Jump to content

Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ


Recommended Posts

Τίτλος:
ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ (Ο)
Σενάριο/Kείμενα:
Kanellos COB
Σχέδιο:
Kanellos COB
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
11-2019
Εξώφυλλα:
2 + 2 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Εποχής,Κοινωνικό,Λογοτεχνικό
Μέγεθος:
20.0 x 28.4
Σελίδες:
132
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Lettering:
Μαρία-Χριστίνα Κατσίχτη
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-960-6829-97-0
Ονομαστική τιμή:
14,80 €
Υπερσειρά:
Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕ ΓΚΡΑΦΙΚ ΝΟΒΕΛ

OZHTIANOSTOYANDREAKARKABITSA_0001.jpg  OZHTIANOSTOYANDREAKARKABITSA_0001z.jpg

 

Τρίτη αυτοτελής εξόρμηση της Polaris στην Ελληνική λογοτεχνία. Μετά τον Ερωτόκριτο και τα Μυστικά του Βάλτου, αυτή τη φορά έχουμε διασκευή του Ζητιάνου από τον Kanellos C.O.B. (κατά κόσμο Κανέλλο Μπίτσικα).

 

Ο Ζητιάνος πρωτοδημοσιεύτηκε σε 5 συνέχειες στο περιοδικό της Εστίας το 1896 και αυτόνομα σε νουβέλα το 1897. Βασίζεται σε ιδέες και εντυπώσεις που αποκόμισε ο Καρκαβίτσας σε επισκέψεις του στα Κράβαρα και στη Θεσσαλία το 1890-91. Για αυτές τις επισκέψεις είχε γράψει διάφορα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στον τύπο της εποχής. Τα δε κείμενα του για τα Κράβαρα, ενόχλησαν τους ντόπιους μέχρι του σημείου να τον καλέσουν σε μονομαχία :)

 

Ο_ζητιάνος_-_εξώφυλλο.jpgΚεντρικός ήρωας είναι ένας Κραβαρίτης επαγγελματίας ζητιάνος, ο  Κώστας Τζιρίτης ή Τζιριτόκωστας. Ο χρόνος προσδιορίζεται στη δεκαετία του 1880, λίγο μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελληνική επικράτεια, ενόσω οι Τούρκοι πουλούσαν τα τσιφλίκια τους σε πλούσιους Έλληνες. Με έναν αγράμματο ντόπιο πληθυσμό που αντάλλασε το Οθωμανικό κράτος με το Ελληνικό κράτος, τον Τούρκο αγά με τον Έλληνα τσιφλικά, τον μουσουλμάνο καδή με τα Ελληνικά δικαστήρια και τον Έλληνα χωροφύλακα. Η άφιξη του στο Νυχτερέμι της Λάρισας (νυν Παλαιόπυργος, ένα χωριό μετά τα Τέμπη όπως ανεβαίνουμε για Σαλονίκη, σχετικά κοντά στις εκβολές του Πηνειού) θα φέρει ακόμα περισσότερη αναστάτωση στο χωριό.

 

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Η προ της γενιάς του 35 Νεοελληνική λογοτεχνία δεν με συγκίνησε ποτέ (ίσως και λόγω των γλωσσικών διενέξεων). Μπορεί να έχω διαβάσει στο Λύκειο τα Λόγια της Πλώρης, αλλά ανάθεμα κι άμα τα θυμάμαι. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να κρίνω το επίπεδο της μεταφοράς, αλλά μόνο το κόμικ ως μια ξεχωριστή αυτόνομη οντότητα. Είναι σοβαρό και καθόλου ειρωνικό. Μολαταύτα είναι τίγκα στην ειρωνία :) Διαβάζεις την καταγραφή της γυφτιάς, της ηθικής αθλιότητας, της κρατικής διαφθοράς, της αναλγησίας του μακρινού κράτους, της αμάθειας και της δουλοπρέπειας του πληθυσμού, της ψευτομαγκιάς, και ενώ δεν προσπαθεί να προκαλέσει το γέλιο, νοιώθεις ξεκάθαρα στο πετσί σου την ειρωνία, τον σαρκασμό και τον κυνισμό του σεναρίου. Δετό σενάριο, με ρυθμό, που σε κρατάει. Και αν καταλαβαίνω καλά από τα όσα διαβάζω, πολύ πιστό στο πρωτότυπο υλικό :) Πάντως δε νομίζω να γραφόταν σήμερα τέτοιο κείμενο και να αγγαλιαζόταν από την ιντελιτζένσια με θέρμη :) Πολύ Μπουκόφσκι, πολύ καλός όταν τα λέει για άλλους, πονάει πολύ όμως όταν βάζει απέναντί μας τον καθρέφτη και δείχνει την όποια γελοιότητά μας χωρίς να την τυλίγει με έναν μανδύα δικαιολογιών και αιτιολογιών που να τραβάει πάνω του τις όποιες ευθύνες. Λογικό το να καλούσαν τον Καρκαβίτσα σε μονομαχίες :D

 

Εικαστικά. Ωραίο στήσιμο καρέ και σελίδων. Όμορφες και γραφικές αναπαραστάσεις των χώρων με σωστή προοπτική και καμπόση λεπτομέρεια στα "κενά" σημεία. Δεν με εκστασίασαν, δεν με απογοήτευσαν. Ένα έμορφο 7/10 σε αυτό το σκέλος. Τα πρόσωπα πλήρως ευδιάκριτα, ξέρεις πάντα ποιος είναι ποιος. Δεν είναι 100% το ρεαλιστικό στυλ που αγαπάω, έχει κάποια καρτουνίστικα στοιχεία ειδικά στο σώμα. Συνολικά όμως δούλεψε μια χαρά για εμένα :)

 

Συνολικά δεν τη μετάνιωσα αυτή την αγορά :)

 

Παραθέτω υλικό από το κόμικ από το δειγματικό pdf που έχει η εκδοτική στο site της.

 

230_Page_1.jpg230_Page_2.jpg230_Page_3.jpg

230_Page_4.jpg230_Page_5.jpg230_Page_6.jpg230_Page_7.jpg

 

Όπως βλέπουμε αυτή τη φορά λέει "Σειρά: Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σε Γκράφικ Νόβελ, Νο3". Δεν υπήρχε τέτοια ένδειξη στα προηγούμενα 2. Μακάρι να συνεχιστεί και να βγούνε κι άλλα. Φτάνει να συνεχίσουν να γίνονται διασκευές από ανθρώπους που έχουν και τις σχετικές ικανότητες αλλά και την ίδια αγαπη για το πρωτογενές υλικό. Να μην ξεπέσει δλδ σε ένα "διασκευές βιβλίων για να βγαίνουν διασκευές βιβλίων σε κόμικ". (πολλές οι φορές που είδαμε να μεταφράζονται ξένα κόμικ που βασίζονταν σε βιβλία μόνο και μόνο επειδή τα βιβλία είχαν ενδιαφέρον και όχι επειδή τα κόμικ ήταν καλά).

 

Monsieur Kanellos C.O.B. (coin operated boy) ενώ τζιφράρει το αντιτυπό μου στο Αθενσκον 2019 :D

 

IMG_20191201_155535.jpg

 

 

Monsieur Kanellos Cob ενώ δεν τζιφράρει το αντίτυπό μου, σε μια πιο προσωπική στιγμή, όπως είναι στη σελίδα του στο bedetheque (διότι έχει βγάλει και γαλλόφωνο υλικό :) )

 

Photo_48117.jpg

 

:cheers5:

 • Like 12
 • Thanks 6
 • Read 1
Link to post
Share on other sites
12 ώρες πριν, germanicus είπε:

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο.

 

Το έχω διαβάσει.

Εύκολο στο διάβασμα και φεύγει νεράκι, θέλει όμως ησυχία για να το ευχαριστηθείς. :)

 

Ψήνομαι για το κόμικ....ίδωμεν! :)

 

:beersanta:

 • Like 2
 • Thanks 1
 • Read 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Το διάβασα χθες. Εξαιρετικό. Υπέροχη μεταφορά. Βγάζει την εποχή. Βγάζει την ειρωνεία. Βγάζει την αμορφωσιά. Βγάζει πολλά.

Μου αρέσουν φοβερά οι τόσο προσεγμένες δουλειές σε αυτό το επίπεδο. Το σχέδιο υποστήριζε και το κλίμα και την ένταση. Δεν ήταν σουπερ ουαου πάντα, αν και τα μεγάλα του καρέ ήταν απλά φανταστικά. Κάπου στα πρόσωπα ήθελε λίγο βελτίωση. Όμως ήταν απόλυτα ταιριαστό. Εξαιρετική αγορά

Edited by Manitou
 • Like 6
 • Thanks 3
Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...

Το ειχα πληρωσει και παραγγειλει απο τον Απριλιο  το συγκεκριμενο κομικ αλλα αφου ειχε εξαντληθει αναγκαστικα περιμενα και περιμενα και περιμενα.  Αρχες Αυγουστου τελικα (και αφου το υπενθυμισα στην εταιρια) το παρελαβα (και σε καλη συσκευασια και μου ηρθε ατσαλακωτο) και διαβαστηκε την ιδια μερα με πολυ ενθουσιασμο. Και ομολογω οτι ηταν ενα κομικ που μου αρεσε πολυ. Εχω και ενα κολλημα εγω με τα σεναρια που βασιζονται σε βιβλια και αυτο ομολογω οτι ηταν μια πολυ καλη μεταφορα που ικανοποιησε τις προσδοκιες μου. Καλο και το σχεδιο γενικα (ισως λιγο βελτιωση στα προσωπα θελει) και γενικα μια καλη χορταστικη εκδοση

Edited by albertus magnus
 • Like 3
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Επομένως βγήκε Β' 'εκδοση; Και έχει καμιά διαφορά στα εξωπισθόφυλλα;

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

@Mandrake   ΕΧεις δικιο το αμελησα οποτε ανεβαζω τα εξωφυλλα αμεσως.  Διαφορα μια μικρουλα στο μπροστα οπου γραφει κατω δεξια "4η χιλιαδα". Μεσα αναφερει "Α εκδοση Νοεμβριος 2019,  Ανατυπωση Μαρτιος 2020".

 

OZHTIANOSTOYANDREAKARKABITSA_0001x.jpg  OZHTIANOSTOYANDREAKARKABITSA_0001y.jpg  Μεταφέρθηκαν στη βάση

 

 

 • Like 3
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

Είσαι ωραιος!! :best:  Με το "4η Χιλιάδα" υποθέτω πως εννοεί ότι το τιράζ της 1ης έκδοσης ήταν 3.000 αντίτυπα και της 2ης έκδοσης είναι μόλις 1.000.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.