Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τίποτα δεν χαρίστηκε, τίποτα δεν τέλειωσε [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 11/01/2020]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπήρξαν αμέτρητες γυναίκες που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους με προσωπικό κόστος και πολλές φορές πληρώνοντάς το με τη ζωή τους. Ένα εξαιρετικό βιβλίο από τη Mikki Kendall και την A. D’ Amico καταγράφει τη ζωή και τη δράση αυτών των πρωτοπόρων γυναικών.

 

 

01.thumb.jpg.6f175a8dbe5de2517d7a6706a2af9d3c.jpg

 

 

«Καλωσορίσατε στην ιστορία που είναι ξεκάθαρο πως δεν μάθατε ποτέ» λέει η «ξεναγός» μιας ομάδας γυναικών στη δική τους Ιστορία. Και ξεκινά από τις βραχογραφίες της προϊστορίας που απεικονίζουν άνδρες, κατά πάσα πιθανότητα, κυνηγούς να καταδιώκουν με ακόντια τα θηράματά τους. «Νομίζετε πως οι κυνηγοί σε αυτές τις ζωγραφιές ήταν άνδρες. Και μάλλον έχετε δίκιο. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι πιθανώς τις ζωγράφισαν γυναίκες» συνεχίζει την αυστηρή της αφήγηση. Μια δύσπιστη γυναίκα από την ομάδα τη διακόπτει λέγοντας: «Ε και; Ο άνδρας ήταν αυτός που έφερνε στο σπίτι την τροφή». Η απάντηση της επικεφαλής είναι αποστομωτική: «Η γυναίκα όμως κατέγραφε την Ιστορία. Το έργο της επιβίωσε στον χρόνο κατά πολλές χιλιετίες περισσότερο από το δικό του». Κι έτσι αρχίζει η περιπλάνηση στα έργα και στους αγώνες των γυναικών από τα βάθη της Ιστορίας μέχρι σήμερα μέσω αμέτρητων παραδειγμάτων με πρωταγωνίστριες που τόλμησαν να πάνε κόντρα στο πνεύμα του καιρού τους, να υψώσουν το ανάστημά τους, να διεκδικήσουν τη βελτίωση της ζωής τους και συχνά να θυσιαστούν για ένα πιο δίκαιο μέλλον.

 

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Mikki Kendall και η επίσης Αμερικανίδα εικονογράφος A. D’ Amico στο «Amazons, Abolitionists and Activists» (εκδόσεις Ten Speed Press) περιγράφουν συνοπτικά δεκάδες περιπτώσεις τέτοιων γυναικών, άλλων που κατάφεραν να ανελιχθούν σε δημόσια αξιώματα και να επηρεάσουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους και άλλων που αγωνίστηκαν από πιο ταπεινές θέσεις, από την Αρχαία Αίγυπτο και την Αρχαία Ρώμη μέχρι τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και τον Δυτικό Μεσαίωνα κι από την Κίνα και την Κορέα του 5ου μ.Χ. αιώνα μέχρι την Παλμύρα του 3ου μ.Χ. αιώνα και την Ινδία το 1000 μ.Χ. Σύντομα όμως φτάνουν στους μεγάλους αγώνες των γυναικών των τελευταίων αιώνων. Αγώνες που είναι, άλλωστε, περισσότερο γνωστοί στη σύγχρονη εποχή και κατά κανόνα δεν αφορούσαν μόνο το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης αλλά είχαν συχνά και ταξικό ή απελευθερωτικό πρόσημο.

 

 

02.thumb.jpg.5c98d2d90e88091641d0c4471520be9a.jpg

Elizabeth Freeman

 

 

Συστήνουν στους αναγνώστες την Elizabeth Freeman (1744 – 1829) που αγωνίστηκε στη Μασαχουσέτη για την κατάργηση της δουλείας και κέρδισε έναν μακρόχρονο και επίπονο δικαστικό αγώνα, την Lucretia Mott (1793 – 1880), μια από τις πρωτοπόρους και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος που αγωνίστηκε τόσο για τα δικαιώματα των γυναικών στον δημόσιο βίο και στην πολιτική όσο και για τα δικαιώματα των γηγενών Αμερικανών, τη Harriet Tubman (1822 – 1913) που απέδρασε από τη σκλαβιά, κατέφυγε στη Φιλαδέλφεια και βοήθησε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου και, αργότερα, δεκάδες γυναίκες να ελευθερωθούν. Εκτός από τις ΗΠΑ, όμως, ασχολούνται εκτενώς και με το κίνημα των σουφραζετών στην Αγγλία. Περιγράφουν τους αγώνες της Lydia Becker (1827 – 1890) και της οργάνωσης που ίδρυσε για τη διεκδίκηση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας Josephine Butler (1828 – 1906) που αφοσιώθηκε στη μάχη για την κατάργηση της παιδικής πορνείας και του τράφικινγκ, της Florence Nightingale (1820 – 1910) που αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των γυναικών και την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

 

 

03.thumb.jpg.6a6f2ceae5e028067a7e9cfe00b27677.jpg

Helen Keller

 

 

Δεν μένουν όμως μόνο στους αγώνες για την ισότητα αλλά καταγράφουν και πολλές περιπτώσεις γυναικών που συμμετείχαν ενεργά και με ηγετικό ρόλο στο συνδικαλιστικό, εργατικό και ταξικό κίνημα και επηρέασαν καθοριστικά την κατεύθυνση των εργατικών διεκδικήσεων όπως η Elizabeth Gurley Flynn (1890 – 1964) που ήταν μέλος του διεθνιστικού εργατικού σωματείου «Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου» (IWW) και η Mary Harris Jones (1837 – 1930) που από τις τάξεις του IWW αγωνίστηκε για την βελτίωση των συνθηκών της παιδικής εργασίας. Στο κοινωνικό πεδίο, από τις δεκάδες περιπτώσεις ξεχωρίζουν η Janie Porter Barrett (1865 – 1948) που έδωσε μάχες για το δικαίωμα στη στέγαση και την περίθαλψη των ορφανών παιδιών, αλλά και για το δικαίωμα στην εκπαίδευση των μαύρων κοριτσιών, η σοσιαλίστρια Helen Keller (1880 – 1968), που παρά το ότι ήταν τυφλή και κωφή, πήρε μέρος ενεργά στους εργατικούς αγώνες ενώ με το συγγραφικό της έργο παρακίνησε χιλιάδες γυναίκες να βγουν στους δρόμους.

 

 

04.thumb.jpg.651b9bd8ff74a0e77361b749b9466265.jpg

Sophie Scholl

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η αναφορά των Kendall και D’ Amico σε γυναίκες που από διάφορες θέσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπως η αντιναζίστρια Sophie Scholl (1921 – 1943) που εκτελέστηκε από τους ναζί επειδή μοίραζε φυλλάδια κατά του πολέμου, η Agnes Meyer Driskoll (1889 – 1971) που εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στο να σπάει κρυπτογραφημένους κωδικούς στην αλληλογραφία και τα μηνύματα των Γερμανών, η κρυπταναλύστρια Elizebeth Smith Friedman (1892 – 1980), οι Εβραίες αντιστασιακές Gertrude Boyarski (1922 – 2012) και Faye Schulman (1919 -), ακόμα και οι Σοβιετικές πιλότοι βομβαρδιστικών που έμειναν στην ιστορία ως «Night Witches». Για την πιο σύγχρονη εποχή, οι αναφορές είναι πολυπληθείς και αφορούν όλες τις πτυχές των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι πρωταγωνίστριες στα γεγονότα του Stonewall, οι αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία και των γυναικών με ψυχικές νόσους, οι γυναίκες που πήραν ενεργά μέρος στο φεμινιστικό κίνημα από το 1960 και μετά, αυτές που συμμετείχαν στο αντιπολεμικό κίνημα, όσες αγωνίστηκαν για το δικαίωμα των γυναικών στην ελεγχόμενη κύηση και την αντισύλληψη, οι γυναίκες που παίρνουν μέρος στον αντιρατσιστικό αγώνα και στις κινητοποιήσεις ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης με έμφαση στη σεξουαλική κ.ά.

 

 

05.thumb.jpg.51a3f0edf438bc269602dbf5ca687502.jpg

Shirley Chisholm

 

 

Σημαντικό μέρος του βιβλίου καταλαμβάνουν και οι γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο που συμβάλλουν με το έργο τους στον αγώνα για την ισότητα όπως οι Salt-N-Pepa, οι Bikini Kill κ.α. οι γυναίκες του αθλητισμού όπως η τενίστρια Martina Navratilova που είναι ενεργό μέλος της LGBTQ κοινότητας, η Jackie Joyner-Kersee που ασκεί φιλανθρωπικό έργο και δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, η τενίστρια Billie Jean King που αποδέχtηκε την πρόσκληση του πρώην πρωταθλητή του τένις Bobby Riggs για έναν αγώνα - μάχη των φύλων. Ο Riggs ισχυριζόταν ότι δεν είναι ποτέ δυνατό μια γυναίκα να κερδίσει έναν άνδρα σε έναν αγώνα τένις. Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στις ΗΠΑ, η King νίκησε τον Riggs με 3-0 σετ!

 

Ως επίλογο στο βιβλίο τους, οι Kendall και D’ Amico επιλέγουν να δώσουν αισιόδοξα μηνύματα με παραδείγματα μια σειρά από γυναίκες που μάχονται σήμερα σε διάφορα σημεία του πλανήτη για διάφορα θέματα: την Alice Wong που είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, την Janet Mock, συγγραφέα, τηλεπαρουσιάστρια και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, την Πακιστανή Malala Yousafzai που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, την Naelyn Pike που δραστηριοποιείται ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, την Jowelle De Souza, ακτιβίστρια για θέματα των γκέι και διεμφυλικών ατόμων κ.ά. Αυτή η αισιοδοξία διακατέχει και το σύνολο του «Amazons, Abolitionists, Activists», μιας «εικονογραφημένης ιστορίας της μάχης των γυναικών για τα δικαιώματά τους» όπως επιγράφεται στο εξώφυλλό του. Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό συμπέρασμα από ένα τέτοιο βιβλίο: οι αγώνες των γυναικών που έγιναν μέχρι σήμερα έχουν αποδώσει καρπούς, δεν πήγαν χαμένοι. Αλλά κερδήθηκαν με μάχες. Απομένουν πολλοί ακόμα τέτοιοι αγώνες.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.