Jump to content
News Ticker
Sign in to follow this  
GeoTrou

CHÂTEAU DE SABLE (SANDCASTLE) [ PIERRE-OSCAR LÉVY, FREDERIK PEETERS ]

Recommended Posts

Couverture2.jpgCouverture.jpg

 

Προσπαθώ εδώ και αρκετή ώρα να βρω έναν τρόπο για να δώσω τα απαραίτητα στοιχεία για το συγκεκριμένο κόμικ, αλλά δεν τα καταφέρνω. Τα βασικά συστατικά, είναι μια ειδυλλιακή, ήσυχη παραλία, περικυκλωμένη από πυκνή βλάστηση, οικογένειες που ήρθαν να απολαύσουν τη θάλασσα, ένας φοβισμένος πρόσφυγας από την Αλγερία και το άψυχο κορμί μιας κοπέλας που επιπλέει στο νερό. Σε αυτό το σκηνικό ξετυλίγεται μια παράξενη, αφύσικη ιστορία, που θα μπορούσε να είναι ζωή του καθενός μας...

 

Το Château de Sable («Κάστρο από Άμμο» στα ελληνικά) είναι ένα κόμικ των Pierre-Oscar Lévy (σενάριο) και Frederik Peeters (σχέδιο). Για τον Peeters, μπορείτε να διαβάσετε στην παρουσίαση. Ο Lévy είναι βραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους και αυτή είναι η πρώτη του απόπειρα στον χώρο της 9ης τέχνης. Το εν λόγω graphic novel εκδόθηκε το 2010 από την ελβετική Atrabile και δέχθηκε καλές κριτικές, καθότι βραβεύτηκε με Prix Töpffer και ανήκε στη λεγόμενη sélection officielle του 38ου Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ. Έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και η αγγλόφωνη έκδοση κυκλοφόρησε το 2013 από την πολυαγαπημένη SelfMadeHero.

 

Sandcastle-008.jpg Sandcastle-011.jpg Sandcastle-019.jpg Sandcastle-038.jpg

 

Ίσως η περιγραφή που έδωσα αρχικά να μην εξάπτει το ενδιαφέρον πολλών, αλλά δε θα ήθελα να αποκαλύψω κάτι παραπάνω (όποιος περιηγηθεί στο διαδίκτυο μπορεί να βρει επιπλέον πληροφορίες). Και ίσως πράγματι η υπόθεση αυτή καθαυτή να μην είναι κάτι αριστουργηματικό. Ωστόσο, το εικαστικό κομμάτι είναι τουλάχιστον εξαίσιο. Lévy και Peeters συνεργάζονται άψογα και προσφέροντάς μας μια ιστορία που διαβάζεται απρόσκοπτα, παρά το σχετικά μεγάλο της μέγεθος (100 σελίδες). Το ρεαλιστικό σχέδιο του Peeters γίνεται πιο sketchy απ' ότι συνήθως και το ασπρόμαυρο είναι αρμονικά δεμένο με το ονειρικό και δραματικό ύφος της ιστορίας. Οι διάλογοι είναι ρεαλιστικοί, ενώ υπάρχει χιούμορ όπου χρειάζεται. Λόγω και του setting, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω «καλοκαιρινό κόμικ», παρότι δεν έχει την ανεμελιά που προσάπτουμε συνήθως σε τέτοια αναγνώσματα.

 

Sandcastle.jpg

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω σε πόσους από εδώ μέσα θα το πρότεινα. Πιστεύω, όμως, ότι όποιος το ανοίξει απλώς και μόνο για να πάρει μια γεύση, δεν πρόκειται να το αφήσει μέχρι να φτάσει στην τελευταία σελίδα. Εγώ αυτό έπαθα... :) 

  • Like 10
  • Thanks 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

M΄έψησε η περιγραφή σου και το διάβασα.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία πρόταση. Αν το ξεκινήσεις δεν θα το παρατήσεις :)
Λίγο το λιτό και απόλυτα κατανοητό σενάριο* που δεν σε κουράζει, λίγο οι φλατ διάλογοι, λίγο το "πιασάρικο" της υπόθεσης(φόνοι, βία, γυμνό) και... κόλλησα :)
Στο τέλος η αλήθεια περίμενα να συμβεί κάτι διαφορετικό. Kαι γενικότερα... περίμενα κάτι να συμβεί.
Αρχικά χαλάστηκα κι έμεινα παγωτό, του στυλ "τι; αυτό ήταν;". Εξού και το αστεράκι στο "κατανοητό σενάριο".
Αλλά οκ, κατάλαβα(θέλω να πιστεύω :lol:) τι ήθελε να πει ο ποιητής.
Απλά θα προτιμούσα να πάρει άλλο δρόμο η ιστορία και να μην υπάρχουν απορίες.


Το σχέδιο οκ, πολύ μέτριο για τα γούστα μου. Εξυπηρετούσε πάντως το σκοπό του.
Συνολικά θα το έλεγα συμπαθητικό κόμικ.
Κάπου 6 με 7 στην αυστηρή λαζοκλίμακα. Θα βάλω το μέσο όρο, so... 6.5/10 :)

  • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι από τα κόμικς που εστιάζουν στην ατμόσφαιρα. Προσωπικά το θεωρώ διαμαντάκι, που διαπραγματεύεται εξαιρετικά το θέμα που καταπιάνεται. Πολύ καλή δομή, ρυθμός, ταιριαστό σχέδιο, δίνουν ένα σφιχτοδεμένο, δυνατό αποτέλεσμα. Διαβάζεται μονορούφι.
Να πω ότι γενικότερα  δεν είμαι της άποψης ότι τα μηνύματα ενός κόμικ/ταινίας/έργου τέχνης κλπ, πρέπει να είναι πάντα εντελώς ξεκάθαρα. Εκτιμώ και τα διφορούμενα, "αόριστα", "κρυπτογραφημένα", αυτά που βάζουν τον αναγνώστη/θεατή να ταλαιπωρήσει το μυαλό του λίγο παραπάνω.  Θεωρώ ότι το κόμικ έκλεισε ιδανικά, χωρίς να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια παρεξηγήσεων.
Δε θέλω να σποιλάρω κανέναν με στοιχεία της πλοκής, ό,τι ανέφεραν οι από πάνω θεωρώ ότι είναι αρκετό.

:thanks: @GeoTrou  για την όμορφη παρουσίαση! :beer:
 

  • Like 10
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.