Jump to content
Sign in to follow this  
DaDiRa

FLEX MENTALLO [ MORRISON GRANT - QUITELY FRANK ]

Recommended Posts

large-4425995.jpglarge-6356421.jpglarge-6287934.jpglarge-1690293.jpg

 

 

Καθόλου περίεργο που δεν έχουμε παρουσίαση για αυτό το κόμικ. Από που να το πιάσεις, και πως να το εξηγήσεις; Τι εξηγείς και τι αφήνεις αφήνεις απ' έξω; Που αρχίζουν τα spoilers; Χωρίς να έχω απάντηση για κανένα από αυτά, πάμε να δούμε άμα μπορώ να γράψω κάτι που βγάζει νόημα και δεν το αδικεί.

 

Εμπνευσμένος από τον Charles Atlas που διαφημιζόταν σε κόμικς των 50s (πράγμα που εμπόδιζε για καιρό την επανακυκλοφορία του κόμικ λόγω νομικών συγκρούσεων), ο Flex Mentallo είναι ένας αρχετυπικός χαρακτήρας, "scout boy" - όπως τον χαρακτηρίζει και ο Morrison. Ο Flex Mentallo, λοιπόν, είναι χαρακτήρας κόμικ ο οποίος ήρθε στη ζωή από τον δημιουργό του, Wally Sage. Βρίσκοντας ενδείξεις για την ύπαρξη ενός άλλου χαρακτήρα, του Fact, που παρέμεινε φανταστικός στις σελίδες του κόμικ απ' όπου προήλθε ο ίδιος, ξεκινάει μια περιπέτεια όπου καλείται να σώσει τον πλανήτη, και θα αποτελέσει το ένα από τα δύο βασικά storylines του κόμικ. Παράλληλα, ο Wally Sage - ή πιο σωστά, μια εκδοχή του Wally Sage από όλες τις παράλληλες πραγματικότητες - συνδυάζει μια υπερβολική δόση από παυσίπονα και LSD για να ξεκινήσει τη δική του σουρεαλιστική/ψυχεδελική/μεταφυσική περιπέτεια προς το παρελθόν και τον θάνατο. Αυτό αποτελεί το δεύτερο storyline μας.

 

 

Flex Mentallo - Man of Muscle Mystery-041.jpgFlex Mentallo - Man of Muscle Mystery-043.jpgFlex Mentallo - Man of Muscle Mystery-078.jpg

 

Το πιο εμφανές κοινό χαρακτηριστικό των δύο ιστοριών είναι η νοσταλγία για την απλότητα του παρελθόντος. Από την οπτική του ήρωα εκφράζεται σαν μια εποχή όπου για να σώσει τον κόσμο, αρκούσε να βρει τα σωστά team-ups και να αντιμετωπίσει έναν από τους γνώριμους εχθρούς του. Από την οπτική του Wally Sage, ο οποίος σε αυτήν την πραγματικότητα σχεδίαζε μεν κόμικς σαν παιδί, αλλά πλέον είναι επιτυχημένος rock star, η εν λόγω νοσταλγία εντοπίζεται στην εποχή που αρκούνταν στο να κάθεται στο δωμάτιο του και να διαβάζει κόμικς για να είναι ευτυχισμένος. Αυτή η θεματική επεκτείνεται σε όλη τη σειρά, και εξυπνότεροι αναγνώστες από μένα παρατήρησαν πως κάθε τεύχος αποτελεί καθρέφτη κάθε μιας από τις τρεις μεγάλες εποχές των κόμικ (Golden, Silver και Bronze) μέσα από την πορεία της περιπέτειας του Flex Mentallo και της ηλικίας του Wally.

 

 

Flex Mentallo - Man of Muscle Mystery-049.jpgFlex Mentallo - Man of Muscle Mystery-008.jpgFlex Mentallo - Man of Muscle Mystery-017.jpg

 

 

Παρένθεση. Το κόμικ γίνεται πολύ meta, πολύ γρήγορα, και έχει σίγουρα πράγματα που δεν θα μπορέσεις να πιάσεις με την πρώτη ή/και χωρίς έξτρα ψάξιμο (στο οποίο οποίο κατέφυγα εγώ για να γράψω αυτή την παρουσίαση). Παρ’ ότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ακόμα και να μπω σε λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν θα κάνω κανένα πραγματικό spoiler, θα εστιάσω σε γενικούς σχολιασμούς για το θέματα που πραγματεύεται μιας και προτιμώ οι παρουσιάσεις μου να λειτουργούν σαν έναυσμα παρά σαν αναλύσεις που υπάρχουν σίγουρα αλλού από καταλληλότερα άτομα. Θα εστιάσω, λοιπόν, στους δύο κύριοι άξονες μετα-σχολιασμού που βλέπω να υπάρχουν – ένας για κάθε storyline.

 

Ο πρώτος αφορά την θέση των υπερηρωών στις ζωές των αναγνωστών. Αναδεικνύει τις ανάγκες του αναγνώστη σε σχέση με την ηλικία του και περνώντας από την ψευτο-ενήλικη φάση της μετα-εφηβικής αμφισβήτησης πραγματοποιεί πλήρη κύκλο και επιστρέφει στην αρχή. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη θέση των υπερηρωικών κόμικ στην βιομηχανία ή αλλιώς στη ζωή των δημιουργών. Εδώ νομίζω ότι ενώ υπάρχει υφολογική αντιστοίχιση με τις ανάγκες του αναγνώστη (δηλαδή Golden Age στο παιδί, Silver Age στον έφηβο και Bronze Age στον νεαρό ενήλικα), ως προς το περιεχόμενο υπονοείται πως το βάρος των επωμίζονται οι δημιουργοί. Επιστρέφει, δηλαδή, μεν στην παιδική φάση της απλότητας, αλλά αυτή τη φορά έχοντας βιώσει τα ενδιάμεσα στάδια ο αναγνώστης έχει υψηλότερες απαιτήσεις. Προφανώς αυτό το εκπροσωπεί το 4ο τεύχος (που δεν αντιστοιχίζεται σε καμία από τις άλλες εποχές) και εκφράζει αυτό που θεωρεί ο Morrison σαν την επόμενη μεγάλη εποχή των κόμικς. Εννοεί τη μεταμοντέρνα αφήγηση του ήρωα εναντίον του δημιουργού του που περιγράφει και το ίδιο το κόμικ; Δεν ξέρω. Πάντως τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι επαναλμβανόμενο μοτίβο στους κύκλους των Μορισονιακών: τα κόμικς δεν υπάρχουν, αν οι αναγνώστες δεν τα διαβάζουν, αν δεν έχουν "πίστη" στους χαρακτήρες τους, άρα οι δημιουργοί δεν μπορούν να φτιάχνουν κόμικς αν οι αναγώστες πάψουν αν πιστεύουν στους χαρακτήρες. Χαρακτήρες, αναγνώστες και δημιουργοί διαφορετικοί κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

 

Όσο και αν επισκιάζεται η σημασία του σχεδίου σε τέτοιες περιπτώσεις, εδώ ο Quitely είναι πλήρως ταιριαστός με το ύφος και το μήνυμα του κόμικ. Ρεαλιστικό ακόμα και στις πολύ περίεργες απεικονίσεις, με πολλές λεπτομέρειες, χωρίς ιδιαίτερη δυναμικότητα που έτσι και αλλιώς απουσιάζει από το κόμικ. Μπορώ να πω ότι δεν είχε εντυπωσιάσει πολύ στο All Star Superman, αλλά πλέον έχασα κάθε επιφύλαξη. Δεν βρήκα ούτε ένα πάνελ που να μην είχε την πρέπουσα προσοχή.

To Flex Mentallo κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1996, αποτελείται από τέσσερα τεύχη και λόγω των νομικών συγκρούσεων που προανέφερα, συλλέχθηκε για πρώτη φορά το 2012 σε hardcover. Στα χρώματα είναι ο Tom McCraw.

 

Flex Mentallo - Man of Muscle Mystery-027.jpgFlex Mentallo - Man of Muscle Mystery-040.jpgFlex Mentallo - Man of Muscle Mystery-047.jpg

  • Like 10
  • Respect 2
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δύο φορές προσπάθησα να το διαβάσω. Και τις δύο φορές το άφησα στην άκρη. 😁

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αγαπημένο μου graphic novel όλων των εποχών. Από τότε που το διάβασα μπήκε στη πρώτη θέση της προσωπικής μου κατάταξης και δε νομίζω να πέσει από εκεί.
Κάθε φορά που το διαβάζω, ο κόσμος γίνεται λίγο πιο φωτεινός. Περιέχει βέβαια και την καλύτερη φράση που έχω διαβάσει ποτέ σε comic: Only a bitter little adolescent boy could confuse realism with pessimism.
Έχω στη συλλογή μου τη σκληρόδετη Deluxe Edition υπογεγραμμένη από τον Morrison (αγορασμένη από βρετανικό comic shop μέσω ebay; δυστυχώς δεν ήμουν παρών σε κάποιο signing του Θεού :( )

  • Like 1
  • Respect 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.