Μετάβαση στο περιεχόμενο

LA LECTURE DES RUINES (READING THE RUINS) [ DAVID B. ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53885
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3630 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Couv_6891.jpg

 

«Υπάρχει μια θεωρία... ενός Ξινολάχανου επιστήμονα... που λέει ότι αν εμποδίσεις κάποιον άνθρωπο να ονειρεύεται, ο εγκέφαλός του τα παίζει και ο ίδιος τρελαίνεται! Ο Dr. Hellequin πήρε αυτή την ανόητη ιδέα και έφτιαξε τούτο το κανόνι που καταστρέφει τα όνειρα του εχθρού. Μπούρδες! Όπως επίσης και τα σχέδιά που μας έστειλε από τότε που χάθηκαν τα ίχνη του... για βόμβες με μάτια ή συρματοπλέγματα που αναπτύσσονται σαν φυτά. Μπούρδες! Αλλά εσύ, καλέ μου Van Meer, θα αναλάβεις μια σημαντική αποστολή... Θα ψάξεις για τον αποζουρλαμένο Dr. Hellequin. Αλλά πρόσεχε! Να μην τον βρεις!»

 

Κάπως έτσι ξεκινάει το La Lecture des ruines του David B., το οποίο κυκλοφόρησε το 2001 από την Dupuis. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με κεντρική φιγούρα τον Jan Van Meer, έναν Ολλανδό λαογράφο που δρα ως κατάσκοπος της Γαλλίας. Στα αγγλικά, το κόμικ μεταφράστηκε το 2018 από την Europe Comics, σε ηλεκτρονική μορφή προφανώς.

 

RCO010.jpg RCO016.jpg RCO039.jpg

 

Η όλη ατμόσφαιρα, όπως γίνεται αντιληπτό εξαρχής, έχει βαριές πινελιές του φανταστικού. Όχι μόνο λόγω των τρελών εφευρέσεων του Dr. Hellequin, αλλά και γιατί η ιστορία διανθίζεται με τις (πραγματικές;) δεισιδαιμονίες των στρατιωτών της εποχής. Ο David B. προσθέτει σε αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό λίγη κατασκοπεία (μην περιμένετε βέβαια καμιά περίτεχνη πλεκτάνη) και κάτι από τις φρικτές διηγήσεις του παππού του, ο οποίος συμμετείχε στον «πόλεμο που θα τελείωνε όλους τους πολέμους». Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό ανάγνωσμα, με δράση, αντιπολεμικό χαρακτήρα, αλλά και σημαντικές δόσεις χιούμορ. Το σχέδιο είναι εξαιρετικό και ο χρωματισμός της (;) Thomasine επίσης. Η ροή είναι άψογη, ειλικρινά δεν κατάλαβα πότε το τελείωσα. Ως μόνο σοβαρό αρνητικό θα ανέφερα ότι έπαιρνε κι άλλες σελίδες, αλλά δε βαριέσαι... Κι αν υπάρχει κάποιος που δίνει σημασία σε αυτά, αναφέρω ότι το La Lecture des ruines ήταν υποψήφιο για Καλύτερο Άλμπουμ στο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ το 2002.

 

RCO077.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.