Μετάβαση στο περιεχόμενο

LES PRINCESSES EGYPTIENNES / THE EGYPTIAN PRINCESSES [IGOR BARANKO]


germanicus

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28473
  • Reputation:   190087
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  758
  • With Us For:  6362 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Ταυτότητα

Τίτλος: Les Princesses Egyptiennes

Σενάριο + Σχέδιο: Igor Baranko

Χρώμα: A/M

Εκδοτική: Les Humanoïdes Associés Γαλλικά, Humanoids Αγγλικά

Χρονολογίες:  6/2010-8/2011

Τόμοι: 2 (Ολοκληρωμένο)

Περιεχόμενο: Ιστορικό, Περιπέτεια

 

Εξώφυλλο

princessesegyptiennes01_112190.jpgCouv_137781.jpg

 

Προκαταρκτικά

Στο τέλος το foreplay :lol: ω ναι :) υπάρχει λόγος :) 

 

Περίληψη

Αίγυπτος. 20η Δυναστεία. Ποια η διαφορά της από την 21η ή τη 19η? :) Καλή ερώτηση :) 1154 πΧ. Ποια η διαφορά του από το 1600πΧ ή το 800πΧ? Ειδικά ως προς την Αίγυπτο? Καλή ερώτηση και αυτή :) Φαντάζομαι για τους περισσότερους τι έτσι, τι γιουβέτσι. Ο φαραώ Ραμσής ο Γ είναι αρκετά μεγάλος πλέον και το θέμα διαδοχή είναι κυρίαρχο. Ποιος είναι ο Γ και ποια η διαφορά του από τον Β ή τον Δ ή το Ε ή τον Τουθμώση Α, Β, Γ, και δεν συμμαζεύεται? Πολύ καλή ερώτηση και αυτή! :lol: Δεν είναι πάντως ο Ραμσής ο Β, ο γνωστός Ραμσής. Για να σας βοηθήσω, ο πρώτος, ο χρωματιστός είναι ο Β, ο δεύτερος, ο Α/Μ, είναι ο Γ, περί ου και ο λόγος εδώθε.

 

Ramesses_II_mummy_in_profile_(colored_picture).jpg800px-Ramses_III_mummy_head.png

 

Ο Β ήταν κοκκινομάλης. Ο Γ δεν ήταν. 

Εν πάση περιπτώση, ψιλοξεφύγαμε. :) Η βασιλεία του οδεύει προς το τέλος. Μια συνωμοσία εξυφαίνεται στο παλάτι για την αντικατάστασή του. Ταυτόχρονα όμως 2 κόρες του, κολλητές μεταξύ τους, η Kiki-Néfer και η Titi-Néfer μπλέκονται άθελά τους σε αυτή.  Και το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται. Έστω και μισή κουβέντα παραπάνω θα ήταν σπόιλερ :) 

 

Δημιουργός

Στο τιμόνι βρίσκεται ο Ουκρανός Igor Baranko (ή για τους πιο μερακλήδες Ігор Баранько). Πάρα πολύ αγαπητός στο φόρουμ αφού έχουμε παρουσίαση για αυτόν, σκαν της Ορδής που είχε δημοσιευθεί στο 9, και παρουσίαση ενός BD (La danse du temps) και ενός Αμερικάνικου (Skaggy the lost). Καλά... μπορεί να τον αγαπάει κυρίως ο Geo που έχει κάνει 3 από τα 4 :) 

foto-200.jpg363720.jpg

 

 

Προσωπική αποτίμηση

Αυτή έρχεται σε 2 επίπεδα. Ως ένα ακόμα άσχετο κόμικ, δεν με ενθουσίασε. Τα πρόσωπα τα βρήκα κάπως καρικατουρίστικα. Το σενάριο κάπως δεν με μάγεψε. Το άλλο επίπεδο όμως είναι πως μιλάμε για ένα κόμικ για την αρχαία Αίγυπτο. Σε αυτό το σκέλος, υποκλίνομαι. Έχει κάτσει, έχει διαβάσει, έχει μελετήσει. Στο εικαστικό σκέλος, είναι ότι ομορφότερο έχω δει με αρχαία Αίγυπτο μέσα. Εάν ποτέ χρωματιστεί, ίσως να μιλάμε για αριστούργημα. Δεν θα εκπλαγώ εάν πράγματα που δείχνει είναι από πραγματικές φωτογραφίες. Εκπληκτικά κτήρια, εκπληκτικά σκεύη και αγάλματα, εκπληκτικά ιερογλυφικά και ζωγραφιές σε τοίχους και σε πάπυρους. Μια φάτσα ξέρω από την αρχαία Αίγυπτο, ή ίσως να έπρεπε να πω έναν σωματότυπο, και τον είδα και αυτομάτως ήξερα για τι πράγμα θα μίλαγε :) Έχει κάνει συγκλονιστικά πράγματα. 

 

058.jpg9c3d422e4d4fddb942cb1b868f23b4a3.jpg

 

Με το που είδα το kartouche με τον σκαραβαίο, ήμουν 132% σίγουρος ότι ήταν κοπιαρισμένο από πραγματικό kartouche. Μέσα σε kartouche έβαζαν τα ονόματα των Φαραώ. Και επειδή ψυλλιάστηκα τον ποιο Φαραώ αφορούσε αφού ήταν η φιγούρα που αναγνώρισα, με ένα απλό γκουγκλάρισμα βρήκα και το πραγματικό :)

 

044.jpg054.jpg152.jpg179.jpg006.jpg023.jpg029.jpg

 

Σεναριακά τώρα. Ήξερα για τι μίλαγε. Φαντάστηκα και που θα το πήγαινε. Και όχι μόνο το έκανε, αλλά σε κάποια πραγματάκια που είχα απορίες, διαπίστωσα πως τα διάβασε κάπου :) Δεν είναι τυχαία τα ονόματα, δεν είναι τυχαία η πλοκή του. Τεράστιο :respect: και σε αυτό. Μιλάει για πράγματα που αγαπάει, για πράγματα που διάβασε και διασκέδασε μαζί τους.

 

Τώρα, γιατί ενώ έχει τόσα εκθειαστικά, εμένα δεν με εκστασίασε αλλά το βρήκα απλώς μια χαρά? Δεν ξέρω... Ίσως διότι ήξερα πολλά? Ίσως διότι δεν τα ήξερα όλα? Ίσως διότι άλλαξε κάποια πράγματα που ήξερα? Ειλικρινά δεν ξέρω :) Ειλικρινά έχω την περιέργεια να δω πως θα αποτιμήσουν το συγκεκριμένο κόμικ άνθρωποι που η αρχαία Αίγυπτος τους είναι σχεδόν tabula rasa :) 

 

Προκαταρκτικά Β

Τώρα μπορούμε να πάμε στα προκαταρκτικά Β. :) Θέλω να καταλάβετε τι είναι αυτό το κόμικ. Φοβάμαι όμως πως άμα αρχίσω να σας αναφέρω ονόματα, πράγματα και καταστάσεις, θα λειτουργήσουν ως αισχρά σπόιλερ. Ως εκ τούτου αυτά εδώ θα τα χώσω όλα σε σπόιλερ και θα σας προτρέψω να τα διαβάσετε μεν, αλλά αφού διαβάσετε το κόμικ :) 

 

 

 

 


Θα το πάω σελίδα-σελίδα, ότι βλέπω με ότι διάθεση έχω να σχολιάσω. Άρα ουσιαστικά προδίδω όλη την πλοκή του κόμικ... Αλλά από την άλλη, νομίζω πως θα το απολαύσετε περισσότερο εάν μετά την ανάγνωσή του, δείτε και 2-3 πράγματα ακόμα :) 

 

007.jpg

Titi Nefer, Kiki Nefer. Το πρώτο είναι προφανώς παιχνίδι με το όνομα της θρυλικής Νεφερτίτης :) hiero_F35.png ήτοι nefer ή nfr σημαίνει όμορφη :) Εξ'ου και Νεφερτάρη που ήταν η γυναίκα του Ραμσή Β του Μέγα.

 

Cartouches_of_Ramesses_III.jpg

 

 

To kartouche του Ραμσή Γ (1186-1155). Δεν συσχετίζεται με τον Β (1279-1213). Ο Β ανήκε στην προηγούμενη δυναστεία. Μετά τον θάνατο του Β, υπήρξε μια  προβληματική εικοσαετία. Ίσως διότι ο Β είχε βασιλέψει για υπερβολικά πολλά χρόνια και δεν υπήρξε έτσι εκπαιδευμένος διάδοχος που να έχει ταυτόχρονα και την σφριγιλότητα της νιότης. Ο Γ είναι ο δεύτερος φαραώ της 20ης δυναστείας, ένας από τους τελευταίους πραγματικά μεγάλους φαραώ. Οι επόμενοι 8 φαραώ λέγονται όλοι Ραμσής. 

Υποσημείωση. Moses σημαίνει γέννα ή γιος. Ραμσης λοιπόν είναι ο γιος (ή ο γεννημένος από) του θεού Ρα. Τουθμώσης, του θεού Τωθ. κ.ο.κ. Moses σκέτο λοιπόν σημαίνει γιος/γέννα/γεννημένος στα αρχαια Αιγυπτιακά. Απολύτως καμία σχέση με την παρετυμολογία με καλάμια που έχει στην Παλαιά Διαθήκη :) Απλώς ο Εβραίος που έγραψε την εξήγηση στην αρχαιότητα δεν ήξερε Αιγυπτιακά :) 


025.jpg

 

Το στομάχι αυτού του αγάλματος κάνει μπαμ :) Το ίδιο και ο ήλιος με τα χεράκια στο τελευταίο καρέ :) Εδώ έχουμε τον Αμενόφις Δ ή Akhenaten. Ο θρυλικός αιρετικός φαραώ. 18η Δυναστεία. Στο λεγόμενο Νέο Βασίλειο. Η πλέον ισχυρή δυναστεία. Ο Τουθμώσις Γ (1479-1425) της δυναστείας είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς της Αιγύπτου. Η προκάτοχός του Χατσεπσούτ, θρυλική μορφή, από τις ελάχιστες γυναίκες που έγιναν φαραώ, και στην καλή της διαχείριση ίσως να οφείλονται οι επιτυχίες της δυναστείας. Amenhotep III ήταν δισέγγονο του Τουθμώση Γ, πατέρας του Akhenaten και επί βασιλείας του έφτασε η Αίγυπτος στην μεγαλύτερη έκταση. Τον Amenhotep III θα τον συναντήσουμε αργότερα στο κόμικ. Είναι ο πατέρας του Akhenaten. 

 

Γιατί αιρετικός? :) Διότι αποφάσισε πως θεός είναι ένας. Ο θεός Ήλιος. Ο Aten. Γι'αυτό και αλλαξε το όνομα του από Amenhotep (o Αμών είναι ικανοποιημένος) σε Akhenaten (αυτός που εργάζεται αποτελεσματικά για τον Ατέν). Όποιος τυχόν πετάξει π@π@ριά ότι ο Ακενάτεν ίσως να ήταν εξωγήινος, θα μπαναριστεί με συνοπτικές διαδικασίες :) Την είδα αυτή τη π@π@ριά όπως γκουγκλάρω για επιβεβαίωση των όσων λέω και ψιλοφρίκαρα :) Δεν αντέχω τέτοιες μ@λ@κίες. Πάρτε τες και αλλού :) Τώρα μαθαίνετε μπαλίτσα από τον άρχοντα :) Αυτός ο μονοθεϊσμός του, έχει οδηγήσει πολλούς να τον συνδέσουν με τον μονοθεϊσμό των Εβραίων. Προφανώς :) Δεν ξέρω τι έχει αποδειχθεί και τι όχι. Ξέρω όμως ότι έχει υπάρξει η συζήτηση και δη σε σοβαρό επίπεδο. Ο Ατέν είναι ο ζωοδότης ήλιος. Αυτό κάνουν οι ακτίνες του και γι'αυτό καταλήγουν σε χεράκια. Διότι μας δίνουν :) Το στομάχι τώρα είναι μια τρελή ιδιαιτερότητα της περιόδου. Αυτός, η γυναίκα του (η θρυλική Νεφερτίτη, που είναι γνωστή κυρίως διότι είναι πανέμορφα τα αγάλματά της που υπάρχουν) και οι κόρες τους παρουσιάζονταν με νατουραλιστικό τρόπο. Τόσο ως άνθρωποι με τις ατέλειές τους όσο και με τις ανθρώπινες στιγμές τους :) Επειδή δεν τον "σήκωνε το κλίμα" στην πρωτεύουσα τις Θήβες, έφτιαξε μια νέα πόλη, την Ακετατέν (ορίζοντας του Ατέν). Με το που πέθανε όμως, οι υπόλοιποι ξαναγύρισαν στα παλιά, καταδίκασαν τη μνήμη του, γκρεμίσαν τα αγάλματά του, παράτησαν την Ακετατέν. Η Ακετατέν λέγεται σήμερα (η περιοχή δλδ) Αμάρνα. Ως εκ τούτου θα ακούσετε πολλές φορές για την ιδιαίτερη τεχνοτροπία της Αμάρνα (ή και Τελ-Ελ-Αμάρνα). Κατά πάσα πιθανότητα γιός του Ακενάτεν ήταν ο Τουταγχαμών :) ο γνωστός :) που μάλλον γεννήθηκε ως Τουταγχατέν και το άλλαξε με την "πτώση" της Αμάρνα :) Εκπληκτική περίοδος! Μπορεί να ήταν καλή, μπορεί όμως και να ήταν καταπιεστική. Στην τελική έχουμε έναν θρησκόληπτο παλαβιάρη (για τους άλλους) που θέλει να τους αλλάξει τη θρησκεία :) 



033.jpg

 

εδώ είμαστε. Pentawer. Που μάλλον είναι αυτός εδώ:


Mummy_UM-E_Smith.jpg
 

:) Καλό? :) Διότι η συνωμοσία του Χαρεμιού υπήρξε! :) Έχουμε στο Τορίνο τον πάπυρο που μιλάει για τις δίκες που έγιναν μετά. Έχουμε τη μούμια του Ραμσή Γ που φέρει σημάδια από βιαίο θάνατο. Έχουμε και τη μούμια μάλλον του Pentawer που μάλλον ή τον κρέμασαν ή τον καρύδωσαν :) Όντως η μητέρα του Pentawer, μαζί με άλλους αξιωματούχους, προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ραμσή Γ και να φροντίσουν να τον διαδεχθεί αυτός ο γιος του και όχι κάποιος από τις άλλες γυναίκες του. Εάν θέλετε να το σκαλίσετε παραπάνω, το λήμμα της wiki για τη συνωμοσία του Χαρεμιού :) Είπαμε. Σπάει πλάκα ο Beranko :) 

 

048.jpg

 

(α) Κεμέτ. Έτσι έλεγαν οι Αιγύπτιοι τη χώρα τους. Και από εκεί βγαίνει η λέξη χημεία :D  ω ναι :) διότι εμείς είδαμε ότι οι Αιγύπτιοι κάνουν διάφορα παλαβά. Και τα βαφτίσαμε με το όνομα της χώρας τους :) 

(β) Λαοί της Θάλασσας. Καρααγαπημένο μου θέμα. Κάπου στο 1177 πΧ, (λίγες χρονιές πάνω, λίγες κάτω) κατέρρευσαν όλοι οι πολιτισμοί της ΒορειοΑνατολικής Μεσογείου. Κατέρρευσαν οι Μυκηναίοι, οι Χιττίτες, ότι υπήρχε σε Κύπρο και Συρία. Κάπου εκεί έχουμε και την πολιορκία της Τροίας. Διόλου τυχαίο :) Την ίδια περίπου εποχή, κάποιοι επιτέθηκαν στην Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι τους ονόμασαν "οι λαοί της θάλασσας". Δεν ξέρουμε εάν ήταν η αιτία που κατέρρευσαν όλοι οι άλλοι ή εάν ήταν μια μαζική μετανάστευση κάποιων απελπισμένων λόγω της κατάρρευσης. Δεν ξέρουμε ούτε ποιοι ήταν. Πολλές φυλές λένε οι Αιγύπτιοι. Με διάφορα ονόματα. Τα ονόματα που λένε οι Αιγύπτιοι όμως θυμίζουν ελληνικούς όρους. Θυμίζουν Δαναούς, θυμίζουν Αχαιούς. Και εν συνεχεία θυμίζουν Φιλισταίους/Παλαιστίνιους. Τις προάλλες υπήρξε και μια ανάλυση γενετικού υλικού αρκετών νεκρών στην Παλαιστίνη που έδειξε ότι συνδέονταν με τους αρχαίους Έλληνες και διαφοροποιούνταν από τους προηγούμενους λαούς της εποχής :) Άκρως ενδιαφέρον θέμα. 

Ο Ραμσής Γ κατόρθωσε, σε αντιδιαστολή με όλους τους άλλους, να τους αποκρούσει. Τα χέρια που βλέπουμε στο δεύτερο καρέ δεν είναι τυχαία :) Οι Αιγύπτιοι έκοβαν τα χέρια των πεθαμένων στη μάχη για να τα μετρήσουν και να δούνε πόσους σκότωσαν. Σε κάποιες άλλες μάχες, έκοβαν τα πέη :) Διότι (α) μπορεί κάποιος να έλεγε ότι τα χέρια ήταν γυναικεία (β) οι Αιγύπτιοι έκαναν περιτομή :) Ένας απλός τρόπος λοιπόν για να δεις πόσοι ήταν οι νεκροί από εκεί και πόσοι από εδώ :) Τα περιτμημένα πέη :D  :D:D  


 

 

055.jpg

 

Amenhotep, ο γιος του Hapu :) Ο αρχιτέκτονας του Akhenaten. Ένας από τους 2 κοινούς θνητούς που θεοποιήθηκαν από τους Αιγύπτιους. Ο άλλος ήταν ο Imhotep. Ο αρχιτέκτονας του Χέοπα, που θεωρητικά του έφτιαξε και τη μεγάλη πυραμίδα και σταδιακά "ανελίχθηκε" σε θεό της Ιατρικής :) Στην Ελληνιστική εποχή και αργότερα, ο Imhotep συνδέθηκε με τον Ασκληπιό. Προφανώς :) 
 

062.jpg

 

ναι ναι ναι και ναι. Έχουμε διχτυωτά φορέματα από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Ναι. Δεν είναι καθόλου επιστημονική φαντασία αυτό το "νεαρές παρθένες ντυμένες με διχτάκι να τραβάνε κουπί και να τραγουδάνε για τον Φαραώ". Περνάγαν καλά οι Φαραώ :D 100 παιδιά είχε ο Ραμσής ο Β :) 50 γιούς περίπου :) 
 

High-Fashion-of-Ancient-Egypt.jpg32484994914_7d6e6f4776_b.jpgdmstdelx0aayf-e.jpg

 

 

063.jpg

 

χεχε. Υπάρχει ένας πάπυρος από το 1800-1600πΧ που την έχει μέσα αυτή την ιστορία. Ο μάγος Djadjaemankh να χωρίζει τα νερά για λογαριασμό του φαραώ Σνεφρού της 4ης δυναστείας (που ήταν ο πρώτος που έφτιαξε πυραμιδα. και μάλιστα έφτιαξε 3 μέχρι να μάθει πως χτίζονται :D

"Truly, I shall arrange such a rowing trip. Let me be brought 20 oars made of ebony, decorated with gold, their handles made of seqab-wood, covered with dja'am. Let me also be brought 20 virgin maidens with perfect bodies and well-developed bosoms, compassed with braided hairs. Let them be draped in nets after they have disrobed their clothes."

Περνάγαν καλά λέμε :D αλί σε μας που ιδρώνουμε στα χωράφια :) 

 

074.jpg

Προφανώς τον περίμενα τον Μωυσή :) Αλλά τον περίμενα αλλιώς. Εδώ ξαφνιάστηκα. Και γκούγκλαρα το Osarseph. Υπάρχει το όνομα :) Την μνημονεύει την ιστορία του ο Ιώσηπος (εβραίος ιστορικός του 1ου αιώνα μΧ), όπου έχει απόσπασμα από τα Αιγυπτιακά του Μανέθωνα (Αιγύπτιος ιστορικός από την εποχή των Πτολεμαίων). Είναι η ιστορία που διαβάζετε. Ένας Αμενόφις (θυμίζω πως ο Ακενάτεν ήταν ο 4ος και ο πατέρας του ήταν ο 3ος), δεν λέει ποιος, έδιωξε αυτό τον ιερέα με κάποιους 80Κ λεπρούς ακόλουθούς του. Στην αρχή τους έστειλε στα λατομεία και μετά τους εξόρισε. Αυτοί όμως πήγαν βρήκαν τους Ύξως, και γύρισαν και κατέλαβαν την Αιγυπτο για να τους διώξει μετά ο Αμενόφις με τον γιο του Ραμσή. Ο δε Osarseph μετά άλλαξε το όνομά του σε Μωυσής (Osarseph @wiki). Η συγκεκριμένη ιστορία από Ιώσηπο/Μανέθωνα είναι εμφανώς φανταστική. Μπερδεύει πολλά πράγματα μεταξύ τους. Προφανώς Αμενόφις+Ραμσής είναι ονόματα φαραώ που είχαν αιώνα διαφορά :) Οι δε Υξως ήταν κάποιοι που ήρθαν από την Ασία, γενικώς περιοχή του σημερινού Ισραήλ, και όντως κυβέρνησαν την Αίγυπτο κάπου 1650-1550. Σε αυτούς οφείλεται η λεγόμενη Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος που χωρίζει την ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου από Μέσο Βασίλειο σε Νέο Βασίλειο. Ειρήσθω εν παρόδω, οι πυραμίδες είχαν χτιστεί πολύ νωρίτερα, κατά το λεγόμενο Αρχαίο Βασίλειο (που προφανώς είχε κοπεί από την Πρώτη Μεταβατική Περίοδο. 
112.jpg

 

Ω ναι. Αλκείδης. Σαφώς και σπάει χοντρή πλάκα ο Baranko :) 

image.png

 

173.jpg

Εδώ δεν κολλάει :) Η έκρηξη της Θήρας έγινε κάπου μεταξύ 1642-1540 πΧ. Τουλάχιστον 2 αιώνες πριν τον Akhenaten :) Ωραία σκίτσα όμως :D 

183.jpg

 

εάν αυτό εδώ θέλει annotation, δεν ξέρω τι να πω...... :) 

 
 

 



Αυτά τα ολίγα :D 

 


Πηγές
Δεν έχει. Μας στέρεψε ο Νείλος. Έκλεισε τις βρύσες ο Δρ Λίβινγκστον και δεν τρέχει πλέον :) 

 

:cheers5: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28473
  • Reputation:   190087
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  758
  • With Us For:  6362 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

unbroken-seal-Tutankhamun-tomb.jpg

 

Όποιος mod θέλει να προσθέσει κάτι, ας το κάνει εδώ και ας μη σπάσει τη σφραγίδα του προηγουμένου και πλακώσουν όλες οι κατάρες των φαραώ παρέα με τις δικές μου :) Το φοβάμαι αυτό το μακρινάρι το spoiler και επί του παρόντος όταν παρεμβαίνουμε σε ποστ με σπόιλερ, ενίοτε μαμιέται ο Δίας και ο Όσιρις :) μαζί :) 
=-=-=-=-=-=-=

 

 

:cheers5: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11226
  • Group:  Members
  • Topic Count:  132
  • Content Count:  2612
  • Reputation:   16027
  • Achievement Points:  2662
  • Days Won:  10
  • With Us For:  5335 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  156

Germ πολυ δυνατη παρουσιαση!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28473
  • Reputation:   190087
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  758
  • With Us For:  6362 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Άσχετο? όχι και τόσο :) Με δεδομένο ότι δεν έχω δει και τόσα κόμικ που να μνημονεύουν έστω και en passant αρχαία αιγυπτιακά bead dresses που τα βρίσκω αφόρητα σέξυ, νομίζω ότι ψιλοκολλάει εδώθε :) ή έστω μου δίνεται η αφορμή να ξανααναφερθώ σε δαύτα :) γιατί οι φαραώ πέρναγαν καλά :) 

 

===

10 Σεπτεμβρίου 2019
Ένα αρχαίο αιγυπτιακό φόρεμα ηλικίας 4.500 ετών που χρειάστηκε 60 χρόνια για να συναρμολογηθεί

p1dke8u4v277b13on12nkq841t0hi_1170x557.jpg

 


Νικολέτα Μακρή

 

 Ένα αρχαίο αιγυπτιακό φόρεμα ηλικίας 4.500 ετών που χρειάστηκε 60 χρόνια για να συναρμολογηθεί.

p1dke8rm7svokh311org1ub61mb55_900.jpg

 

p1dke8rm7t2041sq1jsp1bb045v6_900.jpg

 

«Αρχικά» είχε τοποθετηθεί ελαφρώς διαφορετικά.

 

p1dke8rm8518621bgtk67ra31thc7_900.jpg

 

Και εδώ είναι πώς έδειχνε ο ταφικός θάλαμος και η σαρκοφάγος όπου βρέθηκε το φόρεμα. (Παρατηρήστε ότι δεν είναι διακοσμημένο, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των ταφικών χώρων της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Πυραμίδας).

 

p1dke8rm891i0t1kohoqsc88ai8_900.jpg

 

Η ανακατασκευή αυτή ήταν δυνατή μόνο χάρη σε σχολαστική ανασκαφική τεκμηρίωση του αρχαιολόγου George Reisner

 

p1dke8tteg1ps814md1reg1njhkemh_900.jpg

 

https://www.klik.gr/gr/el/stories/ena-archaio-aiguptiako-forema-ilikias-4500-eton-pou-chreiastike-60-chronia-gia-na-sunarmologithei

 

===

 

:cheers5: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.