Jump to content
News Ticker
  • Το Greekcomics συμπλήρωσε 13 χρόνια ζωής και το γιορτάζουμε! Σάββατο 28 ΣΕΠ 2019 στις 8μμ @ΛΕΦΙΚ
ramirez

Οι... Ζαπατίστας στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΚΨΜ [Σινιοράκης Γιώργος, efsyn.gr, 11/06/2019]

Recommended Posts

Ο Ian Debiase συνήθιζε από παιδί να ζωγραφίζει ιστορίες. Παρά τις ενστάσεις των γονιών του, που μεγαλώνοντας τον προέτρεπαν να ασχοληθεί με κάτι πιο «σοβαρό», κατέληξε να αφοσιωθεί στο σχέδιο και να παρατήσει τις σπουδές του στη Φιλοσοφία και τη Φιλολογία. Το 2013 ξεκίνησε να δουλεύει το εν λόγω βιβλίο, το οποίο και δημοσιεύτηκε το 2017 στην Αργεντινή. Γίνεται να σκιτσάρεις χρησιμοποιώντας μια χτένα και το καπάκι από την κολόνια της μητέρας σου; Υπάρχει ένα επιτυχημένο μοντέλο αυτοοργάνωσης που να έχει εφαρμοστεί; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δόθηκαν στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΚΨΜ όπου πριν από λίγες μέρες παρευρέθη ο Αργεντινός δημιουργός του εικονογραφημένου άλμπουμ «Subcomandante Marcos».

 

 

01.thumb.jpg.8a6982164b3bc16b95accb9942641d50.jpg

Ο Ian Debiase και η μεταφράστρια Δανάη Ταχταρά

 

 

Ο Ian ταξίδεψε από την Αργεντινή για να βρεθεί στον κατάμεστο χώρο, όπου παρουσίασε το προσφάτως μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του και μίλησε για τη διαδικασία της δημιουργίας. Την ενδιαφέρουσα συζήτηση συντόνισε η μεταφράστρια και επιμελήτρια του βιβλίου, Δανάη Ταχταρά. Ο δημιουργός δουλεύοντας το βιβλίο για τέσσερα χρόνια το άφηνε και το ξανάπιανε καθώς δεν ήθελε να πιεστεί. Άλλωστε αυτό φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα, με τα πρωτότυπα και πειραματικά του σχέδια. Ήθελε η εικόνα να συνοδεύει τα κείμενα του Subcomandante και να «ρέει» στον ρυθμό τους. Παρομοίασε δε αυτή τη διαδικασία με μια μουσική μπάντα που αυτοσχεδιάζει και το κάθε όργανο συμπληρώνει το άλλο. Στο βιβλίο -ένα αφηγηματικό πείραμα όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος- χρησιμοποιήθηκαν λόγια του Υποδιοικητή Μάρκος καθώς μόνο έτσι μπορούσε κάποιος να μάθει την ουσία του κινήματος των Ζαπατίστας και το τι πρεσβεύουν. Ο δημιουργός και η μεταφράστρια σημείωσαν μάλιστα πως απόλαυσαν όλη τη διαδικασία παραγωγής του τελικού αποτελέσματος.

 

 

02.thumb.jpg.41a9b033feb50befb072fcc0d9b524b4.jpg

Σχέδια του καλλιτέχνη που γέμιζαν τον χώρο

 

 

Ο καλλιτέχνης υπενθύμισε ότι ο Υποδιοικητής Μάρκος δεν αποτελεί μια προσωποπαγή πολιτική αυθεντία για τα παγκόσμια λαϊκά κινήματα, πράγμα που επαληθεύεται και από την ανωνυμία του: «Το ζαπατιστικό κίνημα έχει αποτελέσει έναν συμβολικό σπόρο, ένα μοντέλο πρακτικής εφαρμογής και πολιτιστικής παρακαταθήκης για όλο τον κόσμο». Τόνισε επίσης πόσο ενδιαφέρουσα είναι η απουσία κάποιου δόγματος στους Ζαπατίστας -αλλιώς EZLN-, αφού άλλωστε, σύμφωνα και με τους ίδιους, «χωράνε όλοι οι κόσμοι στον κόσμο». Η επιλογή του Μάρκος στο βιβλίο δεν ήταν τυχαία, καθώς ο δημιουργός εξέφρασε επανειλημμένα τον σεβασμό του σε αυτό το πρόσωπο που συνδυάζει τον πολιτικό λόγο με το χιούμορ και πρωτότυπες τακτικές, όπως το να διαβάσεις με μικρόφωνο στο κοινό σου παραμύθια. Στο τέλος της παρουσίασης, μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε παραπάνω λεπτομέρειες για τα σχέδια καθώς ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να αναλύει με παραδείγματα τις επιλογές του. Τέτοια βιβλία σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας!

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

  • Like 5
  • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.