Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ογδόντα τρία χρόνια από τη γέννηση του διάσημου σκιτσογράφου, Hugo Pratt [?, tvxs.gr, 15/06/2010]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120972
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6338 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ογδόντα τρία χρόνια από τη γέννηση του διάσημου σκιτσογράφου, Hugo Pratt

 

post-556-0-58165300-1403870572_thumb.jpg

 

Ο Hugo Pratt θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους. Ο συνδυασμός της πολύπλευρης φαντασίας του και της ελευθερίας στο σχεδιασμό είχε ως αποτέλεσμα πολύ περίεργες ιστορίες. Σε αυτές, η πραγματικότητα μπορεί να μετατραπεί σε όνειρο και αντίστροφα. Με τον τρόπο αυτό ταξίδευε τους αναγνώστες του σε περίεργες τοποθεσίες και ακόμη και πέρα από το χρόνο. Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πρώτους σκιτσογράφους που πάντρεψε τη λογοτεχνία με την περιπέτεια και αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης για πολλούς σκιτσογράφους ανά τον κόσμο.

 

Σε νεαρή ακόμη ηλικία, ο Hugo Pratt, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1927, ταξίδεψε ανά τον κόσμο με τους γονείς του, απορροφώντας νέες εικόνες. Το 1945, γνωρίζει τον Mario Faustinelli, με τον οποίο σχεδιάζει το πρώτο του κόμικ, «Asso di Picche». Έγινε μέλος της αποκαλούμενης Ομάδας της Βενετίς, μιας ομάδας συγγραφέων και καλλιτεχνών, όπως οι Alberto Ongaro, Paolo Campani, Mario Faustinelli και Dino Battaglia.

 

Ανακαλύπτοντας νέες ευκαιρίες στην μεταπολεμική Ιταλία, μετακομίζει στην Αργεντινή, ύστερα από πρόσκληση του εκδότη Cesar Civita. Κατά την παραμονή του στην Αργεντινή, δημιούργησε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του, όπως τα «Sgt. Kirk», «Ernie Pike», «Αnna della Jungla», «Wheeling» και πολλά άλλα. Η Ομάδα της Βενετίας επανασυστήθηκε στο Μπουένος Άιρες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρκετών κόμικ για τα περιοδικά Hora Cero και Frontera.

 

Το 1959, εγκαταλείπει την Αργεντινή για το Λονδίνο, όπου αρχίζει να εργάζεται για την ομάδα British Fleetway, μέσω του πρακτορείου Roy d'Ami. Ένα χρόνο αργότερα, μετακόμισε στην Ιρλανδία, ενώ το 1964 εργαζόταν στο Λονδίνο για τις εφημερίδες Daily Mirror και Sunday Pictoral. Επιστρέφει για λίγο στην Αργεντινή, όπου εκδίδει το περιοδικό Misterix, για το οποίο δημιούργησε τις σειρές «Capitan Cormorant» και «Wheeling». Ένα χρόνο αργότερα, επιστρέφει στην πατρίδα του, την Ιταλία, όπου εργάστηκε για την Corriere dei Piccolo στο Μιλάνο, σκιτσάροντας σειρές όπως «Billy James», «Le Legende Indiane», «L'Epopa dell'America», «Sinbad il Marino», «L'Odissea», «Kiwi il Figlio della Giungla» και πολλά άλλα, κυρίως με κείμενα του Milo Milani.

 

Δύο χρόνια αργότερα, εξέδωσε το δικό του μηνιαίο «Sgt. Kirk». Για το κόμικ αυτό, έγραψε και σχεδίασε τα «Luck Star O'Hara» και «Gli Scorpioni del Deserto», όπως επίσης και το «Una Ballata del Mare Salato», ένα μελαγχολικό παραμύθι για τις Νότιες Θάλασσες, στο οποίο περιλαμβανόταν ένας χαρακτήρας που μετέπειτα θα αποτελέσει τον διάσημο Corto Maltese. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο δημιούργημα του Pratt, οι ιστορίες του οποίου δημοσιεύονταν στο γαλλικό περιοδικό Pif Gadget από το 1970.

 

Οι ομοιότητες μεταξύ του Pratt και του ταξιδιώτη πρωταγωνιστή του είναι τόσο εντυπωσιακές, που ενέπνευσαν τον Alberto Ongaro να γράψει ένα βιβλίο για το θέμα. Πέρα από το «Corto Maltese», o Pratt δημιούργησε και έναν σημαντικό αριθμό ανεξάρτητων σειρών κόμικ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών της ζωής του, όπως τα «Cato Zulu», «West of Eden», «Saint-Exupéry: the Last Flight» και «Jesuit Joe». Το 1991, έγραψε τα κείμενα για το «The Gaucho», το οποίο εικονογραφήθηκε από τον Milo Manara.

 

Το καλοκαίρι του 1995, ο Hugo Pratt έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο στο σπίτι του στη Λοζάνη.

Corto-Maltese_bibliography.jpg

PrattAdvsMed.jpg

PrattDior.jpg

Corto_venetian_big.jpg

corto_pratt.gif

corto-maltese_banner.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Valtasar changed the title to Ογδόντα τρία χρόνια από τη γέννηση του διάσημου σκιτσογράφου, Hugo Pratt [?, tvxs.gr, 15/06/2010]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.