Jump to content

Friday the 13th: The Series (1987-1990)


Recommended Posts

fridaylogo.jpg

 

Αρκετοί από τους παλιότερους θα θυμούνται αυτή την εξαιρετική σειρά μυστηρίου/τρόμου καναδικής παραγωγής, η οποία αφού παίχτηκε σε πρώτη φάση στο εξωτερικό, αριθμώντας συνολικά 3 σεζόν (1987-1990), έκανε στη συνέχεια την εμφάνισή της και στην ελληνική τηλεόραση (αρχικά στον ΑΝΤ1 και αργότερα στο Μακεδονία TV). Στη χώρα μας τα επεισόδια παίχτηκαν ανακατεμένα, αν και τα περισσότερα ήταν αυτοτελή και δεν επηρέαζε τόσο η σειρά προβολής τους.

 

Η υπόθεση έχει να κάνει με διάφορα καταραμένα αντικείμενα, τα οποία δίνουν στους κατόχους τους κάποιες ιδαίτερες δυνάμεις, με αντάλλαγμα ανθρώπινες ζωές. Μια παρέα τριών αντικέρ αναλαμβάνει να συγκεντρώσει σιγά-σιγά όλα αυτά τα αντικείμενα και να τα ασφαλίσει σε μια κρύπτη, προκειμένου να σπάσει η χρόνια κατάρα. Μεταξύ των κύριων πρωταγωνιστών ήταν και η Καναδέζα τραγουδίστρια Louise Robey, που ερμήνευσε μέσα στα 80's τη γνωστή επιτυχία One Night In Bangkok.

 

undead21.jpg

 

Ωραία όλα τα παραπάνω, θα πει κάποιος, αλλά τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σειρά με τα κόμικς? :thinking: Παρόλο που η θεματολογία που διαπραγματεύεται θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί και στον χώρο της 9ης τέχνης, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ..! Στο δέκατο όμως επεισόδιο της 1ης σεζόν, το καταραμένο αντικείμενο που καλούνται να εντοπίσουν οι τρεις φίλοι, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα...κόμικ:yes:  Για την ακρίβεια, πρόκειται για το σπανιότατο πρώτο τεύχος της σειράς Tales Of The Undead, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα ανίκητο ρομπότ, ο Ferrus! Η εκπληκτική του ομοιότητα με τον ROM The Space-Knight της Marvel Comics, μάλλον δεν είναι τυχαία...Οι δημιουργοί του επεισοδίου προφανώς επηρεάστηκαν από τον εν λόγω ήρωα, για να φτιάξουν και τον δικό τους, ενώ - όπως θα δούμε παρακάτω - υπάρχει και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που παραπέμπει στον χώρο τον κόμικς!  

 

undead7.jpg undead6.jpg

 

Το καταραμένο αντίτυπο του σπάνιου κόμικ - υπογεγραμμένο από τον δημιουργό του, Jay Star - εκτίθεται προσωρινά σε ένα κατάστημα, μέχρι να δημοπρατηθεί. Ένας νεαρός φαν του Ferrus επιχειρεί να το κλέψει και έρχεται αντιμέτωπος με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Σφίγγοντας πεισματικά το κόμικ στην αγκαλιά του, η κατάρα του ενεργοποιείται και ο νεαρός παίρνει την μορφή του....ίδιου του Ferrus, σκορπίζοντας το θάνατο! Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές που περιγράφουν τους φόνους, στις οποίες πραγματοποιείται - μέσα στις οθόνες μας - μια μετάβαση από την πραγματικότητα σε εικόνες κόμικς και το αντίστροφο! Πρωτότυπη ιδέα, ομολογουμένως, και μ' αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί καταφέρνουν να αποφύγουν τα πανάκριβα εφέ, δημιουργώντας παρόλα αυτά μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα - ιδιαίτερα για τους κομικσόφιλους! Στην πορεία μπαίνει στο παιχνίδι και ο ίδιος ο δημιουργός του κόμικ, ο Jay Star..! Δεν θα μπω στη διαδικασία να πω λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υπόθεσης - για να μην...σποϊλάρω περισσότερο  :D  - απλά θα αναφέρω το στοιχείο ότι, για να νικήσουν στο τέλος τον κακό, θα πρέπει να εντοπίσουν και να διαβάσουν και το τελευταίο ακυκλοφόρητο τεύχος του Tales Of The Undead..!  :ftsgr: 

 

undead3.jpg undead5.jpg

 

Τον διάσημο συγγραφέα Jay Star υποδύεται ο πολύς Ray Walston (1914-2001), ένας ηθοποιός γνωστός και για την συμμετοχή του σε υπερηρωϊκές σειρές (The Incredible Hulk , Star Trek: The Next Generation). Καταφέρνει να αποδώσει με επιτυχία τον χαρακτήρα του ταλαντούχου δημιουργού ενός cult ήρωα, ο οποίος έχει εξαπατηθεί από τον εκδότη του και έχει μείνει ξεχασμένος, πλέον, στην αφάνεια...Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό? Εδώ λοιπόν ερχόμαστε στην δεύτερη έμμεση παραπομπή που λέγαμε πριν σχετικά με το χώρο τον κόμικς, αφού το μυαλό μας μπορεί να ανατρέξει και σε αρκετές άλλες πραγματικές παρόμοιες περιπτώσεις όπου κάποιοι δημιουργοί έχουν χάσει τα πνευματικά δικαιώματα για τους ήρωές τους, μπλέκοντας συχνά σε δικαστικές διαμάχες με τις εταιρίες! Ίσως μάλιστα το όνομα Ferrus να αναφέρεται κι αυτό έμμεσα στην περίπτωση του Superman (...the man of Steel = "Ferrus"! ), υπονοώντας χαρακτηριστικά την περίπτωση των Shuster & Siegel, οι οποίοι πούλησαν τα δικαιώματα του διάσημου ήρωά τους για μόλις...130 δολλάρια! :shootme:

 

Και λίγες πληροφορίες, τέλος, για το ίδιο το...κόμικ, που δημιουργήθηκε εικονικά για τις ανάγκες του επεισοδίου! Όπως πληροφορούμαστε, λοιπόν, μέσα από την ιστορία, το πρώτο τεύχος του Tales Of The Undead κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1947, από την εκδοτική Peerless Comics. Η ιδέα του εξωφύλλου, παραπέμπει σε κλάσικη έκδοση υπερηρωϊκού κόμικ της Marvel, ενώ το σενάριό του χρεώνεται στους Paul Monette και Alfred Sole, που έγραψαν το συνολικό σενάριο του επεισοδίου (περιλαμβάνει ουσιαστικά και τα τεκταινόμενα στο κόμικ). Δυστυχώς - όσο και αν έψαξα- δεν κατάφερα να βρω μέσα στα credits ποιός ήταν ο σχεδιαστής του κόμικ... :(  Αν μπορεί κάποιος, ας βοηθήσει λοιπόν..! 

 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι το μοναδικό, από τα 72 συνολικά που έβγαλε η σειρά, που το σενάριό του επικεντρώνεται σε κόμικ! Στο επεισόδιο αυτό, επίσης, ο βασικός πρωταγωνιστής Ryan (John D. LeMay), αναφέρει για πρώτη φορά ότι είναι φανατικός λάτρης των κόμικς (Χμμμ...αν είναι όντως έτσι, τότε γιατί δεν γράφτηκε ακόμα στο Greek Comics?? :ego:  )!

 

(EDIT : Αναφορά στη συλλογή με τα κόμικς του Ryan γίνεται και στο επεισόδιο 14 της πρώτης σεζόν, με τίτλο "Bedazzled"! :thanks:  Indian για την επισήμαση!!)

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο "Tales Of The Undead"! κατάλογος.jpg

 

Πηγές

http://reflectionsonfilmandtelevision.blogspot.gr/2012/10/friday-13th-series-tales-of-undead.html

http://www.tv.com/shows/friday-the-13th-the-series/tales-of-the-undead-43648/

 

 

Friday the 13th: The Series (1987-1990)

 1. 3 seasons
 2. 72 episodes
 3. 45 minutes
 4. TV Series

Details

 1. Rating
  7.6/3K
 2. Creator
 3. Release Date
  Sep 28, 1987
 4. Country
   • Canada
 5. Language
 6. Genres

Cast

  • Micki Foster
  72
  • Jack Marshak
  72
  • Ryan Dallion
  55
  • Johnny Ventura
  22

An old antique dealer made a pact with the Devil to sell cursed antiques. When he dies, his store is inherited by his niece Micki and her cousin Ryan. With the help of Jack Marshak, they fight to retrieve the antiques from the people who bought them to stop them from causing harm. written by Paul Sasse from IMDb
 1. 2 emmy nominations
 2. 4 awards
 3. 14 nominations
Updated

 

 • Like 20
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή σειρά, καμιά σχέση με τις ομότιτλες ταινίες που πάντα θεωρούσα σκουπίδια.

 • Like 5
 • Read 1
Link to post
Share on other sites

Όντως πολύ καλή σειρά...! :best:

 

Είχα κατεβάσει πριν από ένα περίπου χρόνο και τις τρεις σεζόν και το συγκεκριμένο επεισόδιο το είδα πρόσφατα...!

 

Και σε άλλα επεισόδια ο Ryan φαίνεται να αγαπάει τα κόμικς...!Σε ένα μάλιστα (δεν θυμάμαι ποιο) φιλοξενείται ένα μικρό παιδί το οποίο η Micki το αφήνει να διαβάσει μερικά κόμικς από μία κούτα που είχε ο Ryan,ενώ εκείνος έλειπε...! :)

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

Διασκεδαστικότατη σειρά για την εποχή της, το concept της οποίας (με τα καταραμένα αντικείμενα) αντέγραψαν αργότερα κι άλλες σειρές όπως το Supernatural, το Warehouse 13 κλπ.

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

όντως μια καταπληκτική σειρά που είχα ξεχάσει. Εννοείται ότι θα δω το επεισόδιο με το κόμικ.. :spidey_yeah_that:

 

Πολύ ωραία ιδέα η παρουσίαση της σειράς! Ευχαριστώ! :clap2::beer::cheers3:

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

....Και σε άλλα επεισόδια ο Ryan φαίνεται να αγαπάει τα κόμικς...!Σε ένα μάλιστα (δεν θυμάμαι ποιο) φιλοξενείται ένα μικρό παιδί το οποίο η Micki το αφήνει να διαβάσει μερικά κόμικς από μία κούτα που είχε ο Ryan,ενώ εκείνος έλειπε...! :)

 

Έχεις απόλυτο δίκιο!! :clap2::respect: Είχα ξεχάσει αυτό το επεισόδιο...είναι το 14ο της πρώτης σεζόν, με τίτλο Bedazzled! Διόρθωσα λιγάκι και το πρώτο ποστ, προσθέτοντας κι αυτήν την πληροφορία!  :best:

 

Friday_The_13th_1x14.png

 

 • Like 8
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Καταπληκτικη σειρα.την εβλεπα οταν ημουν μικρος.πρεπει να παραδεχτω ειχα χεστει σε πολλες σκηνες.Ανατριχιαστικη σειρα.χαχαχαχ

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Η τηλεοπτική σειρά μυστηρίου "Friday the 13th" του 1987  (στην Ελλάδα είχε προβληθεί με τον τίτλο "Το μυστήριο της Παρασκευής") αν και δεν είχε να δείξει κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με άλλες ανάλογες σειρές ,  σε ένα επεισόδιο η υπόθεσή  ήταν σχετική με κόμικς.

Ήταν το 10ο επεισόδιο με τίτλο "Tales of the Undead". Η υπόθεση είχε να κάνει με ένα κόμικς που είχε πωληθεί από το γνωστό "μαγικό" μαγαζάκι της σειράς και όποιος το κρατούσε μεταμορφωνόταν σε έναν άφθαρτο υπερήρωα. Στην ιστορία εμφανίζεται ο σχεδιαστής του κόμικς  ως ένας εκδικητικός άνθρωπος που θέλει να πάρει πίσω όσα του ανήκουν και τελικά αποκτά το "σατανικό" κόμικς και μεταμορφώνεται στον ανίκητο υπερήρωα σκορπώντας το θάνατο. Αρκετά φτωχό σενάριο με ακόμα φθηνότερα εφέ , δεν θα ήταν άξιο αναφοράς αν δεν είχε σχέση με τον κόσμο των κόμικς. 

Σύνδεσμοι :

 

Καταγραφή από το IMDb :

https://www.imdb.com/title/tt0583336/?ref_=ttep_ep10

 

Όλα τα επεισόδια της σειράς:

http://www.solie.org/alibrary/Fridaythe13thPL.html

 

 

undead21.thumb.jpg.3352219eb8cf66e906d3618f89803d2a.jpg

 

Edited by 1SUPERMAN1
 • Disagree 1
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites
 • Γάντζος changed the title to Friday the 13th: The Series (1987-1990)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.