Jump to content

Εξευτελίζοντας τον Αρκά… [?, menshouse.gr, 13/08/2019]


Recommended Posts

Yπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τον Αρκά. Πρόκειται άλλωστε για έναν καλλιτέχνη που διακατέχεται από μια τρομακτική μυστικοπάθεια όσον αφορά την αληθινή του ταυτότητα και το γεγονός αυτό ευνοεί τις διάφορες θεωρίες αναφορικά με το πρόσωπό του. Για πολλούς, ο αληθινός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον, υπάρχουν άλλοι σκιτσογράφοι που έχουν οικειοποιηθεί το χαρακτηριστικό στιλ σχεδιασμού του και εκμεταλλεύονται το εμπορικό bandname του. Για άλλους, το παραπάνω σενάριο ισχύει απλά με τον Αρκά να ζει: απλά έχει πουλήσει τον bandname του και πλέον έχει αποσυρθεί. Και για κάποιους άλλους, εκείνους που θεωρούν πως η σωστή απάντηση είναι και η πιο απλή, ο Αρκάς απλώς έχασε την έμπνευσή του και πλέον δημιουργεί κατά παραγγελία και με βασικό κίνητρο τα λεφτά.

 

Ό,τι από τα παραπάνω και να ισχύει πάντως, το δεδομένο είναι ένα: ο παλιός Αρκάς δεν υπάρχει πια. Το χιούμορ του, έτσι όπως το μάθαμε από τις παλιές δουλειές του, ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν και η εξυπνάδα με την οποία προσέγγιζε τα πράγματα είναι μια ανάμνηση που δεν έχει καμία σχέση με τις τωρινές δουλειές του. Ο παλιός, καλός Αρκάς διακατεχόταν από μια φιλοσοφία στον τρόπο σκέψης και έκφρασής του, που εμπεριείχε σχεδόν υπαρξιακά χαρακτηριστικά, τα οποία με έναν υπόγειο τρόπο αποτελούσαν ένα σύνολο ειρωνείας απέναντι σε κάθε κατεστημένη και συντηρητική αντίληψη. Ήταν, με άλλα λόγια, ένας καλλιτέχνης σχεδόν αντιεξουσιαστής, όχι τόσο με τον πολιτικό ορισμό της λέξης αλλά κυρίως, με τον φιλοσοφικό. Ο τωρινός Αρκάς από την άλλη, είναι ένας τύπος (ή μια ομάδα) με βαθιά εξουσιαστικό χιούμορ.

 

 

01.thumb.jpg.405bcadbdf10cb62356acb62fe171be4.jpg

 

 

Πολλές φορές, η συζήτηση για τη μετάλλαξη του Αρκά περιορίζεται γύρω από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναλωθεί σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εξόφθαλμη στράτευση του Αρκά μπορεί να είναι συζητήσιμη αλλά σε μεγάλο βαθμό, αποπροσανατολιστική: δεν είναι τόσο οι διαφοροποιημένες σε σχέση με το παρελθόν πολιτικές απόψεις του Αρκά που ξενίζουν (άλλωστε είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι να αλλάζουν απόψεις) αλλά κυρίως ο τρόπος που τις εκφράζει. Η λεπτή ειρωνεία που όριζε τις παλιές του δουλειές και το χαρακτηριστικό του παραλογισμού που βάραινε σαν κατάρα του ήρωές του (γεγονός που τους έκανε αυτόματα συμπαθητικούς) έχει δώσει τη θέση του σε ένα πολύ χοντροκομμένο χιούμορ. Ένα χιούμορ σεξιστικό, χοντροφοβικό, ξεκάθαρα ρατσιστικό με άλλα λόγια: ο Αρκάς κάνει πλέον ένα βαθιά εξουσιαστικό χιούμορ, τόσο στη μεθοδολογία του όσο και στο περιεχόμενό του. Είναι δεδομένο πως τις περισσότερες αντιδράσεις θα τις δεχόταν από το πάλαι ποτέ κοινό του.

 

Πρόσφατα, ο Αρκάς ανέβασε στην σελίδα του ένα σκίτσο, ξεκάθαρα χονδροφοβικό και ξεκάθαρα σεξιστικό. Και αυτό δεν είναι συζητήσιμο: όποιος διαφωνεί πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρατσιστικό καρέ, προφανώς πρέπει να του γίνουν μαθήματα για το τι σημαίνει ρατσισμός. Το καρέ ήταν αυτό:

 

 

02.thumb.jpg.6252e73fbd6c99abd7bf3ea932480619.jpg

 

 

Σύντομα, οι αναφορές είχαν πάρει τόσο μαζική μορφή που η σελίδα του Αρκά μπλοκαρίστηκε από το Facebook και ο τελευταίος ανέβασε αυτό:

 

 

03.thumb.jpg.abc73fca48ff6149f4b98afdfefdf492.jpg

 

 

Πρόκειται φυσικά, για μια μορφή λογοκρισίας. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το χιούμορ του Αρκά έχει καταντήσει ξεκάθαρα αηδιαστικό: το να επιδιώκεται να φιμωθεί κανείς είναι βαρβάτη λογική λογοκρισίας. Και προφανώς, κάπου εδώ η συζήτηση αρχίζει να γίνεται λίγο πιο περίπλοκη. Το θέμα της λογοκρισίας είναι πολύ βαθύ και πολυδιάστατο και στα χρόνια της κυριαρχίας των social media ανοίγει πολύ συχνά. Είναι θεμιτό να φιμώνονται ρατσιστικές φωνές ή μήπως η εναντίωση στη λογοκρισία είναι αυταξία και δεν πρέπει να παραβιάζεται σε καμία περίπτωση; Η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά μεγάλη και έχει προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με τη έννοια της δημοκρατίας, που είναι λίγο πιο σύνθετες από ένα υπεραπλοϊκό «η λογοκρισία είναι κακό πράγμα».

 

Ωστόσο, στην περίπτωση του Αρκά, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Πρόκειται άλλωστε για κάποιον που μοιάζει να είναι αυτοπαγιδευμένος σε μια συνθήκη που ο ίδιος έχει δημιουργήσει μέσω της μακρόχρονης παρουσίας του στο δημόσιο διάλογο. Κάθε σκίτσο που ανεβάζει ο Αρκάς προκαλεί αντιδράσεις από τους ανθρώπους στο παρελθόν τον ακολουθούσαν: είναι το ίδιο το κοινό του (ή μάλλον, το πρώην κοινό του) που του κάνει επίθεση. Αυτή η κατάσταση εκθέτει τον Αρκά πολύ παραπάνω από μια αναφορά και από κάθε κατέβασμα της σελίδας του, που άλλωστε, σε τελική ανάλυση, τον κάνει να φαίνεται ήρωας και να πλασάρεται ως αντισυστημικός που φιμώνεται. Αν κάθε φορά που ένα σκίτσο του Αρκά ανεβαίνει στο Facebook, τα σχόλια που επικρατούν κάτω από αυτό δομούν μια επιχειρηματολογία που εκθέτει τη βαθιά αντιδραστική ουσία τους, τότε αυτόματα ακυρώνεται η υποτιθέμενη παρεμβατικότητά του και απονομιμοποιείται το ίδιο το χιούμορ του.

 

Άλλωστε, τα social media είναι -μεταξύ άλλων- ένα μεγάλο μέρος ζύμωσης, ανταλλαγής απόψεων και φυσικά, αντιπαράθεσης, σαν ένα καφενείο σε διαδικτυακή μορφή. Ναι, με τις αναφορές στον Αρκά, το αντιδραστικό χιούμορ του παύει να «ακούγεται» σε αυτό το καφενείο αλλά αυτό δεν λέει κάτι: δεν ηττάται καθοριστικά, απλά «απαγορεύεται». Είναι μάλλον μεγαλύτερη ήττα για τον Αρκά να βρίσκει διαρκώς απέναντί του αντιδράσεις κάθε φορά που εκφράζεται. Άλλωστε, αν σε «φτύνουν» διαρκώς όλοι εκείνοι που κάποτε σε αγάπησαν, δεν είναι απλά δύσκολο να το αποφύγεις αλλά και αδύνατο να προσποιηθείς ότι βρέχει.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 • Like 7
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μπούρδες μια χαρά είναι ο Αρκάς , απλά πείραξε κάποιους και αυτοί έβγαλαν τους γνωστούς-άγνωστους (επί πληρωμή φυσικά) να διαμαρτυρηθούν.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πάντως έχω να παρατηρήσω ότι η digital γραμμή των σκίτσων που τρεμοπαίζει δείχνει άνθρωπο που δεν έχει καλή ευχέρεια στον χειρισμό γραφίδας:thinking:  και γενικότερα όχι και τόσο επαγγελματική γραμμή. Μου κάνει εντύπωση ο πραγματικός Αρκάς να άφησε το παραδοσιακά μέσα και μετά από τόσο μακροχρόνια σταδιοδρομία να πειραμματίζεται με μία τεχνική που δεν του πάει και είναι μέτριο το αποτέλεσμα:shit2: γι αυτό και εγώ συγκλίνω στην θεωρία συνομωσίας ότι άλλοι είναι οι τωρινοί σχεδιαστές που διαχειρίζονται το όνομα του, χωρίς να τους ενδιαφέρει η ποιότητα της ζωγραφικής ,πάρα μόνο τα πολιτικά μυνήματα και το να φαίνεται ότι προέρχονται από αυτό το brand name.:nek: Οπότε όντως κάτι δεν πάει καλά, δεν κολλάει. Νομίζω ότι ο κάθε καλλιτέχνης δικαιούται να  στρατεύεται αν θέλει σε μια πολιτική ομάδα η οπουδήποτε, άλλα όντως ο πολύ προφανής τρόπος του τελευταίου Αρκά , δεν θυμίζει το παλιότερο ύφος του. Αμφιβάλω πάρα πολύ ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος!

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι όντως ο Αρκάς αυτός που κάνει τα σκίτσα τα τελευταία 3-4 χρόνια, που όντως έχουν ενοχλήσει πολλούς.

Ίσως ο Αρκάς να άλλαξε ως άνθρωπος, οι άνθρωποι αλλάζουν με τα χρόνια,ίσως όμως να κρύβεται άλλο πρόσωπα πίσω απ'τα σκίτσα, κανείς δεν ξέρει.

Σε κάθε περίπτωση όμως κακώς μπλοκαρίστηκε η σελιδα, παρά τα κάπως ρατσιστικά σκίτσα.

Στην χώρα που εφηύρε την δημοκρατία η λογοκρισία απαγορεύεται.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Λυπηρο που δεν θα στεκε ο Ζαχαριας με την συζυγο σημερα.

 

Spoiler

Thisavros_0451+1.jpg

 

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Άμα δεν ενοχλούσε ο δημιουργός σημαντική μερίδα κόσμου με τις άλλες του δουλειές, μια χαρά θα έστεκε η Χοντρή του Θησαυρού σε αντίστοιχα σημερινά έντυπα :) 

 

:cheers5: 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Πριν από 1 ώρα, germanicus είπε:

Άμα δεν ενοχλούσε ο δημιουργός σημαντική μερίδα κόσμου με τις άλλες του δουλειές, μια χαρά θα έστεκε η Χοντρή του Θησαυρού σε αντίστοιχα σημερινά έντυπα :) 

 

:cheers5: 

Δηλαδή ο σκιτσογράφος θα πρέπει να δημιουργεί με βάση ότι ευχαριστεί τη "μεγάλη" μερίδα του κόσμου; Μάλιστα...

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη μερίδα κόσμου είναι και αυτή που της αρέσουν τα πολιτικά σκίτσα του Αρκά και αυτή που δεν της αρέσουν. :) 

 

:cheers5: 

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν είμαι υπέρ του να μπλοκάρεται η οποιαδήποτε σελίδα, θα πρέπει να ακούγονται και οι φωνές που ενοχλούν όποιους ενοχλούν . Τα οποιαδήποτε ελαττώματα ,φυσιομετρικά ή που αφορούν το χαρακτήρα , πάντα ήταν αντικείμενο σάτυρας, αν δείτε και τις τηλεοπτικές σειρές όλες έχουν προσβλητικές ατάκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ρατσιστικές για διάφορες ομάδες , δεν μπορεί να παραχθεί χιούμορ χωρίς να προσβληθεί κανείς,   αν καταλυθεί η υποκειμενικότητα για χάρη της άποψης του πλήθους (η οποία συνήθως είναι καθοδηγούμενη, διαχρονικά λίγοι έχουν την έμπνευση να εκδίδουν τις απόψεις και οι πολλοί απλά συμπορεύονται ή καταδικάζουν ανάλογα με τα γούστα τους), τότε έχουμε απόλυτη λογοκρισία. Οπότε προσωπικά είμαι υπέρ της λειτουργίας της σελίδας, αμφισβητώ:blush2: όμως από την άλλη ότι είναι ο ORIGINAL Αρκάς ο καλλιτέχνης! Μπορεί και να κάνω λάθος άλλα μέχρι να υπάρξουν στοιχεία για το αντίθετο θα το αμφισβητώ!:beer:

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Αρκας εχει ξεπεσει πολυ, οχι τοσο λογω της πολιτικης αποψης που εκφραζει και της αντιστοιχης κομματικης στρατευσης, αλλα κυριως λογω του εμμονικου και φανατικου τροπου που την εκφραζει. Πριν 2-3 χρονια ειχα διαφωνησει πολυ με καποιους αλλους χρηστες για τον Αρκα, αλλα τελικα ειχαν εκεινοι δικιο οχι εγω. Το '16 και '17 που εκανα αυτες τις συζητησεις δεν περιμενα οτι ο Αρκας θα εχει φτασει σε αυτο το επιπεδο.

 

Απο σεβαστος καλλιτεχνης κατεληξε γελοιογραφος και προπαγανδιστης μιας συγκεκριμενης παραταξης και οπως ηταν αναμενομενο το περιεχομενο συμπαρεσυρε και την μορφη.

 

Δεν παραγνωριζω οτι πολλοι τον κραζουν οχι για αισθητικους λογους αλλα για πολιτικους. Παρ'ολα αυτα, ως ατομο που δεν ανηκω ουτε στην παραταξη του Αρκα, ουτε στην παραταξη που κατακρινει, διαπιστωνω και γω οτι εχει συντελεστει μια τεραστια παρακμη.

 • Like 3
 • Respect 1
Link to comment
Share on other sites

 • Valtasar changed the title to Εξευτελίζοντας τον Αρκά… [?, menshouse.gr, 13/08/2019]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.