν ενδιάμεσα εξαφανίζονται άμεσα. Παράλληλα, νέα στριπάκια εμφανίζονται εβδομαδιαία στα site με τα οποία συνεργάζεται κατά καιρούς ο Αντώνης, δημιουργώντας ένα ωραίο online αρχείο. Πριν από λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για τα «Κουραφέλκυθρα», την εμπειρία του ως δάσκαλος Δημοτικού, αλλά και το πόσο του τη δίνει όταν του κλέβουν ατάκες και σκίτσα.

 

 

01.thumb.jpg.6752a225ca9d6dad5382a99553c10086.jpg

H φωτογραφία και τα στριπ είναι μια ευγενική παραχώρηση του Αντώνη Βαβαγιάννη

 

 

VICE: Έχεις πει σε συνεντεύξεις σου ότι προσπαθείς να σκεφτείς μια ενδιαφέρουσα ιστορία, σε ότι αφορά την προέλευση του ονόματος «Κουραφέλκυθρα». Τη βρήκες;


Αντώνης Βαβαγιάννης: Τελικά, η ιστορία που σκέφτηκα ήταν ότι θα σκεφτώ μια ιστορία (γέλια).

 

Πόσο καιρό κάνεις τα «Κουραφέλκυθρα»;


Α. Β.: Το κάνω συνεχόμενα εδώ και περίπου 12 χρόνια. Παρότι σαν χαρακτήρας δεν μπορώ να μένω στο ίδιο πράγμα για πολύ καιρό, μου αρέσουν οι αλλαγές, το συγκεκριμένο το συνεχίζω. Είχα αποφασίσει από την αρχή να μην εγκλωβιστώ σε συγκεκριμένους χαρακτήρες και έτσι δεν περιορίστηκα ποτέ. Αυτό μου δίνει την ελευθερία να δοκιμάσω διαφορετικά πράγματα. Αν είχε ως επίκεντρο τον Λούθερ, για παράδειγμα, θα το είχα τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Μεγάλο ρόλο παίζει η αποδοχή και η αλληλεπίδραση του κοινού. Αν το διάβαζαν ακόμη 100 άτομα δεν νομίζω ότι θα είχα τη δύναμη να το συνεχίσω.

 

Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι έχει μεγάλη virality αξία.


Α. Β.: Δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι χωρίς τα social media τα «Κουραφέλκυθρα» δεν θα είχαν την ίδια επιτυχία. Για πολλά χρόνια τα ανέβαζα σε μια προσωπική σελίδα και είχαν ένα περιορισμένο, αλλά φανατικό κοινό. Η αναγνώριση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οφείλεται στην άνοδο των κοινωνικών δικτύων.

 

Πώς γίνεται να συνεχίζεις να έχεις έμπνευση μετά από τόσα χρόνια;


Α. Β.: Και αυτό οφείλεται στην έλλειψη περιορισμού όσον αφορά τους χαρακτήρες και το κόνσεπτ. Ότι και να συμβεί μπορεί να μου προσφέρει έμπνευση και να το μεταφέρω στο κόμικ.

 

 

02.thumb.jpg.3776b92a308f9d83e95d8471e07f0d56.jpg

 

 

Αλήθεια, ποια είναι τα πιο επιτυχημένα strip;


Α. Β.: Ένα από τα πιο επιτυχημένα είναι το μωρό που λέει «παίχτε πανκ», το οποίο έχει γίνει viral. Όσο υπάρχει η αλλαγή της ώρας παίζει πολύ και το «Κουραφέλκυθρο» με την ατάκα «ο κώλος σου να φέξει». Έχει γίνει σαν παράδοση και εμφανίζεται δύο φορές τον χρόνο. Επίσης ένα απ' τα πρώτα που έγιναν γνωστά είναι αυτό με τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

 

Τα αγαπημένα σου;


Α. Β.: Ένα πρόσφατο. «Το Μαχαίρι» του Καββαδία εικονογραφημένο, και αυτό με τον πελάτη στο εστιατόριο και το «Macarena».

 

Ποιες είναι οι επιρροές σου;


Α. Β.: Είχα μεγάλη αγάπη στον René Goscinny («Αστερίξ», «Λούκι Λουκ» και «Μικρός Νικόλας» μεταξύ άλλων) και σε περιοδικά όπως η Βαβούρα. Η Βαβούρα, για παράδειγμα, μου έδωσε την ιδέα για το στιλ του κόμικ, επειδή είχε κάποιους βασικούς χαρακτήρες αλλά σε κάθε σελίδα διαφορετικές ιστορίες. Μικρός διάβαζα πολύ Αρκά, αλλά έχω στεναχωρηθεί με αυτό που έχει αποφασίσει να κάνει τα τελευταία χρόνια. Τέλος μου άρεσε πάρα πολύ το MAD, το περιοδικό, και ο Quino. Πάντα όταν έβλεπα κάτι που μου άρεσε ήθελα να το κάνω. Από κόμικς μέχρι μουσική.

 

 

03.thumb.jpg.8438215133bfa09aba16c3c069d74efd.jpg

 

 

Μιας και το ανέφερες, έχεις σπουδάσει και κάτι σχετικά με τη μουσική, σωστά;


Α. Β.: Ναι, έχω σπουδάσει Μουσική στο Εθνικό Ωδείο, δηλαδή τα θεωρητικά τα έχω σχεδόν τερματίσει, και παράλληλα παίζω και σε κάποια συγκροτήματα.

 

Ακούς μουσική όταν σχεδιάζεις;


Α. Β.: Ναι, συνήθως κάτι χαλαρό και μελαγχολικό προς το folk.

 

Γνωρίζω ότι είσαι δάσκαλος σε σχολείο. Παίζει αυτό ρόλο στην «παιδικότητα» που βγάζουν τα κόμικ σου;


Α. Β.: Σίγουρα με εμπνέει η καθημερινή επαφή με τα παιδιά και μου αρέσει το χιούμορ να θυμίζει λίγο την παιδική σου ηλικία. Να μπλέκεις δηλαδή το ενήλικο χιούμορ με κάτι νοσταλγικό.

 

Έχεις μετανιώσει ποτέ κάποιο strip σου;


Α. Β.: Ναι, υπάρχουν παλαιότερα strip τα οποία έχω αποσύρει. Ωριμάζοντας θεώρησα ότι κάποια δεν έδειχναν την απαραίτητη ευαισθησία, ενώ άλλα δεν μου φαινόντουσαν πλέον και τόσο αστεία. Βέβαια αυτά είναι μετρημένα στα δάχτυλα.

 

Κάνεις και αρκετά αστεία που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία, σου έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα;


Α. Β.: Αυτό είναι κάτι πολύ περίεργο που συμβαίνει με μένα. Δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι πολύ έντονο. Πέραν κάποιων μεμονωμένων σχολίων στο διαδίκτυο δεν είχα κάτι άλλο. Μάλλον το κόμικ έχει «χτίσει» ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό και δεν φτάνει τελικά στους φανατισμένους. Κάπως την έχω γλιτώσει.

 

 

04.thumb.jpg.f5e5dc529f48b18b50ae45120026ba65.jpg

 

 

 

Πού μπορεί πλέον να διαβάζει ο κόσμος τα «Κουραφέλκυθρα»;


Α. Β.: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αρχείο στο so comic, εδώ και κάποιο διάστημα συνεχίζω στο Nerdcult, οπότε εκεί θα βρίσκει τα καινούρια strip και φυσικά, στα βιβλία.

 

Πόσα έχεις κυκλοφορήσει;


Α. Β.: Έχουν βγει δύο τόμοι. Ο πρώτος έχει εξαντληθεί δύο φορές και το ίδιο συμβαίνει με τον δεύτερο που βγήκε πέρσι τον Απρίλιο. Πέραν αυτών, κυκλοφορούν και τα μικρά τευχάκια που στη συνέχεια συγκεντρώνονται στους τόμους.

 

Σου έχουν κλέψει ποτέ ατάκες ή strip;


Α. Β.: Εννοείται. Μου έχουν κλέψει ατάκες από meme pages, αλλά και ολόκληρα strip. Χαίρομαι πολύ όταν ο κόσμος μοιράζεται τα strip μου, αλλά μου έχει τύχει να το πάρει κάποιος, να σβήσει την υπογραφή μου, να βάλει στη θέση της το όνομά του και να το ανεβάσει σαν δικό του. Απίστευτο θράσος. Παλιότερα, όταν τα ανέβαζα και στα Αγγλικά, κάποιος είχε πάρει ένα δικό μου σενάριο - συγκεκριμένα αυτό με τους μάτσο τύπους που βλέπουν «Sex & the City» -, άλλαξε λίγο τους διαλόγους και το ανέβασε στα Ελληνικά, νομίζοντας προφανώς ότι πρόκειται για αγγλικό κόμικ. Αυτό είναι το πιο αστείο που μου έχει συμβεί.

 

Αλήθεια, πώς μετέφρασες τα «Κουραφέλκυθρα» στα Αγγλικά;


Α. Β.: Balderduck τα έλεγα (γέλια).

 

Μπορείς να ζήσεις από αυτό που κάνεις;


Α. Β.: Έχω κάποια έσοδα, αλλά δεν είναι αρκετά για να ζήσω. Κάποια στιγμή θα ήθελα να γίνει το βασικό μου επάγγελμα, επειδή παίρνει πολλή ενέργεια και χρόνο. Έστω και σαν διάλειμμα για δύο-τρία χρόνια, αφού μου αρέσει και η δουλειά του δασκάλου.

 

Τα πιτσιρίκια που διδάσκεις - Δημοτικό - ξέρουν τα «Κουραφέλκυθρα»;


Α. Β.: Παλιότερα, πριν γίνει τόσο γνωστό, δεν το ήξεραν. Τώρα που έχω παιδιά Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού, που είναι πιο μεγάλα, το γνωρίζουν. Καμιά φορά τα έχουν κάτω απ' το θρανίο και τα διαβάζουν κρυφά κατά τη διάρκεια του μαθήματος και τους λέω: «τι αηδίες είναι αυτές που διαβάζετε;» (γέλια).

 

Έχεις σκεφτεί να το κάνεις και καρτούν;


Α. Β.: Ναι, έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, αλλά θα σου δώσω ένα «λαβράκι» τώρα. Είμαστε πολύ κοντά στο να γίνει επιτραπέζιο «Κουραφέλκυθρα».

 

Αυτό είναι ακόμη καλύτερο.


Α. Β.: Δεν είναι κάτι που είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.